E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > E90 Problem Tried to many solutions need help



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-23-2012, 12:04 PM   #1
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

E90 Problem Tried to many solutions need help

Hello!
I'm new to this forum
i have a E90 2006 325i i got this code of the scanner

A0B4 CAS Engine Start Starter Operation

the car starts and drivers perfectly but sometimes when i try to start it just wont crank... i tried for over 10 mins trying to push the button the start and all the sudden it started again! day or two later same problem! iv tried with and with out jumpers and same problem after 15-20 mins it starts again,

I got a remmanufactured Bosch Starter and its a 3-4 job to replace this starter, once i installed it everything worked for 2-3 days then same exact problem, i checked to see if power is going to the starter when i push the button and it is! so im like shoot this starter is defected! so i order one from the dealer $300.00 ( reman not new )
another 3 hour of work installed the new * Reman * starter from the dealer which is Bosch again but the crank sounded much more stronger then just the Bosch Reman from part stores so im like WallAa , this is it

2-3 days later same exact problem! i changed the alternator & the battery ** From Dealer ** Same Exact problem!

when the problem happens there is power to the car igniton turns on, but no crank! power going to the starter when button pushed!

iv spent to much money and hours of labor on this car,
id appreciate any help
Thank you in advance!
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-02-2012, 11:47 PM   #2
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Bump.... Any one???

So iv changed the following

IBS New
3 Starter 1 Used 1 Rebuild by Bosch & One From The Dealer
New Starter Cable
Alternator
New Battery From The Dealer
I registered the battery as well
CAS New & Re Alined CAS > DME
Start Stop Button New
Brake Switch new
I Have Checked All The Fuses & The ones in the Engine ECU Box

And Still NO LUCK!

Some times the car starts up fine there are times i drive 200 miles or 10 miles & when i go back to my car to start it up NO Start and when i check the codes with the GT1 it says A0B4 Engine Start, Starter operation Currently Present i clear stand it comes back! also NO check engine light when problem occurs but stored IN the DME

When the car does start up fine the A0b4 Code doesn't come on and clears just fine!

Any Help will be very appreciated and respected..

Thank You!
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-02-2012, 11:53 PM   #3
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Sorry but one more thing...
Also when i scan with the GT1 CANSYS System Analysis it gives these codes
FFF Cansys: Communication Fault
Fault Details in info memory

And in the DSC Dynamic Stability Control MK shows this codes
D35A Cansys : DSC No Message ( CAS 304 )

Thank you again!
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-03-2012, 01:02 AM   #4
queensfield
First Lieutenant
 
Drives: 2006 330i E90
Join Date: Aug 2011
Location: So Cal

Posts: 343
iTrader: (0)

Perhaps it is the solenoid in the electric steering lock system that does not disengage properly and is intermittent. Do you hear a low level click sound when the fob is inserted?
queensfield is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2012, 04:49 PM   #5
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Hello queensfield.
Right now the car is starting up. So it will be hard diagnosing it.
I need to try what you said when the problem happens and car won't start.
Happens hourly to weekly. Its killing me
When car is running no problem it won't turn off on me. But when I turn it off and restart the car that's when randomly won sart :(
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-03-2012, 11:35 PM   #6
queensfield
First Lieutenant
 
Drives: 2006 330i E90
Join Date: Aug 2011
Location: So Cal

Posts: 343
iTrader: (0)

Hey George. When it refuses to start, perhaps listen to the disengage sound of the solenoid when you insert the key fob. If the starter is good, IBS is OK, battery is providing voltage, then electronic lock steering is a real possibility and it might be intermittent. Hope you fix your problem soon. Let us know.
queensfield is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-04-2012, 07:17 AM   #7
q_jonblaze
Captain
 
Drives: e93
Join Date: Feb 2009
Location: muahahhahahhahahaha

Posts: 621
iTrader: (3)

ive got an issue where i had the engine taken out of the car and now when it has been put back in and everything assembled....the car turns over but does not start!!!! the car was running and starting everytime perfectly before we took the engine and now will not start...any help?
q_jonblaze is offline  
0
Reply With Quote
      05-04-2012, 08:35 AM   #8
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Hi Queensfield.
will try and let you know

HI G Jonblaze > you probably need to check fuse and if you have a scanner scan it maybe something to do with the immobilizer , usually when car turns and just turns with no start i get a immobilizer code which is built in the with the CAS Module under the drivers side dash, you can RE- Aline CAS - DME and it should work.
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-04-2012, 11:50 AM   #9
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Hello,

the car is starting right now & i hear the steering lock clicking,
im waiting for it to stop again and if i hear it still

Auto logic is connected & here is the battery voltage its reading

Car started on Idle Battery Voltage 11.88V
Terminal 15 Wake Up PT CAN 12.60 - 11.44V
Terminal 15 Wake Up ACC .13V

Car Turned Off Battery Voltage .10V ? and some times it goes up i think and back down..
Terminal 15 Wake Up PT CAN 0.0V
Terminal 15 Wake Up ACC 0.0V

Car Turned on With AC & Lights ON
Battery Voltage 12.70V
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-04-2012, 11:58 AM   #10
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

But The Battery Voltage Is in the range of 11.50-13.10 car started it fluctuating
is this normal? and car off its going down to .13- 0 Volts is it because the car is sleeping?
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-08-2012, 02:47 AM   #11
q_jonblaze
Captain
 
Drives: e93
Join Date: Feb 2009
Location: muahahhahahhahahaha

Posts: 621
iTrader: (3)

how do you realign these? via a scan tool or something of the sort? any instructions? sorry, a bit of a noob with electrics but would like to know what im talking about when narrating to someone else
q_jonblaze is offline  
0
Reply With Quote
      05-08-2012, 04:17 AM   #12
gchild
First Lieutenant
 
Drives: honda
Join Date: Jan 2012
Location: london

Posts: 340
iTrader: (0)

Hi George,

I think i may have a similar issue like you...see my post here:

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=686114

I have only had one issue of not starting on the first push of the button in the last week (only had the car for 3 weeks)

Just monitoring the situation at the moment, i don't have any fault code readers so don't know if i'm getting any errors being logged.

I will let you know how things develop and have subscirbed to your thread.

One thing was mentioned on my post was to check whether your brake light switch is working (assuming that you have an auto)
gchild is offline  
0
Reply With Quote
      05-11-2012, 02:24 AM   #13
gchild
First Lieutenant
 
Drives: honda
Join Date: Jan 2012
Location: london

Posts: 340
iTrader: (0)

Any progress towards resolution George?
gchild is offline  
0
Reply With Quote
      05-11-2012, 07:20 PM   #14
kfrazie1
Lieutenant
 
kfrazie1's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

Posts: 445
iTrader: (4)

Pulled this from manual. Maybe give it a shot....

PROBLEM: Engine does not crank. Only the SRS (Supplemental Restraint System) and red brake lights show in the instrument cluster with ignition on. FC A111 (ELV voltage supply fault) is stored in the CAS (Car Access System).

NOTE: As a result of a change in government requirements, the ELV was deleted in most 2007 and later models. Anti-theft protection continues to be provided by drive-away protection in EWS.

SOLUTION: Disconnect the IBS connector (3 pin connector with 2 wires) at the negative battery terminal. Follow the white/blue and gray wires from the IBS to locate the connector.

Now try starting the vehicle. If the vehicle starts, replace the faulty IBS.


-----------------------
The IBS is connected to the negative battery terminal. Be careful as it is sensitive to mechanical stress and strain.
------------------------
Here's more information:

If the starter and solenoid click repeatedly without starting vehicle:
-Check battery state of charge
-Inspect battery and starter cables, terminals, amd ground connections for good contact. In particular, make sure ground connections between battery, body, and engine are completely clean and tight.
-If no faults are found, starter may be faulty and should be replaced.

If starter fails to operate, check the following:
-Car Access System. Try another ignition key. If no faults can be found, have CAS checked using BMW scan tool.
NOTE: Automatic transmission neutral safety switch function is built into the transmission mechatronics electronics. Failure of this function causes a no-start condition.
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels

Last edited by kfrazie1; 05-11-2012 at 07:33 PM.
kfrazie1 is offline  
0
Reply With Quote
      05-12-2012, 01:31 PM   #15
gchild
First Lieutenant
 
Drives: honda
Join Date: Jan 2012
Location: london

Posts: 340
iTrader: (0)

Hi, is that taken from a workshop manual? If so, I may grab one off eBay as they are quite cheap
gchild is offline  
0
Reply With Quote
      05-12-2012, 11:37 PM   #16
kfrazie1
Lieutenant
 
kfrazie1's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

Posts: 445
iTrader: (4)

From the Bently service manual. Cost about 80 bucks but well worth it.
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels
kfrazie1 is offline  
0
Reply With Quote
      05-14-2012, 06:14 PM   #17
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Hello gchild Still nothing

i changed the fuse box since terminal 15 relay is built in....

3-4 days later same damn problem i still have not found a solution !

IBS New 2 times
3 Starter 1 Used 1 Rebuild by Bosch & One From The Dealer
New Starter Cable
Alternator
New Battery From The Dealer
I registered the battery as well
CAS New & Re Alined CAS > DME
Start Stop Button New
Brake Switch new 2 times
I Have Checked All The Fuses & The ones in the Engine ECU Box
Changed the fuse box


im thinking maybe the DME or the JBE Junction box?
Any one
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-14-2012, 06:18 PM   #18
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

kfrazie1 > thanks for your post i tried the IBS and changed it Two times

When the problem occurs i can start the starter by feeding power so starter isnt the problem also replaced it two 2 times lol.....
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-14-2012, 06:24 PM   #19
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Here is some information maybe it will help you guys and in future

http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/10/97/15

also go Google.com Type E90 Voltage

click on
03_E90 Voltage Supply and Bus.qxd

it has very very good info on E90 voltage / power management information
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-14-2012, 11:18 PM   #20
queensfield
First Lieutenant
 
Drives: 2006 330i E90
Join Date: Aug 2011
Location: So Cal

Posts: 343
iTrader: (0)

Hey George. A thought- try updating the DME software. Dealer might charge you $80-120 or so for getting a software update.
queensfield is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-15-2012, 02:55 PM   #21
GeorgeSorfazian
New Member
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Jan 2012
Location: Northridge

Posts: 12
iTrader: (0)

Hello.
Do you thing might be the problem ?
Only option left DME or JBE.
GeorgeSorfazian is offline  
0
Reply With Quote
      05-15-2012, 05:47 PM   #22
kfrazie1
Lieutenant
 
kfrazie1's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

Posts: 445
iTrader: (4)

Here's some more information:

Symptom - Engine does not vrank
Probable Cause - Fault in CAS.
Solution - Try another key

Symptom - Engine cranks slowly or not at all, solenoid clicks when starter is operated
Cause - 1. Battery cables loose, dirty, corroded. 2. Battery discharged 3. Battery to body ground cable in trunk loose, dirty, or corroded. 4. Poor connection at starter motor terminal X6512 5. Starter motor or solenoid faulty.

Obviously, you've ruled out a lot of these. I know the starter is good, but double check your connection is tight.
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels

Last edited by kfrazie1; 05-15-2012 at 05:54 PM.
kfrazie1 is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:24 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST