E90Post
 


The Tire Rack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > ConnectedDrive / I-Drive / Navigation Related Discussion > ~DIY: $130 Rear View Camera with OEM integration (vendors will hate me)~



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-20-2017, 06:14 AM   #749
mare92
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: E92 328xi
Join Date: Jul 2017
Location: Slovenia, Europe

iTrader: (0)

Hey guys.
I have an E92, CIC retrofit with emulator from Bimmertech, but the only things checked on emulator sticker are NAV and DVD, CAM and PDC is left unchecked. How do I enable rear camera? Can I modify existing emulator or buy cheap one from eBay and then have 2?
I think BimmerTech is great, but the price for rear camera retrofit kit is a little bit pricey...
Appreciate 0
      07-20-2017, 02:17 PM   #750
vespa
Private First Class
67
Rep
173
Posts

Drives: 2011 335i
Join Date: Dec 2014
Location: Thousand Oaks

iTrader: (0)

I believe Bimmertech uses the Carsystems emulator. See if this manual matches your unit and try flipping switches to enable the camera: http://carsystems.com.ua/uploads/pdf...ator_Rev_2.pdf
Appreciate 0
      07-20-2017, 07:17 PM   #751
mare92
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: E92 328xi
Join Date: Jul 2017
Location: Slovenia, Europe

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vespa View Post
I believe Bimmertech uses the Carsystems emulator. See if this manual matches your unit and try flipping switches to enable the camera: http://carsystems.com.ua/uploads/pdf...ator_Rev_2.pdf
Thank you
I am not an expert and don't really where to look, but don't think it's the same as Carsystems? I am willing to pay if someone can work it out with my emulator, I really don't want to add some extra emulator and find out that it doesn't work..
Here is the picture of mine:


Last edited by mare92; 07-20-2017 at 08:32 PM.
Appreciate 0
      07-20-2017, 07:30 PM   #752
vespa
Private First Class
67
Rep
173
Posts

Drives: 2011 335i
Join Date: Dec 2014
Location: Thousand Oaks

iTrader: (0)

Yeah, that looks pretty different. Bimmertech can tell you if it can work or be upgraded, and if not, you can just get the Carsystems module that does all-in-one.
Appreciate 0
      07-23-2017, 01:28 AM   #753
bobbychoo
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 325i M-Sport
Join Date: Feb 2015
Location: Penang, Malaysia

iTrader: (0)

Followed this great thread and would like to share some pictures of the splicing method I used. They are "D-sub pins" and saves the effort to solder.

I've plugged everything but not working as it should.
The first time I shift into R, I get a grey screen momentarily. Then it's a solid black screen. From then on, when I shift into R, it's a solid black where the video is supposed to be.

Also, the options at the side works always works. And PDC is always audible and visible on the right side.

I'll have to continue troubleshooting...

bob
Attached Images
   
Appreciate 0
      07-23-2017, 03:59 AM   #754
E60525d
Captain
E60525d's Avatar
United Kingdom
65
Rep
905
Posts

Drives: E90 BMW 330d M Sport LCI
Join Date: Mar 2010
Location: UK

iTrader: (0)

Does your camera definitely work? I had a similar problem and it was down to faulty camera.

I would plugin another AV source and see if that works.
Appreciate 0
      07-23-2017, 04:29 AM   #755
bobbychoo
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 325i M-Sport
Join Date: Feb 2015
Location: Penang, Malaysia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by E60525d View Post
Does your camera definitely work? I had a similar problem and it was down to faulty camera.

I would plugin another AV source and see if that works.
Thanks for the tip! Gonna hook up an old PS2 shortly.... keeping fingers crossed!

bob
Appreciate 0
      07-23-2017, 08:00 AM   #756
E60525d
Captain
E60525d's Avatar
United Kingdom
65
Rep
905
Posts

Drives: E90 BMW 330d M Sport LCI
Join Date: Mar 2010
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bobbychoo View Post
Thanks for the tip! Gonna hook up an old PS2 shortly.... keeping fingers crossed!

bob
Good luck.

Do the opposite too, plug your camera to a TV to conclusively show it works.
Appreciate 0
      07-23-2017, 11:16 AM   #757
bobbychoo
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 325i M-Sport
Join Date: Feb 2015
Location: Penang, Malaysia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by E60525d View Post
Good luck.

Do the opposite too, plug your camera to a TV to conclusively show it works.
Yes! You're right! It was an excellent way to troubleshoot. Thanks man.

Long story:
Plugged in PS2. Nothing appeared. Started tinkering and realised the metal female connector was "too flat". Therefore, when the male connector was plugged in, there was no contact with the female connector. So I increased the kink and voila!

New challenge:
PS2 image was steady as a rock. But the reverse camera was something else. After 3 seconds, the image stuttered (like an old TV which needed a whack). Guess the camera is done for. (I'll try to plug it to another display as you advised).

The other challenge is where to stow away the wire harness...


Lessons learnt:
The guide is accurate. I followed most of it.

I ordered the camera with micro-RCA connector but they delivered the mega-RCA connector. Impossible to go thru the flex cable. So had to slice the cable and re-join it.

I coded the VO into the CAS. No FRM option. NFRM threw errors on my NCSExpert. But it still worked ultimately.

The reverse camera's power was tapped from the reverse light. But the white cable from the module did provide 12v. But I did not use it.


bob

Last edited by bobbychoo; 07-23-2017 at 11:20 AM. Reason: Typo
Appreciate 0
      07-23-2017, 11:35 AM   #758
E60525d
Captain
E60525d's Avatar
United Kingdom
65
Rep
905
Posts

Drives: E90 BMW 330d M Sport LCI
Join Date: Mar 2010
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bobbychoo View Post
Yes! You're right! It was an excellent way to troubleshoot. Thanks man.

Long story:
Plugged in PS2. Nothing appeared. Started tinkering and realised the metal female connector was "too flat". Therefore, when the male connector was plugged in, there was no contact with the female connector. So I increased the kink and voila!

New challenge:
PS2 image was steady as a rock. But the reverse camera was something else. After 3 seconds, the image stuttered (like an old TV which needed a whack). Guess the camera is done for. (I'll try to plug it to another display as you advised).

The other challenge is where to stow away the wire harness...


Lessons learnt:
The guide is accurate. I followed most of it.

I ordered the camera with micro-RCA connector but they delivered the mega-RCA connector. Impossible to go thru the flex cable. So had to slice the cable and re-join it.

I coded the VO into the CAS. No FRM option. NFRM threw errors on my NCSExpert. But it still worked ultimately.

The reverse camera's power was tapped from the reverse light. But the white cable from the module did provide 12v. But I did not use it.


bob
Sounds good, great progress.

Why are you using the reverse light for power and not the emulator? Did your AV cable not have a extra single cable built in? I used this to connect camera to emulator.

Are you sure your camera issues is not caused by the reverse light not giving you a solid 12v?

And don't worry about the micro connector. The camera I used didn't have this micro connector but it was half the price. I simply cut the connector, fed it through and resoldered. Did you solder or using some sort of crimp connector?
Appreciate 0
      07-24-2017, 12:30 AM   #759
EB89
Colonel
EB89's Avatar
Australia
216
Rep
2,527
Posts

Drives: 2011 335i e92 DCT
Join Date: Sep 2015
Location: Australia, NSW

iTrader: (0)

Garage List
Got mine working, I'm very happy with it
Appreciate 0
      08-05-2017, 04:04 PM   #760
Knob
Second Lieutenant
Knob's Avatar
Germany
9
Rep
272
Posts

Drives: 120d e87
Join Date: Feb 2010
Location: Germany

iTrader: (0)

Iīm using an emulator and camera just like on the first page, but I canīt resolve this flickering issue, did anyone have an problem like that?

Appreciate 0
      08-12-2017, 01:26 PM   #761
Knob
Second Lieutenant
Knob's Avatar
Germany
9
Rep
272
Posts

Drives: 120d e87
Join Date: Feb 2010
Location: Germany

iTrader: (0)

Short update: FBAS was labeled wrong on the instructions, switched and fixed it
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
reverse camera

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:45 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST