E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N55 Turbo Engine Tuning and Exhaust Modifications - 335i Tuning > Problem: n55 no power, building 0 boost. No codes! Help!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-02-2011, 06:41 PM   #1
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Problem: n55 no power, building 0 boost. No codes! Help!

Hey

My n55 2011 335i is currently making no boost. The jb4 module is showing that there is less than 1-2lbs of boost being made. No error codes are thrown.

I looked around the charge pipe area, specifically around the areas that would usually crack, and didn't find any fault. I event went so far to pour water over the parts to see if any air bubbles came out.

Does anyone have a hunch on what the issue may be?

The only part of the intake/exhaust system that I hvae modified is a Helix FMIC. I checked all connections and they all seemed to be on tight.

EDIT: Codes thrown
Shows up as 2 12 5 7 with half engine light
Then a few minutes later, another code
2 12 9 0

Translates to 2C57
Charge-Air Pressure Control,, Lower Value: Boost Pressure too low. The diagnostic function monitors the pressure measured by the boost-pressure sensor


and 2C90
Blow off valve, mechanics, jammed closed.

Last edited by turugara; 12-02-2011 at 08:06 PM.
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 07:16 PM   #2
Slops
Major General
 
Slops's Avatar
 
Drives: 2005 C55 AMG
Join Date: Jan 2011
Location: Oxford

Posts: 5,360
iTrader: (2)

You mean that you charged your system up to at least 20psi and used soapy water with a squirt bottle to check for bubbles?
Slops is offline   South Africa
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 07:26 PM   #3
Apogee
Second Lieutenant
 
Apogee's Avatar
 
Drives: 335d/Lancer Evolution X
Join Date: Oct 2011
Location: Olympia, Washington

Posts: 232
iTrader: (1)

definately sounds like boost leak...i would do a compression test
__________________
Zu bestrafen und zu versklaven
Apogee is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 08:01 PM   #4
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Quote:
Originally Posted by Sloppy View Post
You mean that you charged your system up to at least 20psi and used soapy water with a squirt bottle to check for bubbles?
Nope! I will go in for some professional help on Monday.

I hope the problem is my charge pipe. That's a real easy fix considering I ordered the ER one during black friday sales.
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 08:08 PM   #5
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Edited original post. I think I have discovered the issue.
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 08:53 PM   #6
Apogee
Second Lieutenant
 
Apogee's Avatar
 
Drives: 335d/Lancer Evolution X
Join Date: Oct 2011
Location: Olympia, Washington

Posts: 232
iTrader: (1)

what was it
__________________
Zu bestrafen und zu versklaven
Apogee is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 09:10 PM   #7
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Quote:
Originally Posted by Apogee View Post
what was it
Low boost. Charge pipe leak is most probable cause. Confirming next week and will post results
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 09:39 PM   #8
Andrew@ActiveAutowerke
BimmerPost Supporting Vendor

 
Andrew@ActiveAutowerke's Avatar
 
Drives: 2014 435I M-sport
Join Date: Dec 2011
Location: Miami Fl

Posts: 3,441
iTrader: (5)

The charge pipe is a real week point on the n55 ..

Check the plastic welds For cracks
Andrew@ActiveAutowerke is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 10:48 PM   #9
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Quote:
Originally Posted by Andrew@ActiveAutowerke View Post
The charge pipe is a real week point on the n55 ..

Check the plastic welds For cracks
I squeezed the whole charge pipe looking for places where it may have cracked. It must be underneath where I can't see it. I'll know when I take off the charge pipe next week when I get the ER chargepipe. Luck would have it, I ordered that chargepipe during the Black Friday sale. It's almost like I knew mine was going to break.
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2011, 10:56 PM   #10
Andrew@ActiveAutowerke
BimmerPost Supporting Vendor

 
Andrew@ActiveAutowerke's Avatar
 
Drives: 2014 435I M-sport
Join Date: Dec 2011
Location: Miami Fl

Posts: 3,441
iTrader: (5)

Also check all the Fmic connections to make sure none of the clamps have moved.
Andrew@ActiveAutowerke is offline  
0
Reply With Quote
      12-03-2011, 04:38 PM   #11
FrankiE90
Major General
 
FrankiE90's Avatar
 
Drives: Krooked Sk8board
Join Date: Feb 2008
Location: Pasadena, Ca

Posts: 8,651
iTrader: (11)

Send a message via Skype™ to FrankiE90
two places to look -
1st place is where u mention'd - chargepipe.
2nd place - other side of the FMIC - hot side (passenger side pipe to turbo)
another member mentioned he had a hairline crack and needed to replace.

honestly, I'm think'n of replacing that side with a straight ss pipe instead of
the oem plastic b.s. Might be a bitch to get to but maybe worth it for peace of mind
__________________
FrankiE90 AKA:.[The TANK] *CLICK THE SIG
2011 335 E90 MTECH 6MT KW V3 INJEN Intake Berk 4" DP Vanguard V2 exhaust Procede V5 Stoptech BBK RPI Scoops Karbonwerk CSL Trunk LUX H8 19" BBS LM 18" BBS GT4
FrankiE90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-03-2011, 11:49 PM   #12
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Quote:
Originally Posted by FrankiE90 View Post
two places to look -
1st place is where u mention'd - chargepipe.
2nd place - other side of the FMIC - hot side (passenger side pipe to turbo)
another member mentioned he had a hairline crack and needed to replace.

honestly, I'm think'n of replacing that side with a straight ss pipe instead of
the oem plastic b.s. Might be a bitch to get to but maybe worth it for peace of mind
Frankie. What's the easiest way to check that? I know how to check the charge pipe, but the other side doesn't seem so easy.
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2011, 02:31 AM   #13
FrankiE90
Major General
 
FrankiE90's Avatar
 
Drives: Krooked Sk8board
Join Date: Feb 2008
Location: Pasadena, Ca

Posts: 8,651
iTrader: (11)

Send a message via Skype™ to FrankiE90
Quote:
Originally Posted by turugara View Post
Frankie. What's the easiest way to check that? I know how to check the charge pipe, but the other side doesn't seem so easy.
whoever install'd ur fmic - go back to them and
ask them to check for u - that's the easiest.
if u installed it urself, bring ur jack stands out.

trouble shoot the charge pipe (tbody side) first since u got it coming in.
the hot side pipe is harder to check.

if problem still exist.
Check ur fmic fittings.
at that point ur front bumper is off and u should be able to look
at the hot side pipe from underneth -
number 16

u can also see it from the engine hood -
shine a light down.

i was think'n myself of replacing that
plastic pipe on the hotside with a ss straight pipe.
I believe u can access that pipe from the wheel well (remove the lining).

-


-
__________________
FrankiE90 AKA:.[The TANK] *CLICK THE SIG
2011 335 E90 MTECH 6MT KW V3 INJEN Intake Berk 4" DP Vanguard V2 exhaust Procede V5 Stoptech BBK RPI Scoops Karbonwerk CSL Trunk LUX H8 19" BBS LM 18" BBS GT4
FrankiE90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-04-2011, 03:09 AM   #14
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Thanks Frankie.

Why is it then that most of the reported problems occur with the upper intercooler piping (ala charge pipe) as oppose to the side coming from the turbo to to the intercooler? From what I understand, the intercooler actually reduces the pressure due to loss of some efficiency, therefore the hot side should be of higher pressure and therefore higher stresses than the charge pipe side.

Can someone with some technical understanding shed some light onto this topic?
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2011, 05:34 PM   #15
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,202
iTrader: (1)

Sounds like you are having the same problem I had. I don't believe its your chargepipe. You might want to take off your jb4, clear the codes and have them look at it. I had similar problems and they ended up replaced my boost solenoid. It fixed the problem for about a week and my boost was gone again. I've just been to lazy to see what the problem is.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2011, 06:39 PM   #16
Andrew@ActiveAutowerke
BimmerPost Supporting Vendor

 
Andrew@ActiveAutowerke's Avatar
 
Drives: 2014 435I M-sport
Join Date: Dec 2011
Location: Miami Fl

Posts: 3,441
iTrader: (5)

so you have no boost shockin?
Andrew@ActiveAutowerke is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2011, 07:26 PM   #17
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,202
iTrader: (1)

None. If I get on the throttle it throws the half engine light.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2011, 07:49 PM   #18
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
None. If I get on the throttle it throws the half engine light.
If I'm driving at partial throttle, the car feels normal. No half engine light comes on. As soon as I get on the throttle, the half engine light comes on and there is no boost.

However, according to the hijacked gauge, there is no boost built at partial throttle either.
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2011, 01:01 AM   #19
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,202
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by turugara View Post
If I'm driving at partial throttle, the car feels normal. No half engine light comes on. As soon as I get on the throttle, the half engine light comes on and there is no boost.

However, according to the hijacked gauge, there is no boost built at partial throttle either.
That's because it's not building any. This may be a common problem lurking with our n55s. I'm at about 41k miles, you?
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2011, 01:05 AM   #20
turugara
Major
 
turugara's Avatar
 
Drives: 335i Coupe, 6 Speed
Join Date: May 2011
Location: NYC

Posts: 1,306
iTrader: (5)

Garage List
2011 BMW 335i  [4.72]
Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
That's because it's not building any. This may be a common problem lurking with our n55s. I'm at about 41k miles, you?
10,001 miles
Problem came up just as I hit 10k miles. It's a curse.
turugara is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2011, 01:52 AM   #21
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,202
iTrader: (1)

I guess I'll take everything off this week and then proceed to send it back to the stealership
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2011, 09:22 AM   #22
Andrew@ActiveAutowerke
BimmerPost Supporting Vendor

 
Andrew@ActiveAutowerke's Avatar
 
Drives: 2014 435I M-sport
Join Date: Dec 2011
Location: Miami Fl

Posts: 3,441
iTrader: (5)

When my charge pipe blew in half during a race I obviously lost all boost but I never got a check engine. I drove about 20 miles and never got the engine light seems odd.
Andrew@ActiveAutowerke is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:03 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST