E90Post
 


E92-lighting
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Procede Mapswitching (now with Map 3)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-05-2010, 02:22 PM   #1
Calvin@Vishnu
Calvin@Vishnu's Avatar
20
Rep
428
Posts

 
Drives: 2010 335i
Join Date: Dec 2006
Location: NorCal

iTrader: (0)

Exclamation Procede Mapswitching (now with Map 3)



Just added a new mapswitching method for Procede users. While the current DTC double-click method is still operational, so is this new way. The nice thing about it is that it doesn't have any potential to disrupt your current DTC setting.

All you do is move (and hold for 1 second) your cruise control stalk up or down to toggle through the different maps. Moving it up will increase the map #. Moving it down will decrease the map #. By holding it up or down, it will cycle until it reaches the max/min map #. Very intuitive.

Also New: Map 3
This will solve the customer complaint of autotuning not working when running in progressive meth mode (but with the meth system turned off/run dry).

Map 3 is only available when you have Future use set 1-99 which indicates max meth flow. So those running the default value of 0 will not even see this map. But those running progressive meth mapping will. All they need to do is switch over to Map 3 to have their usual progressive meth mapping with AutoTuning working only when meth is flowing. Nothing new in that respect.

But now, if you choose to turn off your meth harndware (or run out of meth), you don't need to simply resign yourself to running your conservative Map1 boost/timing setting with no AutoTuning. Instead, simply switch over to Map1 and get your AutoTuning active again. So there is no longer a need to hook up your laptop to set Future Use back to 0.

Those who don't run meth probably don't know what this is all about. And that is okay. But those that do will understand and appreciate this change

-C
Appreciate 0
      09-05-2010, 02:27 PM   #2
Ilma
Colonel
29
Rep
2,570
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Nov 2008
Location: hometown

iTrader: (0)

I like it!

DTC setting disruption was one of those little annoyances.

This improvement reminds me of my former APR flash which used the cruise control stalk in a similar manner....but this is even better and more direct.

Kudos to you guys for improving things before anyone really asks you to.
Appreciate 0
      09-05-2010, 02:29 PM   #3
NiVeDh
Major General
NiVeDh's Avatar
United_States
158
Rep
8,014
Posts

 
Drives: '08 E90 335i, '99 E36 M3
Join Date: Apr 2009
Location: Houston, TX & Atlanta, GA

iTrader: (132)

Garage List
Cool!
Appreciate 0
      09-05-2010, 02:54 PM   #4
forza1976
Brigadier General
forza1976's Avatar
United_States
59
Rep
4,542
Posts

 
Drives: 2014 A6
Join Date: Aug 2007
Location: Denver CO

iTrader: (11)

Garage List
2014 Audi A6  [5.00]
excellent, i like that option quite a bit.

Question, say you are currently using cruise control and you hold up to change maps. Are there any interruptions to cruise control?
Appreciate 0
      09-05-2010, 03:07 PM   #5
AltecBX
Colonel
AltecBX's Avatar
United_States
106
Rep
2,636
Posts

 
Drives: BMW 335xi Sedan
Join Date: Nov 2007
Location: NYC

iTrader: (0)

Very nice. The DTC is nice but the new method is better. I would love for autotuning values to stay persistent. Now we can switch maps without taking hand off steering wheel. We can use the DTC button to clear values to default. So if I'm running and want that extra boost that autotune hasn't set me to because of my conditions I can just go to map 2 and run extra power and return to my map1 autotuned settings. Instead of clearing values with a map switch, we can clear them with a double click of the DTC button.
__________________
335xi Sedan 6AT | Weather(70-85°F) | N54 Tune Comparison Chart || N54 Turbo Upgrade Comparison Chart
-PROcede Rev. 2.5 ~ v5 (3/17 maps) / JB4 (8/21 maps) / COBB (Stg2+FMIC LT Aggressive maps)
†Procede Map2(UT 45 - IGN 40) Aggression Target 2.0 | 0-60 in 4.0sec || †Cobb E30 LT (35% Ethanol/65% 93 Octane) | 0-60 in 3.9sec
AR Design Catless DP | BMS DCI + OCC | ETS 5 FMIC | Alpina B3 Trans Flash |235/265 19" Michelin PSS
Appreciate 0
      09-05-2010, 03:08 PM   #6
AltecBX
Colonel
AltecBX's Avatar
United_States
106
Rep
2,636
Posts

 
Drives: BMW 335xi Sedan
Join Date: Nov 2007
Location: NYC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by forza1976 View Post
excellent, i like that option quite a bit.

Question, say you are currently using cruise control and you hold up to change maps. Are there any interruptions to cruise control?
Good question, but I don't see anybody really changing maps during cruising.
Appreciate 0
      09-05-2010, 03:12 PM   #7
marcel b
Lieutenant Colonel
marcel b's Avatar
46
Rep
1,864
Posts

 
Drives: 1M Coupe
Join Date: Jun 2009
Location: Europe

iTrader: (0)

great feature. Well done
Appreciate 0
      09-05-2010, 03:13 PM   #8
forza1976
Brigadier General
forza1976's Avatar
United_States
59
Rep
4,542
Posts

 
Drives: 2014 A6
Join Date: Aug 2007
Location: Denver CO

iTrader: (11)

Garage List
2014 Audi A6  [5.00]
Quote:
Originally Posted by AltecBX View Post
Good question, but I don't see anybody really changing maps during cruising.
Totally agree, was just curious.
Appreciate 0
      09-05-2010, 03:18 PM   #9
shiv@vishnu
Tuner
United_States
700
Rep
17,616
Posts

 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by forza1976 View Post
excellent, i like that option quite a bit.

Question, say you are currently using cruise control and you hold up to change maps. Are there any interruptions to cruise control?
If you have cruise control ON, pressing the stalk up or down will just turn off cruise control. But as others mentioned, there's really no conceivable reason to change maps while you have cruise control on. But if you do, all you need to do is hit the resume button and you are back to cruising.

Shiv
Appreciate 0
      09-05-2010, 03:21 PM   #10
SfValley335i
Colonel
Afghanistan
50
Rep
2,396
Posts

 
Drives: Current:135i Sold:335i sedan
Join Date: Mar 2007
Location: City of Angels

iTrader: (8)

Send a message via AIM to SfValley335i
nice

Last edited by SfValley335i; 09-05-2010 at 03:21 PM. Reason: someone just posted my question
Appreciate 0
      09-05-2010, 03:25 PM   #11
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
If you have cruise control ON, pressing the stalk up or down will just turn off cruise control. But as others mentioned, there's really no conceivable reason to change maps while you have cruise control on. But if you do, all you need to do is hit the resume button and you are back to cruising.

Shiv
When will this update be available???
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      09-05-2010, 04:06 PM   #12
dmurray14
The Stig
dmurray14's Avatar
United_States
18
Rep
1,232
Posts

 
Drives: Quickly
Join Date: Apr 2005
Location: US

iTrader: (1)

This is awesome. I actually look forward to when the DTC button isn't used anymore, sometimes I hit the DTC button twice by accident when trying to turn off DSC.
__________________
Appreciate 0
      09-05-2010, 04:21 PM   #13
Pry
Private
0
Rep
84
Posts

 
Drives: e92 335i
Join Date: Oct 2009
Location: Finland

iTrader: (0)

The cruise control is optional in Europe so I think there should be another option to switch maps in the future too.
Appreciate 0
      09-05-2010, 04:33 PM   #14
shiv@vishnu
Tuner
United_States
700
Rep
17,616
Posts

 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pry View Post
The cruise control is optional in Europe so I think there should be another option to switch maps in the future too.
There is. You can still switch maps by the old dtc double-click method.
Appreciate 0
      09-05-2010, 04:56 PM   #15
Brey335i
Brigadier General
Brey335i's Avatar
52
Rep
4,737
Posts

 
Drives: e46 ///M3
Join Date: Oct 2009
Location: Austin, TX

iTrader: (11)

That's pretty cool. It's nice to have another way to engage the different maps. Seems like at least once a week, Vishnu has a new update to the Procede. No pressure there guys....
Appreciate 0
      09-05-2010, 05:01 PM   #16
AltecBX
Colonel
AltecBX's Avatar
United_States
106
Rep
2,636
Posts

 
Drives: BMW 335xi Sedan
Join Date: Nov 2007
Location: NYC

iTrader: (0)

Damn, I thought we could of used the DTC for clearing autotuned setting and have map switching persistent.
__________________
335xi Sedan 6AT | Weather(70-85°F) | N54 Tune Comparison Chart || N54 Turbo Upgrade Comparison Chart
-PROcede Rev. 2.5 ~ v5 (3/17 maps) / JB4 (8/21 maps) / COBB (Stg2+FMIC LT Aggressive maps)
†Procede Map2(UT 45 - IGN 40) Aggression Target 2.0 | 0-60 in 4.0sec || †Cobb E30 LT (35% Ethanol/65% 93 Octane) | 0-60 in 3.9sec
AR Design Catless DP | BMS DCI + OCC | ETS 5 FMIC | Alpina B3 Trans Flash |235/265 19" Michelin PSS
Appreciate 0
      09-05-2010, 05:01 PM   #17
Syndicategt
Brigadier General
Syndicategt's Avatar
United_States
50
Rep
3,732
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Sep 2009
Location: Nor Cal

iTrader: (11)

Lovin' my new tune! I thought it was nice enough being able to change maps while driving this new feature is very nice. I can't wait to hook up the meth controller to have all the features running!
__________________
2008 BMW 335i e90 - Sold - Rob Beck Turbos / PROcede V5 / Aquamist HFS-4 / AR Downpipes / AE Exhaust / ER Comp FMIC / ER CP / TiAL BOV / Custom Intake / RPI Scoops / Quaife LSD / Swift-Koni Coilovers / DSS HS / Morr VS8.2 Sig Black / Michelin PSS / P3 Boost Guage / M3 body / M3 steering wheel / Adam's Rotors / Hawk HPS / SS lines /
Appreciate 0
      09-05-2010, 05:17 PM   #18
ren
Captain
14
Rep
825
Posts

 
Drives: E92 335
Join Date: Jan 2007
Location: U.S.

iTrader: (8)

It also maxes out the fuel and oil temp gauges when changing the map, that's cool. It's always nice to have a few options to do the same thing, as long as it doesn't make things more complicated. Thanks
Appreciate 0
      09-05-2010, 05:19 PM   #19
scottp999
Brigadier General
scottp999's Avatar
57
Rep
4,666
Posts

 
Drives: 335i - E92 - 6MT & 4runner SR5
Join Date: Mar 2007
Location: MD

iTrader: (1)

Garage List
2007 BMW 335  [4.50]
Interesting, but turning off meth? running out of meth? Who would ever do that? Not me!
__________________
Rob Beck Turbos, PROcede Rev. 3, Procede Fueling Flash (via OpenFlash Tablet), PPS Methanol System (Devil's Own 12 GPH Nozzle/Aquamist Flow Sensor/Labonte VC25), DCI, Quaife LSD, BMW Performance Suspension, Autobahn Exotics Exhaust, Helix FMIC, AR Design Downpipes, BSH Catch Can, Forge Diverter Valves, P3cars Vent Boost Gauge, Alufelgen CSL Reps, Lux 5.1 H8 Angel Eyes, HPB HID Fogs, LTBMW M3 Side Skirts, BMW M3 Rear Spoiler, BMW Front Aero Lip, BMW Pedal Kit, BMW M Shift Knob, Autotecknic Matte Black Grilles.
Appreciate 0
      09-05-2010, 05:28 PM   #20
k726
Member
United_States
5
Rep
291
Posts

 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2010
Location: Miami, Florida

iTrader: (6)

This is exactly what I need! Awesome work.
Appreciate 0
      09-05-2010, 05:53 PM   #21
alextremo
Captain
United_States
14
Rep
920
Posts

 
Drives: F10 550i
Join Date: Sep 2008
Location: USA

iTrader: (3)

This is great!! Just to confirm - when you're in map 3 only map 2 will autotune, and only when meth is flowing. When you switch to map 1 only map 1 will autotune, and when you go back to map 3 it will toggle between the autotuned map 1 and the autotuned map 2 based on meth flow? Is there a way to reset the learning (like what happened previously when you changed maps)?
Appreciate 0
      09-05-2010, 05:56 PM   #22
shiv@vishnu
Tuner
United_States
700
Rep
17,616
Posts

 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by alextremo View Post
This is great!! Just to confirm - when you're in map 3 only map 2 will autotune, and only when meth is flowing.
Correct.

Quote:
When you switch to map 1 only map 1 will autotune
Correct.

Quote:
and when you go back to map 3 it will toggle between the autotuned map 1 and the autotuned map 2 based on meth flow?
Nope. It will morph between map1 settings (non autotuned) and map2 based upon meth flow. And map2 will autotune when meth is flowing.

Quote:
Is there a way to reset the learning (like what happened previously when you changed maps)?
Changing between maps will reset learning. Just like usual.

shiv
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:03 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST