E90Post
 


MaxcySpeed & Company
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Procede v3 rev 2 canbus ... O2 simms percentage??



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-07-2009, 05:58 PM   #1
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Procede v3 rev 2 canbus ... O2 simms percentage??

What should it be set at? I'm running fully catless with all the usual Stg 3 goodies? Tried 80 and 75 but keep getting codes and limps every so often..

When I was on v3 rev 1 I had bms o2 simms plugged into the v3 harness, never a single issue. With rev 2 canbus, o2 simms are already built in so I'm not running the bms one inside this harness.
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 06:01 PM   #2
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

80% should work. At least it has on every catless car I've seen. Are you sure you are tripping the PO420 code and not something else?

Shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 06:10 PM   #3
jpsimon
Team Zissou
 
jpsimon's Avatar
 
Drives: 335xi Coupe 6MT
Join Date: Dec 2006
Location: CT

Posts: 8,982
iTrader: (4)

80% worked for me
__________________
www.datazap.me - fast, free, interactive data log viewing / PROcede+OpenFlash, PWM meth + ADVAN in-boot meth tank, Vargas S2 Turbos, AMS fmic, catless (ur+ae), SPEC clutch/flywheel, KW V3 coilovers, thule flat-top 6 ski rack, etc etc etc...

jpsimon is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 06:15 PM   #4
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Not sure what the code numbers were as this was on a SnapOn Modis reader...I also got some code never seen before until today about some Magnet or magnetic something...I also keep getting an evap code that gives a check engine light most likely related to the evap valve ... We had an option to reprogram it using that scanner and we did...still don't know why the catalyst codes though for 0 and 1
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 06:18 PM   #5
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dzenno View Post
Not sure what the code numbers were as this was on a SnapOn Modis reader...I also got some code never seen before until today about some Magnet or magnetic something...I also keep getting an evap code that gives a check engine light most likely related to the evap valve ... We had an option to reprogram it using that scanner and we did...still don't know why the catalyst codes though for 0 and 1
Why don't you read the codes with the PROcede? It will give you a better picture of what is going on. The SnapOn tool isn't as usefull. I suspect the code you are seeing is related to something else other than the cat inefficiency code(s).

Shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 06:36 PM   #6
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Sorry, how do I do that??
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 06:41 PM   #7
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dzenno View Post
Sorry, how do I do that??
Here's how it works right:

It works just like the original code clearing demo shown here:


Except now, the codes are displayed/logged in the User Software (DME Diagnostic Codes) upon first throttle application ("arming" step). The second throttle application (clearing step) clears the codes.

The codes numbers are listed and cycled through in 1 second increments. If there are 3 codes, for instance, it will cycle through them in 3 seconds. Pretty simple.

So yes, you will need your laptop to read codes (for now, at least). And yes, you will need to refer to a code list (which we have put together) to see the code description. This list will be part of the documention which you can keep on your laptop for reference. And yes, this reads ALL codes. Extended or otherwise.

You can go to the link in my sig for the last user software (just posted up a few days ago) as well as the most current DME code list (excel file). Very simple.

Shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 09:01 PM   #8
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Thanks, I'll try that...have gotten the CEL again...
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 09:37 PM   #9
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Right now code 10770 not in the list..no cat codes...

Here is a weird thing I noticed over the past 3-4 weeks when the half-engine light came up...maybe its just me BUT it always always comes up if I baby the car...as funny as it sounds, it never ever happens during spirited driving...i'll have to catch that code(s) as well when it happens again...will this code/codes stay because half-engine light goes away after i restart the car??

I've now set the o2 modifier to 70% as with 100, 80 and 75, half-engine light used to come up, few times a month and i think i've been seeing cat codes but will confirm next time...Could this fix it if say this was supposed to be set a bit stronger for my particular car/conditions?
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 09:46 PM   #10
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dzenno View Post
Right now code 10770 not in the list..no cat codes
That's not a cat code. It's a pretty unusual code so it's not in our code list.

2A12 (in hex)
DMTL diagnosis module tank leakage,
magnetic valve, input signal

It has nothing to do with the o2 sim feature. You have some sort of tank leakage issue. Might want to see a dealer for that as it won't fix itself!

shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 09:59 PM   #11
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

right, i did see that magnetic word somewhere in the code name when I reported this issue first, thanks a lot for looking it up...on that screen the 2 cat codes were listed as well, first just said catalytic, second code said catalytic 2 something...they haven't trigerred now (or yet) but if they do and the half-engine light comes up, will those codes stay and will I be able to get to them using Procede's software after I restart the car and the half-engine light is gone??

I remember messing with the oil catch can last...is there any way that something i did around there could've caused the above 2A12 code you think??

thanks
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 10:05 PM   #12
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dzenno View Post
right, i did see that magnetic word somewhere in the code name when I reported this issue first, thanks a lot for looking it up...on that screen the 2 cat codes were listed as well, first just said catalytic, second code said catalytic 2 something...they haven't trigerred now (or yet) but if they do and the half-engine light comes up, will those codes stay and will I be able to get to them using Procede's software after I restart the car and the half-engine light is gone??

I remember messing with the oil catch can last...is there any way that something i did around there could've caused the above 2A12 code you think??

thanks
Possibly. I've seen mis-installed catch cans cause all sorts of problems. My suggestion would be to remove it and see if the problem persists. And keep the o2 modifier value at 80% (for off road use only, of course).

Shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 10:14 PM   #13
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Ok, i've set the o2 simm at 80 now and will keep it like that...here's a thing about the oil catch can...i drained oil from it a while back but when i did it, the drain screw from the bottom fell through in the engine bay and i was lazy to retrieve it...soooo, i temporarily duck taped the bottom of the can until i get a replacement screw....time has passed, RR didn't respond (just sent them another email) and the can is sitting in my engine bay like that...hasn't ever leaked but don't know if that could be causing this/any issues...its sealed with duck tape very very well
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-07-2009, 11:54 PM   #14
Humtek
Vishnu Powered
 
Humtek's Avatar
 
Drives: 335xi, S1000RR
Join Date: Nov 2007
Location: Proceding

Posts: 2,205
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by dzenno View Post
Ok, i've set the o2 simm at 80 now and will keep it like that...here's a thing about the oil catch can...i drained oil from it a while back but when i did it, the drain screw from the bottom fell through in the engine bay and i was lazy to retrieve it...soooo, i temporarily duck taped the bottom of the can until i get a replacement screw....time has passed, RR didn't respond (just sent them another email) and the can is sitting in my engine bay like that...hasn't ever leaked but don't know if that could be causing this/any issues...its sealed with duck tape very very well
The duct tape is ghetto man. At least take the can to a local hardware store and see if they can find at least a bolt that will fit the drain hole. Don't forget to get yourself an o-ring also. You might be able to take it to an auto store and they find an oil drain plug that will fit. Not sure though since the can's drain plug is awfully small compared to normal oil drain plugs that I've seen.
__________________
2008 335xi Sedan | Titanium Silver | Black Dakota
PROcede v5 | Vishnu Exhaust | BMS DCI | AR Catless DPs | Helix FMIC | Stett Charge w/ Tial BOV | MORR VS8s | KWv3
Humtek is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-08-2009, 09:34 AM   #15
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Just got my OCC out and the tape on the bottom actually looks like it was eaten up and ripped, with the drain hole completely open. What a mess...
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-08-2009, 11:24 AM   #16
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

PROcede code reading FTW?
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-08-2009, 11:47 AM   #17
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

absolutely!! Saved me about 400 not buying bav tech
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-08-2009, 12:34 PM   #18
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dzenno View Post
absolutely!! Saved me about 400 not buying bav tech
And it told you that you aren't having just a simple cat inefficiency problem.
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-08-2009, 01:14 PM   #19
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Well that one I'm actually waiting to see if it comes up again but this feature is very very neat!
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      07-08-2009, 09:12 PM   #20
Yinger
Lieutenant
 
Yinger's Avatar
 
Drives: 2009 335i e92 6MT
Join Date: Jan 2009
Location: Irvine, CA

Posts: 415
iTrader: (14)

Garage List
2009 e92 335i  [5.00]
Send a message via AIM to Yinger
quick question... what should my o2 sim setting be if i have catless dp and stock exhaust? so i still have a second set of cats.
Yinger is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-08-2009, 09:15 PM   #21
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Yinger View Post
quick question... what should my o2 sim setting be if i have catless dp and stock exhaust? so i still have a second set of cats.
Same. 80%. You can even run 80% on a car with all 4 stock cats. Don't know what kind of off only road race cars have that set up though.

shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-10-2009, 08:40 PM   #22
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Checking in on this topic, still haven't got a HEL with 80% o2 simm %
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:34 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST