E90Post
 


N54Tuning.com
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Need help for the first time in 7 years!!!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-18-2014, 07:06 AM   #1
MRJCB
Private
Netherlands
0
Rep
52
Posts

 
Drives: 335i --> M4
Join Date: Jan 2012
Location: Rotterdam

iTrader: (0)

Need help for the first time in 7 years!!!

Hi everyone,

Iím not much of a poster since normally I can find all the information I need. But recently the car started giving fault codes. It started with a battery message and:
P2c3b Lamba probe before catalyst
P2a2b Mixture control lambda
P29cd Misfire cyl 1
P29cf Misfire cyl 3
P29ce Misfire cyl 2
P29cc Multiple misfires
P29e0 Mixture control
This was on my winter tune a 13 psi roadcourse file (from a local shop). Then an indy shop replaced three coils (without consulting me) and a new battery, I guess cyl 1-3 and a full reset with inpa was done. Car drove normal for one or two days.
The all the same codes popped up + P2c77 (O2 post cat lambda signal), and also all the same codes with an H instead of a P before the codes + H29d9.

I the switched over to my summer file (PTF pro tune on 98 RON). When I drove away immediately I got the following codes:
P2a18 DMTL heating control
P29cf Misfire cyl 3
P29ce Misfire cyl 2
P29cc Multiple misfires

Other details on the car:
Have run two tanks of E40 three months back (tune not finalized yet), since then only 98 RON.
Itís a 2007/04 335i E92 with:
ETS 5Ē intercooler
Stett intake
BMS catless DPís
Full Milltek exhaust
Forge DVís
Car never gave any fault codes until now.

Could someone please help me with what would be the most sensible way of checking parts in a particular order?

Thx!!!
Appreciate 0
      03-18-2014, 07:25 AM   #2
JStang
N54 ADDICT
JStang's Avatar
48
Rep
3,044
Posts

 
Drives: FBO E92 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Petersburg, FL

iTrader: (7)

Looks like a bank one issue. Let's start with the easy, cheap fix which would be spark plugs. When were they last changed? From there I would look into injectors.
__________________
Appreciate 0
      03-18-2014, 07:31 AM   #3
MRJCB
Private
Netherlands
0
Rep
52
Posts

 
Drives: 335i --> M4
Join Date: Jan 2012
Location: Rotterdam

iTrader: (0)

thx!!!

I forgot to mention that. Sparkplugs were done almost a year ago, 10K kilometers.
Appreciate 0
      03-18-2014, 08:32 AM   #4
BAL278
Captain
BAL278's Avatar
12
Rep
966
Posts

 
Drives: E92 335xi JB
Join Date: Jun 2011
Location: North NJ

iTrader: (3)

Try it on stock map first, if it runs fine stock, but not on your tune.. then try plugs
__________________

2008 335xi Jet Black//Coral Red
Procede V5//VRSF DPs//AMS FMIC//KW V1//M3 Sways & Sub Bushings// Alpina AT flash
Apex EC-7//Hankook V12//Dinan CAI
Appreciate 0
      03-18-2014, 12:38 PM   #5
techwhiz
Lieutenant Colonel
techwhiz's Avatar
United_States
20
Rep
1,672
Posts

 
Drives: e90 335i Sedan - Arctic
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area, Ca

iTrader: (3)

I'd say bad injectors. You have removed the 02 sensors I presume? otherwise bad pre-cat 02 sensor.
__________________
Arctic Metallic\CF Splitters\CF ACS Spoiler\Blacklines\Tinted\Coded\Forgestar F14 -19"\LED Angel Eyes\Gloss Black Grill\Integrated V1 and Nexus 7 -> is your friend.
Appreciate 0
      03-18-2014, 01:40 PM   #6
gtaccord
Major
United_States
14
Rep
1,102
Posts

 
Drives: 2009 BMW 335xi
Join Date: Feb 2012
Location: Maryland

iTrader: (7)

Garage List
Plugs
Appreciate 0
      03-19-2014, 06:15 AM   #7
MRJCB
Private
Netherlands
0
Rep
52
Posts

 
Drives: 335i --> M4
Join Date: Jan 2012
Location: Rotterdam

iTrader: (0)

thx everyone sofar.
I'm gonna try the stock tune now, then plugs and then o2 sensors.
Appreciate 0
      03-19-2014, 07:19 AM   #8
flexinator
Lieutenant
flexinator's Avatar
United_States
9
Rep
491
Posts

 
Drives: 2008 335xi coupe
Join Date: Oct 2007
Location: Syracuse, NY

iTrader: (2)

Garage List
2008 335xi  [0.00]
Sounds like an o2 sensor based on all the faults. I'd try that first. Also make sure the shop didn't unplug the o2s and then mix up the wires when they plugged them back in
Appreciate 0
      03-19-2014, 07:55 AM   #9
secretsquirrel
Colonel
secretsquirrel's Avatar
26
Rep
2,100
Posts

 
Drives: 335i nFifty4LiFe
Join Date: Dec 2010
Location: land of the squirrel

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by flexinator View Post
Sounds like an o2 sensor based on all the faults. I'd try that first.
It would be odd to have misfires on all cylinders on just one bank and it not be related to an o2.
Appreciate 0
      03-19-2014, 08:27 AM   #10
Jklad
Lieutenant
Jklad's Avatar
United_States
5
Rep
595
Posts

 
Drives: 2007 335i Coupe
Join Date: Nov 2010
Location: Palatine, IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by secretsquirrel
Quote:
Originally Posted by flexinator View Post
Sounds like an o2 sensor based on all the faults. I'd try that first.
It would be odd to have misfires on all cylinders on just one bank and it not be related to an o2.
That's what happened to me when my dme fried...
Appreciate 0
      03-19-2014, 08:41 AM   #11
FRMTL2_335i
Lieutenant
8
Rep
556
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Mar 2013
Location: ohio

iTrader: (1)

i had almost the same codes when my LPFP was going out and again when my front pre-cat o2 went out after the exhaust wheel hit the tip of it, LOL.... after i replaced it they went away

P2c3b Lamba probe before catalyst
P2a2b Mixture control lambda
P29cd Misfire cyl dont remember which cylinders were misfiring
P29cf Misfire cyl
P29ce Misfire cyl
P29cc Multiple misfires
P29e0 Mixture control
__________________
07 e92 jb4 g5, RBs, WEDGE E50 FLASH, BMS DCI, vrsf 3" DPS, CP-E catback, AA CP AND BOV, VRSF 7" FMIC, WALBRO 455, RB PCV, n20 tmap sensor, 100% meth through bms 2.2 kit with dual nozzles!,
12.3 @ 117mph (2.3 60' lol)
Appreciate 0
      03-19-2014, 11:28 AM   #12
MRJCB
Private
Netherlands
0
Rep
52
Posts

 
Drives: 335i --> M4
Join Date: Jan 2012
Location: Rotterdam

iTrader: (0)

thx again everybody. I'll keep this thread updated as I find the solution.
Appreciate 0
      03-19-2014, 12:07 PM   #13
j1gilles
Lieutenant
j1gilles's Avatar
United_States
5
Rep
520
Posts

 
Drives: 2009 335xi
Join Date: Feb 2013
Location: Chicago

iTrader: (0)

Leaking injectors 100%.... Pull the plugs and check..
__________________
ASE master tech (many moons ago)335xi- JB4 G5 iso/e30 Wedge flash/Custom meth/Borla mids/Custom x-pipe/DCI/ER charge pipe/Dual Ebay BOV's/Alpina B3 flash/Paddle shifter retro fit
Appreciate 0
      04-14-2014, 02:00 PM   #14
MRJCB
Private
Netherlands
0
Rep
52
Posts

 
Drives: 335i --> M4
Join Date: Jan 2012
Location: Rotterdam

iTrader: (0)

Hi everyone,

Thx again for the replies and suggestions. The car is running strong again.
In the end it was indeed a bad o2 sensor.
Appreciate 0
      04-14-2014, 02:50 PM   #15
BAL278
Captain
BAL278's Avatar
12
Rep
966
Posts

 
Drives: E92 335xi JB
Join Date: Jun 2011
Location: North NJ

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by MRJCB View Post
Hi everyone,

Thx again for the replies and suggestions. The car is running strong again.
In the end it was indeed a bad o2 sensor.
the pre-cat sensor right?
__________________

2008 335xi Jet Black//Coral Red
Procede V5//VRSF DPs//AMS FMIC//KW V1//M3 Sways & Sub Bushings// Alpina AT flash
Apex EC-7//Hankook V12//Dinan CAI
Appreciate 0
      04-14-2014, 03:08 PM   #16
MRJCB
Private
Netherlands
0
Rep
52
Posts

 
Drives: 335i --> M4
Join Date: Jan 2012
Location: Rotterdam

iTrader: (0)

Yes
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:18 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST