E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > PROcede CANbus Activation directions (with video)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-02-2009, 06:20 PM   #67
adrock
Major
adrock's Avatar
United_States
23
Rep
1,219
Posts

 
Drives: 2014 435i
Join Date: Oct 2005
Location: SLC

iTrader: (3)

Garage List
2011 E92 335i  [4.79]
2007 E92 335i  [0.00]
Shiv I am really excited about the possibility of clearing tuner codes if needed. But will the goal with these maps going forward, still be to maintain diagnostic invisibility? I personally would rather not have to clear codes if possible.

Thanks!
Appreciate 0
      04-02-2009, 06:41 PM   #68
edo
******
edo's Avatar
Mexico
26
Rep
875
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2008
Location: hell

iTrader: (1)

Just returned from a two week vacation with no internet access.
I have RevII but non CANbus version.
Can I order the upgrade? I saw some CANbus review threads, but I can't find where I can order the wires.

P.S. What makes me a bit upset is that Shiv wrote this 4 months ago:
Quote:
I'm sure we'll have an update or two but they will all be software-based which you can do yourself with any home/laptop computer. We don't expect to change any hardware for at least 2 years.

If I knew that, I would have waited a bit (I'm planning to install my RevII next week). And now I have to order the wires, wait till they arrive (2-3 weeks), go to customs, install (I'm not an "engineer")...
__________________
Mods: RB turbos, PROcede Rev2.5 V5, BMS DCI, Scoops, Forge DVs, ar design catless DPs, Milltek exhaust system, Helix FMIC, Quaife LSD, VK MotorWerks OC Kit, Bilstein B16 PSS10
The ultimate mods' installation thread

Appreciate 0
      04-02-2009, 07:50 PM   #69
shiv@vishnu
Tuner
United_States
702
Rep
17,616
Posts

 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by adrock View Post
Shiv I am really excited about the possibility of clearing tuner codes if needed. But will the goal with these maps going forward, still be to maintain diagnostic invisibility? I personally would rather not have to clear codes if possible.

Thanks!
Right now, the goal is to make the safest and most consistent power possible. That is going to require doing things that could possible trip the tuner manipulation code. We have a few other systems in place that make that less likely to happen but it honestly isn't the first priority If you trip it, clear it before you take it to the dealership. Takes 4 seconds to do and doesn't require a laptop

Shiv
Appreciate 0
      04-02-2009, 07:53 PM   #70
shiv@vishnu
Tuner
United_States
702
Rep
17,616
Posts

 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by edo View Post
Just returned from a two week vacation with no internet access.
I have RevII but non CANbus version.
Can I order the upgrade? I saw some CANbus review threads, but I can't find where I can order the wires.

P.S. What makes me a bit upset is that Shiv wrote this 4 months ago:


If I knew that, I would have waited a bit (I'm planning to install my RevII next week). And now I have to order the wires, wait till they arrive (2-3 weeks), go to customs, install (I'm not an "engineer")...
I'm sorry but 4 months ago, the CANbus functionality was hardly a twinkle in my eye. I didn't even want to talk/think about it until we determined that it was feasible. I can't apologize for not mentioning something that wasn't mentionable at that time. I just want to provide the best possible tuning solution to you guys.

Shiv
Appreciate 0
      04-02-2009, 07:57 PM   #71
TurboSid
Colonel
TurboSid's Avatar
33
Rep
2,241
Posts

 
Drives: 2015 M4 MW/SO DCT
Join Date: Apr 2008
Location: Florida

iTrader: (4)

Garage List
2008 335i  [0.00]
pm'd
Appreciate 0
      04-02-2009, 09:13 PM   #72
MDL335i
Second Lieutenant
MDL335i's Avatar
United_States
6
Rep
238
Posts

 
Drives: 05 M3
Join Date: Mar 2008
Location: GA

iTrader: (14)

Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
Yep... we have the wire pack kits in stock. Just waiting for our web guy to put up the online order link. He's in Europe on te vacation but I'm sending smoke signals
Any idea on when we can order the CANbus retrofit kits?
__________________
Appreciate 0
      04-03-2009, 12:27 AM   #73
adrock
Major
adrock's Avatar
United_States
23
Rep
1,219
Posts

 
Drives: 2014 435i
Join Date: Oct 2005
Location: SLC

iTrader: (3)

Garage List
2011 E92 335i  [4.79]
2007 E92 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
Right now, the goal is to make the safest and most consistent power possible. That is going to require doing things that could possible trip the tuner manipulation code. We have a few other systems in place that make that less likely to happen but it honestly isn't the first priority If you trip it, clear it before you take it to the dealership. Takes 4 seconds to do and doesn't require a laptop

Shiv
I get that, and I think that is AMAZING that it is even possible. But if a tech hooks up and sees absolutely no codes, is that a dead give away that the ECU fault logs have been tampered with? Or is it perfectly fine to erase your own codes (i.e. independent service shop would reset brake light's etc)

Thanks Shiv!
Appreciate 0
      04-03-2009, 12:50 AM   #74
edo
******
edo's Avatar
Mexico
26
Rep
875
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2008
Location: hell

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
I'm sorry but 4 months ago, the CANbus functionality was hardly a twinkle in my eye. I didn't even want to talk/think about it until we determined that it was feasible. I can't apologize for not mentioning something that wasn't mentionable at that time. I just want to provide the best possible tuning solution to you guys.

Shiv
It's OK, Shiv. I understand that and you don't have to apologize for making the tune superior. I just want to order the upgrade asap and install it.
Will there be a new installation video that was promised several times? I really don't want to do something wrong.
__________________
Mods: RB turbos, PROcede Rev2.5 V5, BMS DCI, Scoops, Forge DVs, ar design catless DPs, Milltek exhaust system, Helix FMIC, Quaife LSD, VK MotorWerks OC Kit, Bilstein B16 PSS10
The ultimate mods' installation thread

Appreciate 0
      04-03-2009, 08:10 AM   #75
scalbert
Major General
scalbert's Avatar
78
Rep
5,710
Posts

 
Drives: '08 E90 M3, '13 Volt, '08 Ody
Join Date: Feb 2007
Location: Woodstock, GA

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by adrock View Post
I get that, and I think that is AMAZING that it is even possible. But if a tech hooks up and sees absolutely no codes, is that a dead give away that the ECU fault logs have been tampered with? Or is it perfectly fine to erase your own codes (i.e. independent service shop would reset brake light's etc)

Thanks Shiv!
It is perfectly normal not to see any codes in the engine control, whihc is the only thing being reset.
Appreciate 0
      04-03-2009, 03:14 PM   #76
adrock
Major
adrock's Avatar
United_States
23
Rep
1,219
Posts

 
Drives: 2014 435i
Join Date: Oct 2005
Location: SLC

iTrader: (3)

Garage List
2011 E92 335i  [4.79]
2007 E92 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by scalbert View Post
It is perfectly normal not to see any codes in the engine control, whihc is the only thing being reset.
Good to know. Thanks
Appreciate 0
      04-03-2009, 03:21 PM   #77
Ramos
Colonel
Ramos's Avatar
53
Rep
2,126
Posts

 
Drives: 2014 M235
Join Date: Nov 2007
Location: So-Cal

iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by adrock View Post
I get that, and I think that is AMAZING that it is even possible. But if a tech hooks up and sees absolutely no codes, is that a dead give away that the ECU fault logs have been tampered with? Or is it perfectly fine to erase your own codes (i.e. independent service shop would reset brake light's etc)

Thanks Shiv!
Your logic is a little off by the way.. If you had the infamous tail light problem or any othert problem for that matter, once you reset the codes and took the Procede out, then drive to the dealer these codes would show up again..

In any case, having no codes present is not proof of any kind of tampering, you have the right to use independent shops or your own device that can clear codes..
Appreciate 0
      04-03-2009, 03:32 PM   #78
dmurray14
The Stig
dmurray14's Avatar
United_States
18
Rep
1,232
Posts

 
Drives: Quickly
Join Date: Apr 2005
Location: US

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Ramos View Post
Your logic is a little off by the way.. If you had the infamous tail light problem or any othert problem for that matter, once you reset the codes and took the Procede out, then drive to the dealer these codes would show up again..

In any case, having no codes present is not proof of any kind of tampering, you have the right to use independent shops or your own device that can clear codes..
What is the infamous brake light problem? Mine just started giving me errors intermittently...
__________________
Appreciate 0
      04-03-2009, 03:40 PM   #79
inthemiddle
Lieutenant
8
Rep
467
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Jul 2007
Location: Somewhere

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by dmurray14 View Post
What is the infamous brake light problem? Mine just started giving me errors intermittently...
kinda but yea... i had intermittent errors on the left side for a while, they have gone away though.... (no DME updates either) ... my dad's xi has been giving him intermittent errors as well on the right side... not sure of current status...

so +1 .... i didn't know i was infamous ?
Appreciate 0
      04-03-2009, 04:26 PM   #80
lpphreakx06
Professional Moose Racer
lpphreakx06's Avatar
Vietnam
101
Rep
7,225
Posts

 
Drives: SG 335i E92
Join Date: Jul 2008
Location: Bellevue, Wa

iTrader: (25)

Quote:
Originally Posted by dmurray14 View Post
What is the infamous brake light problem? Mine just started giving me errors intermittently...
When you go over speed bumps the brake light wouldnt go on because of some faulty cabling or something. I just went in and go it re-done.
__________________

BMW Dream Team PNW Chapter, member #1
|HP Autowerks | AR DESIGN | BMW PERFORMANCE | STOP TECH | Volk Racing| AMS | ARKYM
Appreciate 0
      04-03-2009, 04:32 PM   #81
scottp999
Brigadier General
scottp999's Avatar
57
Rep
4,666
Posts

 
Drives: 335i - E92 - 6MT & 4runner SR5
Join Date: Mar 2007
Location: MD

iTrader: (1)

Garage List
2007 BMW 335  [4.50]
Quote:
Originally Posted by dmurray14 View Post
What is the infamous brake light problem? Mine just started giving me errors intermittently...

See this thread: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=229824
My posts are #12 and #14

Basically there are dual lights to illuminate for the brakes, one can be out (with a warning light showing up on the dash each time you start and shutdown the car - annoying) and you won't be able to tell by looking from the outside. You have to look into the housing by sticking your head in the trunk to see the burnt out bulb. The bulbs are cheap at any auto parts store and they are easy to replace. It is a waste of time to go to the dealer. You can do a replacement in less than 30 minutes. Now if you replace the bulbs and still have an electronic short then take it to the dealer.
__________________
Rob Beck Turbos, PROcede Rev. 3, Procede Fueling Flash (via OpenFlash Tablet), PPS Methanol System (Devil's Own 12 GPH Nozzle/Aquamist Flow Sensor/Labonte VC25), DCI, Quaife LSD, BMW Performance Suspension, Autobahn Exotics Exhaust, Helix FMIC, AR Design Downpipes, BSH Catch Can, Forge Diverter Valves, P3cars Vent Boost Gauge, Alufelgen CSL Reps, Lux 5.1 H8 Angel Eyes, HPB HID Fogs, LTBMW M3 Side Skirts, BMW M3 Rear Spoiler, BMW Front Aero Lip, BMW Pedal Kit, BMW M Shift Knob, Autotecknic Matte Black Grilles.
Appreciate 0
      04-03-2009, 04:36 PM   #82
dmurray14
The Stig
dmurray14's Avatar
United_States
18
Rep
1,232
Posts

 
Drives: Quickly
Join Date: Apr 2005
Location: US

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by inthemiddle View Post
kinda but yea... i had intermittent errors on the left side for a while, they have gone away though.... (no DME updates either) ... my dad's xi has been giving him intermittent errors as well on the right side... not sure of current status...

so +1 .... i didn't know i was infamous ?
Quote:
Originally Posted by lpphreakx06 View Post
When you go over speed bumps the brake light wouldnt go on because of some faulty cabling or something. I just went in and go it re-done.
Quote:
Originally Posted by scottp999 View Post
See this thread: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=229824
My posts are #12 and #14

Basically there are dual lights to illuminate for the brakes, one can be out (with a warning light showing up on the dash each time you start and shutdown the car - annoying) and you won't be able to tell by looking from the outside. You have to look into the housing by sticking your head in the trunk to see the burnt out bulb. The bulbs are cheap at any auto parts store and they are easy to replace. It is a waste of time to go to the dealer. You can do a replacement in less than 30 minutes. Now if you replace the bulbs and still have an electronic short then take it to the dealer.

Perfect, thanks guys! That's the exact issue I've been having, intermittent left side failure. Noticed the outside bulb was out, but it's since come back.

I'll keep an eye on it and go to the dealer if I have to. Thanks!

/threadjack
__________________
Appreciate 0
      04-03-2009, 04:52 PM   #83
JReddy335i
Private First Class
JReddy335i's Avatar
United_States
3
Rep
129
Posts

 
Drives: Space Grey E93 335i
Join Date: Jul 2008
Location: Queens, NY

iTrader: (0)

Send a message via AIM to JReddy335i
can anyone explain the differences between the original V3 and what rev 1 and rev 2 mean and what they are?
Appreciate 0
      04-03-2009, 06:12 PM   #84
kartracer
Private First Class
1
Rep
199
Posts

 
Drives: 2010 335i coupe
Join Date: Dec 2008
Location: Eldersburg, MD

iTrader: (0)

Subscribed. I'd like to know this too.
Appreciate 0
      04-03-2009, 06:30 PM   #85
shiv@vishnu
Tuner
United_States
702
Rep
17,616
Posts

 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JReddy335i View Post
can anyone explain the differences between the original V3 and what rev 1 and rev 2 mean and what they are?
v3 denotes a Plug n Play procede system. This includes a PROcedes computer and a PnP harness. There are two versions of the PROcede Computer: Rev.1 and Rev.2.

Rev.1 is the original design with the larger waterproof black plastic enclosure. It's associated PnP harness also incorporates boost control ballasts and a DPPT relay. We no longer sell the Rev.1 PROcede. But we still sell its PnP harness for those who have the original PROcede and want to upgrade to v3.

Rev.2 is the newer re-designed unit. It is smaller and has more functionality. It's associated harness is also smaller and simpler since the harness electronics have been moved to the PROcede circuit board. The major functionality difference between the Rev.1 PROcede and the Rev.2 PROcede is that the Rev.2 has CANbus functionality.

Cheers,
shiv
Appreciate 0
      04-04-2009, 03:49 PM   #86
**335i**
Colonel
**335i**'s Avatar
Switzerland
31
Rep
2,264
Posts

 
Drives: TOYOTA & 2008 E92 335i 6MT
Join Date: Jul 2007
Location: Swiss-Lithuania

iTrader: (4)

Garage List
2008 335i  [4.50]
Quote:
Originally Posted by edo View Post
Just returned from a two week vacation with no internet access.
I have RevII but non CANbus version.
Can I order the upgrade? I saw some CANbus review threads, but I can't find where I can order the wires.

P.S. What makes me a bit upset is that Shiv wrote this 4 months ago:


If I knew that, I would have waited a bit (I'm planning to install my RevII next week). And now I have to order the wires, wait till they arrive (2-3 weeks), go to customs, install (I'm not an "engineer")...

thats why its better wait and then u get all in one piece, if you wait maybe more Shiv will produce even something again on REV II keep up the good work Shiv
__________________
E92 335i Black Saphire 6MT PROcede V5, BMS DCI, Big Tom IC, AR CL-DP's 3", AR Design OC, Forge DV's, OEM M3 side skirts, BMW Performance Wheels 19 inch 269 Black Gloss+Continental ContiSportContact 5P (400hp and 550nm) Next: QUAIFE LSD
Appreciate 0
      04-04-2009, 10:23 PM   #87
Sparky66
Major
Sparky66's Avatar
Australia
17
Rep
1,232
Posts

 
Drives: 335 E92 Coupe. Jet Black.
Join Date: Feb 2007
Location: Sydney, Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by **335i** View Post
thats why its better wait and then u get all in one piece, if you wait maybe more Shiv will produce even something again on REV II keep up the good work Shiv
You bet....................next will be, removing the wireless remote map switcher from the expansion port and plugging in the methanol control circuit (for methanol freaks), but first he will have to assign map switching via Canbus using an existing dash factory button.
Appreciate 0
      04-05-2009, 01:17 AM   #88
vase330
Colonel
vase330's Avatar
United_States
37
Rep
2,676
Posts

 
Drives: E92 335i ; 14 RangeRover SSC
Join Date: Jan 2007
Location: Arlington, Va

iTrader: (1)

How about one of the steering wheel buttons? Everyone is got those right? Or maybe allow the feature to be programmed into one of the 6 programmable buttons below the entertainment system in the middle of the dash?
__________________
E92 335 | Space Gray | Saddle Brown Dakota | Dark Burl Trim | ZPP | ZSP | AT | Idrive | 6FL | FBO | Dinan CAI | Quaife LSD | STG3 PROCede.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:06 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST