E90Post
 


VIBE Motorsports
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > Interesting cellphone cradle problem



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-22-2005, 10:47 AM   #1
agarbati
Second Lieutenant
9

 
agarbati's Avatar
 
Drives: E90, Saph Blk 330i
Join Date: Apr 2005
Location: Minneapolis


Posts: 279
iTrader: (0)

Interesting cellphone cradle problem

So I got the cell phone adapter and base plate for my Motorola V710. I was in the middle of a conversation and the phone died. I checked and it was because of low batt. I thought the phone cradle was supposed to charge the phone if the phone was docked.

Anyone?
Appreciate 0
      07-22-2005, 10:49 AM   #2
ravinxd
Enlisted Member
0

 
Drives: '11 E92 with M-sport pkg
Join Date: May 2005
Location: Coralville, IA


Posts: 34
iTrader: (0)

The cradle only charges when the car is running. If you have a low battery to begin with, using bluetooth might use more juice than the charger can deliver back to the battery.
Appreciate 0
      07-22-2005, 11:08 AM   #3
agarbati
Second Lieutenant
9

 
agarbati's Avatar
 
Drives: E90, Saph Blk 330i
Join Date: Apr 2005
Location: Minneapolis


Posts: 279
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ravinxd
The cradle only charges when the car is running. If you have a low battery to begin with, using bluetooth might use more juice than the charger can deliver back to the battery.

So if I have a low batt, the bluetooth draws more current than the cradle charger puts in?

Also, the car was running during the conversation.
Appreciate 0
      07-22-2005, 11:10 AM   #4
Broken1
E90 Addict
South Africa
52

 
Broken1's Avatar
 
Drives: E90 325i Sparking Graphite
Join Date: May 2005
Location: Johannesburg


Posts: 2,040
iTrader: (0)

Garage List
It might not have been connected properly, or the phone wasn't properly inserted into the cradle.
Try putting your phone in, and moving it...or placing it so that the phone idicates to you that it is charging...or take it back
Appreciate 0
      07-22-2005, 11:13 AM   #5
agarbati
Second Lieutenant
9

 
agarbati's Avatar
 
Drives: E90, Saph Blk 330i
Join Date: Apr 2005
Location: Minneapolis


Posts: 279
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Broken1
It might not have been connected properly, or the phone wasn't properly inserted into the cradle.
Try putting your phone in, and moving it...or placing it so that the phone idicates to you that it is charging...or take it back

Yep, no matter how I insert the cellphone it never indicates it is charging. Think I'll have to go back.
Appreciate 0
      07-22-2005, 11:21 AM   #6
spydrz
Captain
United_States
8

 
spydrz's Avatar
 
Drives: '13 X1 xDrive35i
Join Date: Jul 2005
Location: RVA


Posts: 609
iTrader: (2)

Garage List
06 330i  [3.50]
2002 X5 3.0i  [0.00]
2001 525i  [0.00]
The wire connection is right under the parking-brake boot...you simply unsnap (carefully) the leather boot from the console and the connections are in there. Mine charges, but I have no antenna reception...
__________________
2002 X5 3.0i/man.*
2006 330i/man./Arktis/Grau*
2001 525i/step./Schiefergrün/Sandbeige*
2013 X1 xDrive35i Alpinweiß/Schwarz/M Sport
*retired
Appreciate 0
      07-22-2005, 11:48 AM   #7
robertb
Private First Class
United_States
4

 
Drives: 2012 335i
Join Date: Mar 2005
Location: Washington, DC


Posts: 172
iTrader: (0)

My cradle charges fine, but the instant I plug the phone completely into the cradle I lose all my signal strength. I guess I'll be going back to the dealer too.
Appreciate 0
      07-22-2005, 11:51 AM   #8
spydrz
Captain
United_States
8

 
spydrz's Avatar
 
Drives: '13 X1 xDrive35i
Join Date: Jul 2005
Location: RVA


Posts: 609
iTrader: (2)

Garage List
06 330i  [3.50]
2002 X5 3.0i  [0.00]
2001 525i  [0.00]
I'm going to swing by there today...my guess is there's a connection loose in the trunk.
__________________
2002 X5 3.0i/man.*
2006 330i/man./Arktis/Grau*
2001 525i/step./Schiefergrün/Sandbeige*
2013 X1 xDrive35i Alpinweiß/Schwarz/M Sport
*retired
Appreciate 0
      07-22-2005, 12:34 PM   #9
E90Fleet
Major General
South Africa
155

 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2005
Location: South Africa


Posts: 8,080
iTrader: (0)

For the signal guys , ask your dealer to check the antenna wire is actually connected to the fin

Onthe 5 Series when it came out they forgot to put on the instructions that the antenna cable wasnt connected from the factory and guys had no signal.
Connecting the wire fixed it
Appreciate 0
      07-22-2005, 12:35 PM   #10
E90Fleet
Major General
South Africa
155

 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2005
Location: South Africa


Posts: 8,080
iTrader: (0)

agarbati it sounds like your cradle isnt pluged in correctly
Appreciate 0
      07-22-2005, 01:03 PM   #11
spydrz
Captain
United_States
8

 
spydrz's Avatar
 
Drives: '13 X1 xDrive35i
Join Date: Jul 2005
Location: RVA


Posts: 609
iTrader: (2)

Garage List
06 330i  [3.50]
2002 X5 3.0i  [0.00]
2001 525i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by E90Fleet
For the signal guys , ask your dealer to check the antenna wire is actually connected to the fin

Onthe 5 Series when it came out they forgot to put on the instructions that the antenna cable wasnt connected from the factory and guys had no signal.
Connecting the wire fixed it
Will do!
Is there any way I can check this myself? They just had the car for a week and only 1/2 the things were fixed. Does the cover pop off?
__________________
2002 X5 3.0i/man.*
2006 330i/man./Arktis/Grau*
2001 525i/step./Schiefergrün/Sandbeige*
2013 X1 xDrive35i Alpinweiß/Schwarz/M Sport
*retired
Appreciate 0
      07-22-2005, 01:10 PM   #12
E90Fleet
Major General
South Africa
155

 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2005
Location: South Africa


Posts: 8,080
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by spydrz
Will do!
Is there any way I can check this myself? They just had the car for a week and only 1/2 the things were fixed. Does the cover pop off?
Ill try and see if I can find out where to check , just a little busy right now
Appreciate 0
      07-22-2005, 01:20 PM   #13
spydrz
Captain
United_States
8

 
spydrz's Avatar
 
Drives: '13 X1 xDrive35i
Join Date: Jul 2005
Location: RVA


Posts: 609
iTrader: (2)

Garage List
06 330i  [3.50]
2002 X5 3.0i  [0.00]
2001 525i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by E90Fleet
Ill try and see if I can find out where to check , just a little busy right now
Thanks, I appreciate it!
__________________
2002 X5 3.0i/man.*
2006 330i/man./Arktis/Grau*
2001 525i/step./Schiefergrün/Sandbeige*
2013 X1 xDrive35i Alpinweiß/Schwarz/M Sport
*retired
Appreciate 0
      07-22-2005, 01:41 PM   #14
E90Fleet
Major General
South Africa
155

 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2005
Location: South Africa


Posts: 8,080
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by spydrz
Thanks, I appreciate it!
Ok,apparently its not easy

There are 4 connections

1)wire to fin
2)wire to telephone control unit
3)wire from telephone control unit
4)wire into cradle dock

They reccomend you dont touch anything if you dont know what you are doing

The easiest one is the wire from the docking cradle somewhere behind the hand brake (emergency brake) leather cover
There should be 2 connectors from the cradle and both must be pluged in ( smaller one is antenna )


It does seem that its best left to a trained tech to check it
Appreciate 0
      07-22-2005, 01:58 PM   #15
spydrz
Captain
United_States
8

 
spydrz's Avatar
 
Drives: '13 X1 xDrive35i
Join Date: Jul 2005
Location: RVA


Posts: 609
iTrader: (2)

Garage List
06 330i  [3.50]
2002 X5 3.0i  [0.00]
2001 525i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by E90Fleet
Ok,apparently its not easy

There are 4 connections

1)wire to fin
2)wire to telephone control unit
3)wire from telephone control unit
4)wire into cradle dock

They reccomend you dont touch anything if you dont know what you are doing

The easiest one is the wire from the docking cradle somewhere behind the hand brake (emergency brake) leather cover
There should be 2 connectors from the cradle and both must be pluged in ( smaller one is antenna )


It does seem that its best left to a trained tech to check it
OK, I know the one in behind the handbrake is connected, because I connected it myself...the TCU is under the trunk carpeting, and all plugs seem to be attached securely...and I removed the small cover by the CHMSL in the rear of the roof and saw that plug connected to what appears to be a base unit for the fin. So I guess it's going to be up to the dealer techs to look into it.
__________________
2002 X5 3.0i/man.*
2006 330i/man./Arktis/Grau*
2001 525i/step./Schiefergrün/Sandbeige*
2013 X1 xDrive35i Alpinweiß/Schwarz/M Sport
*retired
Appreciate 0
      07-22-2005, 02:04 PM   #16
E90Fleet
Major General
South Africa
155

 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2005
Location: South Africa


Posts: 8,080
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by spydrz
OK, I know the one in behind the handbrake is connected, because I connected it myself...the TCU is under the trunk carpeting, and all plugs seem to be attached securely...and I removed the small cover by the CHMSL in the rear of the roof and saw that plug connected to what appears to be a base unit for the fin. So I guess it's going to be up to the dealer techs to look into it.
So did you install it ? ( since you pluged in the cable yourself )

maybe it needs coding
Appreciate 0
      07-22-2005, 02:06 PM   #17
spydrz
Captain
United_States
8

 
spydrz's Avatar
 
Drives: '13 X1 xDrive35i
Join Date: Jul 2005
Location: RVA


Posts: 609
iTrader: (2)

Garage List
06 330i  [3.50]
2002 X5 3.0i  [0.00]
2001 525i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by E90Fleet
So did you install it ? ( since you pluged in the cable yourself )

maybe it needs coding
I did install the eject box/snap-in myself. Do you think it would require coding to receive an antenna signal?
__________________
2002 X5 3.0i/man.*
2006 330i/man./Arktis/Grau*
2001 525i/step./Schiefergrün/Sandbeige*
2013 X1 xDrive35i Alpinweiß/Schwarz/M Sport
*retired
Appreciate 0
      07-22-2005, 02:18 PM   #18
E90Fleet
Major General
South Africa
155

 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2005
Location: South Africa


Posts: 8,080
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by spydrz
I did install the eject box/snap-in myself. Do you think it would require coding to receive an antenna signal?
Just thinking of possibilities, maybe the TCU needs to be switched on or something

I havent seen any installation instructions for these yet, so dont know exactly what has to be done.
Ill try and get soe, but it could take a few days at least
Appreciate 0
      07-22-2005, 02:50 PM   #19
spydrz
Captain
United_States
8

 
spydrz's Avatar
 
Drives: '13 X1 xDrive35i
Join Date: Jul 2005
Location: RVA


Posts: 609
iTrader: (2)

Garage List
06 330i  [3.50]
2002 X5 3.0i  [0.00]
2001 525i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by E90Fleet
Just thinking of possibilities, maybe the TCU needs to be switched on or something

I havent seen any installation instructions for these yet, so dont know exactly what has to be done.
Ill try and get soe, but it could take a few days at least
Thanks so much! I installed a complete BT retrofit kit on my X5, so I figured this would be easy--since my car has BT standard. Now I only get a signal when my car is right under a phone tower
__________________
2002 X5 3.0i/man.*
2006 330i/man./Arktis/Grau*
2001 525i/step./Schiefergrün/Sandbeige*
2013 X1 xDrive35i Alpinweiß/Schwarz/M Sport
*retired
Appreciate 0
      09-01-2005, 06:52 PM   #20
arturo rivera
Registered
0

 
Drives: 330i(e90)
Join Date: Jun 2005
Location: puerto rico


Posts: 2
iTrader: (0)

phone cradle

when I plug the phone to the cradle after 5 minutes or so ....it loses signal.....any ideas?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:21 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST