E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > How-To: Procede v4 PnP harness update (optional)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-03-2010, 07:21 PM   #1
shiv@vishnu
Tuner
 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,616
iTrader: (0)

Smile How-To: Procede v4 PnP harness update (optional)

Hi guys,
Starting next week, we are going to make a small update to the v4 PnP harness. This update physically eliminates the o2 modifier feature that most people no longer use. This is because most people:

1) are running with factory catalytic converters OR
2) are using CANclear to suppress cat codes in their off-road use only race cars

Those racers who are using the o2 modifier feature to suppress cat codes shouldn't do this update. Or, better yet, they should should AND get their DME software updated to someone more recent than circa-2007 so that CANclear works

The advantage of this update it two-fold:

1) It opens up 1 analog input and 1 analog output channel. Which we will use at a later date (not saying for what).

2) It removes the o2 sensor wiring in the harness so that the o2 sensor signal no longer has to go into the Procede, get converted to digital, then recreated into analog, then split into two and then sent to the DME. Even when the o2 modifier is turned off in the user software (o2 modifier=100%), there is some some signal processing which is no longer needed. And when we no longer need to process a signal, we should remove it from the circuit.

Here's How:

Step 1
This can be done with the Procede installed in the car. But for the sake of clarity, we did the work on a table. Locate the Patch harness that has all the fuel control functionality. It is the one with the small black subconnector. If you v4 harness is reasonably new, it will have yellow wires. Look for the pin with the missing wire:


Step 2
Remove the following wires:

There will be two wires that you remove. One will have a single male end. And the other will split off into two female ends. Make sure the wires you remove look like what you see above.

Step 3
Next extract two unused patch wires from another subconnector. Your v4 harness has many patch wires that aren't used. You can tell that it's unused by looking at the factory connector that it mates with. If a pin on the factory wire is empty, the corresponding patch wire in the v4 harness is unused. I in the picture below we removed two unused wires the red patch loom. Although you can take wires from any patch loom. Even in the same yellow patch loom. Just make sure it is unused!


Step 4
Insert new patch wires:


Step 5
Fold up and tape old wires for later use:


Last edited by shiv@vishnu; 11-04-2010 at 06:13 PM.
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 07:26 PM   #2
chris b.
Brigadier General
 
chris b.'s Avatar
 
Drives: zmp e90
Join Date: Oct 2006
Location: White Plains NY

Posts: 3,233
iTrader: (1)

Garage List
2010 335i  [0.00]
__________________

Brentuning Cobb AP pro tune
2010 335i zmp fbo
465whp 513tq 50% E85
chris b. is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 07:36 PM   #3
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

Fuel control?
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 07:41 PM   #4
forza1976
Brigadier General
 
forza1976's Avatar
 
Drives: 2014 A6
Join Date: Aug 2007
Location: Denver CO

Posts: 4,528
iTrader: (11)

Garage List
2014 Audi A6  [5.00]
damn, i need to get my DME software updated.
forza1976 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 07:51 PM   #5
mwahlert
Lieutenant Colonel
 
mwahlert's Avatar
 
Drives: 2008 335i
Join Date: Apr 2008
Location: Durham, NC

Posts: 1,554
iTrader: (7)

Garage List
2007 335i  [0.00]
canclear is useless to those who need o2 sims to set the readiness monitors
mwahlert is offline  
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 07:51 PM   #6
Bimmer This
Major General
 
Drives: 2007 BMW 335i
Join Date: Nov 2008
Location: Westminster

Posts: 6,476
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by forza1976 View Post
damn, i need to get my DME software updated.
yes you do
Bimmer This is offline  
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 07:52 PM   #7
shiv@vishnu
Tuner
 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,616
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dzenno View Post
Fuel control?
In that patch harness, you also have the wideband bias wires which you can see in the pictures. That is not being removed since that is how the Procede adjusts AFR target. Fuel pressure control is actually in another patch.
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 08:26 PM   #8
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,275
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Quote:
Originally Posted by mwahlert View Post
canclear is useless to those who need o2 sims to set the readiness monitors
Yes I need the sim for 02 readiness or I will never pass inspection...Shiv whats the deal for people like myself if I do this update, well first I have to get the software updated which I am reluctant because my car runs like a charm....Can you let me know if this harnass update is going to effect my nitrous system or would it work without it and will be used for something else?? Either way If I do this update how will I get 02 readiness to pass inspection??
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

cn555ic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 08:28 PM   #9
chris b.
Brigadier General
 
chris b.'s Avatar
 
Drives: zmp e90
Join Date: Oct 2006
Location: White Plains NY

Posts: 3,233
iTrader: (1)

Garage List
2010 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by mwahlert View Post
canclear is useless to those who need o2 sims to set the readiness monitors
good point.
__________________

Brentuning Cobb AP pro tune
2010 335i zmp fbo
465whp 513tq 50% E85
chris b. is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 08:42 PM   #10
shiv@vishnu
Tuner
 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,616
iTrader: (0)

Those who must, for whatever reason, have their off-road-only-use race cars achieve readiness every 4 years need only undo this mod when that time comes
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 08:51 PM   #11
mwahlert
Lieutenant Colonel
 
mwahlert's Avatar
 
Drives: 2008 335i
Join Date: Apr 2008
Location: Durham, NC

Posts: 1,554
iTrader: (7)

Garage List
2007 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
Those who must, for whatever reason, have their off-road-only-use race cars achieve readiness every 4 years need only undo this mod when that time comes
every year for off road race cars in this state.
mwahlert is offline  
0
Reply With Quote
      11-03-2010, 08:51 PM   #12
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,275
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
Those who must, for whatever reason, have their off-road-only-use race cars achieve readiness every 4 years need only undo this mod when that time comes
lol...NY state requires inspection every year! I will hold off on this update to see what the goodies are going to be in the future and then decide to update my DME software...Shiv can you at least give us some clues to what this input will be for? Well at least your title of thread says OPTIONAL!!! lol I am so happy with the way my car is running right now...scared stiff to get new software...well see
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area


Last edited by cn555ic; 11-03-2010 at 08:58 PM.
cn555ic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 01:32 AM   #13
enrita
Major General
 
enrita's Avatar
 
Drives: 335i - Big turbos
Join Date: Sep 2008
Location: Italian in Sweden

Posts: 7,323
iTrader: (0)

what are most people running for value in the 02 modifier? 50%?
__________________
07 335i AT - TD St.2 Turbos - COBB (Custom Cobb mapping by http://www.protuningfreaks.com/) - JB4G5 ISO - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - E85 Walbro - Injen Intake - Helix IC - Snow Stg. 3 - Stett CP - AR DPs - midpipes 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - Level 10 AT upgrade - Alpina AT Flash
enrita is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 01:40 AM   #14
R1000K3
Major
 
R1000K3's Avatar
 
Drives: 335i MT
Join Date: Jul 2009
Location: USA

Posts: 1,313
iTrader: (0)

O2 modifier set to 50% works perfectly well in my car and I'm not using the BMS O2-sim at all.

Shiv, will the existing Procede O2 modifier function work after this harness modification?
R1000K3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 02:55 AM   #15
bahn stormer
Taking the dog out for some exercise.
 
bahn stormer's Avatar
 
Drives: 07 E90 335i 6MT, 65 MGB
Join Date: Feb 2008
Location: PA/Mexico

Posts: 527
iTrader: (3)

Shiv, there are a lot of people that will not be able to pass emissions if they do this update. CanClear does not allow OBDII readiness to be set. Many states require OBDII emissions testing every year. Some exhaust systems with high flow cats will also fail due to very specific O2 band that DME is looking for. Built-in adjustable O2 simulator is one of the features that attracted many people to the Procede.
bahn stormer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 03:00 AM   #16
shiv@vishnu
Tuner
 
Drives: X1, 335i
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,616
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bahn stormer View Post
Shiv, there are a lot of people that will not be able to pass emissions if they do this update. CanClear does not allow OBDII readiness to be set. Many states require OBDII emissions testing every year. Some exhaust systems with high flow cats will also fail due to very specific O2 band that DME is looking for. Built-in adjustable O2 simulator is one of the features that attracted many people to the Procede.
The o2 modifier wires will always be there in case you need it. We are just updating the new harnesses so that those two wires aren't installed. If anyone needs that feature, they only need to plug those two wires in and go.

Shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 05:28 AM   #17
chris b.
Brigadier General
 
chris b.'s Avatar
 
Drives: zmp e90
Join Date: Oct 2006
Location: White Plains NY

Posts: 3,233
iTrader: (1)

Garage List
2010 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
The o2 modifier wires will always be there in case you need it. We are just updating the new harnesses so that those two wires aren't installed. If anyone needs that feature, they only need to plug those two wires in and go.

Shiv
ok cool, but are you going to use that input for something else in the future we may need? if so what will we do then?
__________________

Brentuning Cobb AP pro tune
2010 335i zmp fbo
465whp 513tq 50% E85
chris b. is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 05:33 AM   #18
edo
******
 
edo's Avatar
 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2008
Location: hell

Posts: 870
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by enrita View Post
what are most people running for value in the 02 modifier? 50%?
Yep, 50%.

CANclear doens't work with my car, so I won't be doing this update.
I once asked bmw dealer to update my DME, but they refused and told this wasn't necessary.
__________________
Mods: RB turbos, PROcede Rev2.5 V5, BMS DCI, Scoops, Forge DVs, ar design catless DPs, Milltek exhaust system, Helix FMIC, Quaife LSD, VK MotorWerks OC Kit, Bilstein B16 PSS10
The ultimate mods' installation thread

edo is offline   Mexico
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 05:48 AM   #19
Autobahn335i
Lieutenant Colonel
 
Autobahn335i's Avatar
 
Drives: E92 335i
Join Date: Mar 2009
Location: Luxembourg

Posts: 1,599
iTrader: (5)

More info on the future use of these channel would be very welcome before doing this modification.
__________________
Performance Seats, Exhaust, Splitters, Pedals, Steering Wheel / RB Turbos / M3 CF Roof / Brembo GT BBK 355/345 / Rollcage / Forge FMIC / Quaife LSD / Íhlins Road & Track / M3 Suspension Parts / Powerflex Bushings / Vorshlag Camberplates / Megan Racing Toe Links / LeatherZ Gauges / Extended M3 DCT Paddles / ER Sports OC / AR OC / Aux Radiator / AR DPs / Alpina TCU / COBB Pro-Tune
Autobahn335i is offline   Luxembourg
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 07:14 AM   #20
scalbert
Major General
 
scalbert's Avatar
 
Drives: '08 E90 M3, '13 Volt, '08 Ody
Join Date: Feb 2007
Location: Woodstock, GA

Posts: 5,710
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by mwahlert View Post
every year for off road race cars in this state.
Every year for most states.
scalbert is offline  
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 08:04 AM   #21
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,275
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Shiv would you be able to sell a external o2'modifier or can we use one of those already available for those of us who will want to update the harness in the future to take advantage of the future and still have the old dme programs?
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

cn555ic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-04-2010, 08:16 AM   #22
enrita
Major General
 
enrita's Avatar
 
Drives: 335i - Big turbos
Join Date: Sep 2008
Location: Italian in Sweden

Posts: 7,323
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Shiv would you be able to sell a external o2'modifier or can we use one of those already available for those of us who will want to update the harness in the future to take advantage of the future and still have the old dme programs?
I would suggest you to get the BMS 02 sims but i am pretty sure you would prefer to put a dead mouse in your ECU box over that
__________________
07 335i AT - TD St.2 Turbos - COBB (Custom Cobb mapping by http://www.protuningfreaks.com/) - JB4G5 ISO - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - E85 Walbro - Injen Intake - Helix IC - Snow Stg. 3 - Stett CP - AR DPs - midpipes 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - Level 10 AT upgrade - Alpina AT Flash
enrita is offline   Sweden
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:38 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST