E90Post
 


Horizon LED
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > 320si intermittent starting problem



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-10-2011, 04:29 PM   #309
JonnySi
BMW Technician
JonnySi's Avatar
1
Rep
197
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Jun 2010
Location: England

iTrader: (0)

Take the spark plugs out and do a compression test. Or, use a Snap-on bore scope to look inside and see if its cracked. Mine was done under warranty, and would be again now its under its fully comprehensive warranty.
Appreciate 0
      02-10-2011, 04:45 PM   #310
E90_320si
Private
1
Rep
65
Posts

 
Drives: E90 320si -06
Join Date: May 2009
Location: Stockholm / Sweden

iTrader: (0)

I think all 320si are going to fail in som time because of the poor engine build!
Appreciate 0
      02-10-2011, 04:47 PM   #311
caliban413
New Member
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 2006 E90 320SI
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Hmm. I have none of these tools. Maybe I can get the mechanic to check it out next time it's in for a service. How much compression should I expect a good cylinder to have?
Appreciate 0
      02-11-2011, 02:28 AM   #312
JonnySi
BMW Technician
JonnySi's Avatar
1
Rep
197
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Jun 2010
Location: England

iTrader: (0)

Not sure to be honest, just as long as they are similar.
Appreciate 0
      02-11-2011, 07:56 AM   #313
fstsven
New Member
0
Rep
17
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Feb 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

Reading this, one would become paranoid...
Are there people on here with perfectly running 320si's, and what mileage do they have?

I'll start: alpine white 03/2006 320si, 37000km, running perfectly for now *touches wood*
Appreciate 0
      02-11-2011, 05:34 PM   #314
E90_320si
Private
1
Rep
65
Posts

 
Drives: E90 320si -06
Join Date: May 2009
Location: Stockholm / Sweden

iTrader: (0)

My 320si are working perfectly, but im just waiting for the big breakdown! If someone know why the engine just "explodes"? Bmw most know why this happens to all Si's ?!
Appreciate 0
      02-12-2011, 09:21 AM   #315
fstsven
New Member
0
Rep
17
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Feb 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

With all respect to the people here who had (multiple) engine failures, can it really be possible that we are all sitting on a ticking time-bomb that will inevitably go off sooner or later. It is evident that there have been catastrophical failures that shouldn't have happened, but they cannot all be bad right? The vast majority of engines should have a more or less "normal" lifespan, no? Or am I now just trying to make myself feel better now? ;-) Opinions please!
Appreciate 0
      02-15-2011, 06:53 AM   #316
ouch1234
New Member
0
Rep
12
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Feb 2011
Location: England

iTrader: (0)

Hi everyone, I registered after reading this thread.

I purchased an approved used 320si last year, 2006 with 38k miles on the clock.

After advice from this thread I sent it to the dealership for a valve clearance adjustment at 40k miles (and had an oil/filter change). During the inspection they found the rear diff's leaking so the seals were changed as part of the warranty. Also they found a problem with the fuel filter (after I reported a whine in the engine). That is also getting changed under warranty.

Currently I am on 41k miles, going soon on 42 and I must say it runs really well, I can only hope it continues.

cheers
Appreciate 0
      02-15-2011, 07:20 AM   #317
fstsven
New Member
0
Rep
17
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Feb 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

ouch1234: The "whine" you are talking about, is that a whine up to about 3500 rpm, especially when the engine isn't yet fully warmed up? I have that too, and was wondering if it was normal... They said it's a problem with the fuel filter?
Grts
Appreciate 0
      02-15-2011, 01:45 PM   #318
JonnySi
BMW Technician
JonnySi's Avatar
1
Rep
197
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Jun 2010
Location: England

iTrader: (0)

YEah mine had the whine. Changed the belt tensioner and quietened it right down.
Appreciate 0
      02-15-2011, 03:50 PM   #319
ouch1234
New Member
0
Rep
12
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Feb 2011
Location: England

iTrader: (0)

Hi -

fstsvenThe whine was a lot louder before the valve clearance adjustment - it has quitened down a lot now. There is a whine at startup as well so after they change the fuel filter this week I'll tell you more.

JonnySi -Good tip, thanks, I'll ask them, I wonder how much that will cost.
Appreciate 0
      02-17-2011, 12:30 AM   #320
fstsven
New Member
0
Rep
17
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Feb 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JonnySi View Post
YEah mine had the whine. Changed the belt tensioner and quietened it right down.
Hmm... IIRC, mine has had a recall for that, so that *should* be corrected...
Valve clearances were adjusted some 10000 km's ago.
Do you guys think that the wine is, besides being annoying, harmful?
Appreciate 0
      02-17-2011, 08:31 AM   #321
ouch1234
New Member
0
Rep
12
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Feb 2011
Location: England

iTrader: (0)

Personally I have given up on worrying about it. It is annoying but as long as the engine goes, I just enjoy the si
Appreciate 0
      02-18-2011, 07:15 AM   #322
fstsven
New Member
0
Rep
17
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Feb 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

You're probably right, we should stop worrying about engine blow-ups and enjoy the car, which is fantastic fun! (although another 50 bhp wouldn't go amiss )
Appreciate 0
      02-18-2011, 07:59 AM   #323
Nikos120i
Private
Nikos120i's Avatar
Greece
1
Rep
72
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Apr 2008
Location: Athens, Greece

iTrader: (0)

There was a recall on the belt tensioner. Fortunately mine has done it.

Quote:
Originally Posted by fstsven View Post
Reading this, one would become paranoid...
Are there people on here with perfectly running 320si's, and what mileage do they have?

I'll start: alpine white 03/2006 320si, 37000km, running perfectly for now *touches wood*
Touch on wood, Iím at 26.000km, build date 04/2006 with no problems. Running absolutely brilliant.

Hasnít had a valve service yet.

The only problem that Iíve had was an intermittent start problem on a cold, humid morning with my engine cold. Didnít take it in as it hasnít done it since.

Do you think I should go check it out? Iím still under warranty.
__________________
Appreciate 0
      02-19-2011, 03:58 PM   #324
ouch1234
New Member
0
Rep
12
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Feb 2011
Location: England

iTrader: (0)

The fuel filter was changed and the tensioner was deemed normal so there we go, I'll live with the whine.

Nikos: If this will bother you, then I suggest you have the car sent to BMW for a health check to have your mind at peace.

I have a hesitant start on mornings when it is very damp (doesn't happen on a very cold dry morning though) so I think it might not be something to worry about.

cheers
Appreciate 0
      02-22-2011, 02:28 AM   #325
Nikos120i
Private
Nikos120i's Avatar
Greece
1
Rep
72
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Apr 2008
Location: Athens, Greece

iTrader: (0)

Interesting.

Could it be due to the weather, meaning humidity?
__________________
Appreciate 0
      02-24-2011, 04:38 AM   #326
fstsven
New Member
0
Rep
17
Posts

 
Drives: BMW 320si
Join Date: Feb 2011
Location: Belgium

iTrader: (0)

Sometimes when I start mine in the morning, a big blue cloud of smoke is coming out of the exhaust at startup. It doesn't happen a lot, about 1 in 15-20 times, mostly when I washed the car the night before, or the weather is very wet. It starts immediately, however, and idle is ok. Anyone else has this, and is it normal?

Also, what are people's experiences with oil consumption? Mine had a service 2000 miles ago (oil level at max, obviously), and now the oil level is at half point on the digital readout (still says "ok" though). Normal oil consumption? Or something to do with the above?

Fwiw, the car is running perfectly for now. *touch wood*
Appreciate 0
      02-24-2011, 10:12 AM   #327
ouch1234
New Member
0
Rep
12
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Feb 2011
Location: England

iTrader: (0)

Yep, I sometimes get the big cloud of smoke, very rarely but I do not remember if it happened when it was particularly wet.

The intermittent start, on the other hand, I think has to do with the weather & humidity levels.

I'll watch out for the oil level - this thread will soon be the one repository for all 320si problems, worries and solutions
Appreciate 0
      02-25-2011, 01:27 AM   #328
Dagern
New Member
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 320SI
Join Date: Feb 2011
Location: Norway

iTrader: (0)

Hi all,

Just became a user of this forum! Would like to share with you the start problems Iīwe had on my 320si.

It started out directly after I bought the car. It was in February 2009 and I live in Norway. Winters get kind of cold here, and in February we usually experience something between -3 to -20 degrees Celsius. When the degrees starts to turn negative, the car sometimes takes a while to start. When itīs getting even more cold, this happens every time. And when itīs very cold, like -20, the cars battery runs empty if I wait for the car to start.

The dealer has changed lots of parts trying to figure out what is wrong with my car:
- Fuel pump
- Engine control unit including some relays
- Some other control unit (controlling other stuff in the car...) including some relays
- Temperature sensor
- Upgraded the SW

The problem is still there. Next week the car is going to the dealer again to change som major engine timing parts.

Just wondering if anyone has found the source for the start problem yet?
Appreciate 0
      02-25-2011, 01:00 PM   #329
ouch1234
New Member
0
Rep
12
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Feb 2011
Location: England

iTrader: (0)

Hi Dagern,

I am not an expert here but based on what I have read on this thread, it would be worth checking the cylinder linings - how many miles has the car done and was the valve clearance adjusted at some point?
Appreciate 0
      02-27-2011, 07:55 AM   #330
wtcc
Registered
0
Rep
2
Posts

 
Drives: 320si
Join Date: Apr 2008
Location: Lj

iTrader: (0)

Hi everyone,
From time to time I also had some problems with starting the engine.
But not anymore after tanking only the gas from OMV 100 okt. and AGIP 98okt.
Looks like other gas stations in my country doesn't have so quality gas.
I realized after few months of tanking on OMW 100 okt.(about 5 full tanks)
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
320si, problems

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:43 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST