E90Post
 


PYSPEED
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Metallic Ticking noise coming from engine?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-17-2010, 11:49 PM   #1321
UdubBadger
Banned
 
Drives: '04 330i ZHP
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago Burbs

Posts: 24,716
iTrader: (22)

Garage List
2004 BMW 330i ZHP  [4.75]
2011 135i  [3.73]
2008 328xi  [4.38]
Quote:
Originally Posted by k3m0-330i View Post
yea i will try that..and what is a bs cop out
oh sorry, thought that slang phrase was common.... it just means that they made a lame excuse cuz they didn't feel like fixing it or think they needed to under your warranty because its such an expensive job.
UdubBadger is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 12:16 AM   #1322
k3m0-330i
Major
 
k3m0-330i's Avatar
 
Drives: 08 335xi
Join Date: Nov 2009
Location: Albany Ny

Posts: 1,365
iTrader: (12)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Send a message via AIM to k3m0-330i
Quote:
Originally Posted by UdubBadger View Post
oh sorry, thought that slang phrase was common.... it just means that they made a lame excuse cuz they didn't feel like fixing it or think they needed to under your warranty because its such an expensive job.
0o0o ok. my cuzin just bought a brand new bmw at that dealer and so did other family members and i will tell them that. but i have a felling that there ganna say fck u u have no waranty
__________________
2008 335xi e92- JB4 G5- BMS DCI- VRSF DP- Aero lip- Ram Air- Morr VS8.2- BOV
Current 2007 335i e90 - Sold
2003 E46 M3 Vert. Taig on Black 6spd- Sold
2002 Taig / Red / / / M3 - SOLD
2006 330i e90 - sold
k3m0-330i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 12:40 AM   #1323
UdubBadger
Banned
 
Drives: '04 330i ZHP
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago Burbs

Posts: 24,716
iTrader: (22)

Garage List
2004 BMW 330i ZHP  [4.75]
2011 135i  [3.73]
2008 328xi  [4.38]
you can always try writing a letter to BMW North America if they don't do it and complain that something like this wasn't put into a recall because its been a problem since 2006
UdubBadger is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 12:47 AM   #1324
VTECaddict
Where'd my VTEC go?
 
VTECaddict's Avatar
 
Drives: 06 330i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas, NV

Posts: 4,618
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by UdubBadger View Post
I'm all fixed up. Lifters replaced and no more ticking
Do you mind posting a video of the "normal" engine sounds? I just watched Patsfan123's vid and it kinda sounds like my car, but it doesn't have that odd/loud extra tick that your old video had, so I'm thinking it might just be normal valvetrain noise?
__________________
AW/Terra | ZSP | ZPP | ZCW | iDrive | CA
Mods: BC BR | OEM Blacklines | M-tech rear | custom dual exhaust | M3 steering wheel | BMW SSK | ZHP shift knob | BMW Performance rep spoiler
Varrstoen ES1 19x9.5+20 Front, 19x11+25 rear
VTECaddict is offline  
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 01:25 AM   #1325
UdubBadger
Banned
 
Drives: '04 330i ZHP
Join Date: Dec 2007
Location: Chicago Burbs

Posts: 24,716
iTrader: (22)

Garage List
2004 BMW 330i ZHP  [4.75]
2011 135i  [3.73]
2008 328xi  [4.38]
yeah I can try to take one tomorrow
UdubBadger is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 09:57 AM   #1326
E90 87ss
Lieutenant
 
E90 87ss's Avatar
 
Drives: 325i, W212 AMG
Join Date: Sep 2009
Location: NJ/Philly

Posts: 554
iTrader: (0)

Dropped off car today: oil change, brake fluid flush, replacing peeling interior handle, and replacing adjusters. Hopefully this solves the ticking, but if not I guess cylinder head replacement... I'll keep you guys posted.
E90 87ss is offline  
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 10:30 AM   #1327
JRJ1970
Lieutenant
 
Drives: 2014 428i F32
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX

Posts: 598
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VTECaddict View Post
Do you mind posting a video of the "normal" engine sounds?
Here's my engine, now "normal", since the head replacement. Very slight "normal" ticking still exists, though much much quieter.

http://www.youtube.com/user/2reeder#p/a/u/0/fnffgjNFBlQ
__________________
Jay (in San Antonio, TX)
2014 428i coupe, mineral gray metallic with black interior, black ash trim, luxury edition.

Last edited by JRJ1970; 02-18-2010 at 11:41 AM.
JRJ1970 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 02:28 PM   #1328
kkowalsk
Enlisted Member
 
Drives: E92 328i - Sport Manual
Join Date: Sep 2009
Location: Perrysburg, Ohio

Posts: 47
iTrader: (0)

My thinking or the ticking issue and the reason the new HVA's are not fully rectifying the problem is that the HVAs pull in air on start up. The issue I think is not that the compressed adjuster at shutdown is bleeding down but what happens when the engine is started-up with an adjuster that has bled down. I think it is impossible to believe that the HVAs won't bleed down over a period of time.

For instance.

The HVA is under load at shutdown it bleeds down slightly. The oil leaks into the head and drains from the head to the crankcase. Remember the HVA is not cycling so no air is being introduced in, just some oil has leaked out. However upon startup the HVA begins to cycle and needs to be refilled since it has lost some oil. However oil pressure has not reached the head and the HVA pulls in air probably almost immediately. If the engine is run long enough, the air will be exchanged with oil and all is well. However with short trips the air is not all fully evacuated from the HVA when the engine is shut down again. The vicious cycle continues with these short runs, maybe or maybe not all on the same HVA. The valve in the revised head I believe retains oil in the head for the HVAs to pull back in after they bleed down versus air. I don't believe the valve holds oil pressure or does it keep the HVAs from bleeding down.

However; the one thing that is confusing is that is it always is just one HVA in the rear that makes the noise. This is common with almost all situations.

Also we don't hear multiple HVAs ticking.

- Maybe it is due to resonance and that makes it sound like the ticking is coming from the rear of the engine.
- Or the engine shuts down roughly at the same crank position, which is doubtful but could be tested.
- Or the rear HVAs are closer to a oil drain passage in the head so they are mostly affected.
- Or the rear HVA is the furthest from the oil supply thus last to get fresh oil on start-up. The others would tick however they get oil to them fast enough that they don't pull in much air. I bet this is the case.

Just my thoughts.

Last edited by kkowalsk; 02-18-2010 at 02:35 PM.
kkowalsk is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 04:47 PM   #1329
VTECaddict
Where'd my VTEC go?
 
VTECaddict's Avatar
 
Drives: 06 330i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas, NV

Posts: 4,618
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by jrjinsa View Post
Here's my engine, now "normal", since the head replacement. Very slight "normal" ticking still exists, though much much quieter.

http://www.youtube.com/user/2reeder#p/a/u/0/fnffgjNFBlQ
Thanks! That's pretty much how my car sounds. Guess I don't have the ticking issue. 42k mi and doesn't look like it was done before either according to the service history.
__________________
AW/Terra | ZSP | ZPP | ZCW | iDrive | CA
Mods: BC BR | OEM Blacklines | M-tech rear | custom dual exhaust | M3 steering wheel | BMW SSK | ZHP shift knob | BMW Performance rep spoiler
Varrstoen ES1 19x9.5+20 Front, 19x11+25 rear
VTECaddict is offline  
0
Reply With Quote
      02-18-2010, 10:20 PM   #1330
Digtlartst
Second Lieutenant
 
Digtlartst's Avatar
 
Drives: 2011 E90x 6MT Alpinweiss
Join Date: Apr 2009
Location: Inside The Beltway

Posts: 280
iTrader: (0)

My 06 E91 last week started intermittent ticking at 49k mi., sometimes on cold start, sometimes not. The dealer replaced all exhaust HVAs today under CPO warranty, although the ticket mentions "goodwill." Engine is now silent and my fingers are crossed that that's the end of it.
Digtlartst is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-19-2010, 01:06 AM   #1331
Jgcdude1
the bees knees!
 
Drives: 335i E93
Join Date: Nov 2009
Location: Covina

Posts: 264
iTrader: (1)

Garage List
2003 E46 325Ci  [0.00]
2008 E92 328i  [0.00]
2011 E93 335i  [0.00]
tik tok noise

Hi guys I'm new to this forum and my 07 328i has also started doing the clicking noise. It doesn't do all the time, mostly when i haven't driven it in a while. I video recorded it on my iphone because I know when you take your vehicle to the dealer the problem magically disappears. I have my appointment this 24th ill see what happens but I have been also told by friends that it sounds like the lifters. On the oil issue, it seems that my oil sensor has broken because it wont give me a result. The bright side is that this is not my only vehicle and as such I don't drive it a lot. Ill keep you all posted to the results from my dealer wish me luck!
Jgcdude1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-19-2010, 01:31 AM   #1332
Neutrino45
Major
 
Neutrino45's Avatar
 
Drives: XXX
Join Date: Aug 2008
Location: milky way

Posts: 1,446
iTrader: (2)

Jgcdude1, can you post a video of your ticking noise? I'd just like to hear a sample of them. Thanks!
__________________
Neutrino45 is offline  
0
Reply With Quote
      02-19-2010, 10:30 AM   #1333
E90 87ss
Lieutenant
 
E90 87ss's Avatar
 
Drives: 325i, W212 AMG
Join Date: Sep 2009
Location: NJ/Philly

Posts: 554
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Neutrino45 View Post
Jgcdude1, can you post a video of your ticking noise? I'd just like to hear a sample of them. Thanks!
Not my video, but still N52 engine, and the ticking is the same as mine: http://www.1addicts.com/forums/showt...=320299&page=2

My HVA were replaced yesterday and I picked up today. Cold start no noise so far. Unfortunately the SES light was on and they didn't realize it, so bringing it back Wednesday for an O2 sensor plus they forgot to fix my peeling door handle.
E90 87ss is offline  
0
Reply With Quote
      02-20-2010, 03:20 PM   #1334
Jgcdude1
the bees knees!
 
Drives: 335i E93
Join Date: Nov 2009
Location: Covina

Posts: 264
iTrader: (1)

Garage List
2003 E46 325Ci  [0.00]
2008 E92 328i  [0.00]
2011 E93 335i  [0.00]
engine noise

Hey guys here is the video of my E92 making that ticking noise. See if thats the same noise that your vehicles make. Thanks

I had to upload on it on youtube, the page wouldn't let me upload directly here is the link:

Jgcdude1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2010, 09:55 AM   #1335
JRJ1970
Lieutenant
 
Drives: 2014 428i F32
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX

Posts: 598
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jgcdude1 View Post
Hey guys here is the video of my E92 making that ticking noise. See if thats the same noise that your vehicles make. Thanks

I had to upload on it on youtube, the page wouldn't let me upload directly here is the link:

That's definitely one that would be a good candidate for a new head.
__________________
Jay (in San Antonio, TX)
2014 428i coupe, mineral gray metallic with black interior, black ash trim, luxury edition.
JRJ1970 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2010, 01:14 PM   #1336
BLACK DOGG
BMW
 
BLACK DOGG's Avatar
 
Drives: BMW 330i Sport PCKG
Join Date: Jul 2009
Location: USA

Posts: 74
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jrjinsa View Post
Here's my engine, now "normal", since the head replacement. Very slight "normal" ticking still exists, though much much quieter.

http://www.youtube.com/user/2reeder#p/a/u/0/fnffgjNFBlQ
This is how mine sounds like... However I do have an oilchange due + winter storage... I hope its just that and nothing more. She only has 30k miles on her

These videos are still scary
__________________
(OO\\:::::://OO)
[___\\____//___]
\_▬_\\___//_▬_/

BLACK DOGG is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2010, 01:18 PM   #1337
BLACK DOGG
BMW
 
BLACK DOGG's Avatar
 
Drives: BMW 330i Sport PCKG
Join Date: Jul 2009
Location: USA

Posts: 74
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BLACK DOGG View Post
This is how mine sounds like... However I do have an oilchange due + winter storage... I hope its just that and nothing more. She only has 30k miles on her

These videos are still scary
^^ I just started my car and it NOW sounds like this video (1st video on link)...

http://www.1addicts.com/forums/showt...=320299&page=2
__________________
(OO\\:::::://OO)
[___\\____//___]
\_▬_\\___//_▬_/

BLACK DOGG is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2010, 02:37 PM   #1338
Jgcdude1
the bees knees!
 
Drives: 335i E93
Join Date: Nov 2009
Location: Covina

Posts: 264
iTrader: (1)

Garage List
2003 E46 325Ci  [0.00]
2008 E92 328i  [0.00]
2011 E93 335i  [0.00]
Wow, a new head? That sounds bad! I also don't drive my vehicle much either. Mostly on the weekends. I have noticed that when I don't drive it regularly the sound is more frequent. I will have to see what the dealer says.

I also noticed my oil sensor seems to have "retired" because I don't get a reading on my OBC. Now its a waiting game until Wednesday for my appointment. Thanks for the info everyone.
Jgcdude1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-24-2010, 09:20 AM   #1339
Venom01
Private
 
Drives: 328i coupe 08
Join Date: Oct 2008
Location: GTA

Posts: 52
iTrader: (0)

I took mine into the dealership and they replaced the injectors. I just got it back on Monday.
Venom01 is offline  
0
Reply With Quote
      02-24-2010, 09:30 AM   #1340
TooManyIDs
Private
 
TooManyIDs's Avatar
 
Drives: 2011 Cayman S
Join Date: Aug 2007
Location: Plano, Texas

Posts: 90
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by TooManyIDs View Post
HVA didn't eliminate all the tapping from mine. They are replacing the cylinder head now.

bimmerfest thread
New cylinder head work completed Monday. Hopefully, that's the end of the noise. Fine so far.

Dealer handled the entire issue very well, thankful there were no headaches like some of you had (or are still having).
__________________
Al
2011 Cayman S
PCA, BMWCCA, NCRS
Motorsport Ranch
Eagles Canyon Raceway
TooManyIDs is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-24-2010, 06:25 PM   #1341
Jgcdude1
the bees knees!
 
Drives: 335i E93
Join Date: Nov 2009
Location: Covina

Posts: 264
iTrader: (1)

Garage List
2003 E46 325Ci  [0.00]
2008 E92 328i  [0.00]
2011 E93 335i  [0.00]
Hey guys so i took my vehicle in today, my SA told me that it was the lifters. They are going to replace all of them. Hopefully that will be the end of it.

However i had another issue come up, while driving it seemed like all electrical systems blanked out for a split second. Then i received an error message on my dash indicating abs then DTC symbol came on. At the same time a yellow brake warning light came on. Has anyone encountered this? I already took it to my dealer.
Jgcdude1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-24-2010, 11:30 PM   #1342
E90 87ss
Lieutenant
 
E90 87ss's Avatar
 
Drives: 325i, W212 AMG
Join Date: Sep 2009
Location: NJ/Philly

Posts: 554
iTrader: (0)

Had both of my O2 sensors replaced and grab handle tomorrow. No ticking on cold start with updated HVAs so far. Burning smell when i start the car, but that might be some spilled oil or grease from the techs, they also didn't clip in the black piece that hangs over the engine. Engine runs smoother and heats up quicker than before, might be from driving 15 miles with bad O2s, maybe it ran rich and has some carbon build up in the exhaust. I'm going to look over the car tomorrow morning to make sure the techs didn't forget to button anything else up.
E90 87ss is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:51 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST