E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > 335i - Auto transmission won't engage sport mode



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-12-2014, 08:42 PM   #45
DetectiveLoki
First Lieutenant
DetectiveLoki's Avatar
3
Rep
315
Posts

Drives: 2008 BMW 335i Convertible
Join Date: Jan 2012
Location: Orange County - SOCAL

iTrader: (4)

So I opened up my center dash today and was able to repair the broken wires. I am able to shift again!!
Attached Images
    
Appreciate 0
      02-17-2014, 12:12 PM   #46
83k
Private First Class
83k's Avatar
1
Rep
184
Posts

Drives: 2008 335xi
Join Date: Apr 2011
Location: NYC

iTrader: (1)

i follow the steps and did checked all wires for any damages. None found. I lost my DS mode after i installed a new transmission, the light still comes on when I pull the knob to DS mode, but no response on the dash. Would this be a coding issue instead?
Appreciate 0
      02-18-2014, 03:19 AM   #47
DetectiveLoki
First Lieutenant
DetectiveLoki's Avatar
3
Rep
315
Posts

Drives: 2008 BMW 335i Convertible
Join Date: Jan 2012
Location: Orange County - SOCAL

iTrader: (4)

I believe I read somewhere that you need to update software after installing a new transmission. I could be wrong.
Appreciate 0
      02-24-2014, 01:45 PM   #48
njboy732
Private
0
Rep
69
Posts

Drives: 2008 335xi coupe
Join Date: Mar 2013
Location: San Antonio Texas

iTrader: (1)

check out this video


Appreciate 0
      02-27-2014, 04:39 PM   #49
IK6SPEED
Lieutenant Colonel
IK6SPEED's Avatar
United_States
35
Rep
1,537
Posts

Drives: A LIL BIMMER
Join Date: Feb 2013
Location: Sacramento, CA

iTrader: (8)

what if my car won't go into DS and paddles don't work either? could that be the same thing? broken wires?
__________________
"Sure it works in practice, but what about in theory?"

2014 F30 328i Glacier Silver (mine)
2011 E90 335xi 6mt Jet Black (mine)
2011 E90 328i Vermillion Red (her)
Appreciate 0
      02-27-2014, 11:25 PM   #50
IK6SPEED
Lieutenant Colonel
IK6SPEED's Avatar
United_States
35
Rep
1,537
Posts

Drives: A LIL BIMMER
Join Date: Feb 2013
Location: Sacramento, CA

iTrader: (8)

bump!!!! can someone help out? i checked all my wires and they're good, also tried replacing the top PRND plastic and it didn't help, but also my paddle shifters don't work...
__________________
"Sure it works in practice, but what about in theory?"

2014 F30 328i Glacier Silver (mine)
2011 E90 335xi 6mt Jet Black (mine)
2011 E90 328i Vermillion Red (her)
Appreciate 0
      12-10-2014, 06:32 PM   #51
Husky
Enlisted Member
Husky's Avatar
0
Rep
36
Posts

Drives: E91 Touring
Join Date: Jun 2006
Location: Australia

iTrader: (0)

Thanks so much to all who contributed to this thread; in particular…. ‘LaLakers91tc’, ‘njboy732’ & ‘DetectiveLoki’ ….you are the people who make this forum and community such a valuable resource. Well Done and thanks again!!
__________________
06 323i Touring | Alpine White | Panorama Glass Roof | Sports Seats | Sports Wheel |
Appreciate 0
      12-10-2014, 07:04 PM   #52
dbudh001
Lieutenant
6
Rep
492
Posts

Drives: 2007 bmw 3351
Join Date: May 2010
Location: miami

iTrader: (1)

Just had this problem pull off the cover and the trim. Look for broken wires. Splice and add length to the wires and the sauder them. I can't recall what gauge wire I used. I'll let you know later. Then use the plastic tubing that you can heat shrink wrap around the wires and bam it's fixed
Appreciate 0
      12-10-2014, 07:06 PM   #53
dbudh001
Lieutenant
6
Rep
492
Posts

Drives: 2007 bmw 3351
Join Date: May 2010
Location: miami

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by igor_ki
bump!!!! can someone help out? i checked all my wires and they're good, also tried replacing the top PRND plastic and it didn't help, but also my paddle shifters don't work...
You may want to really pull it apart like u see in the pics above. The first time I looked I didn't see it either I had to remove that nasty sticky wrap to see it
Appreciate 0
      12-24-2014, 09:18 AM   #54
SlimE92
First Lieutenant
SlimE92's Avatar
11
Rep
380
Posts

Drives: E92 N54
Join Date: Apr 2014
Location: Queens NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DetectiveLoki
I believe I read somewhere that you need to update software after installing a new transmission. I could be wrong.
Can anyone confirm this?
Appreciate 0
      03-05-2015, 06:15 PM   #55
2fast4
Private First Class
2fast4's Avatar
2
Rep
146
Posts

Drives: 2008 BMW 335i
Join Date: Sep 2013
Location: Phoenix, Azz

iTrader: (0)

Fixed!!!

Thanks guys, and DetectiveLoki. I had the same problem Loki had with PURPLE wire broken. It happened yesterday and got it fixed today.

In manual mode, it will upshift w/o a problem but wouldn't downshift.

I see other wires wiring sheath also broken too. I pulled on them to see if it breaks off. They didn't. So I just soldered the purple wire together, put some electrical tapes on couple a places for reenforcement, straightened out the wiring loom, took it off the loop tab, tons of slack now. DONE!

I saved hundred$$$. Took me about 3.5 hours. Cheers
Appreciate 0
      03-20-2015, 11:22 AM   #56
rscs
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 2007 328xi
Join Date: Mar 2015
Location: New York

iTrader: (0)

Thumbs up Thank you!

I'd like to give a big thanks to LaLakers91tc, DetectiveLoki, njboy732, and anyone else I missed for the detailed information, photos, videos, and instructions about the wiring issue.

I, too, have been a victim of this poor engineering. A few months back, I noticed that some of my orange PRND lights on the shift indicator bezel stopped working. I didn't think much of it because it was just a cosmetic issue.

Then, earlier this week, my DS mode stopped working and I immediately noticed since I use DS mode every time I drive. I'm so used to downshifting this way that it's "driven" me crazy not having it.

After some basic Internet searching, I came across the threads on this site relating to the wiring issue. Thanks to the previous posters, I was able to open everything up, re-splice the wires, and everything is back to normal again. All but two of my wires were completely cut and the two that weren't were very stressed so I cut them myself and re-spliced.

I started with these instructions for removing the shift knob, boot, and bezel:

http://www.pelicanparts.com/BMW/tech...eplacement.htm

Then a lot of your photos of the wiring issues helped, but this video was especially helpful:

Appreciate 0
      10-10-2015, 07:21 PM   #57
328iwagon
328iwagon
United_States
1
Rep
32
Posts

Drives: BMW 328i wagon 2009
Join Date: Feb 2014
Location: Coral springs, FL

iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to 328iwagon
Quote:
Originally Posted by IK6SPEED View Post
bump!!!! can someone help out? i checked all my wires and they're good, also tried replacing the top PRND plastic and it didn't help, but also my paddle shifters don't work...
Hi three, i am having the dame problem with my car, i know this post is Very Old but i would like to know if you found the problem that was causing the ds mode and paddle shifter to not work.

Thank you and I really appreciate and help on this

I checks all my wire and not one is broken or cut not where,
Appreciate 0
      11-01-2015, 11:27 PM   #58
328iwagon
328iwagon
United_States
1
Rep
32
Posts

Drives: BMW 328i wagon 2009
Join Date: Feb 2014
Location: Coral springs, FL

iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to 328iwagon
Quote:
Originally Posted by Lshaw View Post
Nope, car has 50k and i have a paddle shifter harness with m3 wheel/paddles. I took a decent look at the wires earlier today and i cannot see anything visibly broken. i couldnt get enough slack to check the bundle of wires either.

My car wont go into DS mode, when i attempt to use the manual mode, the car usually reverts back to D right away.

Any advice would be great! No more warranty...
Hi LSHAW, sorry that i bother you on this thread that is so old already but i would like to know if you remember what was your problem back then with the ds mode and manual mode.

i have a e91 328i 2009 full converter into e91 335i and i having the same problem right now that you had back then. DS mode does not work, only works for manual mode but after driving a little bit it goes back to d mode. even i f i change the get shift to the left, the dash board won show ds mode either,

i hope you remember what was the propellant that you had cause i check everything and i can not find the problem not where.

thank you and sorry again
Appreciate 0
      11-02-2015, 05:37 AM   #59
IK6SPEED
Lieutenant Colonel
IK6SPEED's Avatar
United_States
35
Rep
1,537
Posts

Drives: A LIL BIMMER
Join Date: Feb 2013
Location: Sacramento, CA

iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by 328iwagon View Post
Hi three, i am having the dame problem with my car, i know this post is Very Old but i would like to know if you found the problem that was causing the ds mode and paddle shifter to not work.

Thank you and I really appreciate and help on this

I checks all my wire and not one is broken or cut not where,
Hey, sorry i haven't been on in a while. I took my car to a shop and the guy said the problem was in my paddle shifter, something with the wire, he took it apart and put it back together and everything worked. I think the wire either came lose or was shorting something.
__________________
"Sure it works in practice, but what about in theory?"

2014 F30 328i Glacier Silver (mine)
2011 E90 335xi 6mt Jet Black (mine)
2011 E90 328i Vermillion Red (her)
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
335i automatic sport mode

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:28 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST