E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > Which INPA version for US/CAN 2009 335D?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-28-2013, 09:12 PM   #1
torqueisking
Enlisted Member
Canada
1
Rep
35
Posts

 
Drives: 335D Sport
Join Date: Mar 2013
Location: Toronto

iTrader: (0)

Which INPA version for US/CAN 2009 335D?

I've tried a couple versions of INPA, the latest being 5.0.4 (INPA EA-90x), and I can't find my DDE 7.3 in the engine menu. Same issue with the transmission.

What version are you guys using with your 335D or am I doing something wrong?
Appreciate 0
      04-28-2013, 10:06 PM   #2
montr
Second Lieutenant
United_States
5
Rep
281
Posts

 
Drives: 2010 335d
Join Date: Sep 2009
Location: Atlanta, GA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by torqueisking View Post
I've tried a couple versions of INPA, the latest being 5.0.4 (INPA EA-90x), and I can't find my DDE 7.3 in the engine menu. Same issue with the transmission.

What version are you guys using with your 335D or am I doing something wrong?
I would like to know the answer. I also tried but without success so far.
Appreciate 0
      04-29-2013, 03:27 AM   #3
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Hi Guys,

Don't worry, you just need to edit the E90.ENG or E90.GER file in INPA\CFGDAT and add this one line in this section:
[ROOT_MOTOR]
DESCRIPTION=Engine
ENTRY= DDE73N57,DDE 7.3 for N57 / N57,

After this you will be able to read your engine.
Good luck.
Appreciate 0
      04-29-2013, 06:42 PM   #4
torqueisking
Enlisted Member
Canada
1
Rep
35
Posts

 
Drives: 335D Sport
Join Date: Mar 2013
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ******84 View Post
Hi Guys,

Don't worry, you just need to edit the E90.ENG or E90.GER file in INPA\CFGDAT and add this one line in this section:
[ROOT_MOTOR]
DESCRIPTION=Engine
ENTRY= DDE73N57,DDE 7.3 for N57 / N57,

After this you will be able to read your engine.
Good luck.
you're my hero!! thank you
Appreciate 0
      04-30-2013, 07:14 PM   #5
torqueisking
Enlisted Member
Canada
1
Rep
35
Posts

 
Drives: 335D Sport
Join Date: Mar 2013
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ******84 View Post
Hi Guys,

Don't worry, you just need to edit the E90.ENG or E90.GER file in INPA\CFGDAT and add this one line in this section:
[ROOT_MOTOR]
DESCRIPTION=Engine
ENTRY= DDE73N57,DDE 7.3 for N57 / N57,

After this you will be able to read your engine.
Good luck.
I tried this tonight and I received the following message.

" Fehler! Aufruf uber Gruppendatei : G_MOTOR.GRP"
"Error! Call about group file" using google translate
"IFH-0006: COMMAND NOT ACCEPTED"
" Das Programm wird abgebrochen!"
"The program is terminated" using google translate

Do I also need to add something to the G_MOTOR.GRP file? Thanks for your help!
Appreciate 0
      05-01-2013, 05:27 AM   #6
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by torqueisking View Post
I tried this tonight and I received the following message.

" Fehler! Aufruf uber Gruppendatei : G_MOTOR.GRP"
"Error! Call about group file" using google translate
"IFH-0006: COMMAND NOT ACCEPTED"
" Das Programm wird abgebrochen!"
"The program is terminated" using google translate

Do I also need to add something to the G_MOTOR.GRP file? Thanks for your help!
Do you have ECU folder in EDIABAS updated?
Do you have the newest SP-daten 49?
Appreciate 0
      05-01-2013, 08:10 AM   #7
torqueisking
Enlisted Member
Canada
1
Rep
35
Posts

 
Drives: 335D Sport
Join Date: Mar 2013
Location: Toronto

iTrader: (0)

I'm using Sp-Daten 48.1

I have updated the ECU folder in EDIABAS. It contains two files with DDE73 in the filename, not sure this is relevant

04DDE731.PRG
07DDE73.PRG

I will try to obtain Daten 49. Thanks!
Appreciate 0
      05-01-2013, 08:24 AM   #8
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by torqueisking View Post
I'm using Sp-Daten 48.1

I have updated the ECU folder in EDIABAS. It contains two files with DDE73 in the filename, not sure this is relevant

04DDE731.PRG
07DDE73.PRG

I will try to obtain Daten 49. Thanks!
If it won't work, try to edit this same line to:
ENTRY= DDE72N57,DDE 7.2 for N57 / N57

Check whether your C:\EC-APPS\INPA\SGDAT contains these two files DDE73N57.ipo
DDE72N57.ipo
Appreciate 0
      05-02-2013, 08:27 PM   #9
torqueisking
Enlisted Member
Canada
1
Rep
35
Posts

 
Drives: 335D Sport
Join Date: Mar 2013
Location: Toronto

iTrader: (0)

I removed and re-installed EDIABAS 6.4.7 and INPA 5.0.4 and I upgraded to SP-Daten 49.

I added both of the lines you suggested and confirmed I have the IPO files you have listed.

INPA now can't find the G_MOTOR.GRP file and that's because it isn't in the EDIABAS/ECU directory. There is a D_MOTOR.GRP file in the directory however that's not the file it's looking for.

I will now try to find newer versions of EDIABAS and INPA...perhaps what I'm using isn't fully compatible with SP-Daten 49.

Thanks for your help!
Appreciate 0
      05-03-2013, 02:51 AM   #10
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by torqueisking View Post
I removed and re-installed EDIABAS 6.4.7 and INPA 5.0.4 and I upgraded to SP-Daten 49.

I added both of the lines you suggested and confirmed I have the IPO files you have listed.

INPA now can't find the G_MOTOR.GRP file and that's because it isn't in the EDIABAS/ECU directory. There is a D_MOTOR.GRP file in the directory however that's not the file it's looking for.

I will now try to find newer versions of EDIABAS and INPA...perhaps what I'm using isn't fully compatible with SP-Daten 49.

Thanks for your help!
I sent you PM with the newest Ediabas.
Appreciate 0
      08-22-2013, 11:10 AM   #11
toy_soldier
Enlisted Member
0
Rep
31
Posts

 
Drives: 335d
Join Date: Dec 2012
Location: Canada

iTrader: (0)

Bumping this up as i'm facing the same problem. I'm running SP-daten V49 and still cannot access the ecu.

Did you finally solve the problem?


Quote:
Originally Posted by torqueisking View Post
I removed and re-installed EDIABAS 6.4.7 and INPA 5.0.4 and I upgraded to SP-Daten 49.

I added both of the lines you suggested and confirmed I have the IPO files you have listed.

INPA now can't find the G_MOTOR.GRP file and that's because it isn't in the EDIABAS/ECU directory. There is a D_MOTOR.GRP file in the directory however that's not the file it's looking for.

I will now try to find newer versions of EDIABAS and INPA...perhaps what I'm using isn't fully compatible with SP-Daten 49.

Thanks for your help!
Appreciate 0
      10-18-2014, 05:14 AM   #12
makkan00
Major General
makkan00's Avatar
United Kingdom
128
Rep
7,658
Posts

 
Drives: F10
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

iTrader: (48)

Bump for this as it did not work for me.
Planning to move on to N57 or N47 and both of them are not in my inpa.
I have edited
1- E90.ENG or E90.GER file in INPA\CFGDAT
2- Made sure that I have N47 and N57. ipo files in my ECU folder.

Also, my SP Daten files are from V52.

But I still get the error


" Fehler! Aufruf uber Gruppendatei : G_MOTOR.GRP"
"Error! Call about group file" using google translate
"IFH-0006: COMMAND NOT ACCEPTED"
" Das Programm wird abgebrochen!"

PS: Running inpa 5 and ediabas 7.3.
__________________
Appreciate 0
      10-18-2014, 07:25 AM   #13
cryptomit
First Lieutenant
3
Rep
358
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by makkan00 View Post
Bump for this as it did not work for me.
Planning to move on to N57 or N47 and both of them are not in my inpa.
I have edited
1- E90.ENG or E90.GER file in INPA\CFGDAT
2- Made sure that I have N47 and N57. ipo files in my ECU folder.

Also, my SP Daten files are from V52.

But I still get the error


" Fehler! Aufruf uber Gruppendatei : G_MOTOR.GRP"
"Error! Call about group file" using google translate
"IFH-0006: COMMAND NOT ACCEPTED"
" Das Programm wird abgebrochen!"

PS: Running inpa 5 and ediabas 7.3.
What did you write in E90.ENG and GER?
Do you have this file dde73kwp.ipo in your SGDAT folder in INPA?
Appreciate 0
      10-18-2014, 07:56 AM   #14
makkan00
Major General
makkan00's Avatar
United Kingdom
128
Rep
7,658
Posts

 
Drives: F10
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

iTrader: (48)

Quote:
Originally Posted by cryptomit View Post
What did you write in E90.ENG and GER?
Do you have this file dde73kwp.ipo in your SGDAT folder in INPA?
No I do not have dde73kwp.ipo

I have edited files to this (highlighted the changes).

[ROOT_MOTOR]
DESCRIPTION=Engine
ENTRY= D50M47,DDE 5.0 for M47 TU,
ENTRY= DDE6M47,DDE 6.0 for M47 TU2,
ENTRY= DDE7N47,DDE 7.0 für N47,
ENTRY=,,
ENTRY= D50M57,DDE 5.0 for M57 TU,
ENTRY= DDE6M57,DDE 6 for M57TOP / M57TU2,
ENTRY= DDE72N57,DDE 7.2 for N57 / N57,
ENTRY=,,
ENTRY=ME9NG4TU,ME9.2 / MEV9 for N45 / N46,
ENTRY= MS450,MS 45.0 for M54,
ENTRY= MSV70,MSV 70.0 for N52 (NG6),
ENTRY= MSV80,MSV 80.0 for N52KP (NG6),
ENTRY= MSD80,MSD 80.0 for N43 N53 & N54 with EWS4/CAS,
ENTRY=,,
ENTRY= MSS60,MSS60 for S65 (M3),
ENTRY=,,
ENTRY=EKPM60_2,Fuel Pump EKP,

[ROOT_GETRIEBE]

Thanks.
__________________
Appreciate 0
      10-18-2014, 09:45 AM   #15
cryptomit
First Lieutenant
3
Rep
358
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

Add this:

ENTRY= DDE73KWP,DDE 7.2 for N57 / N57

And PM me your email I will send you a file.
Appreciate 0
      10-18-2014, 03:13 PM   #16
PIXLFIX
New Member
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: E70
Join Date: Feb 2013
Location: IL

iTrader: (0)

Send a message via Skype™ to PIXLFIX
Same problem here. I got 50.2 daten files, but cannot find dde70kwp.ipo and dde7uds.ipo file anywhere. I got E70, however I believe the reason for the error is the same as for E90 here.
Appreciate 0
      10-19-2014, 04:51 AM   #17
cryptomit
First Lieutenant
3
Rep
358
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

Yes it is. Send me your email.
Appreciate 0
      10-19-2014, 05:08 AM   #18
makkan00
Major General
makkan00's Avatar
United Kingdom
128
Rep
7,658
Posts

 
Drives: F10
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

iTrader: (48)

Quote:
Originally Posted by cryptomit View Post
Add this:

ENTRY= DDE73KWP,DDE 7.2 for N57 / N57

And PM me your email I will send you a file.
Thanks mate. I have updated the files and updated the line in file, but still same error.
What inpa version are you running?
Thanks.
__________________
Appreciate 0
      11-12-2014, 03:53 PM   #19
JordanE93
Private First Class
JordanE93's Avatar
United Kingdom
4
Rep
102
Posts

 
Drives: BMW E93
Join Date: Aug 2011
Location: Essex

iTrader: (0)

Did we get to the bottom of this.

I have v53 datens and im getting this error after the above changes
Appreciate 0
      12-11-2014, 12:30 AM   #20
iaknown
First Lieutenant
iaknown's Avatar
5
Rep
361
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: May 2013
Location: NJ

iTrader: (1)

Bumping this.....would like to know how to solve this problem as well
Appreciate 0
      12-11-2014, 03:49 AM   #21
wildcatcrazy
Lieutenant
wildcatcrazy's Avatar
United_States
7
Rep
504
Posts

 
Drives: 2009 335i M Sport
Join Date: Oct 2013
Location: Honolulu, HI

iTrader: (7)

Garage List
2009 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by iaknown
Bumping this.....would like to know how to solve this problem as well
How many files are in your NFS/INPA/SGDAT folder?
__________________
Joseph Jones (JJ)
'09 Alpine White 335i, M Sport
Follow me on Facebook: https://www.facebook.com/codemyride
Appreciate 0
      12-11-2014, 04:30 AM   #22
cryptomit
First Lieutenant
3
Rep
358
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by iaknown View Post
Bumping this.....would like to know how to solve this problem as well
I sent you an email with files needed to make it working.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:41 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST