E90Post
 


E92 Lighting
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > For those experiencing PROcede disconnects (Win7/Vista)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-02-2010, 08:29 PM   #1
yandy
Lieutenant Colonel
yandy's Avatar
United_States
32
Rep
1,968
Posts

 
Drives: 2009 e92 MR "Civic" ///M3
Join Date: Feb 2009
Location: Miami, FL

iTrader: (3)

Garage List
2009 BMW M3  [0.00]
Send a message via AIM to yandy Send a message via MSN to yandy Send a message via Skype™ to yandy
For those experiencing PROcede disconnects (Win7/Vista)

I've been having a hard time getting the PROcede software to stay connected ever since I installed my PROcede. Really didn't want to go back to XP. I couldn't hold a connection for more than 20seconds at a time.

The steps below, make sure you do all of them, helped. I no longer get the disconnects at all. This may or may not work for you, but it did for me.. so thought I'd share it....

If this needs to be in the DIY section, then feel free to move it. Just posted it here cause allot have been posting about it here lately.

EDIT: Useful information in This Thread as well

These steps are Windows 7, but I imagine Vista is not much different if any.

Open Control Panel -> click "System and Security"



Click on "Power Options"



May need to click on "Show additional plans"



Make sure you select "High Performance" then -> click "Change plan settings"



Click "Change advanced power settings"



Under "USB Settings" make sure that "Use selective suspend setting" is disabled



Not promising anything, but seemed to have worked for me..
__________________
|| DCT | ESS Tune | ACM Test-pipes | AA Green Filter | Swift Spec-R Springs | Stoptech ST-40 F || || My Youtube Channel|| My Vimeo Channel ||

Last edited by yandy; 03-15-2011 at 02:38 PM.
Appreciate 0
      06-02-2010, 09:15 PM   #2
shiv@vishnu
Tuner
United_States
702
Rep
17,616
Posts

 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Hey man.. thanks for taking the time to document that. I'm sure it will help people
Appreciate 0
      06-02-2010, 09:22 PM   #3
yandy
Lieutenant Colonel
yandy's Avatar
United_States
32
Rep
1,968
Posts

 
Drives: 2009 e92 MR "Civic" ///M3
Join Date: Feb 2009
Location: Miami, FL

iTrader: (3)

Garage List
2009 BMW M3  [0.00]
Send a message via AIM to yandy Send a message via MSN to yandy Send a message via Skype™ to yandy
Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
Hey man.. thanks for taking the time to document that. I'm sure it will help people
no problemo hopefully it does.
__________________
|| DCT | ESS Tune | ACM Test-pipes | AA Green Filter | Swift Spec-R Springs | Stoptech ST-40 F || || My Youtube Channel|| My Vimeo Channel ||
Appreciate 0
      06-02-2010, 11:24 PM   #4
thwgw24
Major
thwgw24's Avatar
Taiwan
13
Rep
1,060
Posts

 
Drives: RB PWRED E90 N54 6MT
Join Date: Aug 2006
Location: Bellevue, WA

iTrader: (19)

Garage List
07' E90 335i  [0.00]
thanks.
I was having the same issue with my netbook.
__________________
RB Turbo/Procede V5/Vishnu PWM Meth Injection Kit/Vishnu DCI/AR Catless DP/AE Performance Exhaust(Sold)/Helix FMIC/Forge DVs/Rixster Vent Boost Gauge/Wavetrac LSD/KW V3/ACT Street Clutch Kit
Appreciate 0
      06-03-2010, 12:08 AM   #5
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
245
Rep
18,392
Posts


 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Oh man i'll have to try this out... windows 7 is a real pain.

Thanks!

I realized my computer was on "energy saver" and both those USB were Enabled.

Sometimes this "going green" stuff gets a little out of control.
Appreciate 0
      06-03-2010, 08:31 AM   #6
import36
Burrito bowl connoisseur
import36's Avatar
United_States
44
Rep
3,438
Posts

 
Drives: E92 335i MT, E46 M3 SMG
Join Date: Feb 2008
Location: Seven Cities

iTrader: (1)

Garage List
2008 BMW 335i Coupe  [4.50]
2005 BMW M3  [5.00]
i'm going to try the other usb-->serial adapter mentioned in the other thread...and see if that resolves my Procede connection issues.

and just so this doesn't get out of control(or off topic), this is an issue with my laptop(running Shitsta...i mean Vista)...not a problem with the Procede.
__________________
Mods: Procede Rev3 9-10|AE Catless Dual Exhaust|AR Design Catless DPs|AMS FMIC|Stett Charge Pipe w/Tial BOV|Stett CAI|BMS OCC|BMS CDV|Volk TE37 SLs|KW V2 Coilovers|Cusco OS Strut Brace|Macht Schnell Stud Conversion|Work RS-R Lugnuts|Gloss Black Roof|Matte Black Kidney Grills|UED Lower Bumper Grills|OEM Aero Lip and Painted Reflectors|M3 Sideskirts| VRS Decklid Aero Spoiler|Gloss Black Roof|M Peformance Alcantara Steering Wheel(blue)|OSS V2.0 LED Angel Eyes|8000k HID Fog Lights|8000k MTEC Xenons
Appreciate 0
      06-04-2010, 01:16 PM   #7
bmwzimmer
Major
bmwzimmer's Avatar
14
Rep
1,084
Posts

 
Drives: 335
Join Date: Jan 2007
Location: 91 octane states

iTrader: (0)

Very useful. I was wondering why my newer laptop with Vista would keep getting disconnected while my 5 year old XP one worked great.
__________________
_________________________________________________
09 E90 LCI Msport, European Delivery
Appreciate 0
      06-04-2010, 03:55 PM   #8
ArizSun21
Private First Class
United_States
2
Rep
114
Posts

 
Drives: 2008 BMW 335i
Join Date: Oct 2009
Location: Maryland

iTrader: (1)

Garage List
Cool just changed my settings. Thanks!
__________________

'08 335i - Alpine White/Black • H&R Sport • 18% Tint • PROcede V5 • PWM Meth • DCI • • • • 02' Spa Yellow/Black Acura NSX
Appreciate 0
      06-05-2010, 03:20 PM   #9
dmurray14
The Stig
dmurray14's Avatar
United_States
18
Rep
1,232
Posts

 
Drives: Quickly
Join Date: Apr 2005
Location: US

iTrader: (1)

Hey guys,

I've been struggling with this as well. After going through 2 radioshack adapters, I just went out and got a Prolific adapter (one I've used many times before in the past with good success) -- same exact issue. Turns out, it doesn't seem to be a hardware issue at all.

Those of you that have Windows 7 - download and install "XP Mode" from Microsoft - it's free and it is essentially a virtual machine running windows XP inside Windows 7. You can then install the Procede software on the XP session and attach the USB->Serial adapter to that session. Works 100x better than anything else I've tried trying to get serial->usb working in Windows 7.

Here's the link for XP Mode:

http://www.microsoft.com/windows/vir.../download.aspx


Good luck!
__________________
Appreciate 0
      06-05-2010, 03:22 PM   #10
AltecBX
Colonel
AltecBX's Avatar
United_States
106
Rep
2,636
Posts

 
Drives: BMW 335xi Sedan
Join Date: Nov 2007
Location: NYC

iTrader: (0)

Good info here.
__________________
335xi Sedan 6AT | Weather(70-85°F) | N54 Tune Comparison Chart || N54 Turbo Upgrade Comparison Chart
-PROcede Rev. 2.5 ~ v5 (3/17 maps) / JB4 (8/21 maps) / COBB (Stg2+FMIC LT Aggressive maps)
†Procede Map2(UT 45 - IGN 40) Aggression Target 2.0 | 0-60 in 4.0sec || †Cobb E30 LT (35% Ethanol/65% 93 Octane) | 0-60 in 3.9sec
AR Design Catless DP | BMS DCI + OCC | ETS 5 FMIC | Alpina B3 Trans Flash |235/265 19" Michelin PSS
Appreciate 0
      06-06-2010, 02:52 PM   #11
jadeddjay
Major
jadeddjay's Avatar
United_States
20
Rep
1,426
Posts

 
Drives: e92 335i
Join Date: Oct 2005
Location: jackson, ms

iTrader: (4)

Garage List
2007 e92 335i  [0.00]
will try xp mode today

power options didnt work for me
Appreciate 0
      06-13-2010, 09:06 PM   #12
import36
Burrito bowl connoisseur
import36's Avatar
United_States
44
Rep
3,438
Posts

 
Drives: E92 335i MT, E46 M3 SMG
Join Date: Feb 2008
Location: Seven Cities

iTrader: (1)

Garage List
2008 BMW 335i Coupe  [4.50]
2005 BMW M3  [5.00]
i'm going to bump this thread up and add some additional info for folks using Vista. it was mentioned in the other thread by teachdocs that some adapters have a higher quality chip which help improve connectivity of certain devices in Vista/Windows 7. see link here... http://www.e90post.com/forums/showpo...1&postcount=11

the Radio Shack cable i had just bought would not allow the Procede to remain connected for longer than 30 seconds...so i couldn't datalog or anything. i went ahead and purchased the "professional" cable mentioned in the link above and just swapped it in today. GOOD NEWS...the driver installed flawlessly and i drove around with my laptop connected to the Procede for over 30 minutes...with ZERO disconnects.

here's a direct link to the cable i purchased...hope this can help someone else.

http://www.usconverters.com/index.ph...roducts_id=290

and for price comparison the Radio Shack cable was $38.99 ...and the new "professional" cable that works flawlessly is $36.50.
__________________
Mods: Procede Rev3 9-10|AE Catless Dual Exhaust|AR Design Catless DPs|AMS FMIC|Stett Charge Pipe w/Tial BOV|Stett CAI|BMS OCC|BMS CDV|Volk TE37 SLs|KW V2 Coilovers|Cusco OS Strut Brace|Macht Schnell Stud Conversion|Work RS-R Lugnuts|Gloss Black Roof|Matte Black Kidney Grills|UED Lower Bumper Grills|OEM Aero Lip and Painted Reflectors|M3 Sideskirts| VRS Decklid Aero Spoiler|Gloss Black Roof|M Peformance Alcantara Steering Wheel(blue)|OSS V2.0 LED Angel Eyes|8000k HID Fog Lights|8000k MTEC Xenons
Appreciate 0
      07-17-2010, 01:56 PM   #13
topspin
Private First Class
topspin's Avatar
United_States
1
Rep
177
Posts

 
Drives: 2008 BMW 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Chattanooga, TN

iTrader: (1)

I use Windows 7 64 bit eddition and have had nothing but grief until now...

I was never successful in getting the Prolific cable to work at all.

I then tried the Radio Shack cable. I found that I could connect but disconnected in about 30 seconds. Unfortionately I experience my first disconnect when I was updating the firmware. I did manage to complete the firmware update after about 2 hours of trying.

Adjusting the power options didn't correct the issue for me.

I never tried XP mode though.

After reading import36's recommendation I decided to purchase the one he linked in in the post above. I have not had a single disconnect in several hours of use. It's worked flawlessly in both firmware updates and data logging.

Thanks import36!

Also thanks to Yandyr and the others that contributed to this post. I was beginning to lose hope until I read this tread.
Appreciate 0
      07-17-2010, 05:22 PM   #14
jadeddjay
Major
jadeddjay's Avatar
United_States
20
Rep
1,426
Posts

 
Drives: e92 335i
Join Date: Oct 2005
Location: jackson, ms

iTrader: (4)

Garage List
2007 e92 335i  [0.00]
xp mode worked for me
Appreciate 0
      08-11-2010, 09:31 AM   #15
scottp999
Brigadier General
scottp999's Avatar
57
Rep
4,666
Posts

 
Drives: 335i - E92 - 6MT & 4runner SR5
Join Date: Mar 2007
Location: MD

iTrader: (1)

Garage List
2007 BMW 335  [4.50]
Thanks for the info. The stuff in the first post above I had already tried and it did not work. You can right click on the procede exe and run it in compatability mode to XP and it still won't work. If you run compatability checker on the procede exe it will tell you it is not compatable with Windows 7.

dmurray14 - That's great info on XP Mode, I did not try that.

I broke down after fighting with this issue for a few months and bought an XP netbook for all my car apps.
__________________
Rob Beck Turbos, PROcede Rev. 3, Procede Fueling Flash (via OpenFlash Tablet), PPS Methanol System (Devil's Own 12 GPH Nozzle/Aquamist Flow Sensor/Labonte VC25), DCI, Quaife LSD, BMW Performance Suspension, Autobahn Exotics Exhaust, Helix FMIC, AR Design Downpipes, BSH Catch Can, Forge Diverter Valves, P3cars Vent Boost Gauge, Alufelgen CSL Reps, Lux 5.1 H8 Angel Eyes, HPB HID Fogs, LTBMW M3 Side Skirts, BMW M3 Rear Spoiler, BMW Front Aero Lip, BMW Pedal Kit, BMW M Shift Knob, Autotecknic Matte Black Grilles.
Appreciate 0
      08-11-2010, 11:32 AM   #16
jadeddjay
Major
jadeddjay's Avatar
United_States
20
Rep
1,426
Posts

 
Drives: e92 335i
Join Date: Oct 2005
Location: jackson, ms

iTrader: (4)

Garage List
2007 e92 335i  [0.00]
xp mode works. just make sure you mount the usb device
Appreciate 0
      08-11-2010, 11:37 AM   #17
techlogik
Major
20
Rep
1,339
Posts

 
Drives: 07 335i Coupe
Join Date: Dec 2006
Location: FL

iTrader: (1)

Since I support the computers here in the office, first thing I do for the users with laptops is turn all that power saving crap off on them. Like when you shut the lid the laptop goes into hibernation etc...make it burn the battery up and never turn the display, hard drive, etc..off....let them stay on all the time.

Windows 7 is much more granular than XP, so following this might help with power savings mode selectively shutting off things like USB ports.

The next thing to look for, like someone else mentioned, run it in XP Compatibility mode, right click the file and select the option as Admin. Maybe the software is having platform issues with Windows 7??

Good stuff!
Appreciate 0
      08-11-2010, 11:44 AM   #18
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
245
Rep
18,392
Posts


 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Going to high performance mode on my windows 7 64 bit did not fix the disconnect problem either.

Im going to try xp compatibility mode first.
**

My next step will be to run in XP Mode via the download if the above doesnt work...


**

My last option will be to buy the new USB to serial as posted above.

Wish me luck
Appreciate 0
      08-11-2010, 11:52 AM   #19
JDLM
Banned
JDLM's Avatar
United_States
42
Rep
3,278
Posts

 
Drives: 2009 335i Sedan
Join Date: Aug 2008
Location: Kansas

iTrader: (4)

I recall another thread where I suggested WIN XP mode as well w/ 7 (being a computer guy and all)
Appreciate 0
      08-17-2010, 04:02 PM   #20
TwinTurboXI
Major
40
Rep
1,390
Posts

 
Drives: 2011 135i
Join Date: Mar 2008
Location: Pittsburgh

iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by dmurray14 View Post
Hey guys,

I've been struggling with this as well. After going through 2 radioshack adapters, I just went out and got a Prolific adapter (one I've used many times before in the past with good success) -- same exact issue. Turns out, it doesn't seem to be a hardware issue at all.

Those of you that have Windows 7 - download and install "XP Mode" from Microsoft - it's free and it is essentially a virtual machine running windows XP inside Windows 7. You can then install the Procede software on the XP session and attach the USB->Serial adapter to that session. Works 100x better than anything else I've tried trying to get serial->usb working in Windows 7.

Here's the link for XP Mode:

http://www.microsoft.com/windows/vir.../download.aspx


Good luck!
I just bought a new laptop with windows 7 home premium so I'm not eligible to download "xp mode"

Anybody find a way to get around this or an alternative to the disconnects?
Appreciate 0
      08-17-2010, 04:16 PM   #21
sfury
Dammit
sfury's Avatar
United_States
0
Rep
99
Posts

 
Drives: 2012 GTR
Join Date: Jan 2007
Location: Fullerton, CA

iTrader: (2)

load VMware workstation then load XP

Quote:
Originally Posted by TwinTurboXI View Post
I just bought a new laptop with windows 7 home premium so I'm not eligible to download "xp mode"

Anybody find a way to get around this or an alternative to the disconnects?
__________________
12 GTR - Switzer P800 / 719whp 614tq
10 C63 - Tuned + Hdr/catless (sold)
09 e92 M3 - Fully loaded (sold)
07 e92 335i 6MT - Tuned + catless (sold)
Appreciate 0
      08-17-2010, 11:47 PM   #22
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
245
Rep
18,392
Posts


 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by sfury View Post
load VMware workstation then load XP
Ive been out of the computer loop for a while, can you go into a little more detail? Thanks
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:06 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST