E90Post
 


N54Tuning.com
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > All COBB Tuning AccessPORT Flash for N54 335i Discussion Here



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-23-2012, 08:46 PM   #4467
jeff2.0t
Private First Class
1
Rep
168
Posts

Drives: 2011 135i
Join Date: Oct 2010
Location: Montreal

iTrader: (0)

N55 before man reach Mars?
Appreciate 0
      03-23-2012, 08:47 PM   #4468
2Times
I'd hit it
2Times's Avatar
United_States
11
Rep
701
Posts

Drives: black on black e92 335xi
Join Date: Dec 2009
Location: Mt.P, SC

iTrader: (3)

Garage List
2008 335xi  [5.00]
Flashed v401 stage2+ Sport ST, ran out and did 2 quick logs... probably not 100% accurate since my ecu hasn't completely had time to adjust. Cyl 4 is pulling a little timing for a split second, had that before but that went away after a day. For some reason, I couldn't get it to log properly, it would either drop off the front end or the back end of the pull. Both pulls were in 4th gear.

Name:  v401stage2plusSport.jpg
Views: 376
Size:  161.9 KB

Name:  v401stage2plusSportdyno.jpg
Views: 378
Size:  146.4 KB
Appreciate 0
      03-23-2012, 08:57 PM   #4469
ajsalida
Colonel
ajsalida's Avatar
122
Rep
2,332
Posts

Drives: 95 M3, 02 R1150GSA, 09 335xi
Join Date: Aug 2010
Location: SW USA

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by 2Times View Post
Flashed v401 stage2+ Sport ST, ran out and did 2 quick logs... probably not 100% accurate since my ecu hasn't completely had time to adjust. Cyl 4 is pulling a little timing for a split second, had that before but that went away after a day. For some reason, I couldn't get it to log properly, it would either drop off the front end or the back end of the pull. Both pulls were in 4th gear.
Flashed v401 stg1+ sport, ran fine if a bit weaker than v400 stg 1+ aggressive. But I could not get it to log at all...tried several times and kept getting errors can't connect to ecu. Stopped and turned off the car a couple times, still nada. Will try again tomorrow.
Appreciate 0
      03-23-2012, 08:59 PM   #4470
2Times
I'd hit it
2Times's Avatar
United_States
11
Rep
701
Posts

Drives: black on black e92 335xi
Join Date: Dec 2009
Location: Mt.P, SC

iTrader: (3)

Garage List
2008 335xi  [5.00]
Quote:
Originally Posted by ajsalida View Post
Flashed v401 stg1+ sport, ran fine if a bit weaker than v400 stg 1+ aggressive. But I could not get it to log at all...tried several times and kept getting errors can't connect to ecu. Stopped and turned off the car a couple times, still nada. Will try again tomorrow.
Try to have the car running, then plug it in and go to Monitor-> data log
Appreciate 0
      03-23-2012, 09:02 PM   #4471
rader1
Banned
39
Rep
2,197
Posts

Drives: Cobb Stage 2+ 135i
Join Date: Apr 2011
Location: Roanoke, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by enrita View Post
Log both with all cylinders timings . Do this after at least 5 pulls 3-4-5 gear.
Where I live I'm lucky if I can find enough straight road for a 2-3-4 pull. I live in a very rural area but it's nothing but curves and drastic elavation shifts.

Quote:
Originally Posted by 2Times View Post
Flashed v401 stage2+ Sport ST, ran out and did 2 quick logs... probably not 100% accurate since my ecu hasn't completely had time to adjust. Cyl 4 is pulling a little timing for a split second, had that before but that went away after a day. For some reason, I couldn't get it to log properly, it would either drop off the front end or the back end of the pull. Both pulls were in 4th gear.
Try logging cyl timing instead of correction. You'll get a better idea of what's going on.
Appreciate 0
      03-23-2012, 09:20 PM   #4472
2Times
I'd hit it
2Times's Avatar
United_States
11
Rep
701
Posts

Drives: black on black e92 335xi
Join Date: Dec 2009
Location: Mt.P, SC

iTrader: (3)

Garage List
2008 335xi  [5.00]
Quote:
Originally Posted by rader1 View Post


Try logging cyl timing instead of correction. You'll get a better idea of what's going on.
I'll give that a go... Cyl 1 was the only one logging, stuck at ~4 degrees. I'll check all 6 cyl tomorrow.

On a side note, the HPF FMIC is keeping the air temp at a decent temp... it was 80 out today and temps stayed nice and even, car felt good. I'll also record my cold start with v401 tomorrow... when I started it after sitting for a few hours, I didn't hear the WG rattle... hoping for the same success in the morning
Appreciate 0
      03-23-2012, 11:13 PM   #4473
rader1
Banned
39
Rep
2,197
Posts

Drives: Cobb Stage 2+ 135i
Join Date: Apr 2011
Location: Roanoke, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 2Times View Post
I'll give that a go... Cyl 1 was the only one logging, stuck at ~4 degrees. I'll check all 6 cyl tomorrow.

On a side note, the HPF FMIC is keeping the air temp at a decent temp... it was 80 out today and temps stayed nice and even, car felt good. I'll also record my cold start with v401 tomorrow... when I started it after sitting for a few hours, I didn't hear the WG rattle... hoping for the same success in the morning
I usually log cyl 1&2. 2 seems to be the one most apt to pull timing and 1 is usually the quitest. So if 2 mimics 1 then it should mean everything else is happy but it's no guarantee.
Appreciate 0
      03-23-2012, 11:16 PM   #4474
marv85
Colonel
marv85's Avatar
United_States
31
Rep
2,590
Posts

Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by rader1 View Post
I usually log cyl 1&2. 2 seems to be the one most apt to pull timing and 1 is usually the quitest. So if 2 mimics 1 then it should mean everything else is happy but it's no guarantee.
I would also add 5.

Before I changed the spark plugs 2 and 5 were the noisiest. Now timing is perfect on all cylinders.
__________________
SOLD --'07 E90 335i, PTF COBB E50, HFS4, ER CP, ETS 7", AA DP, Vishnu Exhaust, DCI, ACT, Nitto Nt555

SOLD '10 E92 335i M, 6MT COBB v3, ER IC, ER CP, VRSF DP, Fuel-it st2, Mfactory LSD
Appreciate 0
      03-24-2012, 11:21 AM   #4475
2Times
I'd hit it
2Times's Avatar
United_States
11
Rep
701
Posts

Drives: black on black e92 335xi
Join Date: Dec 2009
Location: Mt.P, SC

iTrader: (3)

Garage List
2008 335xi  [5.00]
Started up this morning on v401 and still have wg rattle... I'd post a video but it's exactly the same as the last.
Appreciate 0
      03-24-2012, 12:36 PM   #4476
rader1
Banned
39
Rep
2,197
Posts

Drives: Cobb Stage 2+ 135i
Join Date: Apr 2011
Location: Roanoke, VA

iTrader: (0)

I gave aggressive some more time to adapt and got another pull in last night and compared the two runs. i started out higher in the revs on aggressive than i did on sport so the beginning of the graph is misleading. It's raining now so i won't get to log again until tomorrow(hopefully.)
Aggresive and sport seem to make similar HP but aggressive has noticeably more torque.
Attached Images
 
Appreciate 0
      03-24-2012, 06:16 PM   #4477
ETS Michael
ETS Michael's Avatar
United_States
34
Rep
1,160
Posts

Drives: 335i
Join Date: May 2009
Location: Vancouver, WA

iTrader: (4)

Send a message via AIM to ETS Michael
Just went for a ride in a car with a Cobb unit installed. I was pretty impressed. They were running the 4.01 maps w/ stock like throttle. The car moves pretty good. Full bolt ons.

We only have 92 octane so they were running the street maps, not the aggressive maps. The aggressive called for 93. The customer wanted to be safe, so he used the street names.

Anyone running aggressive on 92?

Michael
Appreciate 0
      03-24-2012, 11:10 PM   #4478
rader1
Banned
39
Rep
2,197
Posts

Drives: Cobb Stage 2+ 135i
Join Date: Apr 2011
Location: Roanoke, VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ETS Michael View Post
Just went for a ride in a car with a Cobb unit installed. I was pretty impressed. They were running the 4.01 maps w/ stock like throttle. The car moves pretty good. Full bolt ons.

We only have 92 octane so they were running the street maps, not the aggressive maps. The aggressive called for 93. The customer wanted to be safe, so he used the street names.

Anyone running aggressive on 92?

Michael
The only thing to do is to run the aggressive map and datalog and see how it looks.
Appreciate 0
      03-25-2012, 01:04 AM   #4479
paapaa
Second Lieutenant
Finland
8
Rep
208
Posts

Drives: 335i AT Coupe
Join Date: Aug 2008
Location: Finland

iTrader: (0)

Send a message via MSN to paapaa
Question

yesterday with my AT Stage2+fmic v401 Sport LT map.
did wot with AT at Drive -mode ->no errors,acceleration very nice BUT when
AT at Sport-mode,no errors,but think something happened just before shifting
to bigger gear ,at around 7000rpm.will take logs today and sent those to cobb.

maybe shiftpoint is too high for tranny ...or cant handle torque at around 7000rpm,
or something else...well ...have to find out what.i am using 98 octane .
Appreciate 0
      03-25-2012, 01:56 AM   #4480
skinrock
Agent Smith
skinrock's Avatar
64
Rep
2,866
Posts

Drives: 2016 i8
Join Date: Jan 2011
Location: The Matrix

iTrader: (9)

Garage List
2016 BMW i8  [0.00]
Quote:
Originally Posted by paapaa View Post
yesterday with my AT Stage2+fmic v401 Sport LT map.
did wot with AT at Drive -mode ->no errors,acceleration very nice BUT when
AT at Sport-mode,no errors,but think something happened just before shifting
to bigger gear ,at around 7000rpm.will take logs today and sent those to cobb.

maybe shiftpoint is too high for tranny ...or cant handle torque at around 7000rpm,
or something else...well ...have to find out what.i am using 98 octane .
I had similar issues. It was hitting 7k in sport mode, and I didn't like it at all. I switched to Drive and have been very happy.

I have heard that 98 octane in other countries is only comparable to 91 or 93 in the US...maybe you just don't meet the requirements for Sport?
Appreciate 0
      03-25-2012, 02:07 AM   #4481
RaihaX
Major General
RaihaX's Avatar
Australia
79
Rep
5,014
Posts

Drives: 08' 135i
Join Date: Aug 2008
Location: Australia, Perth

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by skinrock View Post
I had similar issues. It was hitting 7k in sport mode, and I didn't like it at all. I switched to Drive and have been very happy.

I have heard that 98 octane in other countries is only comparable to 91 or 93 in the US...maybe you just don't meet the requirements for Sport?
98 RON = 93 AKI.
Appreciate 0
      03-25-2012, 02:12 AM   #4482
paapaa
Second Lieutenant
Finland
8
Rep
208
Posts

Drives: 335i AT Coupe
Join Date: Aug 2008
Location: Finland

iTrader: (0)

Send a message via MSN to paapaa
Quote:
Originally Posted by RaihaX View Post
98 RON = 93 AKI.
yes, that shoudnt be the problem.98RON i use should be more than enough for Sport map.Aggressive needs 98RON,but i dont use aggressive map.
And quality here in Finland, shouldnt be a problem,would be another story if i would go to Russia

have:
ETS 5" FMIC
BMS Dual Cones
4x86mm back exhaust
Cp-e Cattless dps

there is no way that it doesnt meet the requirements for Stg2+FMIC Sport map.

Skinrock...so you have Stafe2+FMIC and AT too? did you investigate further why it did so when AT at Sport-driving mode and not with Drive-mode? sent logs to cobb?

Last edited by paapaa; 03-25-2012 at 02:21 AM.
Appreciate 0
      03-25-2012, 02:37 AM   #4483
skinrock
Agent Smith
skinrock's Avatar
64
Rep
2,866
Posts

Drives: 2016 i8
Join Date: Jan 2011
Location: The Matrix

iTrader: (9)

Garage List
2016 BMW i8  [0.00]
Quote:
Originally Posted by paapaa View Post
Skinrock...so you have Stafe2+FMIC and AT too? did you investigate further why it did so when AT at Sport-driving mode and not with Drive-mode? sent logs to cobb?
Gotcha about the gas.

Yes, I'm 2+. No, I haven't really had time to debug it and send them logs. I don't really push it that much to be honest, I just want something stable that makes me smile when I ask for power. Drive has been good to me in that regards, and I am planning on just getting a custom tune when a local shop gets ATP support. I assumed it was because Sport is not designed for my "91", but it sounds like there is something with AT in general.
Appreciate 0
      03-25-2012, 04:48 AM   #4484
marv85
Colonel
marv85's Avatar
United_States
31
Rep
2,590
Posts

Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by ETS Michael View Post
Just went for a ride in a car with a Cobb unit installed. I was pretty impressed. They were running the 4.01 maps w/ stock like throttle. The car moves pretty good. Full bolt ons.

We only have 92 octane so they were running the street maps, not the aggressive maps. The aggressive called for 93. The customer wanted to be safe, so he used the street names.

Anyone running aggressive on 92?

Michael
Before I got my ETS intercooler, I used to run stage 2 aggressive on 92 octane. Logs looked perfect. I guess the cold Oregon weather helps a lot.
now I'm FBO, but haven't tried the stage 2+ agg yet. As rader mentioned, logs should tell us whether it's OK or not. Once I break in my clutch, I will try some stage 2+ agg pulls
__________________
SOLD --'07 E90 335i, PTF COBB E50, HFS4, ER CP, ETS 7", AA DP, Vishnu Exhaust, DCI, ACT, Nitto Nt555

SOLD '10 E92 335i M, 6MT COBB v3, ER IC, ER CP, VRSF DP, Fuel-it st2, Mfactory LSD
Appreciate 0
      03-25-2012, 05:43 AM   #4485
bmwm3redblack
Captain
bmwm3redblack's Avatar
26
Rep
878
Posts

Drives: BMW ///M3 E46, BMW 335XI
Join Date: Jan 2011
Location: e13 osl

iTrader: (0)

Cobb and strange smell!

hey guys, I'm driving my car 335xi 6sp manual tuned by cobb and very happy with the perfomance, but i feel a strange smell even after normal driving ( not sprited), the smell is similar to the same smell when you burn your clutch, but i didn't Check dtc but no codes found.

Anyone experience smth like that?
Appreciate 0
      03-25-2012, 06:52 AM   #4486
paapaa
Second Lieutenant
Finland
8
Rep
208
Posts

Drives: 335i AT Coupe
Join Date: Aug 2008
Location: Finland

iTrader: (0)

Send a message via MSN to paapaa
Quote:
Originally Posted by skinrock View Post
Gotcha about the gas.

Yes, I'm 2+. No, I haven't really had time to debug it and send them logs. I don't really push it that much to be honest, I just want something stable that makes me smile when I ask for power. Drive has been good to me in that regards, and I am planning on just getting a custom tune when a local shop gets ATP support. I assumed it was because Sport is not designed for my "91", but it sounds like there is something with AT in general.
I just sent logs to Ian / Cobb. Did wot first with drive mode on and its much
smoother...then in Sport mode, it hesitates at some rpm points,even
before the 7000rpm shift point.

datalog file:
http://www.filefactory.com/file/63o0...n/datalog2_csv
Appreciate 0
      03-25-2012, 07:08 AM   #4487
paapaa
Second Lieutenant
Finland
8
Rep
208
Posts

Drives: 335i AT Coupe
Join Date: Aug 2008
Location: Finland

iTrader: (0)

Send a message via MSN to paapaa
great! i think with Cobb AP tuning i broke my 335i AT
Car shakes and rumbles in normal driving.this happened first time ever,
after did the logging :/ = fast accelerations.

didnt rumble at all after the accelerations,even when cruising at slow
speed to home...only after started car next time...then its like rumbling...
just terrified
----
continues:

i cleared the DTC codes..car ran 100m ok then shaking again and barely 100m
back to home.now with codes:
P29DC Cylinder Injection Shutdown (this was only error after first time car started to shake)
P29F2 High-Pressure fuel system,fuel pressure
P2FBF Fuel pressure after release of the injection

seems that car starts hardly like in youtube video:
http://www.youtube.com/watch?v=ieIe3pkXa4M

just hope it is just the HPFP and hope its in BMWs Warranty in europe too
like in USA 200 000km / 10y.
----
UPDATE 26.3.:
car dealer said first they will update the ecu, said that it propably wont fix the hpfp issue, but is mandatory update,related to hpfp

Last edited by paapaa; 03-26-2012 at 07:54 AM. Reason: updates / 26.3.
Appreciate 0
      03-25-2012, 12:05 PM   #4488
crypticc
Captain
United Kingdom
29
Rep
887
Posts

Drives: e92 M3 DCT + Comp
Join Date: Dec 2011
Location: London, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rader1
Quote:
Originally Posted by enrita View Post
Log both with all cylinders timings . Do this after at least 5 pulls 3-4-5 gear.
Where I live I'm lucky if I can find enough straight road for a 2-3-4 pull. I live in a very rural area but it's nothing but curves and drastic elavation shifts.

Quote:
Originally Posted by 2Times View Post
Flashed v401 stage2+ Sport ST, ran out and did 2 quick logs... probably not 100% accurate since my ecu hasn't completely had time to adjust. Cyl 4 is pulling a little timing for a split second, had that before but that went away after a day. For some reason, I couldn't get it to log properly, it would either drop off the front end or the back end of the pull. Both pulls were in 4th gear.
Try logging cyl timing instead of correction. You'll get a better idea of what's going on.
i thought it was correction that was undesirable so logged. not timing itself
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
135i cobb, 335i cobb, 535i cobb, accessport n54, bmw cobb, bmw cobb tuning, cobb 135i, cobb 335i, cobb 535i, cobb ap, cobb bmw, cobb n54, cobb tuning bmw, cobb tuning n54, cobb tuning n55, flash n54, flash n55, n54 accessport, n54 cobb, n54 cobb tuning, n54 flash, n54 flash tune, n55 cobb, n55 flash, n55 flash tune

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:25 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST