E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > Bmw Long Crank N52!!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-25-2011, 04:37 PM   #1
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

Bmw Long Crank N52!!

I have a 2006 bmw 330i with 39k miles on it. Car has been driven this winter with no problems until recently. ONLY on cold starts it has a long crank. After that it starts up normal. Its only 37 degrees here and i've started the car in the negatives this winter and always started better than this. Only mods are afe intake and exhaust. Never had a problem with my car. I was thinking MAF is dirty but it starts up normal all day except only in the morning.




Video of whats happening
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-25-2011, 05:51 PM   #2
mthomas
Private First Class
 
Drives: 2006 330xi
Join Date: Feb 2010
Location: lNorth Shore, Lake Tahoe

Posts: 159
iTrader: (0)

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=501907

Maybe this thread??
mthomas is offline  
0
Reply With Quote
      03-25-2011, 06:00 PM   #3
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

my car starts everytime.... i started my car today 5 times and only at 6am it made that long crank. Hopefully its just a bug and will go away with some time resting lol
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-25-2011, 09:44 PM   #4
hurricane56
First Lieutenant
 
hurricane56's Avatar
 
Drives: 2006 325xi
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area, CA

Posts: 389
iTrader: (5)

Have your fuel pump pressure tested. My 2006 325xi had the long cranks during cold starts. Dealer replaced the MAF sensor and the SES light returned. They eventually put in a new fuel pump and upgraded the software. I recall that a fuel pump defect may not throw a specific code but a more general fuel/air mixture code, 2A2E or 2A2F.

Hope this helps.
hurricane56 is offline  
0
Reply With Quote
      03-25-2011, 10:30 PM   #5
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

I have no Ses light
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-26-2011, 06:17 PM   #6
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

Bump need more insight. Anyone think it's fuel pump, spark plugs , maf?? I have an afe intake but I will be putting in my stock
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-26-2011, 06:45 PM   #7
fdriller9
Banned
 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

Posts: 7,090
iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Sounds like your battery is having trouble holding a charge....get a tender and charge your battery every night.

See if it happens in the morning.
fdriller9 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-26-2011, 10:52 PM   #8
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

It's a brand new battery less than 3 months old. Starts up normal even after a few hours of rest.
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-27-2011, 12:14 AM   #9
e90pilot
Freight Dawg
 
e90pilot's Avatar
 
Drives: E90 325i
Join Date: Jul 2005
Location: Oakland, CA

Posts: 2,090
iTrader: (3)

I had a similar issue. Mine turned out to be a bad starter. It got really bad when it was cold out (below 40F). Eventually it stopped working.
__________________
--Marcelo
'06 Arctic Metallic 325i | Sport Package | 6MT | Dinan Stage III suspension | Dinan exhaust | 330i manifold swap! Click here! | Active Autowerke tune | 135i Brake Calipers | Deiselboost caliper brackets | E46 M3 front rotors
e90pilot is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-27-2011, 02:20 AM   #10
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

I just started my car It's 30 degrees it was so bad. I have third party warranty would the dealer detect it's the starter? I really don't want to get stuck somewhere. I'm surprised car has less than 40k I wish I had it under warranty.
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-27-2011, 03:11 AM   #11
e90pilot
Freight Dawg
 
e90pilot's Avatar
 
Drives: E90 325i
Join Date: Jul 2005
Location: Oakland, CA

Posts: 2,090
iTrader: (3)

The '06s have bad starters. It's a common issue. It will start to grind occasionally as it gets worse. It's about $400 to replace it. The only way to be sure it's the starter is to replace it. The shop can run a number of tests to rule out other components though.
__________________
--Marcelo
'06 Arctic Metallic 325i | Sport Package | 6MT | Dinan Stage III suspension | Dinan exhaust | 330i manifold swap! Click here! | Active Autowerke tune | 135i Brake Calipers | Deiselboost caliper brackets | E46 M3 front rotors
e90pilot is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-27-2011, 10:05 AM   #12
fdriller9
Banned
 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

Posts: 7,090
iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Hmm if it's a new battery...I'm going with what others have said, starter.

Although I have 63k on my starter, ^no problems here.

When my battery had low voltage, my car would crank slowly in cold weather though, usually the first start of the day or after leaving it for a few hours.
fdriller9 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-28-2011, 11:50 AM   #13
watabaotnao
Second Lieutenant
 
Drives: 07 328i, #358 metrobus
Join Date: Sep 2010
Location: Lynnwood, WA

Posts: 230
iTrader: (2)

I'd say just get it diagnosed so you don't waste time and money by taking a stab on what needs fixing. Many things can cause it to have long crank (as everyone above mentioned). mine had a short in the harness that got worst the next day.... gave me SES, brake light etc...


!
watabaotnao is offline   Somaliland
0
Reply With Quote
      03-29-2011, 07:04 AM   #14
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

Yest I decided to use shell v power to see if it made a difference and today my car started up better. It was still cold but It didn't have an extra long crank. I would love to take it to the dealer but they would charge me if they don't find any codes. Only time will tell I just have to wait fit the half engine or it was just bad gas
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-30-2011, 10:15 AM   #15
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

Starting well I think it was bad gas!
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      03-30-2011, 01:26 PM   #16
t1mmy
Second Lieutenant
 
Drives: BMW 328i 2008 Sport
Join Date: Aug 2009
Location: Austin, TX

Posts: 247
iTrader: (0)

what octane were u using before switching to shell v power?
t1mmy is offline  
0
Reply With Quote
      03-31-2011, 07:56 AM   #17
///M3NACE
Banned
 
///M3NACE's Avatar
 
Drives: E36 M3, E36 Vert , E90 N52
Join Date: Oct 2006
Location: Downers Grove, IL

Posts: 3,907
iTrader: (5)

Always 93 but I honestly believe I think I put 89 not paying attention. It's still starting good so fingers crossed
///M3NACE is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2011, 08:57 AM   #18
birdbrain
Banned
 
Drives: bmw
Join Date: Mar 2011
Location: AZ

Posts: 67
iTrader: (0)

That doesnt sound overly long-mine takes longer when its cold and when warm goes back to normal. I wouldnt worry about it
birdbrain is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2011, 09:19 AM   #19
micah_675
Second Lieutenant
 
Drives: 2006 325i (US Spec)
Join Date: Sep 2010
Location: Germany

Posts: 253
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ihsanshaik View Post
Always 93 but I honestly believe I think I put 89 not paying attention. It's still starting good so fingers crossed
89 will not damage your motor. If your having a long start you need to check 3 things, fuel, spark, and timing (which should be handled by the DME).

IE check your spark plugs and coils. Have your DME read to see if you are having a misfire on one of your cylinders.
micah_675 is offline  
0
Reply With Quote
      04-01-2011, 10:16 AM   #20
fdriller9
Banned
 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

Posts: 7,090
iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Quote:
Originally Posted by micah_675 View Post
89 will not damage your motor. If your having a long start you need to check 3 things, fuel, spark, and timing (which should be handled by the DME).

IE check your spark plugs and coils. Have your DME read to see if you are having a misfire on one of your cylinders.
This doesn't make sense if the OPs engine runs fine after starting.....it's either the battery or the starter.

Even though you got a new battery, that doesn't mean it's fine. Short distance driving will keep your battery at a low charge.....our cars charge the battery when the rpms are held above 1500rpms.

Measure the voltage across the positive and negative posts on the battery....it should sit around 12.6v.

I had a new braille installed (Programmed as 70Ah AGM, then registered) and I was getting slow cranks, on the first start up of the day. Temp around 30-40 degrees. Had it on a tender while I was away for vacation for a week and I haven't had a slow crank since. Same temps.

The braille also has 550 CCA rating compared to my stock battery at 900 CCAs.
fdriller9 is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:10 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST