E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > 2007 328i has no electrical power, will not start



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-14-2012, 04:33 PM   #1
jyhash
Registered
 
jyhash's Avatar
 
Drives: 2009 BMW 335i (E90 LCI)
Join Date: Jun 2010
Location: Eugene, OR USA

Posts: 4
iTrader: (0)

Garage List
2009 335i  [0.00]
Unhappy 2007 328i has no electrical power, will not start

Hi folks,

My 2007 328i sedan has a problem: Yesterday, I took her to lunch with no issu at around noon. When I left work, 5 hours later that day, I tried to unlock her with the Keyfob, but whenever I pressed unlock, she wouldn't. Not only would she not unlock, but her interior lighting would not activate (as it normally does, when she is unlocked). The only thing that occurred was her alarm would begin to sound for about a minute, and would continue to do so every time I hit the lock or unlock button. Eventually she stopped even responding to button pushes. I took out the emergency key, and unlocked the driver's side door, and put in the keyfob and pushed the start button. Nothing happened. Her dash wouldn't light up, the START button had no effect.

I thought at first, it might be the Keyfob. Perhaps it lost its charge, or was time to order a new one if it lost its signaling capabilities. So I got a friend to take me home so I could get my wife's Keyfob. Once we returned and tried it, it had no effect.

I then thought, perhaps something had drained her battery, so I attempted to get a jumpstart from my colleague, but it had no effect. Car was completely dead. I then called a tow truck. He came out tried it with one of those jumper packs, and when that had no effect, tried connecting it in a normal jumpstart way, which also had no effect. He ohm tested the battery in the trunk, and it said that it had a charge. He was stumped, as I continued to be for the past 3 hours I had tried to get her started.

Eventually, I had to take it to a mechanic, and being as this had occurred at 6PM on a Friday and didn't get towed until 9PM, I won't be able to get her looked at until monday. Which is aggravating in and of itself.

Does anyone here know what it might be? I did some searching online whilst waiting for the Tow Truck, and found that someone had a similar problem that was related to the IBS (internal battery sensor) on the car, but I'm not sure if my car utilizes such a sensor. I'd like to know if anyone has any clues, and the general cost, just so I can prepare for the wallop I'm going to receive from the Mechanics once they look at it.

Thanks for all you help.

~JYH
jyhash is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-14-2012, 05:47 PM   #2
ndog14
Banned
 
Drives: E90 328xi 6MT
Join Date: Aug 2011
Location: Pittsburgh, PA

Posts: 1,746
iTrader: (0)

Quote:
I did some searching online whilst waiting for the Tow Truck, and found that someone had a similar problem that was related to the IBS (internal battery sensor) on the car, but I'm not sure if my car utilizes such a sensor.

This is probably the issue from what you have started. The battery has a charge but nothing happened except the alarm until that stopped.

How old is the battery? If it's original then expect problems but this is different because it has a charge.

I am NOT an expert, but it may be the IBS as you have already searched.

Keep us updated. This is a unique scenario and it may be helpful in the future to other people with this problem.
ndog14 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-14-2012, 05:58 PM   #3
arctic330i
Lieutenant Colonel
 
arctic330i's Avatar
 
Drives: 2013 335is
Join Date: Aug 2010
Location: Gainesville, Fl

Posts: 1,920
iTrader: (8)

Garage List
That sounds like a pain in the ass. Good luck!
__________________
See my full mod list in my garage
arctic330i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-14-2012, 06:08 PM   #4
bsamoul
Major General
 
bsamoul's Avatar
 
Drives: E90 325i
Join Date: Feb 2007
Location: Walnut Creek, California

Posts: 7,424
iTrader: (2)

Send a message via AIM to bsamoul
My first thought, after battery, was the IBS. Your car does utilize this technology.
__________________
-Brian
2X 2006 BMW 325i [Electric Red & Mystic Blue] | ZPP | V1 | Rear Fogs | M3 Lip Spoiler | EAS RemoteKey | BMS Powerbox | Projector90 Headlights w/ LED AE | LED plate lights | OEM Blacklines
http://www.tech-shine.com
bsamoul is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      01-15-2012, 12:20 AM   #5
Monster900
Zeed
 
Monster900's Avatar
 
Drives: BMW 335i Coupe
Join Date: Nov 2009
Location: Detroit, MI

Posts: 392
iTrader: (0)

http://www.e90post.com/forums/showth...=549735&page=3

Read this thread. I hope this is not the issue. GL
Monster900 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      01-15-2012, 07:53 AM   #6
JimVR4
Second Lieutenant
 
JimVR4's Avatar
 
Drives: 09 328i M-Sport 6MT
Join Date: Nov 2011
Location: San Jose, CA

Posts: 289
iTrader: (0)

Did the dash light up at least when the charger was hooked up? My dash lit up but no start until my starter was replaced. They thought it was the key fob too, lol.
__________________
2009 E90 328i ///M-Sport / Blue Water Metallic / Oyster/Black Dakota / PP / 6MT / 194M / Comfort / iPod+USB w/ProClip charging dash mount / $494 /
1995 3000GT Spyder VR4
JimVR4 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-15-2012, 09:35 AM   #7
John 070
Lieutenant General
 
Drives: 335i cpe
Join Date: Oct 2006
Location: ZSP/ZPP/ZCW

Posts: 11,424
iTrader: (0)

This seems to have happened to older 328s as of late....g/l
John 070 is offline  
0
Reply With Quote
      09-03-2012, 02:13 PM   #8
sports89man7
New Member
 
Drives: 2007 328i
Join Date: Sep 2012
Location: United States

Posts: 6
iTrader: (0)

yea im having the same problem with mine. i have a sub hooked up but it was disconnected and i tried jumping it and nothing would happen (but the dashlights lit up when i jumped it, but it didnt start. although i forgot to check the fuse box to see if any fuses were blown. i was sitting there scratching my head on what it could be.
sports89man7 is offline  
0
Reply With Quote
      09-03-2012, 02:47 PM   #9
ndog14
Banned
 
Drives: E90 328xi 6MT
Join Date: Aug 2011
Location: Pittsburgh, PA

Posts: 1,746
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sports89man7 View Post
yea im having the same problem with mine. i have a sub hooked up but it was disconnected and i tried jumping it and nothing would happen (but the dashlights lit up when i jumped it, but it didnt start. although i forgot to check the fuse box to see if any fuses were blown. i was sitting there scratching my head on what it could be.
Internal Battery Sensor, IBS.
ndog14 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-03-2012, 09:42 PM   #10
sports89man7
New Member
 
Drives: 2007 328i
Join Date: Sep 2012
Location: United States

Posts: 6
iTrader: (0)

is the ibs that module on top of the battery?
sports89man7 is offline  
0
Reply With Quote
      12-01-2012, 06:23 PM   #11
glansberry
Registered
 
Drives: '07 328xi
Join Date: Jan 2012
Location: Boston

Posts: 1
iTrader: (0)

Also having similar problem

Shut off car for 30 minutes. Return to dead car.

Doors are locked, and won't open with key, or with Fob, or with BMW assist.

Climbed in trough trunk, and the can't get doors open from the inside either. The start button does nothing, no interior lights.

Car has a new battery, and the battery voltage is measuring fine, so it isn't a dead battery. New battery was a result of a more minor problem a fw weeks ago

I'm perplexed. What if I was inside the car - I would not be able to get out! This seems to be a serious safety problem with the design of this car.

I will search more about the IBS. This may be a clue. Car is under extended warranty, and will be towed to the dealer. I want to understand better, so I can decide whether to get rid of the car.
glansberry is offline  
0
Reply With Quote
      12-01-2012, 06:47 PM   #12
jyhash
Registered
 
jyhash's Avatar
 
Drives: 2009 BMW 335i (E90 LCI)
Join Date: Jun 2010
Location: Eugene, OR USA

Posts: 4
iTrader: (0)

Garage List
2009 335i  [0.00]
Potential fix

Glansberry,

I found out what it was, at least on my vehicle: There is a design flaw in the fusebox located in the glovebox. Essentially what BMW did is make the fusebox connection to the battery cable a simple plastic clip, instead of a bolted down connection. When the car is driven, the battery cable gets jostled and electricity arcs between the connection, and does one of two things: fries the connection, or disconnects from the box. This can be temporarily fixed by opening the glove box, removing the fuse box cover, reaching around the back of the fusebox on the right hand side and jostling the cable until it regains the connection. This will at least make the car temporarily drivable, but it may lose its connection again.

When I got the car repaired, it was out of warranty, so it cost me a pretty penny. So be thankful yours is under warranty: it cost me $1200 to fix. It needed a new fusebox because my connection had melted, and labor to figure out the problem was the big cost because no one knows what the issue was.

But you'r right, it is a major safety concern, and I wish that I got reimbursed by BMW for what was an obvious design flaw. I'd make sure that you talk good and long with the service advisor at the BMW Service Center to make sure it won't continue to be an issue after your warranty expires. But this was a definitely one of the main factors in me getting rid of my '07 328i and trading up to an '09 335i.

Hope this helps.

~JYH
jyhash is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 11:23 AM   #13
Feshdogg
Private
 
Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: Feb 2011
Location: Orange County, CA

Posts: 54
iTrader: (1)

Exclamation Help Asap Please!!!!!!!

I just encountered this problem yesterday. I drove to work just fine and then couldn't even unlock the car with the fob, or turn on any electronics inside the car, including the emergency flashers. I started checking fuses, but all the obvious ones were fine and I am not about to spend an hour checking each fuse, especially outside in my parking lot, at night time. PITA!

I am going to have the car towed to the dealer, but I only have an extended warranty through a third party (not BMW). From past experience with warranty issues, BMW is much easier to work with, plus I have a $250 deductible for each warranty case. Should have got the warranty through BMW, I know.

Is there any possibility that it is still just a fuse causing ALL the electronics to fail? The battery and engine posts both show ~12 volts.

Help!

Steve
Feshdogg is offline  
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 12:55 PM   #14
Mish
Greatwhite
 
Drives: BMW E90 320i
Join Date: Dec 2012
Location: SOUTH AFRICA

Posts: 1
iTrader: (0)

Ok!there seems to be problem somewhere,yesterday i washed my Great-White and today am supposed to go to work it would not start the engine turned but the pumps kept quiet,i'm new with these cars,i checked the relay and fuses,E90 320i plz help......
Mish is offline   South Africa
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 02:15 PM   #15
jyhash
Registered
 
jyhash's Avatar
 
Drives: 2009 BMW 335i (E90 LCI)
Join Date: Jun 2010
Location: Eugene, OR USA

Posts: 4
iTrader: (0)

Garage List
2009 335i  [0.00]
RTFP...



Has anybody checked out if it is the Battery Connector on the back of their fusebox? Has any one tried jiggling it to see if their car starts? Save yourself a tow and jiggle the cable, then test if things will start or turn on.

Read all the posts in the thread before screaming for help.

Steve, you don't need to check every fuse. Most likely it isn't a fuse. Reach behind the fuse box, find the big cable, and give it a good press towards the fuse box, or jiggle it up and down. If it is completely fried, then my apologies: you'll need a new fuse box, possibly a new B+ Battery cable. Hope it is just the fuse box, because otherwise you'll have to replace a cable that runs through the frame which means interior removal.

Good Luck.
jyhash is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 02:48 PM   #16
Red_Bean_Bun
Captain
 
Drives: E92
Join Date: Nov 2009
Location: Wilmington, DE

Posts: 707
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by ndog14 View Post
Internal Battery Sensor, IBS.
So that's what it is .... Thought it was something to do with bowels ...
Red_Bean_Bun is offline  
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 03:02 PM   #17
Feshdogg
Private
 
Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: Feb 2011
Location: Orange County, CA

Posts: 54
iTrader: (1)

Yes, I read about jiggling a cable. But I am at work and thought I could get more input before I try on my lunch break. I don't know exactly where the cable is and it's currently a PITA to crawl and twist in my car to get to the fuse box, etc. I am going to try right now.

Thanks.
Feshdogg is offline  
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 03:22 PM   #18
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Is this fixed on newer models? I have a 2010 328i and am scared after reading this post?

Is this something I should bring up in a couple weeks when I'm going in for service?

Thanks and good luck...
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 03:40 PM   #19
Feshdogg
Private
 
Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: Feb 2011
Location: Orange County, CA

Posts: 54
iTrader: (1)

I removed the cover below the glove box to gain better access. Wiggled a bunch of crap back there. It probably was the very thick RED cable (indicating +12V, I assume). It's all pretty crowded back there, but I got all power back right away.

I am going to call the dealer to see if they have heard of the problem before and if I should get anything done under warranty/TSB. I'll post my findings.
Feshdogg is offline  
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 05:02 PM   #20
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
 
MrDummy's Avatar
 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

Posts: 1,643
iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Holy crap, this sucks for us owners that this cheap clip affects...

Glad your power came back though..
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
MrDummy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 07:11 PM   #21
Feshdogg
Private
 
Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: Feb 2011
Location: Orange County, CA

Posts: 54
iTrader: (1)

Scheduled appt. for tomorrow at dealer. At least I don't have to tow it there now! I'll post what they tell me.
Feshdogg is offline  
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 08:40 AM   #22
simon
Private First Class
 
simon's Avatar
 
Drives: E92 Montego Blue 328i
Join Date: Mar 2005
Location: Atlanta, GA

Posts: 106
iTrader: (1)

There is a TSB for this. The junction box and B+ cable, running from the trunk to behind the glovebox need to be replaced. It happened to my car and my dealer quoted me "10 to 15" hours of labor + parts. I didn't want to DIY because my fingers are fat and I hate that type of work, so I took it to an indy who charged 3.5 hours + parts.

Good luck.
simon is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
328i, battery, electrical, problem, starting problems

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:32 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST