E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Blower doesnt work when the car is Cold? WTF?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-11-2009, 07:19 AM   #1
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Blower doesnt work when the car is Cold? WTF?

And yes my washer system is still frozen up, but this morning i started my vehicle as usual and hit the windsheild defrost button and NOTHING? Then tried to turn the blower all the way up on 84F and all that happened was the light came on. Then once the engine got warmed up it started to work?

NOW is this Normal or is my car just JUNK?

Cause this is the 1st morning that the blower motor has not worked but yet everything came on like it is supposed to, as far as lights and lines for how high you have the blower?

2006 325xi

I tried searching but no luck.

Please help cause now between this and the frozen washer system I am damn near ready to trade this in for something reliable.

thanks
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 07:22 AM   #2
SpmnE9zero
DENY THE WORLD THAT SURROUNDS YOU
 
SpmnE9zero's Avatar
 
Drives: JB 33ZERO
Join Date: Nov 2008
Location: City of Champions

Posts: 35,574
iTrader: (14)

Garage List
2006 330xi  [0.00]
Man, I have been following your threads ever since you first started posting, I would have to say your car is definately cursed bro. Just get rid of that thing already!
__________________
SpmnE9zero is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 07:30 AM   #3
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
So it is NOT normal I take it?
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 09:34 AM   #4
Kylekuu
Captain
 
Drives: 08 328xi, 84 318i
Join Date: Oct 2007
Location: Kenosha, WI

Posts: 679
iTrader: (0)

i think it is normal for the blower to not blow out warm air, if you live in a cold area right at start up. If you get warm air after the car warms up a little, then that's normal. It should be noticeably different even when ur temp gauge begins to move a little.

as far the the frozen windsheild washer fluid, I bought some orange stuff by rain-x i believe from autozone, that'll stay liquid till -20 degrees. Which works out well, yesterday was -1 and i still have fluids.

edit: Also you mentioned that yourw asher fluid is already frozen, there is another product at most local places, "washer fluid booster" i think it's made by prestone, and it's for situations where people forget to change winter washer fluid, it's like a semi-small bottle i think like 12 oz-16 oz, and it's a clear liquid, and that works too for your situation right now since it may be frozen
Kylekuu is offline  
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 09:36 AM   #5
Kevin@AKMotorwerk
General
 
Kevin@AKMotorwerk's Avatar
 
Drives: THE GUY YOU LOVE TO HATE
Join Date: Mar 2009
Location: hillsborough, nj

Posts: 28,154
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Kylekuu View Post
i think it is normal for the blower to not blow out warm air, if you live in a cold area right at start up. If you get warm air after the car warms up a little, then that's normal. It should be noticeably different even when ur temp gauge begins to move a little.

as far the the frozen windsheild washer fluid, I bought some orange stuff by rain-x i believe from autozone, that'll stay liquid till -20 degrees. Which works out well, yesterday was -1 and i still have fluids.
the blower will not blow warm air until the engine warms up enough to open the thermostat and allow anti freeze to reach the heater core, thats why in older cars if you started your car and turned the heat on , only ice cold air blows out until the engine antifreeze is hot
Kevin@AKMotorwerk is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 10:07 AM   #6
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
I am not saying there is only cold air, I am saying there is NO air flow what so ever, as in NO blower noise, nothing, but the buttons all light up, and you can turn on the system, put the blower control all the way up to high and nothing comes out of any of the vents?

But once the car got to N.O.T. it just started to work..

OH THANKS for the tip on washer booster will go buy some ASAP
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 10:46 AM   #7
rambalu80
Captain
 
rambalu80's Avatar
 
Drives: 2007 BMW 328i
Join Date: Apr 2007
Location: Lake Jackson TX

Posts: 987
iTrader: (2)

Garage List
2007 328i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by MrDummy View Post
And yes my washer system is still frozen up, but this morning i started my vehicle as usual and hit the windsheild defrost button and NOTHING? Then tried to turn the blower all the way up on 84F and all that happened was the light came on. Then once the engine got warmed up it started to work?

NOW is this Normal or is my car just JUNK?

Cause this is the 1st morning that the blower motor has not worked but yet everything came on like it is supposed to, as far as lights and lines for how high you have the blower?

2006 325xi

I tried searching but no luck.

Please help cause now between this and the frozen washer system I am damn near ready to trade this in for something reliable.

thanks
A friend of mine has a 2006 BMW 325i and had the same issue. The blower would work as and when it pleased. He took it to the dealership and it worked fine. However, he had to get the valve lifter ticking taken care off and after that work was done the dealership checked out the blower again and it didn't work. He has extended warranty through EasyCare and the adjuster came to check out the issues and denied the claim for the blower since it worked fine when he was there. So, he got eveything but the blower fixed and EasyCare paid for everything but the blower after his $100 deductible. Now I guess he'll have to take the car in again when the blower dies completely.
__________________
Alpine White/Terra | 6MT | Navi | Premium Package | OEM Chrome Tips | HO C30 Tint | OEM Aluminum Pedals | Rear Fogs Enabled | 17" OEM Style 159 Wheels | Hella Whitelines | USDM Bi-xenons w/ 4300k D1S HID Bulbs

rambalu80 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 11:12 AM   #8
Kevin@AKMotorwerk
General
 
Kevin@AKMotorwerk's Avatar
 
Drives: THE GUY YOU LOVE TO HATE
Join Date: Mar 2009
Location: hillsborough, nj

Posts: 28,154
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by MrDummy View Post
I am not saying there is only cold air, I am saying there is NO air flow what so ever, as in NO blower noise, nothing, but the buttons all light up, and you can turn on the system, put the blower control all the way up to high and nothing comes out of any of the vents?

But once the car got to N.O.T. it just started to work..

OH THANKS for the tip on washer booster will go buy some ASAP
what i'm saying is that the temp controller in your car may not turn on until the actual heater core is up to temp since turning the blower motor on with cold antifreeze will only result in air coming out of the vents that feels like the air conditioning. i dont personally own one, i just do installs on them so i am not too sure, but its worth looking into before assuming something is broke
Kevin@AKMotorwerk is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 11:18 AM   #9
BK
Smiling politely
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: Washington DC

Posts: 7,907
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [4.50]
The car definitely waits until it is warmed up before trying to blow heated air in the cabin, but if you press defrost, it should blow full blast even before it is heated up.
__________________

330i | Black Sapphire | Beige + Burl | Sport | Premium | Cold | Nav | CA | Sat prep
BK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 11:19 AM   #10
Kevin@AKMotorwerk
General
 
Kevin@AKMotorwerk's Avatar
 
Drives: THE GUY YOU LOVE TO HATE
Join Date: Mar 2009
Location: hillsborough, nj

Posts: 28,154
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by BK View Post
The car definitely waits until it is warmed up before trying to blow heated air in the cabin, but if you press defrost, it should blow full blast even before it is heated up.
thats what i figured, thanks for clearing that up, it does make sense that way
Kevin@AKMotorwerk is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2009, 11:50 AM   #11
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Thanks BK, So I guess my Blower motor is on the fritz then or going to die in the near future. I just cant figure out why yesterday morning it worked great, it blew ice cold air when I hit defrost, but after 10 mins or so it got warmer, and then this morning i hit the same button and everything came on BUT the blower motor.

I dont know I will have to call somebody at BMW but I feel they always lie to me or make something up.
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-12-2009, 04:23 PM   #12
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Well knock on wood its been ok since then, but havent had a frozen day like that since, but more cold is coming so will see soon enough.
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-16-2009, 07:14 AM   #13
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Update it was 18F again this morning, its been around 25F or so the past few mornings and again it did not work, but once engine got to normal temp, I guess since I could check oil level? it started to work just fine.

Maybe its normal? I noticed I had NO ice or fog on the windsheild blocking the sensor so maybe it knew I didnt need it yet since it wasnt warm?

Any techs or pros that could shed light on this more?

PS it squeels a LOT more now then it ever has when below 3 lines. no matter where the airflow is
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360

Last edited by MrDummy; 12-17-2009 at 12:13 PM.
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-18-2009, 08:49 AM   #14
Hoog_23
Second Lieutenant
 
Drives: 335i/535i
Join Date: Jun 2008
Location: NY

Posts: 291
iTrader: (4)

Same thing happened to me this am. It went on no problem but then the blower motor itself would just start cutting in and out. Changing fan speed and temp did no good. It was about 20 degrees out. Coldest morning so far this yr.

I remember I had to replace a blower motor resister on my e46. I cant remember what the symtoms were but I think they were similiar.
Hoog_23 is offline  
0
Reply With Quote
      12-18-2009, 11:58 AM   #15
BK
Smiling politely
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: Washington DC

Posts: 7,907
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [4.50]
One or two mornings ago, it was 20F and my car had been sitting overnight outside. I started it and thought, "Hey, let me check that thing MrDummy has been having a problem with." So I immediately after starting, I hit the windshield defrost button. The defroster turned on full blast with no delay whatsoever. It definitely does not wait until the car has warmed up. The HVAC vents, on the other hand, wait until the car is warmed enough to blow warm air if they're supposed to be blowing warm air.

If your SA doesn't believe it, then have him check one of the cars sitting on the dealer's lot. It should be immediate.
__________________

330i | Black Sapphire | Beige + Burl | Sport | Premium | Cold | Nav | CA | Sat prep
BK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-18-2009, 12:42 PM   #16
scottp999
Brigadier General
 
scottp999's Avatar
 
Drives: 335i - E92 - 6MT & 4runner SR5
Join Date: Mar 2007
Location: MD

Posts: 4,593
iTrader: (1)

Garage List
2007 BMW 335  [4.50]
Heard a story last night on a 2005 3 series, where there was no hot air. Turned out when the tech got the heater core out, and blew it out with compressed air, all kinds of crud came out. Maybe coolant had not been flushed or they were adding tap water with lots of minerals, but basically it was all gunked up.

Maybe get your core checked out as well as the blower.
__________________
Rob Beck Turbos, PROcede Rev. 3, Procede Fueling Flash (via OpenFlash Tablet), PPS Methanol System (Devil's Own 12 GPH Nozzle/Aquamist Flow Sensor/Labonte VC25), DCI, Quaife LSD, BMW Performance Suspension, Autobahn Exotics Exhaust, Helix FMIC, AR Design Downpipes, BSH Catch Can, Forge Diverter Valves, P3cars Vent Boost Gauge, Alufelgen CSL Reps, Lux 5.1 H8 Angel Eyes, HPB HID Fogs, LTBMW M3 Side Skirts, BMW M3 Rear Spoiler, BMW Front Aero Lip, BMW Pedal Kit, BMW M Shift Knob, Autotecknic Matte Black Grilles.
scottp999 is offline  
0
Reply With Quote
      12-20-2009, 06:47 PM   #17
HVYWGHT
Private First Class
 
HVYWGHT's Avatar
 
Drives: 2012 E91 328i
Join Date: Jul 2007
Location: Brookline, MA

Posts: 108
iTrader: (0)

I had the same problem yesterday. About 25F and it had sat outside all night. Turned to defrost and the lights lit up but no blower. After a few minutes when the car was warm (don't know how warm since it doesn't have a temp gauge...) it just came on and worked fine then on. Didn't drive today because of the snowstorm. My brother said it's some electronic solenoid that overtime probably becomes temperature senistive with decreased conduction and therefore no action when cold.

I just don't know which to fix to solve the issue....
__________________
-2012 BMW 328i (E91): Tasman Green, Oyster Leather, Premium & Sport, 6-speed Auto; 6/26/2012-
-2006 BMW 325i (E90): Arctic, Grey Leather, Premium, 6-speed Auto; 7/2009 - 5/2012
-2004 MINI Cooper (R50): Indi Blue w/White Top, Black Leatherette, Cold Weather, 5-speed Manual; 1/2/2004
HVYWGHT is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-21-2009, 07:26 AM   #18
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Well thanks guys I feel a lot better knowing I am NOT alone in this issue at least.

I will email my service manager again today to let her know to add it to my file or to see if their head tech can verify it with another car.

Cause obviously when I drive out there my car will be warm and blower will work fine, also see if yours makes a squeeling noise when colder at around one to 3 clicks from the left , blowing on the windsheild.
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-21-2009, 10:00 AM   #19
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
OK guys,

Just got off the phone with the service manager, getting an appt early next week with a free loaner to install a NEW blower. Since they said the squealing and the fact that it does NOT work when hitting the front defrost button means is going to degrade rapidly.

So IMO you should call and get it swapped out before it stops working completly. They are going to try and do it free but since I am over the OEM warranty I might have to pay the $50 Copay from my CPO warranty.

I am also going to have them swap out or look into my grinding starter, if I got to pay for one thing might as well get other stuff done too.

EDIT: I just found out that YES I will have to pay the $50 fee for CPO but that is nothing compared to it out of pocket, also the starter will be looked at as well. I will report next week once I get my car back to let you ALL know what happened or what the trouble was that caused the blower to NOT work.
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360

Last edited by MrDummy; 12-22-2009 at 12:38 PM.
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-22-2009, 03:45 PM   #20
HVYWGHT
Private First Class
 
HVYWGHT's Avatar
 
Drives: 2012 E91 328i
Join Date: Jul 2007
Location: Brookline, MA

Posts: 108
iTrader: (0)

A new blower doesn't seem right. There should be a faulty relay somewhere along the line. Maybe this is the easiest answer. Is it integrated to the blower motor iteslf? Just seems off... I also don't have a CPO car, so it'd be a lot more than a $50 copay knowing labor and parts costs...
__________________
-2012 BMW 328i (E91): Tasman Green, Oyster Leather, Premium & Sport, 6-speed Auto; 6/26/2012-
-2006 BMW 325i (E90): Arctic, Grey Leather, Premium, 6-speed Auto; 7/2009 - 5/2012
-2004 MINI Cooper (R50): Indi Blue w/White Top, Black Leatherette, Cold Weather, 5-speed Manual; 1/2/2004
HVYWGHT is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-22-2009, 04:12 PM   #21
Hoog_23
Second Lieutenant
 
Drives: 335i/535i
Join Date: Jun 2008
Location: NY

Posts: 291
iTrader: (4)

Check out similiar discussion in the e90 section of bimmer fest forums.
Hoog_23 is offline  
0
Reply With Quote
      12-23-2009, 07:40 AM   #22
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
^^ will look for it.

But I think I can fight them for the whole $50 copay if I wanted to, but its not worth it, for those that know me since I joined here, I have had a ton of minor yet annoying issues come up with my used cpo 3 series, but so far everything until this has been 100% free goodwilled work.

Also it froze again this morning at 14F and once the inside of the vehicle started to warm up, (10 mins) Boom right back working again, but squealing at the same time on low levels.

Oh well our babies were meant for Florida or the Bahamas and shyt not the cold. At least the way I have been hearing anyways.

PS the washer fluid still is not frozen since switching to Rain X de-icer HAHAHHAHA
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:10 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST