E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > Service engine soon light



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-25-2011, 08:52 PM   #1
Foreman05
Private First Class
2
Rep
168
Posts

 
Drives: in search of a 335
Join Date: Jul 2011
Location: NC

iTrader: (2)

Service engine soon light

Hey my service engine soon light came on today. I drove a couple miles this morning no service light on. Six hours later driving home the light is one? Car doesn't seem any different? I checked the on board diagnostics the only code it threw was the one that was there before rear brakes need to be replaced? I already searched I could find anything just thought I would see if you guys had any info. Thanks
Appreciate 0
      11-25-2011, 11:24 PM   #2
EngineCo52
Major
United_States
21
Rep
1,458
Posts

 
Drives: 2007 Montego 328xi CPE
Join Date: May 2011
Location: Havre de Grace, MD

iTrader: (2)

that happened to me a few weeks ago, so i went to the dealership, they told me it was some sort of emmissions that my state doesnt have (maryland) so i didnt need to worry about it, and they just reset it for me
__________________
E92 328xi Mods-KW V1-BMW Performance Exhaust-Matte Black Grill-CF Mirror Covers-CF B-Pillars-20% Tint-Coming soon:AG M310's, M3 Rep Front, Black Roof, Vinyl Window Trim

E9x Picture Game-8 Points-Roundabout, Something Remarkable(stack of 50 g's), Cruise Memorabilia, Dirt Road w/ Trees, Michael Jackson, Police Station ,Dress-Up Funny, TPMS
Appreciate 0
      11-26-2011, 02:36 PM   #3
Foreman05
Private First Class
2
Rep
168
Posts

 
Drives: in search of a 335
Join Date: Jul 2011
Location: NC

iTrader: (2)

That makes me feel a little better, do you know how much they charge to turn it off? My car is out of warranty.
Appreciate 0
      11-26-2011, 03:10 PM   #4
Tom K.
Major General
Tom K.'s Avatar
United_States
55
Rep
5,416
Posts

 
Drives: '07 328iT, '13 Boxster
Join Date: Mar 2008
Location: Maryland

iTrader: (0)

The Emissions inspection light is a service icon showing a car with a double S symbol at the rear and will indicate when the next inspection is due by your state or municipality. Some areas of MD have this inspection every two years, others don't.

But the SES is something else entirely. It is a dash warning that there is an emissions related problem. Try making certain your gas cap is tight and see if the light goes out within a few days. Or it could signify an engine misfire.

Tom
Appreciate 0
      11-27-2011, 01:38 AM   #5
Foreman05
Private First Class
2
Rep
168
Posts

 
Drives: in search of a 335
Join Date: Jul 2011
Location: NC

iTrader: (2)

I will check the gas cap. I did get gas a couple days ago. Thanks again for the info.
Appreciate 0
      11-28-2011, 12:08 PM   #6
325xi-06
manifold conversion 325/330
325xi-06's Avatar
Faroe Islands
1
Rep
99
Posts

 
Drives: 325xi 06
Join Date: Nov 2009
Location: Faroe islands

iTrader: (0)

mine also comes on randomly.. the if i drive really hard all day, then it goes off... and some times when i am around 6ooorpm. i see that the rpm is going a bit down then up again a few times...
Appreciate 0
      11-28-2011, 09:50 PM   #7
Foreman05
Private First Class
2
Rep
168
Posts

 
Drives: in search of a 335
Join Date: Jul 2011
Location: NC

iTrader: (2)

Well it wasn't the gas cap, I guess I will try the "driving hard" method...sounds like fun anyway. Lol
Appreciate 0
      11-29-2011, 10:10 AM   #8
benzo23
Colonel
benzo23's Avatar
35
Rep
2,886
Posts

 
Drives: 14 F30 AW MSport
Join Date: Apr 2010
Location: FL

iTrader: (1)

I had the same problem, and it turned out to be some sort of pump in the fuel system that pressurized the fuel system, i had tried a new gas cap and that was just a waste of 30 bucks. I dont remember the official name of my problem ill see if i can look it up


Found my thread on it, it was called a DTM pump...now idk if that is whats wrong with yours but that was my issue.
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=375690
Appreciate 0
      11-29-2011, 08:29 PM   #9
325xi-06
manifold conversion 325/330
325xi-06's Avatar
Faroe Islands
1
Rep
99
Posts

 
Drives: 325xi 06
Join Date: Nov 2009
Location: Faroe islands

iTrader: (0)

i think i can connect the car to the pc and see what kind of errors i get. just have to learn how first, i just started with the coding thing....
Appreciate 0
      12-04-2011, 04:03 AM   #10
Foreman05
Private First Class
2
Rep
168
Posts

 
Drives: in search of a 335
Join Date: Jul 2011
Location: NC

iTrader: (2)

Would autozone be able to read the codes? I heard they can read some but not all?
Appreciate 0
      12-04-2011, 10:30 AM   #11
fdriller9
Banned
United_States
103
Rep
7,090
Posts

 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Quote:
Originally Posted by Foreman05 View Post
Would autozone be able to read the codes? I heard they can read some but not all?
Only emissions codes from the DME.
Appreciate 0
      12-14-2011, 06:41 AM   #12
T Bimmer
El Jefe
T Bimmer's Avatar
Venezuela
16
Rep
1,348
Posts

 
Drives: e92 M3, e30 325i
Join Date: Jul 2010
Location: in Houston, but from Newark, NJ!

iTrader: (3)

My engine service light is different, I smashed on the gas to pass this idiot on the left lane and the engine service light came on and the car began to vibrate and if I gave it more gas it vibrated the engine I think or at least it appears to be. If I didn't gave it too much gas the light goes away. Anybody knows what it could be?
__________________
Appreciate 0
      12-14-2011, 11:34 AM   #13
benzo23
Colonel
benzo23's Avatar
35
Rep
2,886
Posts

 
Drives: 14 F30 AW MSport
Join Date: Apr 2010
Location: FL

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by El Bimmer View Post
My engine service light is different, I smashed on the gas to pass this idiot on the left lane and the engine service light came on and the car began to vibrate and if I gave it more gas it vibrated the engine I think or at least it appears to be. If I didn't gave it too much gas the light goes away. Anybody knows what it could be?
Well you do drive a 335 so it could be an array of items going bad lol, maybe your hpfp is going bad or perhaps a coil....get it scanned
Appreciate 0
      12-14-2011, 01:08 PM   #14
T Bimmer
El Jefe
T Bimmer's Avatar
Venezuela
16
Rep
1,348
Posts

 
Drives: e92 M3, e30 325i
Join Date: Jul 2010
Location: in Houston, but from Newark, NJ!

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by benzo23 View Post
Well you do drive a 335 so it could be an array of items going bad lol, maybe your hpfp is going bad or perhaps a coil....get it scanned
Thanks for the input. do the 335i have too many issues as per your answer? I will certainly get it scanned.
__________________
Appreciate 0
      12-14-2011, 01:28 PM   #15
fdriller9
Banned
United_States
103
Rep
7,090
Posts

 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Quote:
Originally Posted by El Bimmer View Post
Thanks for the input. do the 335i have too many issues as per your answer? I will certainly get it scanned.
Dude just look at the N54 section....everyone's complaining about failing HPFPs, faulty/clogged injectors, and limp mode.
Appreciate 0
      12-14-2011, 03:29 PM   #16
T Bimmer
El Jefe
T Bimmer's Avatar
Venezuela
16
Rep
1,348
Posts

 
Drives: e92 M3, e30 325i
Join Date: Jul 2010
Location: in Houston, but from Newark, NJ!

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by ********* View Post
Dude just look at the N54 section....everyone's complaining about failing HPFPs, faulty/clogged injectors, and limp mode.
Will do thanks!.
__________________
Appreciate 0
      12-15-2011, 11:06 PM   #17
chino3686
Enlisted Member
1
Rep
38
Posts

 
Drives: 08 328i white sport package
Join Date: Nov 2010
Location: Dallas, TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by El Bimmer View Post
My engine service light is different, I smashed on the gas to pass this idiot on the left lane and the engine service light came on and the car began to vibrate and if I gave it more gas it vibrated the engine I think or at least it appears to be. If I didn't gave it too much gas the light goes away. Anybody knows what it could be?
I had the same issue, I change all the spark plugs the issue went away. There's a lot of idiots out there.......
Appreciate 0
      12-28-2011, 11:05 AM   #18
T Bimmer
El Jefe
T Bimmer's Avatar
Venezuela
16
Rep
1,348
Posts

 
Drives: e92 M3, e30 325i
Join Date: Jul 2010
Location: in Houston, but from Newark, NJ!

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by chino3686 View Post
I had the same issue, I change all the spark plugs the issue went away. There's a lot of idiots out there.......
Great, thanks for the help, I will look into it.
__________________
Appreciate 0
      12-28-2011, 11:18 AM   #19
Delta0311
Brigadier General
Delta0311's Avatar
56
Rep
3,880
Posts

 
Drives: 2011 BMW 335xi E92
Join Date: Apr 2009
Location: NJ

iTrader: (1)

I used to get that all the time when I had the AFE CAI on. I have an ODBII (and if you are into cars this is a must own tool) and the error kept coming up as "engine running rich bank 2". I would clear the code and it would come back a few weeks later; once I removed the CAI I never got it again.
__________________
Space Gray 2011 335xi E92
Appreciate 0
      12-29-2011, 01:54 AM   #20
gy2011
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: BMW 120i
Join Date: May 2011
Location: CHENEY WA

iTrader: (0)

go to dealer!!!!!!!!!!!!!!!!
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:28 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST