E90Post
 


N54Tuning.com
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > All COBB Tuning AccessPORT Flash for N54 335i Discussion Here



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-28-2012, 10:37 AM   #5589
Lulz_M3
Banned
United_States
20
Rep
1,029
Posts

Drives: AW 335i 6MT
Join Date: Oct 2011
Location: Jax, Fl

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by lorddrinkalot View Post
@benzy89:

I have about 1,2 bar = 18PSI

That would be too much than!

But only in 3rd gear. in 4th and above its 16PSI
18psi is not too high, it peaks at 18 psi in the lower RPM's and tapers down to a safer level. Running 18psi at high RPM's would be ill advised, and the Cobb maps have safety features in place that would prevent this from happening.

Can you post the .csv file from the run? You will need to rename the file to .txt - for some reason i get an error trying to unzip your other attachment.
Appreciate 0
      06-28-2012, 10:38 AM   #5590
benzy89
Banned
United_States
35
Rep
2,396
Posts

Drives: '08 E90 335i
Join Date: Jan 2012
Location: Northern NJ

iTrader: (3)

Garage List
2008 BMW 335i  [3.75]
@lorddrinkalot that's a little much for my taste for sustained boost (especially with OEM DPs), especially since 18 PSI is normal for the Stage 2+ (FBO) Maps

Last edited by benzy89; 06-28-2012 at 10:49 AM.
Appreciate 0
      06-28-2012, 10:39 AM   #5591
enrita
Major General
enrita's Avatar
Sweden
109
Rep
7,383
Posts

Drives: 335i - Big turbos
Join Date: Sep 2008
Location: Italian in Sweden

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by lorddrinkalot View Post
@benzy89:

I have about 1,2 bar = 18PSI

That would be too much than!

But only in 3rd gear. in 4th and above its 16PSI
its not high. thats how cobb tunes. On low rpm is no issues plus is clearly a peak. tapers fast straight away.
__________________
07 335i AT - MOTIV 750 - MHD E85 BMS flash - BMS PI - JB4G5 - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - Helix IC - Snow Stg. 3 - Stett CP - Custom midpipes with 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - LUX H8 - Level 10 AT upgrade
Appreciate 0
      06-28-2012, 10:39 AM   #5592
rader1
Banned
43
Rep
2,197
Posts

Drives: Cobb Stage 2+ 135i
Join Date: Apr 2011
Location: Roanoke, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by lorddrinkalot View Post
@benzy89:

I have about 1,2 bar = 18PSI

That would be too much than!

But only in 3rd gear. in 4th and above its 16PSI
Cobb retains the stock DME load targeting logic and will run the boost required to meet the requested load. Boost caps are in place to prevent over boosting the turbos and 18psi is within the turbo's efficiency range. If your having hot weather the car will run more boost to make the same torque output.
Appreciate 0
      06-28-2012, 02:22 PM   #5593
lorddrinkalot
Enlisted Member
0
Rep
43
Posts

Drives: 335i xDrive
Join Date: Apr 2012
Location: Munich

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lulz_M3 View Post
18psi is not too high, it peaks at 18 psi in the lower RPM's and tapers down to a safer level. Running 18psi at high RPM's would be ill advised, and the Cobb maps have safety features in place that would prevent this from happening.

Can you post the .csv file from the run? You will need to rename the file to .txt - for some reason i get an error trying to unzip your other attachment.
Sorry for the late reply. Traffic was horrible today.

I attached 2 logs. I from today only 3rd gear (with new plugs and coils). The other one is from last saturday (only new spark plugs).

I changed my spark plugs and coils so I have to do some more.
Appreciate 0
      06-28-2012, 02:49 PM   #5594
Lulz_M3
Banned
United_States
20
Rep
1,029
Posts

Drives: AW 335i 6MT
Join Date: Oct 2011
Location: Jax, Fl

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by lorddrinkalot View Post
Sorry for the late reply. Traffic was horrible today.

I attached 2 logs. I from today only 3rd gear (with new plugs and coils). The other one is from last saturday (only new spark plugs).

I changed my spark plugs and coils so I have to do some more.
Those logs look good, especially the 3rd gear pull. I dont know that i would be too concerned with the timing pulls on the first log unless they consistently occur. If they are, i would really consider trying a different brand of fuel/service station.
Appreciate 0
      06-29-2012, 01:41 AM   #5595
VNeBLOB42
Lieutenant Colonel
VNeBLOB42's Avatar
United_States
29
Rep
1,677
Posts

Drives: 14' GMC Terrain SLT-2
Join Date: May 2011
Location: Folsom, Ca

iTrader: (0)

Garage List
007 335i E92  [3.83]
Send a message via Skype™ to VNeBLOB42
Installed my AP today, S1 sport for now. After a few WOT pulls was feeling the extra ponys.. no issues, going great so far.
__________________

SOLD:: PTF Pro eTune by Dzenno / COBB S1+ E50
Alpina B3 Flash / ETS FMIC / ER CP / CPE DCI
Appreciate 0
      06-29-2012, 01:58 AM   #5596
nikitino25
Captain
nikitino25's Avatar
United_States
54
Rep
728
Posts

Drives: '07 E92 335i
Join Date: Dec 2011
Location: Missouri

iTrader: (2)

firmware question

So I got my cobb about a week ago and have been running stage one aggressive. I finally plugged the AP into the computer tonight and downloaded the latest firmware from may I think. So what does this update change exactly? It says one of the updates was fixing a bug? What was this bug and do I now need to reload stage one agressive into my ecu again to have the updated version? Not sure how all this works....
Appreciate 0
      06-29-2012, 04:00 AM   #5597
enrita
Major General
enrita's Avatar
Sweden
109
Rep
7,383
Posts

Drives: 335i - Big turbos
Join Date: Sep 2008
Location: Italian in Sweden

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by nikitino25 View Post
So I got my cobb about a week ago and have been running stage one aggressive. I finally plugged the AP into the computer tonight and downloaded the latest firmware from may I think. So what does this update change exactly? It says one of the updates was fixing a bug? What was this bug and do I now need to reload stage one agressive into my ecu again to have the updated version? Not sure how all this works....
firmware updates normally just add new support for ROMs. the bug fix was for the IS version.
maps are always the same so if you are running V401 beta no need to do anything. If you are running V301 give V401 a go.
__________________
07 335i AT - MOTIV 750 - MHD E85 BMS flash - BMS PI - JB4G5 - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - Helix IC - Snow Stg. 3 - Stett CP - Custom midpipes with 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - LUX H8 - Level 10 AT upgrade
Appreciate 0
      06-29-2012, 10:00 AM   #5598
Kcyrusm
Second Lieutenant
Kcyrusm's Avatar
United_States
14
Rep
290
Posts

Drives: 2012 335is DCT
Join Date: Oct 2010
Location: N. VA

iTrader: (1)

I got my Cobb AP I bought from another user. First thing I did was install the AP Manager on my computer and delete all the maps from the AP. I downloaded the Stage 1 aggressive with linear throttle for my vehicle, plugged the AP into my car and when I selected install, there was a list of EVERY map available on the AP.

I'm really confused because I deleted all the maps, and when I connected the AP back to my computer, it only shows the one map I downloaded (I even changed the filter to "all files"). The one thing I noted was that it listed two Stage 1 aggressive w/ linear throttle maps on the map when I had it attached to my car. I'm assuming one of them was the one I downloaded.

Are all the maps for all the roms preloaded on the AP and stored in a hidden folder that don't show in the AP Manager? I'm really confused right now. Any help would be much appreciated.
__________________
________________
BMS DCI | AR Catless DP's | ETS FMIC | E38 Map Cobb Protuned by Jake@PTF
2012 BMW 335is: 11.926 @ 117.710 MPH (stock runflats)
Appreciate 0
      06-29-2012, 10:08 AM   #5599
rader1
Banned
43
Rep
2,197
Posts

Drives: Cobb Stage 2+ 135i
Join Date: Apr 2011
Location: Roanoke, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kcyrusm View Post
I got my Cobb AP I bought from another user. First thing I did was install the AP Manager on my computer and delete all the maps from the AP. I downloaded the Stage 1 aggressive with linear throttle for my vehicle, plugged the AP into my car and when I selected install, there was a list of EVERY map available on the AP.

I'm really confused because I deleted all the maps, and when I connected the AP back to my computer, it only shows the one map I downloaded (I even changed the filter to "all files"). The one thing I noted was that it listed two Stage 1 aggressive w/ linear throttle maps on the map when I had it attached to my car. I'm assuming one of them was the one I downloaded.

Are all the maps for all the roms preloaded on the AP and stored in a hidden folder that don't show in the AP Manager? I'm really confused right now. Any help would be much appreciated.
I think its because you deleted the maps before installing the AP. Now that its installed try deleting the maps and see what happens.
Appreciate 0
      06-29-2012, 02:34 PM   #5600
timtech
Lieutenant
timtech's Avatar
12
Rep
516
Posts

Drives: 335
Join Date: May 2007
Location: Over there

iTrader: (7)

I hate to be that guy.. but any time frame on v402 maps coming out of beta?
Appreciate 0
      06-29-2012, 02:44 PM   #5601
rader1
Banned
43
Rep
2,197
Posts

Drives: Cobb Stage 2+ 135i
Join Date: Apr 2011
Location: Roanoke, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by timtech View Post
I hate to be that guy.. but any time frame on v402 maps coming out of beta?
I haven't seen an official date. However, now ATR is out it probably won't be long.
FWIW, there's nothing really "beta" about the maps. They work absolutely fine for me.
Appreciate 0
      06-29-2012, 03:06 PM   #5602
nikitino25
Captain
nikitino25's Avatar
United_States
54
Rep
728
Posts

Drives: '07 E92 335i
Join Date: Dec 2011
Location: Missouri

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by enrita View Post
firmware updates normally just add new support for ROMs. the bug fix was for the IS version.
maps are always the same so if you are running V401 beta no need to do anything. If you are running V301 give V401 a go.
I actually have an ets intercooler and k&n drop in filter so I think i'll try the stage 1 + fmic agressive beta map.
No downpipes needed for this right?
Appreciate 0
      06-29-2012, 03:08 PM   #5603
VNeBLOB42
Lieutenant Colonel
VNeBLOB42's Avatar
United_States
29
Rep
1,677
Posts

Drives: 14' GMC Terrain SLT-2
Join Date: May 2011
Location: Folsom, Ca

iTrader: (0)

Garage List
007 335i E92  [3.83]
Send a message via Skype™ to VNeBLOB42
Quote:
Originally Posted by nikitino25 View Post
I actually have an ets intercooler and k&n drop in filter so I think i'll try the stage 1 + fmic agressive beta map.
No downpipes needed for this right?
Correct, my buddy is running that on his 007 e90 (S1 + Sport). Has no issues and loves it. he was getting about another 20+ pony's from Stage 1 Sport. But with 91 octane, not 93.
__________________

SOLD:: PTF Pro eTune by Dzenno / COBB S1+ E50
Alpina B3 Flash / ETS FMIC / ER CP / CPE DCI
Appreciate 0
      06-29-2012, 03:14 PM   #5604
BMWsky
Major
United_States
18
Rep
1,244
Posts

Drives: 335i
Join Date: Dec 2010
Location: Webster NY

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by rader1 View Post
I haven't seen an official date. However, now ATR is out it probably won't be long.
FWIW, there's nothing really "beta" about the maps. They work absolutely fine for me.

They work fine for most, but others (like myself) have more issues with 4.01 than with 3.01. I only got boost oscillations with 3.01, on 4.01 I get oscillations, overboost, throttle surge after letting off the throttle, etc.
Appreciate 0
      06-29-2012, 05:32 PM   #5605
stixx2002
Private
1
Rep
57
Posts

Drives: 2010 335xi e92
Join Date: Jul 2011
Location: Geneva, IL

iTrader: (0)

Here's an important note in the User Guide you may have missed:

NOTE: The AccessPORT must to be installed on the vehicle before it can be connected to the AP Manager software.

Quote:
Originally Posted by Kcyrusm View Post
I got my Cobb AP I bought from another user. First thing I did was install the AP Manager on my computer and delete all the maps from the AP. I downloaded the Stage 1 aggressive with linear throttle for my vehicle, plugged the AP into my car and when I selected install, there was a list of EVERY map available on the AP.

I'm really confused because I deleted all the maps, and when I connected the AP back to my computer, it only shows the one map I downloaded (I even changed the filter to "all files"). The one thing I noted was that it listed two Stage 1 aggressive w/ linear throttle maps on the map when I had it attached to my car. I'm assuming one of them was the one I downloaded.

Are all the maps for all the roms preloaded on the AP and stored in a hidden folder that don't show in the AP Manager? I'm really confused right now. Any help would be much appreciated.
Appreciate 0
      06-29-2012, 07:11 PM   #5606
Glowin
Captain
Glowin's Avatar
United_States
42
Rep
978
Posts

Drives: X3 35 & 335i now - M2/M4 next?
Join Date: Jun 2009
Location: Seattle

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BMWsky View Post
They work fine for most, but others (like myself) have more issues with 4.01 than with 3.01. I only got boost oscillations with 3.01, on 4.01 I get oscillations, overboost, throttle surge after letting off the throttle, etc.
Do you get codes too (and if so, which?), or it just seat of the pants / doesn't feel good?
Appreciate 0
      06-29-2012, 08:44 PM   #5607
blakonblak
Private First Class
blakonblak's Avatar
4
Rep
178
Posts

Drives: 08 Blackmobile 335i coupe
Join Date: Oct 2011
Location: saratoga

iTrader: (0)

I ran with a 5.0 mustang the other day. And I lost about one car length, had a passenger in my car though.

However, I noticed that on 3rd gear around 6000 rpm there feels like there is little or zero boost going. I thought my car had a little more, but it wasn't accelerating as hard anymore.

I have DPs, intake running stage 2 drive (didn't have my cobb to switch). Was this cause the map was on drive? I never run my car hard, so I haven't tried simulating the same thing.

Also, I get random boost oscillations still while cruising and trying to pass someone. Any one experience this?
__________________
Blackmobile||all black erthang
Appreciate 0
      06-29-2012, 11:56 PM   #5608
nikitino25
Captain
nikitino25's Avatar
United_States
54
Rep
728
Posts

Drives: '07 E92 335i
Join Date: Dec 2011
Location: Missouri

iTrader: (2)

CBE

On the beta maps, there is a CBE category. Does that stand for cat back exhaust? On the stage one agressive + fmic it says CBE suggested for 135i but Any for other cars? What's different about the 135i that you would need a cat back exhaust but not on the 335i? Also, I just need an fmic and 93 octane to run this map right?
Appreciate 0
      06-30-2012, 12:07 AM   #5609
benzy89
Banned
United_States
35
Rep
2,396
Posts

Drives: '08 E90 335i
Join Date: Jan 2012
Location: Northern NJ

iTrader: (3)

Garage List
2008 BMW 335i  [3.75]
Quote:
Originally Posted by nikitino25 View Post
On the beta maps, there is a CBE category. Does that stand for cat back exhaust? On the stage one agressive + fmic it says CBE suggested for 135i but Any for other cars? What's different about the 135i that you would need a cat back exhaust but not on the 335i? Also, I just need an fmic and 93 octane to run this map right?
CBE = Cat-Back Exhaust

The 135 exhaust system is more restrictive that the 335 exhaust, which is why it's a Suggested Upgrade for the 1-er but not for the 3

For Stage 1 Aggressive + FMIC, the Requirements are the tune & an FMIC. An upgrade intake (even if it's just a drop in filter) would also be a smart investment. Data log with the Sport tune 1st, if the logs are good then bump to Aggressive & log again to make sure you're good to go
Appreciate 0
      06-30-2012, 02:07 AM   #5610
mke135i
Lieutenant
mke135i's Avatar
9
Rep
436
Posts

Drives: 2008 BMW 135i Cabrio
Join Date: Oct 2010
Location: Midwest

iTrader: (3)

Garage List
2008 135i  [0.00]
Quick question guys - does the AP overwrite the BMS CAN tool settings after turning the engine off?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
135i cobb, 335i cobb, 535i cobb, accessport n54, bmw cobb, bmw cobb tuning, cobb 135i, cobb 335i, cobb 535i, cobb ap, cobb bmw, cobb n54, cobb tuning bmw, cobb tuning n54, cobb tuning n55, flash n54, flash n55, n54 accessport, n54 cobb, n54 cobb tuning, n54 flash, n54 flash tune, n55 cobb, n55 flash, n55 flash tune

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:32 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST