E90Post
 


N54Tuning.com
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Low speed transmission shudder



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-12-2008, 02:05 AM   #1
zerofighter
projecttechnik.com
Canada
5
Rep
118
Posts

 
Drives: M Coupe & 999R
Join Date: Aug 2006
Location: Calgary, AB Canada

iTrader: (2)

Low speed transmission shudder

So in 1st gear and roughly 1500 - 2000 rpm at about 20km/h the car starts to shudder, not jerky like it's almost going to stall, but a constant shutter until I go faster or put in the clutch. I definitely isn't me not giving it enough gas, I am guessing that it might be the pressure plate or something in the clutch? Definitely feel it's the drivetrain.

This only started to happen recently, I can replicate it a little, but some times its real bad that I had to put the clutch back in to stop the shuddering.

Car is an 06 323 with 27k. Anyone a have similar problem?
__________________
projecttechnik.com
Appreciate 0
      04-12-2008, 07:19 AM   #2
volkswackin
Lieutenant Colonel
United_States
19
Rep
1,914
Posts

 
Drives: too broke for a BMW
Join Date: Jan 2008
Location: i get around..

iTrader: (1)

havent seen it, but its still under warranty...
Appreciate 0
      12-06-2010, 01:13 PM   #3
azwillnj
Second Lieutenant
11
Rep
237
Posts

 
Drives: 2013 F30 328i xDrive
Join Date: Nov 2007
Location: West Chester, PA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zerofighter View Post
So in 1st gear and roughly 1500 - 2000 rpm at about 20km/h the car starts to shudder, not jerky like it's almost going to stall, but a constant shutter until I go faster or put in the clutch. I definitely isn't me not giving it enough gas, I am guessing that it might be the pressure plate or something in the clutch? Definitely feel it's the drivetrain.

This only started to happen recently, I can replicate it a little, but some times its real bad that I had to put the clutch back in to stop the shuddering.

Car is an 06 323 with 27k. Anyone a have similar problem?
Did you ever get this resolved? I'm getting the same issue.

Alex.
__________________
2013 F30 328xi - Sport - Tech - Premium - Driver Assistance - Lighting - Sport Auto
MODS: Rear Fog Mod - Custom Coding

Energy Engineering-PSU-2011
Appreciate 0
      12-31-2010, 07:42 PM   #4
ho0haha
New Member
0
Rep
5
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jan 2009
Location: SoCal

iTrader: (0)

me too.. does anyone think its related to the wastgate rattle? the shutter seems to have gotten better after i got my wastegate's replaced, but it's still there with low speed. the shutter happens about halfway releasing the clutch, and it's as if the gears aren't catching. any ideas? thanks!
Appreciate 0
      01-12-2011, 06:15 PM   #5
ciomas
Captain
ciomas's Avatar
Poland
11
Rep
671
Posts

 
Drives: M4
Join Date: Feb 2010
Location: 3city PL

iTrader: (0)

had the same problem - exact same rpm as well. started two weeks ago. sound is easy to reaplicate/repeat. left the car at my service station yesterday. they said its either the clutch or the flywheel. the will take it apart tomorrow and let me know. Ill keep you posted
Appreciate 0
      01-14-2011, 02:10 PM   #6
ciomas
Captain
ciomas's Avatar
Poland
11
Rep
671
Posts

 
Drives: M4
Join Date: Feb 2010
Location: 3city PL

iTrader: (0)

Got the answer from my mechanic today. He says they took it apart and diagnosed the thrust bearing (at least thats what it translates to from polish) to be causing this noise and vibration and ordered a new one.
Appreciate 0
      01-20-2011, 08:51 PM   #7
ciomas
Captain
ciomas's Avatar
Poland
11
Rep
671
Posts

 
Drives: M4
Join Date: Feb 2010
Location: 3city PL

iTrader: (0)

so they did change the bearing...and guess what? the rattle is back ....
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:46 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST