E90Post
 


VIBE Motorsports
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > Frozen throttle body?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-27-2009, 10:33 PM   #1
FNV
Private First Class
Canada
4

 
Drives: 330xi
Join Date: Aug 2005
Location: Ottawa


Posts: 111
iTrader: (0)

Frozen throttle body?

Has anyone started their car up on a cold day only to have the engine light go on (the half full engine light)?
It goes into limp mode and I can't accelarate, it's like driving on 3 cylinders.

I took to the dealer last winter and they said that the throttle body was frozen so they cleaned it up and it was good to go.

This week I had the same problem again and all they did was reset the codes, but did not fix the problem. They said it should be ok now.


Has anyone had this problem????
Appreciate 0
      01-27-2009, 11:45 PM   #2
darkphantom
Banned
159

 
Drives: E93 335i
Join Date: Aug 2007
Location: The place for Bimmers


Posts: 5,949
iTrader: (4)

Send a message via AIM to darkphantom
weird....what are the temps around your place?
Appreciate 0
      01-28-2009, 12:01 AM   #3
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
241


 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York


Posts: 18,286
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Ottawa...temps have to be sometimes below 0 degrees, I would imagine..
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      01-28-2009, 01:12 PM   #4
FNV
Private First Class
Canada
4

 
Drives: 330xi
Join Date: Aug 2005
Location: Ottawa


Posts: 111
iTrader: (0)

It started happening when it was -36, however lately it even did it at -9.
degrees
What bugs me is that I'm the only one that has this problem so I don't think it's the cold weather causing this.
Appreciate 0
      03-03-2009, 03:34 PM   #5
MMOTION
Lieutenant Colonel
24

 
MMOTION's Avatar
 
Drives: like you'll never drive again
Join Date: Feb 2009
Location: uptown


Posts: 1,721
iTrader: (21)

My 06 330xi has the same problem. When temps fall below -10 degrees celcius, the light always goes on which is kinda annoying. Brought this up numerous times at the dealer, and they said its normal under extreme cold temps. When i do a "check diagnostics" through the i-drive, systems always check ok.

It was -16 degrees celcius this morning and to no surprise, the CEL came on. Kinda annoying but im used to it now.
Appreciate 0
      03-03-2009, 03:36 PM   #6
JaysBlueE92
Mr. Monaco
United_States
49

 
JaysBlueE92's Avatar
 
Drives: Slow..
Join Date: Sep 2008
Location: New Jersey


Posts: 4,022
iTrader: (9)

Garage List
2007 E92  [2.50]
do you keep your car outside in those temps, or garaged?
__________________
Appreciate 0
      03-03-2009, 05:29 PM   #7
blom330
Registered
0

 
Drives: 330i '06
Join Date: Mar 2009
Location: finland


Posts: 2
iTrader: (0)

I have had same issue with throttle - only at extreme temps (-27C...close to same in F). Took car to dealership and they ran full engine check - and said throttle was 'frosen' therefore automatic system put engine on half power and deactivated cruise. not sure what to do with it next time...better wait some warmer time or build a garage. BTW I have engine block heater which I usually turn on 60-90minutes before cold start.
Appreciate 0
      03-06-2009, 02:17 PM   #8
MMOTION
Lieutenant Colonel
24

 
MMOTION's Avatar
 
Drives: like you'll never drive again
Join Date: Feb 2009
Location: uptown


Posts: 1,721
iTrader: (21)

Quote:
Originally Posted by JaysBlueE92 View Post
do you keep your car outside in those temps, or garaged?
nope. my cars are always garaged.
Appreciate 0
      01-26-2013, 09:38 AM   #9
woodpecka
Captain
Canada
12

 
woodpecka's Avatar
 
Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal


Posts: 999
iTrader: (2)

After 4 days at -20C, I got the same symptoms including the limp mode. I brought the car straight to the dealer and they identified a throtle actuator faulty. They proposed to replace the throttle body at 900$ but I refused. I have another one at home I can install if needed.

Since I'm back from dealer, I have no issue and put the car in garage. I suspect a frozen throttle issue so no need to replace the part.

Any comments guy?
Appreciate 0
      02-12-2014, 12:20 PM   #10
stormtrooper7
Private
0

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Feb 2013
Location: Winnipeg, CANADA


Posts: 55
iTrader: (0)

This is the single most annoying thing about these cars (or some of them anyway)! I can't drive it due to limp mode, all because the damn throttle body, or whatever, is frozen!
Appreciate 0
      02-12-2014, 12:30 PM   #11
David0ff
Special Air Service
Canada
4

 
David0ff's Avatar
 
Drives: E90 N52B25 6spd
Join Date: Jan 2014
Location: Montreal


Posts: 155
iTrader: (1)

montreal here, never happened, fingers crossed
08 323
Appreciate 0
      02-12-2014, 06:35 PM   #12
woodpecka
Captain
Canada
12

 
woodpecka's Avatar
 
Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal


Posts: 999
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by woodpecka View Post
After 4 days at -20C, I got the same symptoms including the limp mode. I brought the car straight to the dealer and they identified a throtle actuator faulty. They proposed to replace the throttle body at 900$ but I refused. I have another one at home I can install if needed.

Since I'm back from dealer, I have no issue and put the car in garage. I suspect a frozen throttle issue so no need to replace the part.

Any comments guy?
Note: I have no issue since 1 year.

This car doesn't handle this situation well. BMW should fix the software.
Appreciate 0
      02-15-2014, 03:49 AM   #13
PlzCalmDown
New Member
Canada
0

 
Drives: 2006 BMW 330Xi
Join Date: Aug 2011
Location: Calgary, Alberta


Posts: 11
iTrader: (0)

Original post is years ago. But if anyone is still having this issue. I'm in Calgary and winters can get down to -40C sometimes. If your car is lagging. First thing you guys should check is your battery. If it's old, might not have enough cold cranks, or not storing enough power. If the battery is low. The vehicle does everything it can to start the vehicle, but a monitoring chip will not provide full power to the vehicle to ensure it can get you home (even if it is a slow drive) safely. This happened to my 06 330xi last winter one time. It was due to my battery. Got it replaced immediately, no issues since. If you check up on the fault codes it lists battery issues when the check engine light comes on as well. So if anyone is still reading this post, have the battery checked before you jump to throttle body conclusions. Cheers.
Appreciate 0
      02-15-2014, 10:33 AM   #14
woodpecka
Captain
Canada
12

 
woodpecka's Avatar
 
Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal


Posts: 999
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by wquon
Original post is years ago. But if anyone is still having this issue. I'm in Calgary and winters can get down to -40C sometimes. If your car is lagging. First thing you guys should check is your battery. If it's old, might not have enough cold cranks, or not storing enough power. If the battery is low. The vehicle does everything it can to start the vehicle, but a monitoring chip will not provide full power to the vehicle to ensure it can get you home (even if it is a slow drive) safely. This happened to my 06 330xi last winter one time. It was due to my battery. Got it replaced immediately, no issues since. If you check up on the fault codes it lists battery issues when the check engine light comes on as well. So if anyone is still reading this post, have the battery checked before you jump to throttle body conclusions. Cheers.
My battery was new.
It really was a frozen throttle body.
Appreciate 0
      02-16-2014, 11:19 AM   #15
stormtrooper7
Private
0

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Feb 2013
Location: Winnipeg, CANADA


Posts: 55
iTrader: (0)

My battery is new as well. It was the first thing I changed when warnin lights came on.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:23 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST