Tirerack
Use the following links to go directly to useful tirerack winter items: Tirerack Winter Tires. Gary's Winter Tire FAQ.
Using the links directly supports E90Post with tirerack sales commision!

  E90Post
 


TireRack

   PLEASE HELP SUPPORT E90POST BY DOING YOUR TIRERACK SHOPPING FROM THIS BANNER, THANKS!
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Wheels and Tires Forum Sponsored by The Tire Rack > TPMS Inactive?



Wheels and Tires forum Sponsored by The Tire Rack
Please help to directly support e90post by doing your tirerack shopping from the above link. For every sale made through the link, e90post gets sponsor support to keep the site alive. Disclaimer

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-03-2012, 10:06 AM   #1
banky
First Lieutenant
9
Rep
348
Posts

 
Drives: 2007 335i e92
Join Date: Jul 2011
Location: Houston

iTrader: (1)

TPMS Inactive?

Just got the car back from the body shop and they sent one wheel to get refinished. the dash (non-iDrive) says TPMS Inactive. It wont allow me to reset as when i press the BC button on "Reset" it jus says Inactive again.

the little icon is lit up in yellow on the actual dash. i was told to drive a couple miles for it to reset itself but that didnt do after a 30 minute drive back from the shop.

any ideas? ive searched but really no definitive answers and nothing very detailed.
Appreciate 0
      02-03-2012, 11:29 AM   #2
s2kman
Private First Class
Belarus
2
Rep
110
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: May 2010
Location: PA

iTrader: (0)

what do you mean by "they sent one wheel to get refinished?" are you running spare or something?
1. If not all TPMS are in place - computer will not reset.
2. If you got new TPMS, it will not detect it automatically
3. To reset TPMS you have to stop the car, it will not allow you to click reset while driving.
4. You have to drive couple of miles after you clicked reset.
5. TPMS can be two different types, don't remember when they switched (I guess after LCI release in 2010) but basically on your 07 should be old style TPMS and new ones will not work

Hope this helped
__________________
/ Was mich nicht umbringt, macht mich starker /
Appreciate 0
      02-03-2012, 11:55 AM   #3
banky
First Lieutenant
9
Rep
348
Posts

 
Drives: 2007 335i e92
Join Date: Jul 2011
Location: Houston

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by s2kman View Post
what do you mean by "they sent one wheel to get refinished?" are you running spare or something?
no, im assuming they dis-mounted the tire, fixed the rim, then remounted. im running on my wheel.

Quote:
Originally Posted by s2kman View Post
1. If not all TPMS are in place - computer will not reset.
they assure me the TPMS is there. All i see is my normal Valve stem, which is what i think my model TPMS is (2007)

Quote:
Originally Posted by s2kman View Post
2. If you got new TPMS, it will not detect it automatically
the same TPMS was used.

Quote:
Originally Posted by s2kman View Post
3. To reset TPMS you have to stop the car, it will not allow you to click reset while driving.
when i "click" Reset, it just says "Inactive" and will not allow me to reset. im doing this while parked. (neutral, ebrake up)

Quote:
Originally Posted by s2kman View Post
4. You have to drive couple of miles after you clicked reset.
see above.

Quote:
Originally Posted by s2kman View Post
5. TPMS can be two different types, don't remember when they switched (I guess after LCI release in 2010) but basically on your 07 should be old style TPMS and new ones will not work
using the same TPMS i had on before. i didnt buy new ones nor did they give me new ones.

hope that provides more information.. it literally says "Inactive" on my dash. when i click through my errors.
Appreciate 0
      02-03-2012, 12:30 PM   #4
s2kman
Private First Class
Belarus
2
Rep
110
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: May 2010
Location: PA

iTrader: (0)

I would try to use scan tool and see if there are any errors.
It may be your TPMS module failing, or that TPMS that was taken out for repair mulfanctioning... good luck

P.S. on a side note, if body shop did some work on a car and removed a fender liner, it's possible that they forget to plug TPMS module back. It sits from on the inner side of the liner.
__________________
/ Was mich nicht umbringt, macht mich starker /

Last edited by s2kman; 02-03-2012 at 12:37 PM.
Appreciate 0
      02-03-2012, 01:58 PM   #5
banky
First Lieutenant
9
Rep
348
Posts

 
Drives: 2007 335i e92
Join Date: Jul 2011
Location: Houston

iTrader: (1)

i appreciate the help. no scan tool over here... im hoping someone has run into this before on the forum ;(
Appreciate 0
      02-07-2012, 08:35 PM   #6
banky
First Lieutenant
9
Rep
348
Posts

 
Drives: 2007 335i e92
Join Date: Jul 2011
Location: Houston

iTrader: (1)

turns out theres a little electrical box in the passenger side wheel well that wasnt plugged in. i plugged it in, not knowing what it was and my problem went away. *sigh*
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:34 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST