E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Electronics failure?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-17-2011, 12:26 AM   #1
asus389
Lieutenant
asus389's Avatar
United_States
16
Rep
564
Posts

Drives: 11 E90 328i
Join Date: Jun 2009
Location: Michigan

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 328i  [0.00]
Electronics failure?

Hey guys,

I have an 06 e90 w/o iDrive (ZSP/ZCW). I noticed after I started the car up today that some strange electronic things started happening. The gauge cluster looked like it was basically going nuts and showed various errors, the SES light came on, and the radio started to malfunction. The tach and gas gauge were behaving erratically, despite the car just idling on the driveway. The car turned itself off a few times. Each time I'd restart it, the same thing would happen. I then let it sit for an hour and tried starting it again. Eventually the gauges settled down, but the SES light remains on.

However, now I noticed the steering wheel controls to the HVAC and radio no longer work. The date/time doesn't appear on the radio whether the radio is on or off (its blank - despite working in the instrument cluster), and there is no longer even an option to set the date/time from the radio controls (only "BMW" exists under menu button now, no "config" or "comp"). The aux input has a ton of static on it even when nothing is playing (the CD and tuner inputs seem fine). The radio sometimes turns off on its own. It also doesn't turn on when the key is inserted (if it was left on) and no longer turns off automatically when I remove the key from the ignition after the car is powered off.

The controls in the center stack for the climate control seem to work fine.

The car "seems" to drive fine as in the engine runs and the wheel turns and stuff.

Any ideas?

Last edited by asus389; 05-17-2011 at 05:01 AM.
Appreciate 0
      05-17-2011, 08:14 AM   #2
Gregxi
First Lieutenant
Gregxi's Avatar
United_States
15
Rep
327
Posts

Drives: 2006 330xi 6mt
Join Date: Feb 2011
Location: On the crapper

iTrader: (0)

Battery is where I would start, then connections
Appreciate 0
      05-17-2011, 08:24 AM   #3
Zoraster
First Lieutenant
Zoraster's Avatar
United_States
5
Rep
339
Posts

Drives: E36, E82, E90
Join Date: May 2010
Location: The First State

iTrader: (1)

Skynet
Appreciate 0
      05-17-2011, 12:43 PM   #4
Me_Hi
Major
Me_Hi's Avatar
No_Country
18
Rep
1,488
Posts

Drives: *
Join Date: Jun 2009
Location: *

iTrader: (13)

Quote:
Originally Posted by Gregxi View Post
Battery is where I would start, then connections
Battery most likely. The car is shutting off unnecessary circuits
before I replaced my battery, I lost the front and rear defroster, the fan wasn't working full blast, etc...
__________________
Appreciate 0
      05-17-2011, 05:07 PM   #5
asus389
Lieutenant
asus389's Avatar
United_States
16
Rep
564
Posts

Drives: 11 E90 328i
Join Date: Jun 2009
Location: Michigan

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 328i  [0.00]
video from my phone from when this occured (not sure i caught all of it)



Looks like the "lift" icon along with DTC, DSC, brake, ABS, tire warnings

then the "brakes" icon along with DTC, DSC, brake, ABS, tire warnings

Then when that stopped the SES light was on for a day or so.. which has since went off. Radio and steering wheel controls still messed up based on above description.

Its under CPO warranty.

Last edited by asus389; 06-01-2011 at 10:40 AM.
Appreciate 0
      05-28-2011, 11:45 PM   #6
rusty_g80
Private First Class
1
Rep
121
Posts

Drives: 2006 330xi
Join Date: May 2011
Location: Chicago

iTrader: (0)

Let us know what it was once it's fixed.
Appreciate 0
      05-29-2011, 12:21 AM   #7
asus389
Lieutenant
asus389's Avatar
United_States
16
Rep
564
Posts

Drives: 11 E90 328i
Join Date: Jun 2009
Location: Michigan

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 328i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by rusty_g80 View Post
Let us know what it was once it's fixed.

Goes in weds... Will update after...

Last edited by asus389; 06-01-2011 at 10:41 AM.
Appreciate 0
      05-29-2011, 12:23 AM   #8
VTECaddict
Where'd my VTEC go?
VTECaddict's Avatar
59
Rep
4,771
Posts

Drives: 06 330i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: Bakersfield, CA

iTrader: (4)

i dont think electronics are covered under CPO.
__________________
AW/Terra | ZSP | ZPP | ZCW | iDrive | CA
Mods: BC BR | OEM Blacklines | M-tech rear | custom dual exhaust | M3 steering wheel | BMW SSK | ZHP shift knob | BMW Performance rep spoiler
Varrstoen ES1 19x9.5+20 Front, 19x11+25 rear
Appreciate 0
      05-29-2011, 01:09 AM   #9
ryan970
Major
ryan970's Avatar
Hong Kong
51
Rep
1,300
Posts

Drives: Tiag 328i,DGM F10 550
Join Date: Oct 2010
Location: Colorado

iTrader: (0)

EMP from a nuke?
__________________
08 TIAG 328i
13 DGM 550 x drive
Appreciate 0
      05-29-2011, 09:07 AM   #10
fdriller9
Banned
United_States
107
Rep
7,090
Posts

Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Check fuse 20.
Appreciate 0
      05-30-2011, 03:04 PM   #11
just4kickz
boku no namae ha...
United_States
135
Rep
11,037
Posts

Drives: 2006 BS 330i
Join Date: Feb 2006
Location: S. Bay Area, CA + Newark, NJ + ChiCity + True Blue

iTrader: (11)

Garage List
2006 E90 330i  [0.00]
i have an 06 e90 as well. i think it was a sept 05 build i cant remember.

today, as i started to drive to the gym, idrive shut down and restarted about four times. after i finished my workout and headed to a restaurant, this happened twice.

first thing i guessed was fuse, but i thought that if the fuse was dead, idrive would not restart. so possibly battery is losing juice and needs replacement?
__________________
looking for a PreLCI Black Sapphire e90 front bumper without license plate holes

"Akimbo shotguns. Broken wrists anyone? And don't give me that 'it's just a game' bull****. Where the **** are my akimbo interventions then?! One scope on each eye mother****er!!"
Appreciate 0
      05-30-2011, 03:08 PM   #12
VTECaddict
Where'd my VTEC go?
VTECaddict's Avatar
59
Rep
4,771
Posts

Drives: 06 330i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: Bakersfield, CA

iTrader: (4)

possibly...or might be time for CIC upgrade.
__________________
AW/Terra | ZSP | ZPP | ZCW | iDrive | CA
Mods: BC BR | OEM Blacklines | M-tech rear | custom dual exhaust | M3 steering wheel | BMW SSK | ZHP shift knob | BMW Performance rep spoiler
Varrstoen ES1 19x9.5+20 Front, 19x11+25 rear
Appreciate 0
      05-30-2011, 04:54 PM   #13
allerena
Private First Class
Canada
3
Rep
149
Posts

Drives: e92n 335i x-drive
Join Date: Nov 2010
Location: Montreal

iTrader: (2)

Garage List
2011 BMW 335i  [0.00]
battery is loosing charge, simple test, turn overhead reading light (hopefully you have the OEM ones) and then with the car off, turn the hazard lights. If you see a great variation in light intensity your battery would need replace, might be something else but when this happened to me I changed the battery and everything went back to normal.

Just want to clarify that my gauges were not as crazy as in the video. they were doing weird stuff but not that much; I do remember having some warning lights and the radio changing stations by itself.
Appreciate 0
      05-30-2011, 07:12 PM   #14
asus389
Lieutenant
asus389's Avatar
United_States
16
Rep
564
Posts

Drives: 11 E90 328i
Join Date: Jun 2009
Location: Michigan

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 328i  [0.00]
I'll check the fuse and the battery, thanks for those suggestions.

Last edited by asus389; 06-01-2011 at 10:42 AM.
Appreciate 0
      05-30-2011, 09:44 PM   #15
asus389
Lieutenant
asus389's Avatar
United_States
16
Rep
564
Posts

Drives: 11 E90 328i
Join Date: Jun 2009
Location: Michigan

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 328i  [0.00]
All four fuses associated with the ABS/DSC function (according to the diagram) are fine. Hazards flashing when overhead light is on doesn't show any variation in interior light.

I suppose my battery could be on its way out. However isn't there a warning light for that too? ie Why would I get like 5 unrelated warning, have my steering wheel controls stop working, the radio lose menus like its no longer in contact with the car computer, and have buzzing on the aux input. Seems like a rather round about way of telling you the battery is weak?

Last edited by asus389; 06-01-2011 at 10:43 AM.
Appreciate 0
      05-30-2011, 10:58 PM   #16
Gerald Fabricatore
New Member
0
Rep
22
Posts

Drives: 2010 328i Tasman Green
Join Date: Nov 2010
Location: South Florida

iTrader: (0)

I had a similar problem. In my case it was the JBE (junction box electronics) module. This module controls the power usage in the car. If you look at the fuse block , it is the module that is at the bottom. In my car it was causing other modules to fail. It took the service tech over two days to find.
Appreciate 0
      06-13-2011, 02:42 PM   #17
asus389
Lieutenant
asus389's Avatar
United_States
16
Rep
564
Posts

Drives: 11 E90 328i
Join Date: Jun 2009
Location: Michigan

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 328i  [0.00]
Well they replaced the whole radio head unit and it seems to have mostly corrected the issue. I still get static/line noise on the aux jack and background on FM stations at mid to high volumes. Its like the sound isn't "clean" and its very annoying.

Last edited by asus389; 06-20-2011 at 07:07 PM.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:12 AM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST