E90Post
 


VIBE Motorsports
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Metallic Ticking noise coming from engine?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-26-2010, 11:51 AM   #1387
dvdoutlaw147
New Member
 
Drives: 330xi
Join Date: Mar 2010
Location: new york

Posts: 21
iTrader: (0)

same problem

i have the same problem!! i took my car to have it checked up and the guy called me and said they dont hear any sound. i was told to leave the car for 1 more day or go pick up the car today.
what should i do??
dvdoutlaw147 is offline  
0
Reply With Quote
      03-26-2010, 06:42 PM   #1388
dvdoutlaw147
New Member
 
Drives: 330xi
Join Date: Mar 2010
Location: new york

Posts: 21
iTrader: (0)

i went to the shop and i started the car with the s.a .so he was able to hear the noise then. he told me it might be the lifters.
he will call me to morrow to let me know what they are going to do about it.
dvdoutlaw147 is offline  
0
Reply With Quote
      03-29-2010, 08:02 PM   #1389
wootang_clan
Private
 
wootang_clan's Avatar
 
Drives: E90 330i
Join Date: Feb 2010
Location: OH

Posts: 66
iTrader: (1)

Talking Got my baby back...

Quote:
Originally Posted by wootang_clan View Post
I took my car into the Dealer yesterday and my SA told me that the lifters were replaced in February (I bought the car in March CPO) and awaiting BMWNA's response. I told him that doing some research, the next step should be head replacement. He just called and told me that BMW approved the head replacement.

When I get my car back tomorrow, I'll let you know how it sounds. Hopefully, no more ticking sound!
So I picked up my car tonight from the dealer. They replace my head cylinder. It took them 4 days but I finally have my car back. Let me tell you, there is no rattling at all. Sounds and feels like a new car but it's only my first drive. I don't want to get my hopes up too high but sounds and drives very smooth.
wootang_clan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-30-2010, 02:41 PM   #1390
JRJ1970
Lieutenant
 
Drives: 2014 428i F32
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX

Posts: 598
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wootang_clan View Post
So I picked up my car tonight from the dealer. They replace my head cylinder. It took them 4 days but I finally have my car back. Let me tell you, there is no rattling at all. Sounds and feels like a new car but it's only my first drive. I don't want to get my hopes up too high but sounds and drives very smooth.
Congrats. You are fixed, no worries..... Go ahead, test it out. Take it to the nearby Starbucks and try the drivethrough line. Drive it like a grandma, not "spirited" for a couple of weeks. It won't tick. You have the revised "Cylinder Head *with valve*" so now it has plenty of oil on cold startups and always will....
__________________
Jay (in San Antonio, TX)
2014 428i coupe, mineral gray metallic with black interior, black ash trim, luxury edition.
JRJ1970 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-30-2010, 06:10 PM   #1391
wootang_clan
Private
 
wootang_clan's Avatar
 
Drives: E90 330i
Join Date: Feb 2010
Location: OH

Posts: 66
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by jrjinsa View Post
Congrats. You are fixed, no worries..... Go ahead, test it out. Take it to the nearby Starbucks and try the drivethrough line. Drive it like a grandma, not "spirited" for a couple of weeks. It won't tick. You have the revised "Cylinder Head *with valve*" so now it has plenty of oil on cold startups and always will....
So that's the cause of the clicking... Thanks for the advise. I've been speeding everywhere since I picked up the car. Better take it easy. I got a 5 series for a loaner and I will never get a 5 series again. 3 series are so much more fun to drive.
wootang_clan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-31-2010, 08:07 AM   #1392
JRJ1970
Lieutenant
 
Drives: 2014 428i F32
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX

Posts: 598
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wootang_clan View Post
So that's the cause of the clicking... Thanks for the advise. I've been speeding everywhere since I picked up the car. Better take it easy. I got a 5 series for a loaner and I will never get a 5 series again. 3 series are so much more fun to drive.
In summary, based on reading all these posts, the top of the engine occasionally doesn't get enough oil on cold starts causing the ticking. You have just gotten the most effective fix for yours -- head replacement ***with a revised valve***. If you read all the posts above, there are a few folks who didn't have success (possibly because BMW had not yet developed the new valve design)with the cylinder head replacement but 99% of them did indeed have success, including me. I was in your boat too nearly a year ago with my car. It's been tick-free since...and I drive it short distances and relatively easy. Enjoy your car!
__________________
Jay (in San Antonio, TX)
2014 428i coupe, mineral gray metallic with black interior, black ash trim, luxury edition.
JRJ1970 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-31-2010, 09:03 AM   #1393
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
^ so even if I dont have the crazy loud tick where one is louder than the rest, do you think I should fight my stealership to replace head? I have CPO warranty, but with a SIB out that should not matter right?

I just am scared of some hack working on my cars engine...
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-31-2010, 09:23 AM   #1394
JRJ1970
Lieutenant
 
Drives: 2014 428i F32
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX

Posts: 598
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MrDummy View Post
^ so even if I dont have the crazy loud tick where one is louder than the rest, do you think I should fight my stealership to replace head? I have CPO warranty, but with a SIB out that should not matter right?

I just am scared of some hack working on my cars engine...
Hey again MrDummy:

If they do the head replacement, they won't hack your engine. It's an easy swap from what I hear...not really invasive because you're basically getting the entire top half of the engine replaced.... I know why you're on the fence, though.... If I was in your shoes, I'd have them check it out once or twice before the warranty is up. Then again, if you don't have that "crazy loud tick" then yours is probably normal. You know what I'm talking about...you've seen the comparison videos. But put your mind at ease by inquiring with the dealer...let them know you know about the issue.
__________________
Jay (in San Antonio, TX)
2014 428i coupe, mineral gray metallic with black interior, black ash trim, luxury edition.
JRJ1970 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-31-2010, 11:51 AM   #1395
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
^^ thanks you have been a true friend on the boards here. I just keep hearing a loud ticking on the drivers side lower area with hood closed and car in park, even now that it warmed up, weather wise, it still does it. I dont think its the TICK TICK issue, but it just sounds OFF to me.

I guess I will mention it again when I go in for an oil change whenever that is?
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-31-2010, 12:50 PM   #1396
bsamoul
Major General
 
bsamoul's Avatar
 
Drives: E90 325i
Join Date: Feb 2007
Location: Walnut Creek, California

Posts: 7,424
iTrader: (2)

Send a message via AIM to bsamoul
Quote:
Originally Posted by MrDummy View Post
^^ thanks you have been a true friend on the boards here. I just keep hearing a loud ticking on the drivers side lower area with hood closed and car in park, even now that it warmed up, weather wise, it still does it. I dont think its the TICK TICK issue, but it just sounds OFF to me.

I guess I will mention it again when I go in for an oil change whenever that is?
My car ticked the loudest in reverse backing out of the garage. I don't think weather had anything to do with it, but I suspect maybe having the engine full of oil, instead of being a quart low or whatever may have something to do with the noise going away and being there. If it's low I feel it's more prone to tick.

But if you live close enough to your dealer just take your car in and ask them to take a look at it, along with your starter. Hope that helps a little!
__________________
-Brian
2X 2006 BMW 325i [Electric Red & Mystic Blue] | ZPP | V1 | Rear Fogs | M3 Lip Spoiler | EAS RemoteKey | BMS Powerbox | Projector90 Headlights w/ LED AE | LED plate lights | OEM Blacklines
http://www.tech-shine.com
bsamoul is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      03-31-2010, 01:05 PM   #1397
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
thanks, its far away from me but I will be going in for oil change sooner or later
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 10:52 AM   #1398
Pulse
New Member
 
Drives: E86 Z4 Coupe
Join Date: Nov 2009
Location: UK

Posts: 24
iTrader: (0)

PLEASE TAKE NOTICE

Replacing the HVAs will NOT fix the problem! Do NOT accept the revised HVAs as a fix!

I had mine done a few months ago, and the noise has returned. I am now awaiting approval from BMW UK for an entire cylinder head.
Pulse is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 10:54 AM   #1399
fdriller9
Banned
 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

Posts: 7,090
iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
I had my valve lifters replaced and the ticking was gone for about 6 months....the ticking now only occurs on a cold start, sometimes. It goes away after about 15 mins of light driving.
fdriller9 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 11:27 AM   #1400
munich2007
Private First Class
 
Drives: 07 BMW 335 Coupe
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver

Posts: 151
iTrader: (0)

im new to this thread so bear with me....

I have a 2007 335 coupe....At idle I hear a ticking noise coming directly from the engine....ive heard it on others so im not sure how normal it is....although it makes my engine sound more like a diesel....

When im driving its smooth, however, when i return to idle, the ticking is back...Is there a specific SIB for this ? Or any other advice to tell the dealer?
munich2007 is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 12:23 PM   #1401
raihansdg
Private First Class
 
Drives: Bmw 335i
Join Date: Oct 2009
Location: DC

Posts: 150
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by gsandha99 View Post
im new to this thread so bear with me....

I have a 2007 335 coupe....At idle I hear a ticking noise coming directly from the engine....ive heard it on others so im not sure how normal it is....although it makes my engine sound more like a diesel....

When im driving its smooth, however, when i return to idle, the ticking is back...Is there a specific SIB for this ? Or any other advice to tell the dealer?
I understand what you are saying. Do u still hear the ticking after driving for lets say 30mins? Or do you hear it at cold start. My ticking comes up after 3 to mins of cold start and stays on for 10 to 15 minutes and then disappears.

I dont think there is an SIB number for 335i's. I took mine to the dealer and they said its normal. The SIB listed here is NOT for N54 engines which we have.
raihansdg is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 01:06 PM   #1402
munich2007
Private First Class
 
Drives: 07 BMW 335 Coupe
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver

Posts: 151
iTrader: (0)

The ticking noise does NOT go away after a long drive....once i go back to idle...the noise returns....
munich2007 is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 01:07 PM   #1403
munich2007
Private First Class
 
Drives: 07 BMW 335 Coupe
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver

Posts: 151
iTrader: (0)

I wonder if its a bearing ....just because the noise comes from the right rear wheel and seems to come only when turning left at parking lot speeds...
munich2007 is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 01:22 PM   #1404
munich2007
Private First Class
 
Drives: 07 BMW 335 Coupe
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver

Posts: 151
iTrader: (0)

here is the exacctt sound that it makes....



its not the wastegates, ive already had my turbos replaced
munich2007 is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 01:29 PM   #1405
raihansdg
Private First Class
 
Drives: Bmw 335i
Join Date: Oct 2009
Location: DC

Posts: 150
iTrader: (2)

what is the mileage on ur car? Did you take it to the dealer? What did they say?
raihansdg is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 01:34 PM   #1406
munich2007
Private First Class
 
Drives: 07 BMW 335 Coupe
Join Date: Apr 2009
Location: Vancouver

Posts: 151
iTrader: (0)

mileage is 50k.....havent taken it to the dealer yet...i will next week...i just dont want them to say "its normal" unless it actually is.
munich2007 is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2010, 08:46 PM   #1407
dvdoutlaw147
New Member
 
Drives: 330xi
Join Date: Mar 2010
Location: new york

Posts: 21
iTrader: (0)

what do you guys think?

this is what the did to my car:

repl. exhaust valve lifters
99 sublet lic# 0
wp40
1 11-12-7-581-215 profile gasket: 118522
1 11-12-0-409--288 set of alu. screws f
cylinde;11109510
2 11-36-7-524-954 collar screw: 113095
12 11-33-7-605-330 hydr. valve pushrod:113065

21974 lifters ran engine, verified ticking noise. as per sib 11 09 07 , noise is due to lifters , and they must be replaced. R/R valve cover , vammos unit , and exhaust cam with bearing ledges . replaced lifters , set timing , reassembled , cleared fault memory , roadtested ok


this is what is on the invoice.

do you guys think this will solve the problem???
dvdoutlaw147 is offline  
0
Reply With Quote
      04-05-2010, 02:13 AM   #1408
rault18
Lieutenant
 
Drives: 06 330i
Join Date: Nov 2009
Location: las vegas

Posts: 410
iTrader: (2)

so i started hearing this..im way over warranty but have extended one...whats basically the issue with this? and whats the solution to it. I read the thread and so many mixed opinions..any techs?
rault18 is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:17 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST