E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > Codes and limp mode



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-26-2015, 12:05 AM   #1
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Codes and limp mode

So today the car went into limp mode. I got these codes as well as a engine malfunction, DSC, and xdrive warning lights. Currently, the car sounds like it's gasping for air.

2CEF Throttle valve actuator, activation
2D09 Throttle Valve
CDAD Requirement road wheel torque drive line, BF

I also had a slew of other ones like 2E19, but I got rid of them after replacing the coilpack. The three I listed above are hard faulted, so I'm just going to replace the throttlebody. Hopefully that clears everything up.

Lastly, I wanted to see if anyone had any ideas what CDAD is actually referring to. I googled it but I still don't really know. Also, would like to know if anyone has any other ideas as to what could be the cause or what else I should replace (other than coils and spark plugs).

For reference, here are the codes I cleared out:
2A82
2A98
2E19
2A99
2CFB
Appreciate 0
      05-26-2015, 12:23 AM   #2
TheAxiom
Major General
TheAxiom's Avatar
873
Rep
5,423
Posts

Drives: E92 6 Speed
Join Date: Nov 2013
Location: Florida

iTrader: (3)

Hmm

Try cleaning the MAF, mine threw a torque limiting code of some sort a little bit ago.
__________________
E92 Msport
Appreciate 0
      05-26-2015, 01:29 AM   #3
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Quote:
Originally Posted by TheAxiom View Post
Hmm

Try cleaning the MAF, mine threw a torque limiting code of some sort a little bit ago.
Worth a shot. I'll hit it with some CRC MAF cleaner.
Appreciate 0
      05-26-2015, 09:33 AM   #4
hassmaschine
Colonel
301
Rep
2,202
Posts

Drives: 2006 330i 6sp w/ sport package
Join Date: Jun 2014
Location: earth

iTrader: (0)

BF is actually hex code for "relative Momentenforderung von MSR über CAN", or "relative torque demand of MSR via CAN".

could be caused by the limp mode.
Appreciate 0
      05-26-2015, 12:35 PM   #5
SDemetris
FSAE Dude
United_States
29
Rep
746
Posts

Drives: E90 328xi
Join Date: Jul 2012
Location: Pittsburgh, PA

iTrader: (0)

I think that just means its in limp mode. I would try the classic clean maf and vanos solenoids... has cleared the SES light for me on 3 different occations.
Appreciate 0
      05-26-2015, 01:28 PM   #6
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Quote:
Originally Posted by hassmaschine View Post
BF is actually hex code for "relative Momentenforderung von MSR über CAN", or "relative torque demand of MSR via CAN".

could be caused by the limp mode.
Ok, then it'll hopefully get cleared after I get the car up and running again.

Quote:
Originally Posted by SDemetris View Post
I think that just means its in limp mode. I would try the classic clean maf and vanos solenoids... has cleared the SES light for me on 3 different occations.
Great, thanks. I'll see if cleaning the MAF does the trick.
Appreciate 0
      05-27-2015, 12:04 PM   #7
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
I hit the MAF with some cleaner today and nothing changed, engine cut off in 10secs.
Appreciate 0
      05-27-2015, 12:37 PM   #8
TheAxiom
Major General
TheAxiom's Avatar
873
Rep
5,423
Posts

Drives: E92 6 Speed
Join Date: Nov 2013
Location: Florida

iTrader: (3)

Unplug it completely. Did you clean/check the throttle body?
__________________
E92 Msport
Appreciate 0
      05-27-2015, 12:59 PM   #9
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Quote:
Originally Posted by TheAxiom View Post
Unplug it completely. Did you clean/check the throttle body?
I unplugged it before give it a liberal dose of MAF cleaner, let it dry and then plugged it back in. Throttle body is next on the list, I've got a replacement on the way. Then I've got to pull out the whole SC. I just have to find a day full day to dedicate to it.
Appreciate 0
      05-27-2015, 02:12 PM   #10
TheAxiom
Major General
TheAxiom's Avatar
873
Rep
5,423
Posts

Drives: E92 6 Speed
Join Date: Nov 2013
Location: Florida

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by kisho View Post
I unplugged it before give it a liberal dose of MAF cleaner, let it dry and then plugged it back in. Throttle body is next on the list, I've got a replacement on the way. Then I've got to pull out the whole SC. I just have to find a day full day to dedicate to it.
No, I mean try driving without the MAF hooked up.
__________________
E92 Msport
Appreciate 0
      05-27-2015, 03:00 PM   #11
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Quote:
Originally Posted by TheAxiom View Post
No, I mean try driving without the MAF hooked up.
Oh, I'll go give that a try. If it works, does that indicate a faulty MAF?
Appreciate 0
      05-27-2015, 03:42 PM   #12
TheAxiom
Major General
TheAxiom's Avatar
873
Rep
5,423
Posts

Drives: E92 6 Speed
Join Date: Nov 2013
Location: Florida

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by kisho View Post
Oh, I'll go give that a try. If it works, does that indicate a faulty MAF?
Likely
__________________
E92 Msport
Appreciate 0
      05-27-2015, 03:44 PM   #13
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Quote:
Originally Posted by TheAxiom View Post
Likely
Thanks, I'll give that a try when I get home.
Appreciate 0
      05-27-2015, 11:18 PM   #14
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Gave it a go with the MAF unplugged and the car couldn't even stay on for 5 seconds before it cut off.
Appreciate 0
      05-28-2015, 08:53 AM   #15
TheAxiom
Major General
TheAxiom's Avatar
873
Rep
5,423
Posts

Drives: E92 6 Speed
Join Date: Nov 2013
Location: Florida

iTrader: (3)

So it's not the MAF, the car should normally be able to tun with the base map. Throttle body would be the next step.
Appreciate 0
      05-28-2015, 10:55 AM   #16
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Quote:
Originally Posted by TheAxiom View Post
So it's not the MAF, the car should normally be able to tun with the base map. Throttle body would be the next step.
Yeah, just waiting for it to arrive.
Appreciate 0
      05-28-2015, 11:21 AM   #17
TheAxiom
Major General
TheAxiom's Avatar
873
Rep
5,423
Posts

Drives: E92 6 Speed
Join Date: Nov 2013
Location: Florida

iTrader: (3)

You didn't try cleaning the stock on first?
__________________
E92 Msport
Appreciate 0
      05-28-2015, 12:08 PM   #18
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
It's just some insurance.
Appreciate 0
      05-28-2015, 03:55 PM   #19
stormtrooper7
Private First Class
3
Rep
138
Posts

Drives: 2006 330i
Join Date: Feb 2013
Location: Winnipeg, CANADA

iTrader: (0)

I've cleaned my TB to no avail. I still get the throttle valve errors from time to time.

Please let us know the outcome of the replacing the TB. I know someone on here already did and the results were, well, not promising. Same symptoms.
Appreciate 0
      06-01-2015, 10:11 PM   #20
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
So I found some time to replace the throttle body today. I even put in new plugs and coils.

The plugs were all carbon fouled and the new ones are already getting carbon deposits.

The car now starts but has a really rough idle, which shakes the entire car. It hovers 300-500rpm.

The current codes:

2ABC Charging pressure sensor, electrical
2DEB Power management, Vehicle wiring system control
0000 Failure location not implemented
2CFB Throttle Valve adaptation value
2FA3 Coding missing
2D09 Butterfly Valve
Appreciate 0
      06-01-2015, 10:30 PM   #21
hassmaschine
Colonel
301
Rep
2,202
Posts

Drives: 2006 330i 6sp w/ sport package
Join Date: Jun 2014
Location: earth

iTrader: (0)

Could your battery be kaput? Some of those codes make no sense, esppecially 0000. Do you have a tune?
Appreciate 0
      06-01-2015, 10:44 PM   #22
kisho
Quiet till poked
United_States
55
Rep
1,177
Posts

Drives: E90 325xi
Join Date: Mar 2009
Location: MD

iTrader: (12)

Garage List
2006 325xi  [4.75]
Quote:
Originally Posted by hassmaschine View Post
Could your battery be kaput? Some of those codes make no sense, esppecially 0000. Do you have a tune?
Yea, I have the ESS supercharger and they had the car tuned in house. As for the battery, it's OEM and not even 2yrs old. I even had a battery tender on it while I tried debugging everything.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:40 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST