E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N55 Turbo Engine Tuning and Exhaust Modifications - 335i Tuning > Wastegate problems?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-14-2011, 08:56 AM   #1
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

Wastegate problems?

***update***
Got a call from the stealership and it seems like they may need to put in a new turbo. Ill keep you guys up to date.



Well for the past few weeks I've been driving around with a half engine light. Went on over to BMW and had one of my friends take a look at it. The code was indicating that there was a lack of boost.

So last night my buddy and I pretty much stripped my car from the charge pipe, to the IC, intake, downpipe, etc...

When we took off the downpipe we noticed that the wastegate was open. Does anyone know if the WG is suppose to be open or closed when the car is off? My buddy believes that the WG may be stuck open.

With that said I'm taking my car in today and hopefully get it fixed.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth

Last edited by shockin330i; 11-17-2011 at 12:56 PM.
Appreciate 0
      11-14-2011, 10:52 AM   #2
Kalud
Lieutenant
Kalud's Avatar
10
Rep
582
Posts

 
Drives: e92 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Canada

iTrader: (0)

This is how it should look like when its ok:

Appreciate 0
      11-14-2011, 06:23 PM   #3
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

I do believe that's what mine looked like
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-14-2011, 06:48 PM   #4
Juiced46
Major
20
Rep
1,032
Posts

 
Drives: 03 Turbo Cobra, 2011 335xi
Join Date: Jun 2010
Location: Wallingford CT

iTrader: (3)

Shockin, do you know exactly what the fault # was you were getting? Also were there any VANOS faults? VANOS faults will cause boost faults as well.

Also check the 2 vacuum lines going to the intake manifold on the passenger side. They are right above the boost control solenoid where you would hook your Procede to. The rubber vacuum lines tend to pinch and will cause lack of boost faults.
Appreciate 0
      11-15-2011, 03:25 AM   #5
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

I don't recall the codes. But when they hooked it up it said it was a low boost fault. I do however recall getting a code for the throttle body.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-15-2011, 03:37 AM   #6
FrankiE90
Major General
FrankiE90's Avatar
United_States
266
Rep
8,665
Posts

 
Drives: Krooked Sk8board
Join Date: Feb 2008
Location: Pasadena, Ca

iTrader: (11)

Send a message via Skype™ to FrankiE90
-oh boi.
good luck buddy, report back let us know.
__________________
FrankiE90 AKA:.[The TANK] *CLICK THE SIG
2011 335 E90 MTECH 6MT • KW V3 • INJEN Intake • Berk 4" DP • Vanguard V2 exhaust • Procede V5 • Stoptech BBK • RPI Scoops • Karbonwerk CSL Trunk • LUX H8 • 19" BBS LM • 18" BBS GT4
Appreciate 0
      11-17-2011, 12:56 PM   #7
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

Updated op
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-17-2011, 01:13 PM   #8
Juiced46
Major
20
Rep
1,032
Posts

 
Drives: 03 Turbo Cobra, 2011 335xi
Join Date: Jun 2010
Location: Wallingford CT

iTrader: (3)

Do you know how they justified that?
Appreciate 0
      11-17-2011, 03:36 PM   #9
ciomas
Captain
ciomas's Avatar
Poland
11
Rep
671
Posts

 
Drives: M4
Join Date: Feb 2010
Location: 3city PL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
***update***
Got a call from the stealership and it seems like they may need to put in a new turbo. Ill keep you guys up to date.
tell em to put two
__________________
335 - Φhlins//Swift//M3 front suspension//M3 subframe bushes//Quaife LSD//AR Design Catless//Forge Intercooler//Alcon BBK//Goodridge//AFE//RPI//Fenders - SOLD
M4-Mineral Gray/Full Shakir Orange/DCT/M Ceramic/M Adaptive Susp.
Appreciate 0
      11-17-2011, 04:44 PM   #10
N3M35IS
Team Nemesis
United_States
6
Rep
249
Posts

 
Drives: 2013 335i
Join Date: Dec 2010
Location: Dallas, TX

iTrader: (0)

i think they going to replace your wastegate actuator. seen them go bad couple of times on new n55 cars
Appreciate 0
      11-17-2011, 10:49 PM   #11
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Juiced46 View Post
Do you know how they justified that?
They haven't, they sent the dme readings to "puma" to get the codes.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-18-2011, 12:28 PM   #12
madmanhiker
Lieutenant Colonel
madmanhiker's Avatar
United_States
25
Rep
1,565
Posts

 
Drives: '11 E92 335i
Join Date: Jul 2008
Location: Jacksonville, Fl

iTrader: (3)

Garage List
subscribed.... GL on ur issue!!!!
__________________
-madmanhiker jax,fl
Appreciate 0
      11-20-2011, 11:44 AM   #13
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

Turns out it was a boost solenoid issue. Bring on the powa!!
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-20-2011, 06:07 PM   #14
Juiced46
Major
20
Rep
1,032
Posts

 
Drives: 03 Turbo Cobra, 2011 335xi
Join Date: Jun 2010
Location: Wallingford CT

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
Turns out it was a boost solenoid issue. Bring on the powa!!

Good find, we have seen a bunch of those fail on N54/N55s


Also have been starting to see leaks on the inlet pipe going to the turbocharger. The pipe that comes down along the passenger side of the motor, and connects with the 1 bolt and rubber o ring type gasket, (where the Injen Intake connects) has been causing Mass air and Throttle valve faults when they leak.
Appreciate 0
      11-23-2011, 08:39 PM   #15
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

And it failed again... DAMNIT. I honestly think I'm done with this car.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-23-2011, 09:58 PM   #16
stevem17500
Enlisted Member
0
Rep
41
Posts

 
Drives: 2011 335i
Join Date: Jul 2011
Location: van nuys,ca

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
And it failed again... DAMNIT. I honestly think I'm done with this car.
Try the hose from intercooler to turbo called hot pipe my had a baby leak then snapped...cost 220 replaced
Appreciate 0
      11-24-2011, 01:40 PM   #17
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

Ill check it out.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-24-2011, 01:51 PM   #18
Pepe_pr
Lieutenant
Puerto Rico
7
Rep
534
Posts

 
Drives: 135i black on black
Join Date: Sep 2010
Location: San Juan PR

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
And it failed again... DAMNIT. I honestly think I'm done with this car.
Is still covered under waranty?
__________________
USED TO HAVE A 385 whp 479 tq N55 335 2011 (AT) AND NOW A 135 M package 2010 (AT) 447whp/504tq
Appreciate 0
      11-24-2011, 02:25 PM   #19
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

Yeah. Its just a bitch having to take off the downpipe and procede everytime this thing goes into limp mode.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-24-2011, 03:26 PM   #20
FrankiE90
Major General
FrankiE90's Avatar
United_States
266
Rep
8,665
Posts

 
Drives: Krooked Sk8board
Join Date: Feb 2008
Location: Pasadena, Ca

iTrader: (11)

Send a message via Skype™ to FrankiE90
Quote:
Originally Posted by stevem17500 View Post
Try the hose from intercooler to turbo called hot pipe my had a baby leak then snapped...cost 220 replaced

bmw really cheap'd out on some important areas of the N55.
cheap plastic pipe'n fail.
wouldn't the hot pipe be included in warranty?

it would make sense performance wise, if u upgraded to
a fmic, to chage this plastic pipe with ss straight pipe.
It'll be a bitch to get to - prob'ly have to go through wheel well
but worth it.


Ernie find someone with a laptop instead of ur refrigerator to
datalog. Check out what the codes are after limp mode.
i'm bout to post up what i'm going through with my overboost'n issue.

troubleshoot'n sucks meng..
__________________
FrankiE90 AKA:.[The TANK] *CLICK THE SIG
2011 335 E90 MTECH 6MT • KW V3 • INJEN Intake • Berk 4" DP • Vanguard V2 exhaust • Procede V5 • Stoptech BBK • RPI Scoops • Karbonwerk CSL Trunk • LUX H8 • 19" BBS LM • 18" BBS GT4
Appreciate 0
      11-24-2011, 04:02 PM   #21
shockin330i
Brigadier General
59
Rep
4,206
Posts

 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by FrankiE90 View Post
bmw really cheap'd out on some important areas of the N55.
cheap plastic pipe'n fail.
wouldn't the hot pipe be included in warranty?

it would make sense performance wise, if u upgraded to
a fmic, to chage this plastic pipe with ss straight pipe.
It'll be a bitch to get to - prob'ly have to go through wheel well
but worth it.


Ernie find someone with a laptop instead of ur refrigerator to
datalog. Check out what the codes are after limp mode.
i'm bout to post up what i'm going through with my overboost'n issue.

troubleshoot'n sucks meng..
I posted my codes in another thread. According to those it was a throttle body issue. But bmw found no such case. I'll recheck the codes and see what it says.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
Appreciate 0
      11-24-2011, 08:33 PM   #22
stevem17500
Enlisted Member
0
Rep
41
Posts

 
Drives: 2011 335i
Join Date: Jul 2011
Location: van nuys,ca

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
I posted my codes in another thread. According to those it was a throttle body issue. But bmw found no such case. I'll recheck the codes and see what it says.
After a few runs pushibg my car I also.get.some.stupid code.throttle body remains closed or something talked to terry a bms he said most likely a flure of sone sort...had it couple times.the car just bogs sounds almost.like it.starts pingin....shockin 330i go over ur symptoms deacibe them.in.detail I have sone issues boosting very high I rhink the computer is cutting of boost.I lowered boost put back to map o rhen back to map 1 it works fine or map 2....just have to keep resetting the ecu codes
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:13 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST