E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Help diagnose misfire please ( Should be easy for you guys)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-29-2013, 11:03 AM   #1
Zuluaga
Private First Class
8

 
Drives: 2009 E93 6 speed
Join Date: Dec 2011
Location: Miami


Posts: 152
iTrader: (0)

Help diagnose misfire please ( Should be easy for you guys)

Hey guys.
2009 E93 6 speed with FBO cobb stg2+

Car ran great and all of a sudden I felt a hessitation in 3rd gear around 4500 rpms and it threw a misfire cyl 5 about 3 times. So I swapped the plugs and sure enough the problem followed the first time, but now it actually went back to the original cylinder.

What do you guys think? I ordered all the plugs and plan to change them today. I want to order 2 coils ( one for cylinder 5 and one for cyl 1 since its the one I swapped the coils to and actually had the misfire code on cyl 1 show up once.

So what do you guys think? I did a quick log this morning when it threw the code and this is what came up

thanks in advanced
Attached Images
File Type: pdf datalog10.pdf (1.38 MB, 33 views)
Appreciate 0
      01-29-2013, 11:12 AM   #2
psmitty95
Brigadier General
United_States
146

 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX


Posts: 3,648
iTrader: (8)

Swap coils to see if the misfire follows the coil. If it doesnt then it's most likely an injector
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
Appreciate 0
      01-29-2013, 11:25 AM   #3
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
825


 
Drives: 07335i
Join Date: Dec 2008
Location: Earth


Posts: 14,864
iTrader: (88)

I would swap the plugs and then re-evaluate.

If it continues the swap the coil from the problem cylinder and see if it follows the coil or stays on the same cylinder. This should give you a pretty good idea of what the issue is.

Mike
__________________
LOWEST PRICE GURANTEE ON ALL PRODUCTS - www.n54tuning.com - Email; Mike@n54tuning.com
NEW PERFORMANCE LINE N54 DOWNPIPES & M3/M4 & F30 ER DOWNPIPES NOW IN STOCK - ER N54 CHARPE PIPE SPECIALS - NEW JB4 G5 ISO for N54 and F30 N55 ON SALE - NEW S55 M3/M4 JB4 NOW SHIPPING
Appreciate 0
      01-29-2013, 11:39 AM   #4
Zuluaga
Private First Class
8

 
Drives: 2009 E93 6 speed
Join Date: Dec 2011
Location: Miami


Posts: 152
iTrader: (0)

I just swapped the coil and it followed immediately, but only once. After I reset the code, it stayed in the same cylinder from the original problem and never went back to the swapped coil.... thats what has me wondering

Did you guys get anything from the datalog?
Appreciate 0
      01-29-2013, 11:48 AM   #5
JStang
N54 ADDICT
99

 
JStang's Avatar
 
Drives: FBO E92 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Petersburg, FL


Posts: 2,989
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by Zuluaga View Post
I just swapped the coil and it followed immediately, but only once. After I reset the code, it stayed in the same cylinder from the original problem and never went back to the swapped coil.... thats what has me wondering

Did you guys get anything from the datalog?
Could be an injector.
__________________
Appreciate 0
      01-29-2013, 11:58 AM   #6
Blackhawk36
Lieutenant
United_States
7

 
Blackhawk36's Avatar
 
Drives: 2007 335i 6MT No iDrive
Join Date: May 2009
Location: MD


Posts: 523
iTrader: (0)

How many miles on the car? My guess is carbon buildup in the intake ports.
Appreciate 0
      01-29-2013, 01:02 PM   #7
vertigo44
Private
4

 
Drives: 08 AW 335i Coupe
Join Date: Jan 2011
Location: VA


Posts: 79
iTrader: (0)

How many miles do you have total. And with the Tune?

Plugs, Coils, Injectors --- Intake valve cleaning could help the car to idle and run smoother but as far as a misfire i doubt it.
Appreciate 0
      01-29-2013, 01:16 PM   #8
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
United_States
291


 
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com


Posts: 18,009
iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
So you swapped coils or plugs? Cause it says plugs first but then you mention spark plugs and then coils.

OY!

Anyway

Change all your spark plugs first. Then if the problem persist on 1 cylinder, move the coil pack to another cylinder and see if the problem moves.

If you swapped coil pack on Cylinder 1 to cylinder 5 and the misfire moves then you need to change that coil pack.

Ideally, you want to change all coilpacks but that can get rather pricey.

If swapping a coil doesn't do anything it could be an injector or a need for an intake valve cleaning.

Intake valve cleanings historically are needed as early as 35,000 miles.
Appreciate 0
      01-29-2013, 02:19 PM   #9
Zuluaga
Private First Class
8

 
Drives: 2009 E93 6 speed
Join Date: Dec 2011
Location: Miami


Posts: 152
iTrader: (0)

aye... scary if I have to go to the injectors cause I know it can be painful to get the re-coded.

Im sorry I wasnt clear from the beginning. I only swapped the coils since I was waiting on the spark plug removal tool- which I got in today. The original issue was with cylinder 5. I swapped the coils from 5 ( second to last/closer to the firewall) to cyl #1 (closest to headlights)
When I swapped it, I tried replicating the issue and it did come up under Cyl #1, so I thought for sure it was the coil, but after that day- it never came back as Cyl #1 misfire, but came back as the old Cyl #5, which lead me to think spark plugs.... Im swapping all spark plugs today and hopefully it doesnt come back- but if it does, then I guess its the injector??

I have 44K miles and its been tunned since 35K. I do drive very moderately though and absolutely 0 track/racing days. Just the spirited leaving the onramp every now and then.
Appreciate 0
      02-01-2013, 11:03 AM   #10
Zuluaga
Private First Class
8

 
Drives: 2009 E93 6 speed
Join Date: Dec 2011
Location: Miami


Posts: 152
iTrader: (0)

UPDATE for future reference.

changed spark plugs and car runs like a champ!

The plugs didnt look bad. Number 6 cylinder look more black than the others, but still- all looked great with zero signs of detonation. I do drive my car very easy and dont beat on it, so it was expected.

Thanks for all the help guys!

PS: I can change my spark plugs now in 15 mins! hahah first time I took all those panels off took me like 2 hours
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:21 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST