E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > 2008 325i variable revving on cold starts



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-07-2011, 12:13 AM   #1
Punta72
Registered
Australia
0
Rep
2
Posts

 
Drives: BMW E90 2008 325i
Join Date: Jan 2011
Location: Australia

iTrader: (0)

2008 325i variable revving on cold starts

Hi all.

I am wondering if any of you have experienced a similar issue.

When I start up when the car hasn't run for 8+ hours (ie first thing in the morning) about half the time the car revs between 800 rpm - 1200 rpm (or somewhere in that range), when it is in idle.

Once it is warm (after 1 to 2 minutes), there is no issue with it.

It creates an issue when I reverse, as it makes the car surge with the increasing and decreasing of the revs.

The car is 2.5 years old and it has been present from very early on. 3 trips back to the dealer under warranty have failed to diagnose the issue. (Primarily they have tried software upgrades or reboots but this has not fixed the issue).

Has anyone else experienced similar issues? I am keen to get it fixed before the warranty period expires!
Appreciate 0
      01-07-2011, 01:00 AM   #2
TommyK
Brigadier General
TommyK's Avatar
United_States
51
Rep
3,326
Posts

 
Drives: E90 335i LCI
Join Date: Aug 2008
Location: Orange County, CA

iTrader: (9)

Garage List
2009 BMW 335i LCI  [0.00]
2006 E90 330i  [0.00]
Send a message via AIM to TommyK
ya there is some trending of this going on right now for 2006 models. so far it doesnt seem to be a fatal problem for the car but its something that is showing up more
Appreciate 0
      01-07-2011, 01:52 AM   #3
Punta72
Registered
Australia
0
Rep
2
Posts

 
Drives: BMW E90 2008 325i
Join Date: Jan 2011
Location: Australia

iTrader: (0)

Thanks

When you say 2006 models, does this include all models until the upgraded model in late 2008? (This is mine as was a pre upgrade model).
Appreciate 0
      01-07-2011, 11:54 AM   #4
coolicarboy
Enlisted Member
0
Rep
38
Posts

 
Drives: 2009 E92 328i
Join Date: Sep 2010
Location: Miami, FL

iTrader: (0)

I experience the same thing on my 09 328.
__________________
Alpine white 2009 E92 328i

Active Autowerke tune/ MMW CS v2 exhaust/
Appreciate 0
      01-07-2011, 12:26 PM   #5
Neutrino45
Major
Neutrino45's Avatar
26
Rep
1,446
Posts

 
Drives: XXX
Join Date: Aug 2008
Location: milky way

iTrader: (2)

Only once in a while I've experienced something similar on my 08 328i. It hasn't happened for a long while now. I think it's normal. At first, I thought it was caused by the PBX.
__________________
Appreciate 0
      01-07-2011, 05:23 PM   #6
Finnd08
New Member
0
Rep
14
Posts

 
Drives: 2006 330i 6M/T
Join Date: Nov 2010
Location: Cary, North Carolina

iTrader: (0)

I've got an 06 330i and experience the same thing. Although my jeep wrangler also did it so I thought it was normal, like part of the warmup procedure or something.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:46 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST