E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > DIY Guides > Retrofit FLA ( High Beam Assist ) -



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-20-2016, 07:22 PM   #1
fatjoez
student
fatjoez's Avatar
No_Country
60
Rep
776
Posts

Drives: e90
Join Date: Sep 2009
Location: Bermuda Triangle

iTrader: (0)

Exclamation Retrofit FLA ( High Beam Assist ) -

This is a diagnostic guide for DIY high beam assist (FLA)

Please first read & watch this video:
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=756267

I spent more than 4.5 hours to install this feature last night and had many problems along the way.
The video is hard to follow and you have to really skip back & forward to figure out how the wires were connected.
There is no pin diagram or anything so it took a lot of work to get it right as again, the video was too fast, too vague.

My debugging guide below:

-----------------

Problems / Fixes

Problem:
A. NCS Expert Error when coding FLA: "COAPI-2020 Ecu does not answer"
B. WINKFP error when coding FLA65: "no answer from ECU"
C. INPA - UIF: FLA is missing from hardware list

Reason: Mirror / FLA wiring wrong. Car does not detect FLA
Fix/Possible causes:
A. Wire joins/solders/bridges not making contact properly. Check/repair.
My $10 connectors didn't work so I did the $0 free option.
Stripped the wires, twisted together & electrical taped. Worked.

B. Wiring order is wrong. DIY video is misleading. Green/Orange are in wrong position. Swap them.
If still not working check your other wires. You have made a mistake.


Problem: Vehicle Order (VO) didn't save. $5AC is missing from list when you check again
Reason: VO is stored in multiple ECU. Or you didn't FA_WRITE
Fix: Update your VO in both CAS + FRM + NFRM
Use EXPERTMODE profile
Also execute the FA_WRITE job to each of above



Problem: above is working but: auto high beam doesn't show in cluster
Reason: These ECUs must be reset: CAS, NFRM, KOMBI, FLA
Fix:
NCS EXPERT (EXPERT PROFILE - to reset to factory settings)
F1+F3=e89 chassis
F6 back
F4 - ECU: Pick the first ECU above
F2 = SG_CODIEREN
F3 = start coding
(repeat for the other ECU's: NFRM, KOMBI, FLA)


Problem: all above working, no high beam assist option in idrive
Fix:
NCS Expert code
CAS: CCC_APPL module
Change: VA_LONGDISTANCELIGHT
from: nicht_aktiv to: aktiv

Now go to idrive - vehicle settings - light - high beam assistant & turn ON.

Problem: How do I use auto high beam?
Press high beam 1 time on stalk. You will see symbol in speedo.
Press one more time to turn highbeam on manually.

Congratulations.
You just saved yourself 4.5 hours.

Last edited by fatjoez; 04-21-2016 at 06:23 AM.
Appreciate 0
      05-26-2016, 04:13 PM   #2
JustinGTP
Captain
JustinGTP's Avatar
Canada
25
Rep
602
Posts

Drives: 2009 335i Sedan
Join Date: Dec 2011
Location: Calgary, Alberta

iTrader: (0)

When you reset your ecus to stock, make sure you untick .man file manipulation in settings so it doesnt write the custom file, it will write the file that is based on your VO back to the ECU instead. I used expertmode to code so I have it ticked, when I want to reset an ECU i untick the box. Good troubleshooting. I want to do this mod, but I've coded so much in the NFRM lol. :P
__________________
'09 LCI 335i E90 in Oyster over BSM, 6 spd, Sport, Navigation, Individual Audiophile, Executive, Active Steering, JB4, BMS DCI, Euro Tails/Fog Light Switch, various painted and other OEM + mods, 19" M5 reps summer, 18" M6 GC reps winter.
Appreciate 1
      05-26-2016, 06:07 PM   #3
fatjoez
student
fatjoez's Avatar
No_Country
60
Rep
776
Posts

Drives: e90
Join Date: Sep 2009
Location: Bermuda Triangle

iTrader: (0)

Thumbs up

Quote:
Originally Posted by JustinGTP View Post
When you reset your ecus to stock, make sure you untick .man file manipulation in settings so it doesnt write the custom file, it will write the file that is based on your VO back to the ECU instead.
Good to point out this one.

For my ncsexpert though by default:
Expertmode profile already has man manipulation off
FSWPSWMAN profile has man manipulation on.

So to reset ECU I use Expert profile
To do custom coding use FSWPSWMAN profile
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:42 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST