E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > *** Calling All Members With Problems With The 320i ***



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-21-2014, 03:51 PM   #1079
hussainpatel
hussainpatel
United Kingdom
0
Rep
2
Posts

Drives: E92 320i SE
Join Date: Jul 2014
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

BMW 320i jerking/loss of power/over revs

Hi guys,

Recently joined this forum in search for an answer....

I bought my first ever BMW (320i 50k) in July 2014. I had an Audi A3 2.0TDI which was an amazing car and never let me down.

320i SE 57 REG only 50k.

The 320i was my dream car, a gift to myself after graduation :-)

After buying the BMW, 2 months into driving it I noticed the following issues:
Jerking in gears 1/2/3
Loss of power when I put my foot down - almost like the engine is skipping a beat
Once at 10mph in 2nd the car jerked and cut off resulting in the engine management light coming on
Usually in the the first gear, occasionally I find the car revving quite high before moving off.

Gave it to a BMW specialist - diagnostics identified many sensors came up - cleared the memory and took it back two weeks later after the light came on that the NOX sensor was faulty. Replaced it at 450 and still same issues.

I feel extremely let down. After reading much on the 320i, these were common faults I gathered...

Common Problems:

Fuel Injectors
Coil Packs
High Pressure Fuel Pump
Spark Plugs
NOX Sensor
Cam Shaft Sensor
Vanos

Anyone with similar issues?

I don't feel there is a fairly straight forward answer for this issue. According to others who have paid out 0000's to fix the problem, the problem still hasn't been solved.
Appreciate 0
      11-21-2014, 07:12 PM   #1080
makkan00
Major General
makkan00's Avatar
United Kingdom
195
Rep
8,410
Posts

Drives: F10
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

iTrader: (54)

Sell your dream car and buy a normal car such as 325, 330, 335 i/d.
__________________
Appreciate 0
      12-03-2014, 02:30 PM   #1081
mk2vr6
Private
1
Rep
64
Posts

Drives: 2006 330D Saloon.
Join Date: Oct 2013
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Pm'd you Makkan.

Appreciate 0
      12-03-2014, 06:41 PM   #1082
kraftyskillz
Private
kraftyskillz's Avatar
United Kingdom
0
Rep
71
Posts

Drives: 325i Coupe M Sport
Join Date: Dec 2013
Location: London

iTrader: (0)

Just want to say that the 325i suffers some of the same problems. Can we jump on the bandwagon? Lol.
__________________
BMW E92 325I M SPORT
Appreciate 0
      12-04-2014, 08:56 PM   #1083
mk2vr6
Private
1
Rep
64
Posts

Drives: 2006 330D Saloon.
Join Date: Oct 2013
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

I have just bought a 2009 LCI 318i, with the N43 2.0l engine. (before anyone spits flames, I got it REALLY cheap!)

I bought it with a misfire that comes and goes. When cold it is at its worst, with the gearstick and cabin vibrating at idle. After it warms up it gets better but is still bad, however sometimes it disappears almost completely and pulls hard to the redline, but most of the time it is a pig to drive, with no power and struggling to rev/idle.

I have proof the previous owner replaced the Coilpacks, Plugs and injectors, Both fuel pumps and High and low pressure senders, plus both lambda's with genuine parts. He has told me that only the NOX sensor was yet to be replaced.

I have INPA, and a full scan shows 3 main codes - cylinder 1 + 3 misfire, and random multiple misfires probably caused by the first two codes.

I really dont want to fork out 300 for a sensor to find out it does naff all!

And I find diagnosing bits with INPA a lot harder than working with VCDS for VAG cars!

Any ideas chaps?

Thanks, Tony.
Appreciate 0
      12-15-2014, 11:00 PM   #1084
mk2vr6
Private
1
Rep
64
Posts

Drives: 2006 330D Saloon.
Join Date: Oct 2013
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

This thread has died off over the past few months...

Makes me wonder whether everyone has jumped ship, or the revised BMW parts fitted actually solved the issues.
Appreciate 0
      12-17-2014, 05:36 PM   #1085
mk2vr6
Private
1
Rep
64
Posts

Drives: 2006 330D Saloon.
Join Date: Oct 2013
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Anyone know what the latest software update version is, and when was it released?

Thanks
Appreciate 0
      01-11-2015, 08:36 PM   #1086
laurentProd
Private First Class
3
Rep
157
Posts

Drives: E93
Join Date: Feb 2013
Location: France

iTrader: (0)

Daten v54 flying around.

Just did an update of my dme and transmission modules with v53 this week end.
Appreciate 0
      02-27-2015, 10:45 PM   #1087
Chris_11
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: Bmw 320i e92
Join Date: Feb 2015
Location: Bucharest

iTrader: (0)

Hello guys. I need some help with some issues with my car.
Last year I bought in july a Bmw e92 320i n43. Of course a couple of weeks after i bought the car i saw this thread Now from july till january this year the car was working well. I had a problem with the nox sensor which started in november and i changed it this year in jan. From here the problems started and i am loosing my mind... when i changed the nox sensor everything was perfect, car ran so smoothly with power and great gas milleage... till the next day. In the morning when i started the car the engine began to shake and make some weird noises but i did not mind i thought it was probarly bad fuel or something, but then it gotten worst. The next mornings the shakes began to be more violent till the check engine light popped on and start flashing. But this only happend when i was starting the car for the first time that day (cold start up) and let it ran at idle for about 30 sec, as soon i was driving away the engine was working well and when it gets in temperature the idle is good.
I plugged the obd2 reader and found a misfire on cilinder 4. I switched the coils from 4 to 1 to see if the error moves but after i did this for aprox 3 weeks the car was running great. No missfire, it started perfectly with no shakes at all. This week, the horror... when i start the car and the engine is cold, it shakes violently and check engine flashing. The obd says misfire on cylinder 4. Changed the plugs, changed the coils but still misifiring on cylinder 4 at idle. The coils and injectors was changed in march 2013 and since then the car ran aprox 13000 miles. Allso now i cannot drive it anymore because when the engine gets in temperature the idle is good but in traffic suddenly the engine loses power and it tends to die and i am struggling to drive the car. When this happens i have no CEL only weird erros like: air mass system error.
The question now is... what is going on my car? Is the injector nr.4 bad? I really do not know how to solve this and it is freaking me out. I am sorry for the long story but i want to give you as much detail as i can, maybe you guys have an ideea.

Thank you for your help
Appreciate 0
      03-05-2015, 05:06 PM   #1088
Chris_11
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: Bmw 320i e92
Join Date: Feb 2015
Location: Bucharest

iTrader: (0)

Changed injector nr. 4 with a new one. Nothing, still misfire. I Don t know what to do anymore
Appreciate 0
      03-22-2015, 05:16 PM   #1089
paszczaq
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: E92 320i N43
Join Date: Mar 2015
Location: Rotherham

iTrader: (0)

Same here. After reading this thread seeking for solution, the only conclusion is that N43 is the mystery.

Changed coil packs, cleaned MAF, throttle and solenoids but still misfires every now and again plus rough idling. No faults logged on ECU.

....any more suggestions?
Appreciate 0
      03-25-2015, 06:07 PM   #1090
old grey steve
Lieutenant Colonel
old grey steve's Avatar
United Kingdom
41
Rep
1,657
Posts

Drives: E92 335i
Join Date: Oct 2012
Location: UK in Hertfordshire

iTrader: (2)

Don't frequent the 320i section that oftern but here are 2 cars we've had this week. Both cars had cam shaft / crank shaft corrolation faults (which we have seen numerious times)

Apart from the numerious misfire codes usually assoicated with plugs and colis these issus are now becoming alarmingly normal. The fix is usually top guide, main chain guide, a new tensioner and 2 vanos bolts anda new rocker cover gasket, which including VAT is around 200 in parts plus labour. Once done the first one in these pictures was cured.




you can see pre work on these pictures how slack the chain was. The tensioner was lose and was also weeping oil (again we've seen a fair few of these engines with this issue) the car in question was a pre LCI 320i N46 engine with just over 70k on the clock.

The one below will concentrate the mind.

A late 09 plate 320i again cam shaft /crank shaft corrolation fault this car also had a misfire issue but something wasn't right the car had service history and recoreded at just under 33k on the clock folowing BMW's service agenda, servicng by BMW plus another garage engine in question was from memory an N43







The above is frightening. We never expected to see the above. All I'll say is we are seeing these engine coming through with cam shaft /crank shaft related faults nad of ocurse misfires etc. Oil wise the rules from where I stand are clear.

1/ CBS intervals are too long some cars that cover low mileages can have oil in the sump for over 2 years with ease (as seen above) low mileage for some cars means less care less visits as the CBS data rules.

2/ change oil every year. If you do 3100 milea a year change the oil every year.

3/ hear a rattle something doesn't sound right get it in front of someone who understands the breed. As we've discovered most "average garages" don't sounds harsh but these engine appear to be very delicate.
__________________
Appreciate 0
      04-05-2015, 07:16 AM   #1091
Q-NAZ
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: E90 320i
Join Date: Apr 2015
Location: Yorkshire

iTrader: (0)

Angry BMW E90 320i N43 Engine Oil Pump Failed

Has anyone come across an issue with oil pump failing without warning on E90 320i! Mine went in for a oil service at a local garage last week. Its done 87k running fine until I went to pick it up. Started the car up within 30 secs oil light came on. Shortly after its started to sound like a old diesel and them should a tapping noise. Showed it to the mechanic who was confused to why it was asking for more oil when it was full. After a few hours the mechanic decided to stick it back on the ramp and take sump of etc.... Anyway now the engine will not start and have been told I need a new engine.
This is all very strange and don't understand why this would happen. I have had BMW's in the past and loved them to bits, but this have totally put me right off them. Any suggestions would be helpful to whats best way to sort this issue out.
Also would it be okay putting in a 318i N43 engine as in the car if it comes too me paying to sort the issue out.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
320i, problem

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:37 AM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST