E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > *** Calling All Members With Problems With The 320i ***



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-03-2013, 01:12 PM   #1035
smileitsdave
Registered
 
Drives: F30 BMW
Join Date: Feb 2013
Location: UK

Posts: 1
iTrader: (0)

Smile keep complaining

My 320 had the same coils issue which I also belive meant it failed the MOT. I managed to get the dealer to fix even though the car was 1 year out of warranty
smileitsdave is offline  
0
Reply With Quote
      02-13-2013, 05:52 PM   #1036
luke1987
New Member
 
Drives: bmw e91 touring m sport
Join Date: Jan 2013
Location: manchester

Posts: 26
iTrader: (0)

Has anyone actually had a 2.0i that hasn't gone faulty??
luke1987 is offline  
0
Reply With Quote
      02-14-2013, 08:18 AM   #1037
MNC8395
Registered
 
Drives: BMW 318i SE LCI
Join Date: Jan 2013
Location: UK

Posts: 3
iTrader: (0)

Is it just the turbo 2.0 litre engines or the 318 2.0l engines that have problems?
MNC8395 is offline  
0
Reply With Quote
      02-14-2013, 04:18 PM   #1038
Vesar
Lieutenant
 
Vesar's Avatar
 
Drives: 320i Ε92 M-Sport
Join Date: May 2011
Location: Thessaloniki, Greece

Posts: 488
iTrader: (0)

Garage List
2007 BMW 320i  [5.00]
Send a message via Yahoo to Vesar Send a message via Skype™ to Vesar
Mine had that shitty problem with coils too and managed to get them replaced all by the dealer
Vesar is offline   Greece
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 12:22 PM   #1039
Bmw_ET
Registered
 
Drives: 320i -08
Join Date: Feb 2013
Location: Sweden

Posts: 3
iTrader: (0)

N43 with worn-out timing chain?

Hi all,
new to this forum. Own a 320i -08 with just above 100 000km on it. Nice to drive, but during the past 2,5 years I have been forced to tow it 5 times to a workshop. 11 coils (2x8 due to service bulletin), one complete motor electronic unit, and now earlier this week it gave me the engine warning light. Again.

This time apparently the timing chain is worn out, which sounds completely insane. Unfortunately the car just passed 100 000km which makes my insurance not valid. 2500€ repair...

Somebody else had this problem?


Regards
/J
Bmw_ET is offline  
0
Reply With Quote
      02-20-2013, 03:05 PM   #1040
Rass
Enlisted Member
 
Drives: 320i M sport Coup
Join Date: Mar 2012
Location: Wick caithness scotland

Posts: 47
iTrader: (0)

ive now had CO2 sensor all coil packs and sparkers replaced fault seemed to be flagging up on bank 2 so the injector was replaced there along with another new coil and spark plug engine was flushed out as when the dealer first got my car in when the completed a service the oil filter snaped off when changing so they though parts of the filter was floating around the engine causing problems so engine got flushed and filled back up with proper oil as again they just put cheap stuff in first time round. but still having the same problems!!! ive herd a few people here saying possible faulty cam shaft sensor? any ideads?
Rass is offline   Scotland
0
Reply With Quote
      02-26-2013, 09:22 AM   #1041
Lastway
Registered
 
Drives: Bmw 320i 2008
Join Date: Feb 2013
Location: Sweden

Posts: 2
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Bmw_ET View Post
Hi all,
new to this forum. Own a 320i -08 with just above 100 000km on it. Nice to drive, but during the past 2,5 years I have been forced to tow it 5 times to a workshop. 11 coils (2x8 due to service bulletin), one complete motor electronic unit, and now earlier this week it gave me the engine warning light. Again.

This time apparently the timing chain is worn out, which sounds completely insane. Unfortunately the car just passed 100 000km which makes my insurance not valid. 2500€ repair...

Somebody else had this problem?


Regards
/J
I am having this problem that you have now. I am also from Sweden and have a 2008 with 85000 km and my waranty is out. I am getting the fault code 2A98
and yellow engine light. When i start the car cold i dont have these problems but after ive been driven for about 10-20 km the engine light sometimes appears and when i turn the car of and try to turn it on the second after, I get a very long start time, about 5 seconds and then the engine light turns up right after. The fault code indicates that there might be a problem with the camshaft/crankshaft sensors or that there is something with the chain.

Bmw_ET please pm me I would really like to discuss this further with someone that has been talking to mechanics in Sweden.
Lastway is offline  
0
Reply With Quote
      02-26-2013, 04:19 PM   #1042
bear85
New Member
 
Drives: e92
Join Date: Feb 2013
Location: England

Posts: 15
iTrader: (0)

My bundle of joy has been a pain

I have a e92 320i 59 coupe and I have had the EML yellow light twice, was firstly told no fault found as intermittent but they replaced coil pack as it had a recall on it (done Dec 2012 and was in warranty) EML light on in Jan 2013 (surprise now not in warranty) and told it was the NOX sensor.

I got 50% off the part price but not on labour and ended up getting diagnostic for free. Complained as only 27k on clock and outraged NOX failed but only got 50% so paid Ģ297 in total for the repair but hey hoy. Since then feels alot better but still mpg i get seems low at 25-27mpg around town and brief motorway journeys but I do have a brick for a right foot
bear85 is offline  
0
Reply With Quote
      02-28-2013, 05:47 AM   #1043
Lastway
Registered
 
Drives: Bmw 320i 2008
Join Date: Feb 2013
Location: Sweden

Posts: 2
iTrader: (0)

Bear 85 what was your symptoms? I got my coils changed 500km ago and got the engine light when after about 20 km drive. When i then start the car it cranks for about 5 seconds before the engine starts running. Did you have this issue and they said it was the nox sensor?
Lastway is offline  
0
Reply With Quote
      02-28-2013, 02:19 PM   #1044
Dragon88
Private First Class
 
Dragon88's Avatar
 
Drives: BMW E92 320i M-Sport
Join Date: Jun 2012
Location: West London

Posts: 164
iTrader: (0)

I had the long crank issue and it was down to the O2 sensor.
Dragon88 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      03-03-2013, 04:43 PM   #1045
Terryk
Private First Class
 
Terryk's Avatar
 
Drives: E90 Montego Blue 320i N46B20
Join Date: Jan 2013
Location: Hertfordshire, UK

Posts: 164
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by luke1987 View Post
Has anyone actually had a 2.0i that hasn't gone faulty??
This coil issue appears frequently in direct injection engines... remember the fsi motors of vag group.
I believe that the 2.0lt pre face E90 don't have these issues, or at least they don't appear to the 05-07 models so often (N46 engines).
__________________
E90 Montego Blue 320i N46B20
Terryk is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 08:25 AM   #1046
Bmw_ET
Registered
 
Drives: 320i -08
Join Date: Feb 2013
Location: Sweden

Posts: 3
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lastway View Post
I am having this problem that you have now. I am also from Sweden and have a 2008 with 85000 km and my waranty is out. I am getting the fault code 2A98
and yellow engine light. When i start the car cold i dont have these problems but after ive been driven for about 10-20 km the engine light sometimes appears and when i turn the car of and try to turn it on the second after, I get a very long start time, about 5 seconds and then the engine light turns up right after. The fault code indicates that there might be a problem with the camshaft/crankshaft sensors or that there is something with the chain.

Bmw_ET please pm me I would really like to discuss this further with someone that has been talking to mechanics in Sweden.

Lastway: Sad to hear you have the same problem. It started the same way for me, with the car being hard to start. Iīm not allowed to send PMīs for some reason. Can you PM me?

Follow up from last week: I talked to BMW Sweden and in the end they paid for all the parts and 25% of the labour. My local workshop stood for additional 25% of the labour so in the end it worked out ok for me.

However, 2 days later the car was hard to start and gave me the warning light again... despite the chain replacement. So right now my car is back at the workshop for troubleshooting.

I actually managed to get the old chain home with me and yes, it is quite worn and prolonged. But if itīs really that bad I canīt tell... But the fact that I now have the same problem again despite the chain replacement makes me wonder... Maybe itīs just the camshaft sensor or similar thatīs bad...

To be continued.

Last edited by Bmw_ET; 04-20-2013 at 01:37 AM.
Bmw_ET is offline  
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 08:32 AM   #1047
Bmw_ET
Registered
 
Drives: 320i -08
Join Date: Feb 2013
Location: Sweden

Posts: 3
iTrader: (0)

BTW, how prolonged must a timing chain be to cause timing problems? Maybe not easy to answer but still somebody might have a clue.

Right now when measuring the whole chain length itīs about 1cm longer than original state. I guess thatīs pretty much?
Bmw_ET is offline  
0
Reply With Quote
      03-19-2013, 08:42 AM   #1048
saagar89
Registered
 
Drives: BMW 320i
Join Date: Mar 2013
Location: Stoke-on-Trent

Posts: 1
iTrader: (0)

Hi all,

New User - but just wondered whether anyone got anywhere with collating all these issues and reporting to BMW. I have had a numbe of them with my 320i E90 Coupe:

3076 miles

Fault: Windscreen top seal lifted in the o/s corner
Cause: Seal distorted
Rectification: Replaced windscreen top seal

28/06/10 – 6069 miles

Fault: o/s gutter trim keeps coming loose
Cause: clips weak
Rectification: replace gutter trim.

Fault: Windscreen top seal lifted away from body
Cause: Trim distorted
Rectification: Replace windscreen top seal.

19/01/11 – 12152 miles

Fault: intermittent rattle from driver’s side front door armrest
Cause: contact/friction
Rectification: remove door card, replace clips and lubricate contact points.

Repair passenger side front alloy wheel, paint peeling – rectification

18/07/11 – 15051 miles

Fault: Rattle from passenger side door
Cause: loose
Rectification: Trim secured.

12/12/12 – 16788 miles

Fault: Engine emissions warning light on car
Cause: BMW test module advised Catalytic converter poor efficiency and to replace
Rectification: Replace Catalytic convertor

04/01/12 – 17820 miles

Fault: Engine emissions warning light on car
Cause: Nitrogen Oxide sensor which monitors CAT
Rectification: replace Nitrogen Oxide sensor.

The ignition coils have also been replaced.

BMW extended the warranty, but the garage just doesnt want to know. Surely BMW should recall the car for such common faults?

Thanks
saagar89 is offline  
0
Reply With Quote
      04-09-2013, 01:21 AM   #1049
SmallWave
New Member
 
Drives: 09' E90 LCI
Join Date: Dec 2009
Location: Europe/FR

Posts: 14
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Terryk View Post
This coil issue appears frequently in direct injection engines... remember the fsi motors of vag group.
I believe that the 2.0lt pre face E90 don't have these issues, or at least they don't appear to the 05-07 models so often (N46 engines).
Mine (09' 320i) got yellow engine light after 10k KM, turned out 1 faulty coil (3rd cylinder). Since then no major issue, runs quite smoothly.
Now approaching 40k KM. I realized early it helps using best possible fuel,
also taking some rides in highway after a prolonged period of driving in town.
SmallWave is offline  
0
Reply With Quote
      06-15-2013, 02:23 PM   #1050
K17TSY
New Member
 
Drives: X3 E83 3.0DSE
Join Date: Mar 2012
Location: CHESTERFIELD

Posts: 9
iTrader: (0)

Just getting rid of mine feed up with nitrogen sensors, lamba sensors and coils .Now stop start technology as stopped working .New BMW,s have gone to far with their efforts to save fuel ,cost more in repairs false economy .
K17TSY is offline  
0
Reply With Quote
      07-28-2013, 03:41 AM   #1051
Artur
Registered
 
Drives: Bmw 318i n43 143KM 2009
Join Date: Jul 2013
Location: Newcastle upon tyne

Posts: 1
iTrader: (0)

Hi all, i am new on this forum. I would help everyone here with bmw's.

I had also problem with my e90 318i n43 143km. Misfire, dragging, lack of power, engine was working wird....

All my repairs was made in bmw dealer....

I had done coil pack via dealer recall twice first on 1000 miles on clock
Second there was 22.000 miles on clock. Problem wasent fix
Then airflow mass reader about 24.000 problem still wasent fix
Then after couple weeks i have lost power in engine lights come up on dawhboard. I get to dealer just, i could drive car, coz was no power at all!!!
Bmw decide to replace mid sillencer + catalyc converter - was better but still misfire etc.... And finally they call me again and they have put new software... From that day 1,5 month have past and car is running lovely!!!!!
So i advise u people to have a look ok yours catalyc converter (middle one, not mainfold one) coz guy in dealer told me they has a manufactured problem with them!!!! I paid for main wich was new silencer mid+ catalyc + new exhaust pipe 309Ģ as a good will, retail price 1800Ģ ....
Good luck!!!!
Artur is offline  
0
Reply With Quote
      07-28-2013, 09:17 PM   #1052
MacLovin
Registered
 
Drives: 2007 BMW 320i
Join Date: Jul 2013
Location: Perth

Posts: 1
iTrader: (0)

Hi all, I'm new to the forum and soon to be new BMW 320i e90 owner. It's a 2007 Alpine White. Enjoying the information of DIY guides, upgrades and tuning etc.

Found this thread and it has me a little worried. How can I tell what version of e90 I have bought. Is the 2007 320i pre-LCI?

Also, how do I know if I have the N43 or N46 engine?

I notice that a lot of these issues are from UK/Europe drivers. Anyone from Australia have the issues detailed above?

Great tips on the resolution of these issues if you get them.

Thanks.
MacLovin is offline   Australia
0
Reply With Quote
      07-30-2013, 05:07 PM   #1053
SmallWave
New Member
 
Drives: 09' E90 LCI
Join Date: Dec 2009
Location: Europe/FR

Posts: 14
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MacLovin View Post
...
Found this thread and it has me a little worried. How can I tell what version of e90 I have bought. Is the 2007 320i pre-LCI?

Also, how do I know if I have the N43 or N46 engine?
...
To see if yours is N43 (issues) or N46 (seemingly non-issue),
just look up on the plate on the driver side door.
Mine got once coil issue. Now all coils are replaced by BMW with new parts.
Overall all, satisfied with mine after 4 years.
SmallWave is offline  
0
Reply With Quote
      09-28-2013, 03:11 AM   #1054
speuk
Registered user
 
Drives: F07 530dSE/e92 320i/e60 535dSE
Join Date: Apr 2007
Location: south bucks

Posts: 74
iTrader: (0)

Garage List
2010 f07 SE GT  [0.00]
Quote:
Originally Posted by bear85 View Post
I have a e92 320i 59 coupe and I have had the EML yellow light twice, was firstly told no fault found as intermittent but they replaced coil pack as it had a recall on it (done Dec 2012 and was in warranty) EML light on in Jan 2013 (surprise now not in warranty) and told it was the NOX sensor.

I got 50% off the part price but not on labour and ended up getting diagnostic for free. Complained as only 27k on clock and outraged NOX failed but only got 50% so paid Ģ297 in total for the repair but hey hoy. Since then feels alot better but still mpg i get seems low at 25-27mpg around town and brief motorway journeys but I do have a brick for a right foot
Had the same issue on e92 . 50% discount from dealer...... Dropped a polite email to BMW UK MD together with Bosch data sheet showing service life was 120k and customer services followed up and then instructed dealer to refund the. Other 50% car was 2 years out of warranty but only had 22k on the clock.
__________________
2010 F07 5GT SE Sapphire Black with Ivory White/black interior & fineline unlacquerd trim: Dynamic, Visability and Prof Media Packs. DAB radio, Elec front seats with driver memory, Rear seat heating, Auto tailgate,, Sun Protection Glass. ISTA/P 40.1.0.1 Road maps prem 2011
speuk is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-28-2013, 08:02 AM   #1055
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E91 330D
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 7,141
iTrader: (48)

I have upgraded the engine software today. ( I have pre-LCI 320i)
Quick feedback: More torque in the lower and mid RPM.
I have reset the MPG and will observe what I get.

Overall its a must upgrade for the 320i cars. Ask your dealers/indys to update it if it has not been done yet.
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      10-14-2013, 04:03 PM   #1056
onima
Registered
 
Drives: E92 320i
Join Date: Oct 2013
Location: Spain

Posts: 1
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by makkan00 View Post
I have upgraded the engine software today. ( I have pre-LCI 320i)
Quick feedback: More torque in the lower and mid RPM.
I have reset the MPG and will observe what I get.

Overall its a must upgrade for the 320i cars. Ask your dealers/indys to update it if it has not been done yet.
Hi makkan00

Why did you upgraded the software?. NOx sensor problems?.
Did your dealer call you?.
Do you have misfires at 1500-2000 rpm?
Could you say more about the update?
After reseting the MPG, can you tell me about the fuel consumption?

Thanks
onima is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
320i, problem

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:49 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST