E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > ConnectedDrive / I-Drive / Navigation Related Discussion > iDrive MP3 CD and Nav audio no longer functions



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-10-2007, 07:46 PM   #1
zenmaster
Lieutenant Colonel
 
Drives: '13 AH3
Join Date: Mar 2007
Location: Atlanta

Posts: 1,610
iTrader: (1)

iDrive MP3 CD and Nav audio no longer functions

I can get audio from radio and regular audio CD, but suddenly the Nav voice and MP3 audio can't be heard. Nav will still auto-lower the radio volume, but I can't hear the BMW nav girl anymore. MP3 CDs are still being read, but no audio. It happened during highway driving. Thinking the problem was a software glitch, I tried to "reset" the software by pulling over and turning off/on the car. Didn't help. Anyone know what happened?
zenmaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-10-2007, 09:07 PM   #2
zenmaster
Lieutenant Colonel
 
Drives: '13 AH3
Join Date: Mar 2007
Location: Atlanta

Posts: 1,610
iTrader: (1)

Leaving the car off for a longer period and then restarting it resolved the problem. But I'm wondering what caused it?
zenmaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-10-2007, 11:14 PM   #3
GTx08
RAMPAGE!
 
Drives: 07 335i Sedan
Join Date: Aug 2005
Location: Irvine, Ca

Posts: 224
iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by zenmaster View Post
Leaving the car off for a longer period and then restarting it resolved the problem. But I'm wondering what caused it?

I had the same issue, except everything associated with my iDrive stopped working. No radio, no navi, no telephone and my iDrive knob stopped functioning. This all resulted from a SOS malfunction... It happened at night and I repeatedly tried to no avail. The next morning it magically worked...
__________________
Retired - 07 BMW 335i Sedan (Alpine White/Black Interior)
ZPP, ZSP. ZCW, 205, 2XA, 322, 417, 4AD, 609 and mods

Retired - 03 Mercedes-Benz c320 Sports Sedan (Alabaster White/Black Interior)
Bi-Xenons, Euro Comand Navigation, Rear Sunshades and mods
GTx08 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-11-2007, 07:24 AM   #4
zenmaster
Lieutenant Colonel
 
Drives: '13 AH3
Join Date: Mar 2007
Location: Atlanta

Posts: 1,610
iTrader: (1)

I noticed that those particular audio sources (iDrive voice and MP3 audio) stopped working right after WOT. Could acceleration change the alternator voltage enough to affect iDrive RAM?
zenmaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-11-2007, 09:19 AM   #5
007e92
First Lieutenant
 
007e92's Avatar
 
Drives: 645Ci
Join Date: Dec 2006
Location: San Jose, CA

Posts: 372
iTrader: (3)

Garage List
2004 BMW 645  [0.00]
ran into the same issue too - just gotta turn it off, wait awhile and turn it back on
__________________
Current Ride: 04' 645Ci

Retired Rides:
07' e92
04' e46
007e92 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-11-2007, 07:11 PM   #6
zenmaster
Lieutenant Colonel
 
Drives: '13 AH3
Join Date: Mar 2007
Location: Atlanta

Posts: 1,610
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by 007e92 View Post
ran into the same issue too - just gotta turn it off, wait awhile and turn it back on
Any idea what the minimum wait time is?
zenmaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-11-2007, 07:46 PM   #7
BK
Smiling politely
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: Washington DC

Posts: 7,907
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [4.50]
Supposedly everything shuts down after about 20 minutes, but give it an hour. Where is E90Fleet when you need him?
__________________

330i | Black Sapphire | Beige + Burl | Sport | Premium | Cold | Nav | CA | Sat prep
BK is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-11-2007, 08:48 PM   #8
chbrules
MSVConrad++
 
Drives: E90 2006 325i | E92 2007 335i
Join Date: Dec 2006
Location: Peaches

Posts: 777
iTrader: (0)

I think I'm happy for not having chosen iDrive in my car.

Yes there could be a big possibility that if the alternator all of a sudden is pumping out more amperage that it could screw with sensative electronic components, especially microelectronics like the iDrive. Hopefully it's not enough to damange them. I would ask BMW about this issue and see if there's a resolution. You shouldn't have to shut off the car for a period of time just to get your iDrive working again, that's pretty silly.
chbrules is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-11-2007, 09:00 PM   #9
Ninjaneer
Shadow Warrior
 
Ninjaneer's Avatar
 
Drives: '07 335i Sedan
Join Date: Aug 2006
Location: Florida

Posts: 2,097
iTrader: (0)

What about trying the iDrive reset? Press the 2 eject buttons (CD + DVD) AND the volume knob in... hold it for a few secs.

Dunno if this would do more of a complete reset than turning the car off for awhile, but once my iDrive froze up, was playing my mp3 cd but could no longer access any menus and attempting to +/- the volume did nothing either. Reset it and all was well. Never happened again.
__________________
335i E90 / Arctic / Gray / Burl Walnut / Steptronic / ZPP / ZSP / Paddles / CA / Nav / PDC / OEM Spoiler
Mods:
PIAA Angel Eyes, Rear Fog Switch, Escort X50 Blue hardwire, 30% Charcoal Llumar
Installing soon: Rear Power Outlets (Happy Robot mod!)
Ninjaneer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-11-2007, 09:58 PM   #10
zenmaster
Lieutenant Colonel
 
Drives: '13 AH3
Join Date: Mar 2007
Location: Atlanta

Posts: 1,610
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Ninjaneer View Post
What about trying the iDrive reset? Press the 2 eject buttons (CD + DVD) AND the volume knob in... hold it for a few secs.

Dunno if this would do more of a complete reset than turning the car off for awhile, but once my iDrive froze up, was playing my mp3 cd but could no longer access any menus and attempting to +/- the volume did nothing either. Reset it and all was well. Never happened again.
Thanks for the tip. Where did you get that info? I'm guessing BMW needs to add more tolerance to the iDrive's power supply.
zenmaster is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-12-2007, 10:13 AM   #11
Ninjaneer
Shadow Warrior
 
Ninjaneer's Avatar
 
Drives: '07 335i Sedan
Join Date: Aug 2006
Location: Florida

Posts: 2,097
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zenmaster View Post
Thanks for the tip. Where did you get that info? I'm guessing BMW needs to add more tolerance to the iDrive's power supply.
Learnt about it from the forum actually Not sure if it's in the manual.
__________________
335i E90 / Arctic / Gray / Burl Walnut / Steptronic / ZPP / ZSP / Paddles / CA / Nav / PDC / OEM Spoiler
Mods:
PIAA Angel Eyes, Rear Fog Switch, Escort X50 Blue hardwire, 30% Charcoal Llumar
Installing soon: Rear Power Outlets (Happy Robot mod!)
Ninjaneer is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:07 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST