E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Electric Fan - Once on -- Doesn't turn off!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-13-2009, 08:21 PM   #1
123Britt
07 X5 3.0si & 07 335i 6Mt
 
Drives: 07 335i - SILVER Sport 6MT
Join Date: May 2008
Location: Madison, Alabama

Posts: 286
iTrader: (0)

Electric Fan - Once on -- Doesn't turn off!

Ok -- looks like I have encounterd my first problem - at 20k.
.
Once the fan comes on after about 20 min drive -- fan turns on and fails to turn off.
.
.
My guess that since the water temp sensor is not on & I have checked the water level & oil -- must be a temp themocouple switch failure. Either this or a much bigger over temp issue.
.
.
I did a search & did not seem to produce any common thread as to a fleet wide failure with temp sensor or thermostat related failures.
.
Thoughts??
123Britt is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-14-2009, 04:11 AM   #2
Fritzables
Private First Class
 
Fritzables's Avatar
 
Drives: 2007 323i M-Sport
Join Date: Jan 2008
Location: Brisbane AUSTRALIA

Posts: 132
iTrader: (0)

I had the same thing happend to me recently. It turns out to be the Electronic Thermostat that fails. As a precaution the ECU puts the fan on flat out as it has no idea what the thermostat is doing.

I had my thermo replaced under warranty.

Fritzables.
Fritzables is offline   Australia
0
Reply With Quote
      02-14-2009, 05:37 AM   #3
lkn
Lieutenant Colonel
 
lkn's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Oct 2007
Location: Orange County

Posts: 1,549
iTrader: (4)

I had the same problem; take it to the dealer to get the sensor replaced.
lkn is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2009, 09:01 AM   #4
123Britt
07 X5 3.0si & 07 335i 6Mt
 
Drives: 07 335i - SILVER Sport 6MT
Join Date: May 2008
Location: Madison, Alabama

Posts: 286
iTrader: (0)

Thermostat Replaced

Correct - the thermostst was replaced - they did have to order the part - 2-days.
.
The dealer changed / flushed the brake fluid while they had the car - so ALLs Good in the NeighborHood.
.
.
123Britt is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-25-2009, 01:05 AM   #5
blue2fire
Brigadier General
 
blue2fire's Avatar
 
Drives: BMW 135i
Join Date: Jan 2009
Location: Location, Location, Location

Posts: 4,289
iTrader: (8)

Was about to say thermostat when i looked at the last post, good to know they fixed it.
__________________

BMW CCA
Member #420568
Quote:
Originally Posted by Gordon Murray View Post
Being a fan of Honda engines, I requested that they consider building for the F1 a 4.5 liter V10 or V12. I asked, I tried to persuade them, but in the end could not convince them to do it, and the McLaren F1 ended up with a BMW engine.
blue2fire is offline   Cayman Islands
0
Reply With Quote
      02-25-2009, 01:08 AM   #6
Mrbangis
Lieutenant Colonel
 
Drives: 09 335i AW/CR
Join Date: Dec 2008
Location: Buena Park, CA

Posts: 1,558
iTrader: (3)

i may have encountered this recently! im gonna check it out again!
Mrbangis is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:21 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST