E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > Radio Alert



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-23-2010, 10:09 AM   #1
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Radio Alert

hey everyone, I have a 06 330i no i drive, while i was sitting in my car last night i was listening to a cd and the cd player switched to the radio by itself. On the radio it said alert. I switched back to the cd and it started playing again for about another minute, then it did the same thing and it kept doing it. This morning i drove from work and it didn't do it until i was almost home about 20 minutes into the ride. It is a stock Radio system. Any ideas what this could be??
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-23-2010, 01:34 PM   #2
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Ok, for an update it does the same thing on Aux mode also. I tried a different cd as well and it did the same thing.
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-23-2010, 03:37 PM   #3
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
So i called the dealer and they said that there are other people having the same problem, and that BMW of America is working on it. Is any one else experiencing these problems?
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-23-2010, 04:05 PM   #4
BlakeAction
Ready and raring to go...fast that is!
 
BlakeAction's Avatar
 
Drives: I wish...
Join Date: Sep 2009
Location: Virginia Beach, VA

Posts: 118
iTrader: (1)

Garage List
2007 335i  [0.00]
Yup, my 335 with Logic7 is doing the same thing! I've been trying to figure out whats going on!
BlakeAction is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-23-2010, 04:10 PM   #5
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Well I'm glad it's not just mine! It is so annoying, it seems to happen at the best part of a song too...
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-23-2010, 10:39 PM   #6
echofoxx
New Member
 
Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: Feb 2010
Location: Virginia Beach

Posts: 23
iTrader: (0)

Garage List
2007 335i E90  [4.25]
Have the same issue

I have been having the same issue with my Radio as well. it seems to happen when police are close by, and when Jet Flight by ( i live near an airbase). maybe just coincidence.
__________________
335i | 6MT | Premium | Sport |Cold Weather | Logic 7 | Comfort Access | Heated Seats | Sat Radio | BlueTooth
echofoxx is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-24-2010, 08:19 PM   #7
BlakeAction
Ready and raring to go...fast that is!
 
BlakeAction's Avatar
 
Drives: I wish...
Join Date: Sep 2009
Location: Virginia Beach, VA

Posts: 118
iTrader: (1)

Garage List
2007 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by echofoxx View Post
I have been having the same issue with my Radio as well. it seems to happen when police are close by, and when Jet Flight by ( i live near an airbase). maybe just coincidence.
Hmmm.....I live right next to a Naval Air Station, they fly jets ALL the time. I had thought of this before as well. Maybe it is something that cops transmit or planes transmit that makes the radio (or RDS stuff on the tuner) change to the tuner. On a side note, when it switches to the tuner, does it always change it to the same FM station? Mine changes to some rap station that isn't even on any of my presets. Go figure...
BlakeAction is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 02:32 AM   #8
qubansailor
Lieutenant
 
qubansailor's Avatar
 
Drives: 2007 335i
Join Date: Jun 2009
Location: Jacksonville, FL

Posts: 413
iTrader: (4)

Same here

I've had my 335 since december and it started doing the same thing for the first time yesterday. I thought it may have been something to do with the disk but i put it back to cd and it plays right away. I have no clue what it could be. It seems to come on completly random. Does any one have a clue whats going on?
qubansailor is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 10:02 AM   #9
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
I'm driving my car today for a little while I'll see if its when there are any jets or cops near by. Also, I live in VA too, and so doesn't everyone else that is having the problem. Mine switches to a Rap station ill see what the station is and post something when i get back.
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 02:53 PM   #10
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Ok so I drove past 3 cops and drove behind a cop for like 15 minutes and nothing happened. I was driving around VA Beach area. Once i started heading towards the naval base on I64 it started to happen again. I was also sitting at a wawa and it happened too. The station that it turns to is 96.7. I went up to Newport news near the airport and a few planes flew over me and nothing. I switched the radio to 96.7 and the station didn't come in and it didn't switch to it until i came back down towards the Naval base. Hope this helps.
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 03:07 PM   #11
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 15,692
iTrader: (1)

Hi All,

I think you guys have the "TP" function turned on, on your radio. Its the 2nd to last button on my 135i. When the TP is on the CD or AUX or USB will be interuted for THAT news event, then what ever you were listening too will resume.

The "TP" button is the 2nd to last nutton next to the U-turn or back button on teh radio HU.

Dackelone is online now   Germany
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 03:32 PM   #12
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Name:  downsized_0425001622.jpg
Views: 1195
Size:  30.2 KB

Thats what my radio looks like. I don't have the Tp function.... Wish i did so i could solve the problem. Thanks!!
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 03:37 PM   #13
Dackelone
Moderator
 
Dackelone's Avatar
 
Drives: 135i Silber mit/Rot 6MT N54
Join Date: Feb 2010
Location: Bayern, Germany

Posts: 15,692
iTrader: (1)

You can also acess the "hiden" radio menu.

You turn the radio off, then on... then imediately press and HOLD the "M" button(for like ten secs)... this will get you into the hidden menu. You can turn off the TP this way too. Just scroll thru the menu screens - using the arrow keys.
Dackelone is online now   Germany
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 03:47 PM   #14
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
I just went to check and when i scroll through it comes to the "TP" setting.
Its shows: TP-V 0
-V +V
I went through and made it +9 which made it seem like the radio got louder in the front of the car. Then when I made it -9 I couldn't hear the radio at all.
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 04:10 PM   #15
VP Electricity
BimmerPost Supporting Vendor

 
VP Electricity's Avatar
 
Drives: E91 XDrive
Join Date: Jan 2008
Location: portland oregon

Posts: 3,176
iTrader: (3)

Do ANY of you guys having this problem have iDrive? Or is it 100% Professional HU? (The sound system is completely independant form the HU - either HU can have Logic 7 or HIFi ir base audio)


Is anyone NOT in VA having this problem?
VP Electricity is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 04:17 PM   #16
PTA85
Second Lieutenant
 
PTA85's Avatar
 
Drives: 06' 330i
Join Date: Apr 2010
Location: VA

Posts: 248
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by VP Electricity View Post
Do ANY of you guys having this problem have iDrive? Or is it 100% Professional HU? (The sound system is completely independant form the HU - either HU can have Logic 7 or HIFi ir base audio)


Is anyone NOT in VA having this problem?
I don't have iDrive. I think so far everyone is from VA.
PTA85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-25-2010, 10:22 PM   #17
qubansailor
Lieutenant
 
qubansailor's Avatar
 
Drives: 2007 335i
Join Date: Jun 2009
Location: Jacksonville, FL

Posts: 413
iTrader: (4)

Wow, good catch PTA85. I dont have idrive either, mine switches to my last used station which is 104.5. I can't seem to find a pattern to this thing either.
qubansailor is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-27-2010, 06:49 PM   #18
gazi8
Private
 
Drives: 2006 330i
Join Date: Oct 2005
Location: Northern Virginia

Posts: 64
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VP Electricity View Post
Do ANY of you guys having this problem have iDrive? Or is it 100% Professional HU? (The sound system is completely independant form the HU - either HU can have Logic 7 or HIFi ir base audio)


Is anyone NOT in VA having this problem?
I have I-Drive and mine is an 06 330i. No problems. Thanks goodness as my warranty just ran out! I hope I didn't just jinx my car....
gazi8 is offline  
0
Reply With Quote
      04-27-2010, 06:54 PM   #19
K330i
Second Lieutenant
 
K330i's Avatar
 
Drives: 2006 330i
Join Date: Nov 2007
Location: East Tennessee

Posts: 241
iTrader: (2)

i have 06 330 (no i-drive) and have no issues with satalite radio getting cut off.

but then again i never listen to local radio anymore...
K330i is offline  
0
Reply With Quote
      12-17-2010, 01:28 PM   #20
3rdPoliceman
Registered
 
Drives: 2007 335i
Join Date: Dec 2010
Location: Vermont

Posts: 1
iTrader: (0)

I live in Vermont and my car displayed the
ALARM msg this morning for the first time. I was listening to Erykah Badu
3rdPoliceman is offline  
0
Reply With Quote
      12-17-2010, 03:42 PM   #21
cb1111
I ask the questions you're afraid to ask.
 
cb1111's Avatar
 
Drives: 335xi
Join Date: Sep 2009
Location: DC

Posts: 2,489
iTrader: (2)

I can explain what is happening - just not why it is happening with US radios.

German radio has a function (that works with RDS) that allows you to listen to a CD/Aux/nothing but switches to your local radio station when they broadcast traffic or weather emergency information.

This function is activated by transmitting a particular frequency to your radio that tells it to switch functions or channels. At the end of the message the station will transmit another frequency that resets to the original channel or function.

The volume function is that you can set it louder (or quieter) than your normal level to get your attention.

I didn't think that our radios had that functionality but:

A: it appears that they do and;
B: jets activate it.

Try turning RDS off to see if the issue disappears. This wouldn't be a fix but it might narrow down the problem for BMW.

BMWNA probably hasn't connected the problem to the Verkehrsfunk or Verkehrsdienst that used Autofahrer-Rundfunk-Information to activate. ARI was developed by Blaupunkt in the early seventies and was beta tested in NY in the early to mid 80's but ran into FCC issues as the carrier tone was similar to that used by the Emergency Broadcast System (now the Emergency Alert System)

The base carrier signal was 57 kHz and was augmented by regional frequencies between 23,75 Hz and 53,977 Hz.

The bottom line is that your radio is thinking that it is getting a traffic or emergency broadcast.

The system now uses RDS but even ARI was rock solid in Europe with very few mis-cues, but it never worked in the US because of the FCC issues and, IIRC, overhead electric lines.
cb1111 is offline  
0
Reply With Quote
      11-27-2011, 03:09 PM   #22
m@rco
Second Lieutenant
 
Drives: 328i
Join Date: Dec 2009
Location: The Hague, The Netherlands

Posts: 260
iTrader: (0)

I just tried this in my 2007 E90 (manufactured in 10/2006) and it works! I changed the region from US to Europe.

Two questions after I scrolled through the hidden menu:
1) There is a sub-menu that allows you to select 1) LINE, 2) RDS, or 3) OS. What does that mean? It was set at LINE and I changed it to RDS but I didn't notice a difference. Anyone knows?
2) When I turn on the radio, the screen briefly shows "Region off". What does that mean?

Thanks guys!
m@rco is offline   Netherlands
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:33 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST