E90Post
 


GT Haus
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > Help! SOS malfunction, no sound, no bluetooth, no ipod



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-06-2009, 07:28 PM   #1
walsh
Second Lieutenant
 
walsh's Avatar
 
Drives: 2011 E92 M3
Join Date: Dec 2008
Location: Boston

Posts: 282
iTrader: (2)

Help! SOS malfunction, no sound, no bluetooth, no ipod

So I got in m car yesterday and everything seemed fine. Radio turned on and everything, after about a minute there was no sound so i thought maybe the station got cut off. So i tried a different station but still no sound. Then tried the cd player, no sounds here either. Next thing i know I get an SOS malfunction alert. Tried plugging in my ipod and it didn't recognize that either. It also wouldn't connect to my phone via bluetooth like it always does. Does anyone know what would cause this. I did a bunch of searching and found some people saying it might be a TCU, not sure what it stand for, but didn't see any definite answers or anyone saying they got the problem solved.

I tried restarting the car a bunch of times, letting it sit over night, hoping it might fix itself, funny how often that happens with electronics, but nothing.

Any help would be greatly appreciated, I have a 7 hour drive coming up soon and no music for 7 hours would be horrible.
__________________
2011 E92 M3 | Le Mans Blue | Carbon Leather | Eisenmann Race | Edition Grilles | pic coming soon-ish

walsh is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2009, 07:35 PM   #2
volkswackin
Lieutenant Colonel
 
Drives: too broke for a BMW
Join Date: Jan 2008
Location: i get around..

Posts: 1,903
iTrader: (1)

could be anything on the most bus system-anything audio related(radio, sat radio, amp, cd changer, ipod, etc) or TCU...
volkswackin is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2009, 07:41 PM   #3
jopa489
BMW/Detailing Addict
 
jopa489's Avatar
 
Drives: Estoril F30 335i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: New England

Posts: 6,561
iTrader: (8)

Get it to the dealer before your trip if it doesn't fix itself. You'll never troubleshoot the electronics in these cars yourself, unless you really know your stuff.

On such a new car, they should be bending over backwards to fix this for you.
__________________

jopa489 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2009, 10:15 PM   #4
vadim
Lieutenant
 
vadim's Avatar
 
Drives: '08 E92 335i MT
Join Date: Nov 2007
Location: Ashburn, VA

Posts: 425
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bwalshy99 View Post
So I got in m car yesterday and everything seemed fine. Radio turned on and everything, after about a minute there was no sound so i thought maybe the station got cut off. So i tried a different station but still no sound. Then tried the cd player, no sounds here either. Next thing i know I get an SOS malfunction alert. Tried plugging in my ipod and it didn't recognize that either. It also wouldn't connect to my phone via bluetooth like it always does. Does anyone know what would cause this. I did a bunch of searching and found some people saying it might be a TCU, not sure what it stand for, but didn't see any definite answers or anyone saying they got the problem solved.

I tried restarting the car a bunch of times, letting it sit over night, hoping it might fix itself, funny how often that happens with electronics, but nothing.

Any help would be greatly appreciated, I have a 7 hour drive coming up soon and no music for 7 hours would be horrible.
I experienced *exactly* the same just over a week ago. Drove to a grocery store - the radio was fine, playing tunes off a USB stick; I was on the phone over BT for almost 10 minutes before I arrived at the store's parking lot. Shut the car down; went to the store, came back - boom! SOS malfunction, no USB, no BT, no sound. Tried shutting the car off and on a few times - no go. Upset, drove to another store; shut the car down, got in the store, came out, started the car - boom! All back to normal. Has been good since.

I did find some info on this being caused by an "incompatible BT phone", but this is hardly the case as mine had been working fine for almost 1.5 years since new (full BT functionality and no issues whatsoever). Oddly, the glitch showed up a few weeks after I got the car from being serviced at the dealer, during which they upgraded BT.
__________________
vadim
'08 E92 335i MT / Space Gray / Coral Red / Aluminum / ZSP / ZPP / iPod+USB / Heated seats
+ OEM alarm / 330i SSK / M3 shifter knob / M-Tech steering wheel / BPS Motorsports aluminum pedals + M3 footrest/ RE 12mm spacers / Euro split-view mirrors / Manual rear shade
vadim is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2009, 10:51 PM   #5
DocYahoo
Private
 
Drives: 335i
Join Date: Jun 2006
Location: OC, CA

Posts: 76
iTrader: (0)

This used to happen about once a month in my 07 335. I have always ignored it since the iDrive will reboot itself after about 20 minutes and everything will be fine again. Before my warranty expired, I took it in to have it looked at and they ended up replacing the CCC. Just make sure you bring it in shortly after the problem occurs otherwise they may not find the fault code (I have actually mentioned the problem before during an oil change but they couldn't find the fault code).
DocYahoo is offline  
0
Reply With Quote
      07-01-2009, 01:55 AM   #6
sanhegs
Registered
 
Drives: 328i, Jet Black
Join Date: Jul 2009
Location: San Jose, CA

Posts: 1
iTrader: (0)

I have 09 328i w/iDrive, Ipod and USB in glove box and noticed SOS malfunction 1st time a few months back. I was using a unlocked Nokia E71 BT phone. I was talking on my car BT connected to my e71 when I suddenly got disconnected, iDrive rebooted etc and got SOS malfunction. Nothing worked after that associated with iDrive, nav, Radio, CD, etc. etc. etc.
Took it to Stevens Crk dealer who kept the car till evening and while returning back my car fixed, I was told that I was using an "Un approved bt phone" which blow a fuse in its circuitry. I was warned of not using that phone otherwise it will not be covered under warranty. SO, now I use a sony ericssion w350i after finding it on their approved list of phone on bmw usa website. I haven't seen SOS problem since then.

BUT, the nightmare of iDrive hasn't left me. I converted all my music CD to aac format at 400 kbps or so. Uploaded them in the car hard drive. When I play music through the hard drive, each and every time I am in the car, iDrive reboots on me with a loud noise. After rebooting itself, it remembers the last song from previous reboot (not the song which was played before the noise).

SO, I uploaded a small bunch of same music on my sandisk cruser 4GB and is plugged into my armrest compartment. Interestingly, I still see iDrive rebooting on me but less frequently.

I have to take it to the dealer next week ( this time mtn view dealer where I bought my car... some how, Stevens crk dealer service people weren't friendly). I'll post updates soon.

Has anyone seen this?
things to note:
Regarding music: aac (m4a) is an approved format to play. HOWEVER, there is no mention on bit rate of this file. Obviously, a larger file is likely to be culprit. If I use lower bit rate, 128 or so, it *might* work just fine. I haven't tried that yet since it defeats the whole purpose of having upgraded audio system.
sanhegs is offline  
0
Reply With Quote
      11-30-2010, 08:02 PM   #7
hyeline335
Welcome to My World!
 
hyeline335's Avatar
 
Drives: 335i Metallic Silver 4Dr
Join Date: Dec 2008
Location: Hollywood, Ca.

Posts: 37
iTrader: (0)

Garage List
2008 335i Sedan  [0.00]
Send a message via AIM to hyeline335
I have the same problem!

I dont know what it is...most likely blew a fuse. Let me know if you know anything!
__________________
335i 4DR::Magnaflows, BMS twin intake, JB+, PRIVAT 19" ACSchnitzer Spoilers and Splitters, FULLY LOADED!!!
hyeline335 is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:07 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST