E90Post
 


jb4store
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Correct ECU info?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-16-2012, 08:20 PM   #1
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Correct ECU info?

so I was looking for which ECU I had today and came across 2 different codes.


My COBB AP said this:



"I8A0S"

My BT TOOL said this:



"I860S"


On COBB's website they recognize these two ECU's as being different, so I was just wondering which one is right?

and also, could this be why my COBB won't fully uninstall if the ECU info is not right?

My car was built in 10/22/2007 if anyone can confirm which ECU I should have.

Last edited by AU335i; 01-16-2012 at 08:29 PM.
Appreciate 0
      01-16-2012, 09:07 PM   #2
Velocity26
Resident old fart
2

 
Velocity26's Avatar
 
Drives: 2010 335i M-Sport
Join Date: Oct 2011
Location: Florida


Posts: 259
iTrader: (4)

Did you buy the Cobb used?
Appreciate 0
      01-16-2012, 09:39 PM   #3
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Velocity26 View Post
Did you buy the Cobb used?
yes i did.
Appreciate 0
      01-16-2012, 09:50 PM   #4
ErvGotti
Major
14

 
Drives: 2008 135i 6MT
Join Date: Jul 2010
Location: Bury St Edmunds UK


Posts: 1,168
iTrader: (5)

Garage List
2008 135i  [3.00]
Cobb won't fully uninstall??? First off is the Cobb currently installed on your vehicle? If so then you should contact Cobb to see why it wont uninstall. Since you bought the Cobb unit used it seems like whomever you bought it from did not uninstall it from his car hence the AP showing his DME info and the BT tool showing yours. If this is case then you will need to send the AP back to the original owner and have him uninstall it from his car.This is what I'm guessing happened as the Cobb AP and BT tool show the same info for my car.
Appreciate 0
      01-16-2012, 10:22 PM   #5
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by ErvGotti View Post
Cobb won't fully uninstall??? First off is the Cobb currently installed on your vehicle? If so then you should contact Cobb to see why it wont uninstall. Since you bought the Cobb unit used it seems like whomever you bought it from did not uninstall it from his car hence the AP showing his DME info and the BT tool showing yours. If this is case then you will need to send the AP back to the original owner and have him uninstall it from his car.This is what I'm guessing happened as the Cobb AP and BT tool show the same info for my car.
Yes the cobb is installed on the vehicle. When I try to uninstall it will get to 100% and then it will say "Cannot Communicate with ECU" and go into "Recovery mode" every time.

I contacted COBB about it and they said something about the battery needing to be hooked up to an external source (jump box or something) or the ECU won't be able to get enough power or something...I didn't have an external source and any more patience so I just called it quits and left it on there for the time being...

The COBB can still flash maps and fully go through Recovery Mode after it gives me that ERROR but it just wont complete an uninstall for some reason.

and I thought if the car didn't match the info stored on the AP it wouldn't let you install the AP in the first place?
Appreciate 0
      01-16-2012, 11:04 PM   #6
ErvGotti
Major
14

 
Drives: 2008 135i 6MT
Join Date: Jul 2010
Location: Bury St Edmunds UK


Posts: 1,168
iTrader: (5)

Garage List
2008 135i  [3.00]
Quote:
Originally Posted by AU335i View Post
Yes the cobb is installed on the vehicle. When I try to uninstall it will get to 100% and then it will say "Cannot Communicate with ECU" and go into "Recovery mode" every time.

I contacted COBB about it and they said something about the battery needing to be hooked up to an external source (jump box or something) or the ECU won't be able to get enough power or something...I didn't have an external source and any more patience so I just called it quits and left it on there for the time being...

The COBB can still flash maps and fully go through Recovery Mode after it gives me that ERROR but it just wont complete an uninstall for some reason.

and I thought if the car didn't match the info stored on the AP it wouldn't let you install the AP in the first place?
Ok sounds like your battery is a little weak, another way to hook to an external source without a charger or something is to jump it to another car, have the other car running but leave yours shut off. Or try going for a long drive and see if that'll juice up the battery a bit say a 30 min drive.

As far as why the AP and the BT tool show two different DME's. I dont know all I know is that mine matches up I have the IJEOS DME.
Appreciate 0
      01-16-2012, 11:16 PM   #7
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by ErvGotti View Post
Ok sounds like your battery is a little weak, another way to hook to an external source without a charger or something is to jump it to another car, have the other car running but leave yours shut off. Or try going for a long drive and see if that'll juice up the battery a bit say a 30 min drive.

As far as why the AP and the BT tool show two different DME's. I dont know all I know is that mine matches up I have the IJEOS DME.
I really don't think it's my battery... I flash my maps and did the entire Recovery process fine without an external source.
Appreciate 0
      01-16-2012, 11:24 PM   #8
Velocity26
Resident old fart
2

 
Velocity26's Avatar
 
Drives: 2010 335i M-Sport
Join Date: Oct 2011
Location: Florida


Posts: 259
iTrader: (4)

I can't help but think that the incorrect ECU data must be from the previous owner.

I know that after I installed the Cobb, I backed-up the OEM ECU data to my computer in case something crazy happened to the Cobb, I would always have a copy.

I would hook the Cobb to your computer and see how many "ROM" files it has stored.
Appreciate 0
      01-17-2012, 09:26 AM   #9
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Velocity26 View Post
I can't help but think that the incorrect ECU data must be from the previous owner.

I know that after I installed the Cobb, I backed-up the OEM ECU data to my computer in case something crazy happened to the Cobb, I would always have a copy.

I would hook the Cobb to your computer and see how many "ROM" files it has stored.
I'm pretty sure I only have 1 but i'll check again today
Appreciate 0
      01-17-2012, 09:51 AM   #10
Velocity26
Resident old fart
2

 
Velocity26's Avatar
 
Drives: 2010 335i M-Sport
Join Date: Oct 2011
Location: Florida


Posts: 259
iTrader: (4)

The name of the ROM file will also reflect the car that it came from.
Appreciate 0
      01-17-2012, 11:16 PM   #11
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

checked the file today, only one ROM stored. and its the I8A0S ecu
Appreciate 0
      01-19-2012, 07:32 PM   #12
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
Bulgaria
80

 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL


Posts: 4,178
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Guess what?!! I am in the same boat as you! I bought a BRAND NEW Cobb AccessPort from a highly reputable vendor here last fall.

The Access port detected that my ECU is I8A0S, but in actuality this is what the BAV tool is detecting:



I've been running the wrong ECU firmware from day one! I've been having constant driveability issues with Cobb, weird stuff happening to my car like the radiator fan turning on randomly, and most recently a series of seemingly incurable misfires.

Needless to say I am very pissed about this. I'll be sending all of this feedback to Cobb.
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
Appreciate 0
      01-19-2012, 08:36 PM   #13
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by vasillalov View Post
Guess what?!! I am in the same boat as you! I bought a BRAND NEW Cobb AccessPort from a highly reputable vendor here last fall.

The Access port detected that my ECU is I8A0S, but in actuality this is what the BAV tool is detecting:



I've been running the wrong ECU firmware from day one! I've been having constant driveability issues with Cobb, weird stuff happening to my car like the radiator fan turning on randomly, and most recently a series of seemingly incurable misfires.

Needless to say I am very pissed about this. I'll be sending all of this feedback to Cobb.

hmm yeah... so the last few lines on that BT tool info is the right ecu code? or do you think the BT tool says I860S for ANY vehicle?


can anyone else with a BT tool plug it up and see what their's says?
Appreciate 0
      01-19-2012, 10:53 PM   #14
Rob@Cobb
Lieutenant
9

 
Drives: 2011 E92 335i ///M Pack
Join Date: Dec 2010
Location: Austin, TX


Posts: 468
iTrader: (0)

Hey Gents,

The ECU stores revisions to which it has been flashed by the BMW tools. Think of it as a log of the ECUs flash life. My guess is the Bav tool is not reading down the array of previous ROM revisions. If you request the top, you get the oldest version or what the ECU was first flashed too. I860S is quite old in the MSD80 world.

vasillalov and AU335i,

When was the last time the dealer updated your ECU?

Cheers,
Rob
Appreciate 0
      01-19-2012, 10:55 PM   #15
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Rob@Cobb View Post
Hey Gents,

The ECU stores revisions to which it has been flashed by the BMW tools. Think of it as a log of the ECUs flash life. My guess is the Bav tool is not reading down the array of previous ROM revisions. If you request the top, you get the oldest version or what the ECU was first flashed too. I860S is quite old in the MSD80 world.

vasillalov and AU335i,

When was the last time the dealer updated your ECU?

Cheers,
Rob
sometime back in August. is there any other sure method of figuring out what code you have or would you say the COBB is accurate?
Appreciate 0
      01-19-2012, 10:55 PM   #16
Rob@Cobb
Lieutenant
9

 
Drives: 2011 E92 335i ///M Pack
Join Date: Dec 2010
Location: Austin, TX


Posts: 468
iTrader: (0)

AU335i,

Were my guys able to get you sorted out on uninstalling? The MSD8x ECUs do very weird things when the battery voltage goes low. It may seem like all is ok because something seemed to complete ok, but it may not have. Having a good voltage is very important.

Cheers,
Rob
Appreciate 0
      01-19-2012, 10:56 PM   #17
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
Bulgaria
80

 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL


Posts: 4,178
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Quote:
Originally Posted by Rob@Cobb View Post
Hey Gents,

The ECU stores revisions to which it has been flashed by the BMW tools. Think of it as a log of the ECUs flash life. My guess is the Bav tool is not reading down the array of previous ROM revisions. If you request the top, you get the oldest version or what the ECU was first flashed too. I860S is quite old in the MSD80 world.

vasillalov and AU335i,

When was the last time the dealer updated your ECU?

Cheers,
Rob
EDIT:
Mine was last reflashed in Jan 2011 during the HPFP and Injector recall campaign.
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine

Last edited by vasillalov; 01-19-2012 at 11:05 PM.
Appreciate 0
      01-19-2012, 10:57 PM   #18
Rob@Cobb
Lieutenant
9

 
Drives: 2011 E92 335i ///M Pack
Join Date: Dec 2010
Location: Austin, TX


Posts: 468
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AU335i View Post
sometime back in August. is there any other sure method of figuring out what code you have or would you say the COBB is accurate?
If your ECU was updated in Aug 2011, it most certainly is the latest at I8A0S. The AP is reporting correctly.

Cheers,
Rob
Appreciate 0
      01-19-2012, 11:01 PM   #19
AU335i
Captain
17

 
AU335i's Avatar
 
Drives: 2008 335i E92
Join Date: Dec 2010
Location: Auburn, AL


Posts: 886
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Rob@Cobb View Post
AU335i,

Were my guys able to get you sorted out on uninstalling? The MSD8x ECUs do very weird things when the battery voltage goes low. It may seem like all is ok because something seemed to complete ok, but it may not have. Having a good voltage is very important.

Cheers,
Rob
I quit in frustration before trying to hook up the battery to charge it... only reason why I was trying to uninstall it was because I was/might still be having problems with the tune and/or car. Been emailing Ian though so hopefully everything gets worked out!
Appreciate 0
      01-19-2012, 11:04 PM   #20
RaihaX
Major General
Australia
64

 
RaihaX's Avatar
 
Drives: 08' 135i
Join Date: Aug 2008
Location: Australia, Perth


Posts: 5,029
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by AU335i View Post
I quit in frustration before trying to hook up the battery to charge it... only reason why I was trying to uninstall it was because I was/might still be having problems with the tune and/or car. Been emailing Ian though so hopefully everything gets worked out!
Is this your timing drop issues - I remember you made a thread about it I think?
Appreciate 0
      01-19-2012, 11:06 PM   #21
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
Bulgaria
80

 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL


Posts: 4,178
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Correction: Mine was last reflashed on Jan 03, 2011. I just checked the invoice from my log book.
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
Appreciate 0
      01-19-2012, 11:14 PM   #22
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
Bulgaria
80

 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL


Posts: 4,178
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
I'll send an email to Bavarian Technic asking for more info on how their software detects the Program Reference. This is weird to say the least...
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:43 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST