E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Car would not start!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-25-2006, 12:46 PM   #1
BIGWILL
I heard your eyeballs move Pvt!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
BIGWILL's Avatar
 
Drives: 2011 E Class 4Matic Sport Merc
Join Date: Feb 2006
Location: Woodbridge,VA

Posts: 387
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Car would not start!

When I tried to start my car the other day, it would not start and I got a msg on the I-Drive that said "ELV move steering wheel":mad: :mad: . It also displayed a symbol of a steering wheel with a box superimposed on it that had the numerial 1 in it in the info center display. Anyone experience this before? What does ELV stand for?
BIGWILL is offline  
0
Reply With Quote
      06-25-2006, 01:50 PM   #2
a_moux
fuck around and get owned!
 
Drives: Jet Blk 325i
Join Date: Mar 2006
Location: Chicago

Posts: 87
iTrader: (0)

Garage List
2006 325i  [0.00]
I haven't experienced anything like that on my E90 but from previous experieces on my other car I can tell you it's probably nothing major. I guess sometimes when the steering wheel is left in a certain position, the car will not start and I've encountered this on many different occasions and on different cars. Try moving the steering wheel while you push the start/stop button. Anyways that's how I would get it started and it always worked. Good luck.
a_moux is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-25-2006, 05:48 PM   #3
BIGWILL
I heard your eyeballs move Pvt!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
BIGWILL's Avatar
 
Drives: 2011 E Class 4Matic Sport Merc
Join Date: Feb 2006
Location: Woodbridge,VA

Posts: 387
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by a_moux
I haven't experienced anything like that on my E90 but from previous experieces on my other car I can tell you it's probably nothing major. I guess sometimes when the steering wheel is left in a certain position, the car will not start and I've encountered this on many different occasions and on different cars. Try moving the steering wheel while you push the start/stop button. Anyways that's how I would get it started and it always worked. Good luck.
Thanks!
BIGWILL is offline  
0
Reply With Quote
      06-25-2006, 06:05 PM   #4
diesel007
Not Stock
 
diesel007's Avatar
 
Drives: 325I
Join Date: Dec 2005
Location: San Diego

Posts: 2,774
iTrader: (4)

Garage List
2006 325  [0.00]
Yeah that is your steering lock function. When the wheel is locked it disables the ignition until you jiggle the wheel.

ELV
Electronic lock Valve?? lol.
__________________
***Wallpaper of the month***

1/1/072/1/07
diesel007 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-26-2006, 11:16 AM   #5
BIGWILL
I heard your eyeballs move Pvt!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
BIGWILL's Avatar
 
Drives: 2011 E Class 4Matic Sport Merc
Join Date: Feb 2006
Location: Woodbridge,VA

Posts: 387
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by diesel007
Yeah that is your steering lock function. When the wheel is locked it disables the ignition until you jiggle the wheel.

ELV
Electronic lock Valve?? lol.

Thanks, surprisingly no one at BMW could tell me what ELV stood for. LOL
BIGWILL is offline  
0
Reply With Quote
      05-16-2007, 09:33 AM   #6
superman.nyc
Registered
 
Drives: '06 325i w/ Sports Package
Join Date: May 2007
Location: NYC

Posts: 1
iTrader: (0)

Damn.

I just started having the same problem about a week ago. It happens about every time I start the car. I just thought it was an idiot alarm. I'll have to get that checked out.
superman.nyc is offline  
0
Reply With Quote
      05-16-2007, 09:48 AM   #7
Paul330d
Torque junky
 
Paul330d's Avatar
 
Drives: Remapped e90 330d
Join Date: Jan 2006
Location: France (UK expat)

Posts: 1,689
iTrader: (2)

Garage List
2006 330d  [0.00]
2005 Fiat Panda 4x4  [0.00]
Funny, my car is 12 months old and I never had that problem until last week! I tried jiggling the wheel, but to no avail and had to get out of the car, lock & unlock the doors to 'reboot' the system, before it would start
__________________
www.greenkeepers.fr - spécialiste des tondeuses à gazon hélicoïdales atco qualcast ransomes lawnflite
Paul330d is offline   France
0
Reply With Quote
      05-16-2007, 10:12 AM   #8
eightfaze
Enlisted Member
 
eightfaze's Avatar
 
Drives: 2006 e90 SG 325i
Join Date: Jul 2006
Location: Los Angeles

Posts: 37
iTrader: (1)

For about the last 2 months, sometimes my car won't start. No alerts, but when I hit the start button, no crank.
I have CA so I don't insert the key in the dash. Even so, I tried the key in the dash, but still no crank. When that happens I notice that the brake pedal feels "flat", or all the way down with no resistance. If I press the brake while pushing the start button, then release the brake and step on it again it cranks fine.
Sorry if thread jacking, just my experience with no start.

BTW Googled ELV and found this site that lists some BMW Tech acronyms:

http://www.mbmw.com/bmw_technical_acronyms.htm

Last edited by eightfaze; 05-16-2007 at 10:13 AM. Reason: repost link
eightfaze is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-16-2007, 10:14 AM   #9
ironic
Major General
 
ironic's Avatar
 
Drives: Jet Black 335i
Join Date: Dec 2006
Location: San Francisco, Ca

Posts: 8,342
iTrader: (22)

wow, i hope these aren't new problems with the cars
__________________


Widebody 335i Project Car BUILD | PHOTOSHOOT
ironic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-20-2007, 06:37 PM   #10
cgnahc
Major
 
cgnahc's Avatar
 
Drives: TiAg E90 ZSP
Join Date: Dec 2006
Location: Westlake Village, CA

Posts: 1,258
iTrader: (9)

I had this exact problem fixed last week. Dealer replaced steering wheel column. Expect 2 days at the shop. It's a known problem. I disconnected my battery hoping the error would reset. Nope...easy call...took it to the dealer the next day.
__________________
9/2011 Need someone to install angle eye bulbs.
9/2011 WTB: an OEM 17" front rim.
cgnahc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-20-2007, 07:05 PM   #11
sblument
Lieutenant
 
sblument's Avatar
 
Drives: 2006 330i
Join Date: Feb 2006
Location: Champaign, IL

Posts: 427
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Send a message via ICQ to sblument Send a message via AIM to sblument Send a message via Yahoo to sblument
Yesterday my car wouldn't start -- thinking same issue. The steering wheel lock mechanism made slightly different sounds than normal, and the start sequence would not begin when I pushed the button. I played with the ignition button and steering wheel for 30sec and got it to clear. I could reproduce it later that evening. Today, everything was fine. I'll monitor it and if it happens again call the dealer.

The exact error was:

(icon of a steering wheel with a little lock in the indicator display)

got the icon in both yellow and red -- electric steering wheel lock jammed (yellow) or malfunctioning (red).

see middle of p.143 in the owners manual
__________________
2006 330i, SP, PP, fold down rear seats, sparkling graphite, black leather, metallic trim.
sblument is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-23-2007, 07:15 PM   #12
robzeko
New Member
 
Drives: 12 528i Black Saphire/Terra
Join Date: Mar 2006
Location: Honolulu, HI

Posts: 24
iTrader: (0)

I've gotten the same error for a couple of weeks. It's happened maybe 10 times off and on. I've gotten the yellow and red warning lights. It's happened twice this week so i'm going to call the dealership and try to get them to look at it since they need my 330i for an oil change soon anyway. Any idea what could suddenly cause this to start happening? The car is 13 months old, with 18k on it.
robzeko is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-24-2007, 02:00 AM   #13
cgnahc
Major
 
cgnahc's Avatar
 
Drives: TiAg E90 ZSP
Join Date: Dec 2006
Location: Westlake Village, CA

Posts: 1,258
iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by robzeko View Post
I've gotten the same error for a couple of weeks. It's happened maybe 10 times off and on. I've gotten the yellow and red warning lights. It's happened twice this week so i'm going to call the dealership and try to get them to look at it since they need my 330i for an oil change soon anyway. Any idea what could suddenly cause this to start happening? The car is 13 months old, with 18k on it.
Take it to the dealer ASAP, fixed cost free. If no loaner, ask for free rental.
__________________
9/2011 Need someone to install angle eye bulbs.
9/2011 WTB: an OEM 17" front rim.
cgnahc is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2007, 10:09 AM   #14
robzeko
New Member
 
Drives: 12 528i Black Saphire/Terra
Join Date: Mar 2006
Location: Honolulu, HI

Posts: 24
iTrader: (0)

I've scheduled an appointment with the dealership for Friday. I'll let you know how it goes.
robzeko is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2007, 10:21 AM   #15
CnoteMD
Commander in Chief
 
CnoteMD's Avatar
 
Drives: 2008 BMW 535i
Join Date: May 2005
Location: Atlanta, GA

Posts: 1,035
iTrader: (0)

Garage List
2008 M5  [0.00]
2006 330i  [0.00]
It's amazing that this thread popped up again. I just started having this problem on a few occasions over the past week or so. At first I thought it had something to do with the remote tag for my condo (small key tag that gives off a signal that unlocks the parking garage door). When I removed it from my keychain, the car started up.

However, there was another instance where removing the key tag did not correct the problem and I had to use my wife's key (thankfully, she was in the car with me).

I have a service appointment this upcoming week for another problem, so I will mention this when I go.
__________________
2008 BMW 535i Space Gray, Black Leather, Dark Bamboo Trim| Sport Automatic with Paddles | Sport Package
2008 BMW M5 (gone, but not forgotten) Space Gray, Silverstone Merino Leather, Madeira Walnut Wood Trim | 7speed SMG | All options
Mods: Corsa Exhaust | RPI Ram Air Intake | H&R Sport Springs | Rogue Engineering 12mm spacers
CnoteMD is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2007, 02:10 PM   #16
Chesmu
Brigadier General
 
Chesmu's Avatar
 
Drives: 2013 X6
Join Date: Dec 2005
Location: Phoenix,AZ

Posts: 3,014
iTrader: (2)

Garage List
2006 330i  [0.00]
2006 330i  [0.00]
Send a message via AIM to Chesmu
i had this problem 8 months ago...
they changed my entire steering column out.
no problem since then.
Take it to the dealer.
__________________
"Teach the ignorant. Ignore the stupid."
Chesmu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2007, 02:24 PM   #17
scubajag
Scuba-JAG
 
Drives: Jet Black 2006&07 B.R. E-92
Join Date: Jun 2005
Location: St. Petersburg, Fl

Posts: 528
iTrader: (0)

The steering wheel lock failure is well known on the E-90 series. The steering wheel column must be replaced. This is at least a 2 day adventure, and you should get a loaner. Once replaced, no further problems...good luck
scubajag is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2007, 03:53 PM   #18
montreal_bimmer
Major General
 
montreal_bimmer's Avatar
 
Drives: E90 AW
Join Date: Feb 2006
Location: Montreal

Posts: 5,501
iTrader: (6)

Garage List
2006 325i  [5.00]
just jiggle it... but dont have too much fun with it....
montreal_bimmer is offline   Italy
0
Reply With Quote
      05-28-2007, 08:33 PM   #19
MAbbottUSMC
Enlisted Member
 
MAbbottUSMC's Avatar
 
Drives: '06 BMW 325I
Join Date: Dec 2005
Location: San Diego, CA

Posts: 32
iTrader: (0)

Send a message via AIM to MAbbottUSMC Send a message via MSN to MAbbottUSMC Send a message via Yahoo to MAbbottUSMC
I had my lock break on me. It would not lock anymore. I had to get it replaced.
MAbbottUSMC is offline  
0
Reply With Quote
      05-29-2007, 09:43 AM   #20
xdrive
Second Lieutenant
 
Drives: 330xi
Join Date: Nov 2005
Location: Chicago

Posts: 250
iTrader: (0)

I'm having the same problem. I have about 17k miles on my car. Anyone know exactly what is going on? Is it a defect or is it something I did?
xdrive is offline  
0
Reply With Quote
      06-01-2007, 07:55 PM   #21
sblument
Lieutenant
 
sblument's Avatar
 
Drives: 2006 330i
Join Date: Feb 2006
Location: Champaign, IL

Posts: 427
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Send a message via ICQ to sblument Send a message via AIM to sblument Send a message via Yahoo to sblument
I've got an appointment setup now. Will post any unusual experiences. In all likelihood it is a part with a design or manufacturing defect, not any fault of the driver.
__________________
2006 330i, SP, PP, fold down rear seats, sparkling graphite, black leather, metallic trim.
sblument is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-04-2007, 08:05 AM   #22
xdrive
Second Lieutenant
 
Drives: 330xi
Join Date: Nov 2005
Location: Chicago

Posts: 250
iTrader: (0)

Got it checked out at the dealer.
The dealer said they ran tests, but could not find anything wrong with it.
So I went home and when I tried to start my car again a few hrs later, the same day I brought my car in to the dealer, it FREAKING wouldn't start again.
Called the dealer and he said to bring it in again. Why are they dicking around with me.. JUST freaking replace what needs to be replaced!!!! I don't have the freaking time for this crap!!! :mad:
xdrive is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:01 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST