E90Post
 


E92 Lighting
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > Alpine Hifi upgrade



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-26-2010, 04:47 PM   #419
richd
Private
 
richd's Avatar
 
Drives: E90 335d M Sport + X1 2.0d
Join Date: Jun 2009
Location: Surrey, UK

Posts: 85
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JonD View Post
I'll have another look at the wires tomorrow, however you say each spice hase 1 thick and 2 thin wires, mines the other way round, 1 thin & 2 thick.
My mistake, its two thick and one thin.

I can only think that you have the thick wires the wrong way round maybe? Did you trace one all the way to the Sub?
__________________
2006 E90 335d M Sport Auto l Titanium Silver l Black Dakota Leather l 18'' l Pro Nav + Alpine Upgrade l Xenons l Bluetooth | Paddleshift
richd is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-26-2010, 06:10 PM   #420
JonD
First Lieutenant
 
Drives: 1 Series Coupe, M Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Cheshire

Posts: 325
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by richd View Post
I can only think that you have the thick wires the wrong way round maybe? Did you trace one all the way to the Sub?
Yes, well as far as I could. The only side I have doubt over is the drivers side, the splices were virtualy under the seat and I didn't have a torx bit big enough to remove the seat, passenger side i'm 99.99% sure that's correct which is why i'd of thought I'd have one side working.
JonD is offline  
0
Reply With Quote
      02-27-2010, 09:44 AM   #421
JonD
First Lieutenant
 
Drives: 1 Series Coupe, M Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Cheshire

Posts: 325
iTrader: (0)

It's got me stumped, the wiring is correct, the amp has power,

Any surggestions ?
JonD is offline  
0
Reply With Quote
      02-27-2010, 09:48 AM   #422
richd
Private
 
richd's Avatar
 
Drives: E90 335d M Sport + X1 2.0d
Join Date: Jun 2009
Location: Surrey, UK

Posts: 85
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JonD View Post
It's got me stumped, the wiring is correct, the amp has power,

Any surggestions ?
I would start troubleshooting. You have one of the old mids you can use to test with. Unplug the connector at the amp, find what should be the feed from the head unit and see if you can test the feed with a spare bit of speaker cable and the old mid by loose connecting the spare bit of cable into the connector.

Test both left and right and check signal is going to the Amp. If it is, then looks like the amp could be at fault (as its unlikely that every output channel is incorrectly wired).
__________________
2006 E90 335d M Sport Auto l Titanium Silver l Black Dakota Leather l 18'' l Pro Nav + Alpine Upgrade l Xenons l Bluetooth | Paddleshift
richd is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-27-2010, 09:55 AM   #423
JonD
First Lieutenant
 
Drives: 1 Series Coupe, M Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Cheshire

Posts: 325
iTrader: (0)

I fitted both mids and tweeter yesterday before I started the wiring, they worked fine so I think I can eliminate them
JonD is offline  
0
Reply With Quote
      02-27-2010, 09:57 AM   #424
richd
Private
 
richd's Avatar
 
Drives: E90 335d M Sport + X1 2.0d
Join Date: Jun 2009
Location: Surrey, UK

Posts: 85
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JonD View Post
I fitted both mids and tweeter yesterday before I started the wiring, they worked fine so I think I can eliminate them
I would definitely check the feed to the amp at the amp itself then. If you have signal going into the amp, then it suggests the fault is with the amp itself.
__________________
2006 E90 335d M Sport Auto l Titanium Silver l Black Dakota Leather l 18'' l Pro Nav + Alpine Upgrade l Xenons l Bluetooth | Paddleshift
richd is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-27-2010, 11:24 AM   #425
JonD
First Lieutenant
 
Drives: 1 Series Coupe, M Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Cheshire

Posts: 325
iTrader: (0)

Ok,

At the amp definitely have a input on one side but no output (struggling to check the other side, itís dam painful hanging out the boot with a slipped disk in my back).

What I find strange is every now and then the amp light goes out and also very occasionally iíll get a crackle through the front speakers.
JonD is offline  
0
Reply With Quote
      02-28-2010, 10:50 AM   #426
JonD
First Lieutenant
 
Drives: 1 Series Coupe, M Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Cheshire

Posts: 325
iTrader: (0)

Ahhhh all up and running now, had the input and out put wrong on the passenger side which was stopping the output from the amp, as soon as I disconneted the passanger side the drivers side came to life.
JonD is offline  
0
Reply With Quote
      02-28-2010, 01:56 PM   #427
richd
Private
 
richd's Avatar
 
Drives: E90 335d M Sport + X1 2.0d
Join Date: Jun 2009
Location: Surrey, UK

Posts: 85
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JonD View Post
Ahhhh all up and running now, had the input and out put wrong on the passenger side which was stopping the output from the amp, as soon as I disconneted the passanger side the drivers side came to life.

Cool

So, you happy with the sound? What are your thoughts?
__________________
2006 E90 335d M Sport Auto l Titanium Silver l Black Dakota Leather l 18'' l Pro Nav + Alpine Upgrade l Xenons l Bluetooth | Paddleshift
richd is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-28-2010, 02:46 PM   #428
JonD
First Lieutenant
 
Drives: 1 Series Coupe, M Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Cheshire

Posts: 325
iTrader: (0)

Yes, I’m pretty please with it, there’s a lot more clarity to the sound, I reckon the subs could do with upgrading. I’ve seen on here a thread somewhere, a sub upgrade that doesn’t require any modifications the sub housing.
JonD is offline  
0
Reply With Quote
      02-28-2010, 03:32 PM   #429
superbow
Private First Class
 
Drives: Z4 S Drive 35i
Join Date: Feb 2008
Location: Lancashire England

Posts: 158
iTrader: (2)

JonD, can you confirm which colour wires you have cut into on each side?
__________________
BMW Z4 'It's a lot like nothing else'
superbow is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-28-2010, 05:35 PM   #430
JonD
First Lieutenant
 
Drives: 1 Series Coupe, M Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Cheshire

Posts: 325
iTrader: (0)

On each side of the car you will find two splices, each splice cotains three wires, first splice three blue/brown, second splice three blue/ black. Each splice will have two thin wires, these are the mids (door speakers). The two thicker wires, one pair will be for the head unit, the other pair for the subs, easiest way to identify a pair is trace a blue/brown & a blue/black to the sub. The remaing pair are for the head unit.
JonD is offline  
0
Reply With Quote
      03-02-2010, 10:18 AM   #431
robbie99
Private First Class
 
robbie99's Avatar
 
Drives: E92 320d msport
Join Date: Jun 2008
Location: Dublin

Posts: 101
iTrader: (0)

Glad to hear you sorted out the wiring JonD.

I had the same trouble as you identifying the wires at the splices and I described my method of identifying them in post 38...

http://www.e90post.com/forums/showpo...7&postcount=38
robbie99 is offline   Ireland
0
Reply With Quote
      03-12-2010, 01:47 PM   #432
Busha
First Lieutenant
 
Busha's Avatar
 
Drives: Jet Black 320d
Join Date: Aug 2007
Location: Croatia

Posts: 311
iTrader: (0)

Here is photo from this topic but with marked colors of the wires, hope it will help !
Attached Images
 
__________________
2007 BMW 320d | Jet Black | M6 wheels | Eibach Pro-Kit | BlackLines | Chrome grill | H&R spacers | Alpine HiFi
Busha is offline  
0
Reply With Quote
      03-12-2010, 07:02 PM   #433
Pagnobito
Off of England
 
Pagnobito's Avatar
 
Drives: 335d Coupe E92
Join Date: Nov 2009
Location: Near London UK

Posts: 3
iTrader: (0)

As this is a sticky would you mind editing the very first post to include the wiring diagrams there please? I don't mind looking through threads but they are right down on page 10. Thanks!
Pagnobito is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      03-13-2010, 02:57 AM   #434
Busha
First Lieutenant
 
Busha's Avatar
 
Drives: Jet Black 320d
Join Date: Aug 2007
Location: Croatia

Posts: 311
iTrader: (0)

No problem since this diagram is not mine originally. If the original poster agrees sure that admins can put it on page 1. But I cannot do that since I am not admin
__________________
2007 BMW 320d | Jet Black | M6 wheels | Eibach Pro-Kit | BlackLines | Chrome grill | H&R spacers | Alpine HiFi
Busha is offline  
0
Reply With Quote
      03-16-2010, 03:49 PM   #435
Richard H
Registered
 
Drives: 320i M Sport Coupe
Join Date: Mar 2010
Location: Devon

Posts: 3
iTrader: (0)

Exclamation Audio sytem design fault (PDC Volume Adjustment)

Have you tried adjusting the PDC volume via the audio menu? I did that when I first got my car with the Alpine upgrade fitted as a dealer option - damages your hearing as audio system gos to max volume! Ask bmw to sort design fault and they will tell you there's nothing wrong!! Design fault on all models with PDC and voice activation system.

Anyone else got the same problem? Be careful!
Richard H is offline  
0
Reply With Quote
      03-16-2010, 04:43 PM   #436
richd
Private
 
richd's Avatar
 
Drives: E90 335d M Sport + X1 2.0d
Join Date: Jun 2009
Location: Surrey, UK

Posts: 85
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Richard H View Post
Have you tried adjusting the PDC volume via the audio menu? I did that when I first got my car with the Alpine upgrade fitted as a dealer option
Only three posts since joining, and all three say the same thing, but in three different threads!

I don't get your point either? The PDC beeps are loud when you turn the stereo up and the PDC volume up? Hmm, how about turning the volume down?
__________________
2006 E90 335d M Sport Auto l Titanium Silver l Black Dakota Leather l 18'' l Pro Nav + Alpine Upgrade l Xenons l Bluetooth | Paddleshift
richd is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      04-06-2010, 05:17 AM   #437
sbce90
Me Boosta
 
sbce90's Avatar
 
Drives: 320i / MB C63 / VW up!
Join Date: Jan 2010
Location: Sydney, Australia

Posts: 5,393
iTrader: (3)

hey im having some problems with my system. i recently had the alpine upgrade installed by bmw. but now when i listen to a bassy or full sounding piece of music at moderately high volumes, a clicking / tapping sound seems to be coming from the subs. I took the car back to bmw and they said there was some 'internal fault' with the drivers side sub and have ordered a new one under warranty. after playing around with the balance / fader , i believe that the clicking seems to come from both sides. im not entirely sure that new a new sub will fix the problem.

anyone got any ideas?
sbce90 is offline   Australia
0
Reply With Quote
      04-07-2010, 12:22 AM   #438
MFKN3
Lieutenant Colonel
 
MFKN3's Avatar
 
Drives: 4.5L stroker s/c E92 M3
Join Date: Nov 2008
Location: Australia

Posts: 1,914
iTrader: (2)

Where does this amp get it's on/off (ignition) signal from?
MFKN3 is offline   Australia
0
Reply With Quote
      04-10-2010, 06:07 PM   #439
Kenno
Deputy Van Halen
 
Kenno's Avatar
 
Drives: 318d M-SPORT titanium silver
Join Date: May 2009
Location: Lichfield

Posts: 16
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Richard H View Post
Have you tried adjusting the PDC volume via the audio menu? I did that when I first got my car with the Alpine upgrade fitted as a dealer option - damages your hearing as audio system gos to max volume! Ask bmw to sort design fault and they will tell you there's nothing wrong!! Design fault on all models with PDC and voice activation system.

Anyone else got the same problem? Be careful!
I know what you mean.I pulled up outside the in-laws and turned the volume right down and went to adjust the PDC volume and my music came on full board too.They must have thought who's this muppet?.I don't know a way round this unless you select AUX with no device connected and then try adjusting the PDC volume ,I haven't tried it myself yet.It's even louder with the Alpine upgrade aswell!.
Kenno is offline   England
0
Reply With Quote
      04-11-2010, 01:45 AM   #440
Dr Dave
Zummerzet Zyder Drinker!
 
Dr Dave's Avatar
 
Drives: '06 330D Le Mans Blue
Join Date: May 2009
Location: Somerset

Posts: 5,538
iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by xsboost View Post
Where does this amp get it's on/off (ignition) signal from?
The line-in feed from the speakers 'wake' the amp up. No seperate power control cable.
__________________
Dr Dave is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
alpine

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:15 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST