E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > N54 335i Long Crank



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-11-2016, 10:39 AM   #1
Kam187
Private First Class
United Kingdom
5
Rep
102
Posts

Drives: BMW 335i M Sport Individual
Join Date: Jan 2014
Location: Solihull

iTrader: (0)

N54 335i Long Crank

Hi guys,

Need some help to identify a long crank issue.

Car starts first time from cold (i.e. Left over night) but after its been driven and left for a few hours the car sometimes has a long crank (3-4 secs). It's more noticeable when outside air temp is low.

It's recently had a new HPFP so I'm ruling that out. It had 6 new coils last year and new plugs 2 years ago. There is no misfire at high rpm and no warning lights.

I'm guessing I've got a leaking injector but before I remove them all and get them cleaned and refurbed, is there anything else I should investigate first.

Car details are:

2006 e90 335i Sport
88k miles
JB4
AR Design DP's
ETS FMIC
AFE Stage 2 Intake
__________________
BMW 335i M Sport 6MT Individual
Appreciate 0
      10-11-2016, 12:20 PM   #2
AM330i
First Lieutenant
AM330i's Avatar
United_States
48
Rep
347
Posts

Drives: 08 535xi 11 328xi
Join Date: Oct 2011
Location: Rochester, NY

iTrader: (0)

You can pull the spark plugs and see what ones are wet and smell like gas, that will tell you what one is leaking if any. Don't bother trying to clean and or refurb, it most likely will not cure the problem. If it has never had injectors you may want to consider replacing them all with new updated index 12 injectors. Don't mix index 12 with anything less than index 11 injectors. They also should be coded after they are replaced. It will make the engine run smoother if they are correctly coded.
Appreciate 0
      10-11-2016, 06:30 PM   #3
expressfish
Private First Class
expressfish's Avatar
United_States
19
Rep
175
Posts

Drives: 07 E92 335I Monaco Blau
Join Date: Mar 2015
Location: Texas

iTrader: (1)

had the same issue, ended up being the crank position sensor
Appreciate 0
      10-12-2016, 08:06 AM   #4
bigdaddyaaron
Private First Class
50
Rep
173
Posts

Drives: 335i e90
Join Date: Mar 2015
Location: maryland

iTrader: (0)

You should actually be able to smell which coil pack(s) smells like gas; I could on mine.
Appreciate 0
      10-12-2016, 08:36 AM   #5
u's2drift
Private
5
Rep
68
Posts

Drives: Stock 07 335xi
Join Date: Jul 2013
Location: Somersworth nh

iTrader: (1)

I say before you start ripping your car apart looking for a ghost, start with the basics. Normally I'd say spark and gas, but I recently had the same issue. My car sat for 10 months after getting a Wrangler, charged the battery and started having slow cranks. That stopped after a week. You have 50 modules that are sleep and have to wake up from inserting key and pushing to start, weak battery, slow to wake up modules can cause that issue. It is cold and a lot of cars have issues starting. I'd check your battery, maybe insert the key and wait a few seconds before starting and see what happens. Normally with spark plugs, coils and/or injectors you'll have a misfire and/or codes.
Appreciate 0
      10-12-2016, 10:47 AM   #6
DaZuc
Banned
United_States
136
Rep
736
Posts

Drives: 335i xDrive
Join Date: Sep 2014
Location: Rockland, NY

iTrader: (10)

Garage List
How do you start the car?

If I just jump in a try to start the crank takes a little longer.

If I turn the ignition on first then start (let fuel pumps prime) it jumps on real quick.
Appreciate 0
      10-12-2016, 11:48 AM   #7
Kam187
Private First Class
United Kingdom
5
Rep
102
Posts

Drives: BMW 335i M Sport Individual
Join Date: Jan 2014
Location: Solihull

iTrader: (0)

Car had a new battery two years ago so don't think its that.

I normally jump in and start straight away. Never had a problem in the 3 years I've owned it.

I'm going to do the spark plug anyway so will see if one is wet.
__________________
BMW 335i M Sport 6MT Individual
Appreciate 0
      05-17-2017, 01:51 AM   #8
temelj
Enlisted Member
temelj's Avatar
1
Rep
32
Posts

Drives: E92 335i M '08
Join Date: Nov 2012
Location: Brisbane, Australia

iTrader: (0)

Garage List
2008 E92 335 M  [0.00]
long crank

Hi,

I'd like to jump in this discussion please with my findings of a long crank that i'm experiencing on cold start:

Basically over the course of the year I've had long cranks on cold start.
Battery was replaced about 4-5 months ago with an AGM type.
Replaced all 6 Spark Plugs & the 2 Ignition coils. The outcome is that I'm no longer receiving error codes on cylinder 3 and no engine light comes on (including limp mode) under heavy acceleration.
I have replaced the Fuel Filter / Regulator together with the spark plugs and coils.

I'm left with the exact same long crank on cold startup. It usually only happens in the morning at home before going to work. Going home 8/9 hours later the car cranks much faster.

I am puzzled by this behaviour as there are no error codes in the diagnostics logs and I am hesitant to replace things like:
  • fuel pump
  • high pressure fuel pump
  • fuel injectors

If I had issues related to fuel supply, my car would throw all sorts of errors before I even hit 18psi of boost and 140km/h.

I am not running any different tune to what I've already been running for over 2-3 years. (The COBB Stage2+ tune).

Thanks in advance.
Appreciate 0
      05-17-2017, 07:40 AM   #9
Antetokounmpo
Colonel
Antetokounmpo's Avatar
United_States
660
Rep
2,761
Posts

Drives: E90 6MT
Join Date: Jul 2013
Location: WI

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by temelj View Post
Hi,

I'd like to jump in this discussion please with my findings of a long crank that i'm experiencing on cold start:

Basically over the course of the year I've had long cranks on cold start.
Battery was replaced about 4-5 months ago with an AGM type.
Replaced all 6 Spark Plugs & the 2 Ignition coils. The outcome is that I'm no longer receiving error codes on cylinder 3 and no engine light comes on (including limp mode) under heavy acceleration.
I have replaced the Fuel Filter / Regulator together with the spark plugs and coils.

I'm left with the exact same long crank on cold startup. It usually only happens in the morning at home before going to work. Going home 8/9 hours later the car cranks much faster.

I am puzzled by this behaviour as there are no error codes in the diagnostics logs and I am hesitant to replace things like:
  • fuel pump
  • high pressure fuel pump
  • fuel injectors

If I had issues related to fuel supply, my car would throw all sorts of errors before I even hit 18psi of boost and 140km/h.

I am not running any different tune to what I've already been running for over 2-3 years. (The COBB Stage2+ tune).

Thanks in advance.
Definitely a leaky injector. Had the exact same problem about 3 years ago. Have you smelled your plugs after letting it sit for a few hours?
__________________

Bilstein | Eibach | Hawk HPS | Stoptech 600
Apex Arc-8 | Bridgestone RE-71R 255 Square | LM-32 225 Sq.
Appreciate 0
      05-17-2017, 08:00 PM   #10
temelj
Enlisted Member
temelj's Avatar
1
Rep
32
Posts

Drives: E92 335i M '08
Join Date: Nov 2012
Location: Brisbane, Australia

iTrader: (0)

Garage List
2008 E92 335 M  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Harambe View Post
Definitely a leaky injector. Had the exact same problem about 3 years ago. Have you smelled your plugs after letting it sit for a few hours?
Hi,

thanks for your feedback. I'm curious - an Injector clean would identify any issues with injectors right?

Would it fix the problem or would it identify the faulty injector which I will need to replace then regardless of a clean?


To be honest, I haven't smelled my plugs. And if I smelled them now, i wouldn't know which one was where after I replaced them

Here is a graph of one of the startups HPFP, LPFP and Load requested (0 at the start before I pushed the start engine button)

LPFP
http://datazap.me/u/temelj/cold-start-1?log=0&data=1-18
HPFP
http://datazap.me/u/temelj/cold-start-1?log=0&data=1-16

Last edited by temelj; 05-18-2017 at 11:01 PM. Reason: added graph
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:29 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST