E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Problem with AT?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-14-2009, 01:33 AM   #1
kaba
Enlisted Member
0
Rep
33
Posts

Drives: BMW 335i steptronic, conv. E93
Join Date: Feb 2009
Location: Helsinki, Finland

iTrader: (0)

Problem with AT?

Hi, Have JB3 v 1.22, 99 vpower (93-94 us specs). Mostly run map 6, the air has been pretty cold, only a couple of degrees plus (celcius).
the car is 335i AT conv. 3/08.

3 times ive had this problem, when i start with M1, the wheels starts to spin when the revs get high, then the revs keep being up next to the redline. It doesnt react in changing with the pads and the car stops pulling. After a couple of seconds it starts acting normal. Always this problem only with gear 1. No limp mode or anything else.
it feels like its on "N"-mode for this short moment.

Anyone has idea what the problem is??

Thanks, kaba.
Appreciate 0
      04-14-2009, 01:53 AM   #2
lpphreakx06
Professional Moose Racer
lpphreakx06's Avatar
Vietnam
111
Rep
7,391
Posts

Drives: SG 335i E92 RIP + 2015 SS M3
Join Date: Jul 2008
Location: Bellevue, Wa

iTrader: (25)

I think you need to upshift... right?
__________________
2015 SS/SO M3, Euro Delivered!! 2015 NOW WE WAIT

BMW Dream Team PNW Chapter, member #1
|HP Autowerks | AR DESIGN | BMW PERFORMANCE | STOP TECH | Volk Racing| AMS | ARKYM
Appreciate 0
      04-14-2009, 02:01 AM   #3
kaba
Enlisted Member
0
Rep
33
Posts

Drives: BMW 335i steptronic, conv. E93
Join Date: Feb 2009
Location: Helsinki, Finland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by lpphreakx06 View Post
I think you need to upshift... right?
its AT, even if its in the "manual mode" it normally shifts up on the redline. The problem came once also in DS.
Appreciate 0
      04-14-2009, 03:32 AM   #4
marty_mcfly
Banned
31
Rep
1,211
Posts

Drives: ???
Join Date: Nov 2008
Location: Cali

iTrader: (3)

maybe try hitting the "DTC" button?
Appreciate 0
      04-14-2009, 05:29 AM   #5
kaba
Enlisted Member
0
Rep
33
Posts

Drives: BMW 335i steptronic, conv. E93
Join Date: Feb 2009
Location: Helsinki, Finland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by marty_mcfly View Post
maybe try hitting the "DTC" button?
Forgot to mention, DTC complete OFF (5secs) ofcourse .
Appreciate 0
      04-14-2009, 08:21 AM   #6
hotrod182
.
hotrod182's Avatar
85
Rep
3,462
Posts

Drives: 07 335i, 06 M3
Join Date: Dec 2006
Location: California

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kaba View Post
Hi, Have JB3 v 1.22, 99 vpower (93-94 us specs). Mostly run map 6, the air has been pretty cold, only a couple of degrees plus (celcius).
the car is 335i AT conv. 3/08.

3 times ive had this problem, when i start with M1, the wheels starts to spin when the revs get high, then the revs keep being up next to the redline. It doesnt react in changing with the pads and the car stops pulling. After a couple of seconds it starts acting normal. Always this problem only with gear 1. No limp mode or anything else.
it feels like its on "N"-mode for this short moment.

Anyone has idea what the problem is??

Thanks, kaba.
The trans will sometimes get confused if you are starting to spin your wheels, then ease of the throttle and it upshifts, then as you gas it again, it may shift down and stick it redline, and not shift, with your car not accelerating.
__________________
2011 Alpine 335d M-Sport 12.34 @ 110.48mph
2012 LEAF 130MPGe
2008 Black 335i Sedan. 11.11@ 129.47 mph,(8.39 sec 60-130 stock turboWR)
2008 Monaco Blue JB3 2.0 335i Coupe. 11.33 @ 132.77 mph (N54 trap speed WR)
60-130mph: 6.95 seconds stock turbo WR (.16% slope)
Appreciate 0
      04-14-2009, 08:23 AM   #7
rismo
Captain
16
Rep
841
Posts

Drives: BMW E92 335
Join Date: Jul 2008
Location: Europe

iTrader: (0)

Are your wheels spinning by pressing the pedal or is the car doing revs itself?

Not completly clear, at least not to me.
What did you mean with starting in M1, did you start the car in M1? Or did you go to M1 after you started the car in P?
__________________
BMW 335 E92 08 - Full options - RIP
BMW 335 E92 09 - Full options - DKG - Procede Rev 3 - Vishnu Meth and Chargepipe - Forge Diverter Valves - Vishnu Flex Fuel Kit- AR Catless DP - Afe Intake - Helix IC - Ar Oil Cooler - PPK Water Cooler - M3 Suspension - JRZ RS1 Shocks - Eibach Pro Springs - Drexler LSD - BMW IS Exhaust - EBC Yellow Brake Pads - Stainless Steel Brake Lines - M101 Wheels - Michelin PSS - M-Tech Body - M-Strutbar
Appreciate 0
      04-14-2009, 08:36 AM   #8
midlife
ocasionally in crisis
midlife's Avatar
28
Rep
2,359
Posts

Drives: '08 335i cabrio
Join Date: Jun 2007
Location: ..........

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hotrod182 View Post
The trans will sometimes get confused if you are starting to spin your wheels, then ease of the throttle and it upshifts, then as you gas it again, it may shift down and stick it redline, and not shift, with your car not accelerating.
is this supposed to do this even with all nannies off?
__________________
If your car isn't scary - it's just not fast enough !
RPI IC / UR catless DPs / JB3 2.0 beta / UR CAI / Quaife LSD / Snow Methanol Injection / VK oil cooler upgrade / Forge DVs /
M3 rear sway / Riss catch can / Paddle shifting 6AT / M Sport steering wheel / Logic 7 / Dunlop Direzza Z1 255/235 /
Appreciate 0
      04-14-2009, 09:03 AM   #9
kaba
Enlisted Member
0
Rep
33
Posts

Drives: BMW 335i steptronic, conv. E93
Join Date: Feb 2009
Location: Helsinki, Finland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hotrod182 View Post
The trans will sometimes get confused if you are starting to spin your wheels, then ease of the throttle and it upshifts, then as you gas it again, it may shift down and stick it redline, and not shift, with your car not accelerating.

It was pretty much like this!

Rismo: I started normally, but accelerated with M1 (or DS), it probaby shifted up and the back down when the problem started, just like hotrod wrote. The car stopped accelerating while this occured.

So others had this "problem" also? Is there anything to do or just live with it? It doesent bother me so much when i know its nothing serious (hope so atleast). And try to accelerate without getting this downshift.

Thanks!
Appreciate 0
      04-14-2009, 09:08 AM   #10
Humble335i
Enlisted Member
United_States
0
Rep
42
Posts

Drives: '08 E90 335
Join Date: Nov 2008
Location: Humble Tx

iTrader: (2)

Not exactly the same thing you're experiencing but similiar ..

Put the car in DS, hit the gas, car revs to ~6500, back off the gas, the car "sticks" in first gear and feels like it's going to throw you through the windshield as the engine brakes instead of shifting to second.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:53 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST