E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > not starting/firing



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-08-2011, 11:30 AM   #1
WingZeroX5
Major
WingZeroX5's Avatar
United_States
13
Rep
1,184
Posts

 
Drives: 09 E90 M3
Join Date: Mar 2010
Location: New Hampshire

iTrader: (9)

not starting/firing

So the car cranks a lot, but i wouldget it to juuuuust about to fire, the part where u feel its going to completely turn over, but it doesnt. I would get there and it would just keep cranking. Its like it almost reach at the top of the hill, but it touches the point and falls right back down....

Im stuck ... i thought it was gas but i have about 1/8th tank left of vpower

Called roadside, 45min wait...anyone know what the issue is?
__________________
Appreciate 0
      08-08-2011, 11:31 AM   #2
WingZeroX5
Major
WingZeroX5's Avatar
United_States
13
Rep
1,184
Posts

 
Drives: 09 E90 M3
Join Date: Mar 2010
Location: New Hampshire

iTrader: (9)

Forgot to mention it shook a little bit after letting off the brake to start
__________________
Appreciate 0
      08-08-2011, 11:33 AM   #3
e90328i
Banned
10
Rep
387
Posts

 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

iTrader: (4)

a dead battery???
Appreciate 0
      08-08-2011, 12:01 PM   #4
WingZeroX5
Major
WingZeroX5's Avatar
United_States
13
Rep
1,184
Posts

 
Drives: 09 E90 M3
Join Date: Mar 2010
Location: New Hampshire

iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by e90328i View Post
a dead battery???
battery was recently replaced and properly registered


***UPDATE***

idk what in the world happened but the problem just fixed itself, and it's JUST HAPPENS TO BE RIGHT AT THE MOMENT THE TOW TRUCK COMES PULLING IN....

tried duplicating the issue 10x, it worked 100% of the time...WTF????
__________________
Appreciate 0
      08-08-2011, 01:47 PM   #5
Tom K.
Major General
Tom K.'s Avatar
United_States
54
Rep
5,411
Posts

 
Drives: '07 328iT, '13 Boxster
Join Date: Mar 2008
Location: Maryland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by WingZeroX5 View Post
battery was recently replaced and properly registered


***UPDATE***

idk what in the world happened but the problem just fixed itself, and it's JUST HAPPENS TO BE RIGHT AT THE MOMENT THE TOW TRUCK COMES PULLING IN....

tried duplicating the issue 10x, it worked 100% of the time...WTF????
I'd still have it checked out - perhaps a fault code has been stored.

And to E90328, how could the car crank with a dead battery?

Tom
Appreciate 0
      08-08-2011, 06:39 PM   #6
Chriztofor
Colonel
Chriztofor's Avatar
United_States
42
Rep
2,720
Posts

 
Drives: '06 325i Auto
Join Date: Feb 2010
Location: Chicago Burbs

iTrader: (1)

Bad gas?
__________________
If no codes are being thrown use Chevron Techron fuel injector cleaner (concentrate). It solves rpm fluctuating upon cold start-up. Also, for most BMW problems start off by scanning your car with the Peake Research Tool. It contains the actual BMW codes. If you want to register a newly installed battery for free (just buy a $10 cable) and google/download BMWLogger
Appreciate 0
      08-09-2011, 01:31 PM   #7
WingZeroX5
Major
WingZeroX5's Avatar
United_States
13
Rep
1,184
Posts

 
Drives: 09 E90 M3
Join Date: Mar 2010
Location: New Hampshire

iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by Chriztofor View Post
Bad gas?
Really? I mean I know i have 1/8th tank left, but it was filled at a high turnover shell station. it's a pretty busy one near the highway. But it started fine for the past year almost after using the same station.

Anymore ideas?
__________________
Appreciate 0
      08-09-2011, 02:08 PM   #8
e90pilot
Freight Dawg
e90pilot's Avatar
United_States
42
Rep
2,110
Posts

 
Drives: E90 325i
Join Date: Jul 2005
Location: Oakland, CA

iTrader: (3)

Check for codes. Sounds like bad fuel pump, cam/crank position sensor, or sticky vanos/valvetronic solenoids.
__________________
--Marcelo
'06 Arctic Metallic 325i | Sport Package | 6MT | Dinan Stage III suspension | Dinan exhaust | 330i manifold swap! Click here! | Active Autowerke tune | 135i Brake Calipers | Deiselboost caliper brackets | E46 M3 front rotors
Appreciate 0
      08-09-2011, 02:23 PM   #9
Glim
Captain
Canada
7
Rep
772
Posts

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Jun 2011
Location: Victoria, BC

iTrader: (0)

My Guess: Fuel pump
Appreciate 0
      08-09-2011, 05:30 PM   #10
e90328i
Banned
10
Rep
387
Posts

 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

iTrader: (4)

I had a bad battery on my old 328i the car would crank but not turn over...
Appreciate 0
      08-09-2011, 07:43 PM   #11
Glim
Captain
Canada
7
Rep
772
Posts

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Jun 2011
Location: Victoria, BC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by e90328i View Post
I had a bad battery on my old 328i the car would crank but not turn over...
Did you get a yellow battery warning light?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:20 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST