E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > Coding on Windows 8 64bit



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-11-2014, 07:23 PM   #1
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Coding on Windows 8 64bit

Has anyone been able to get INPA to work on windows 8? I just tried installing it just to see if it would open and I get a message of "This app can't run on your PC". Anyone know how to get around this or do I need a windows 7 laptop?
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-11-2014, 07:37 PM   #2
WilliamS
GoofBall
United_States
18
Rep
1,098
Posts

Drives: 2008 E92 N54 Xdrive
Join Date: Jun 2012
Location: Tampa, FL

iTrader: (2)

When first installed and ran it asked if I wanted to run in compatibility mode, worked ever since. The only issue Im having now is the BT cable fails if I try to log more than 3 parameters, not even BavTech can figure it out. So I will have one of those for sale soon.
Appreciate 0
      07-11-2014, 07:52 PM   #3
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by WilliamS View Post
When first installed and ran it asked if I wanted to run in compatibility mode, worked ever since. The only issue Im having now is the BT cable fails if I try to log more than 3 parameters, not even BavTech can figure it out. So I will have one of those for sale soon.
When you first tried to run the application it asked to run in compatability mode? I dont think I had that option
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-12-2014, 11:01 AM   #4
WilliamS
GoofBall
United_States
18
Rep
1,098
Posts

Drives: 2008 E92 N54 Xdrive
Join Date: Jun 2012
Location: Tampa, FL

iTrader: (2)

You should be able to right click on the shortcut and run in compatibility mode.
Appreciate 0
      07-12-2014, 11:05 AM   #5
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by WilliamS View Post
You should be able to right click on the shortcut and run in compatibility mode.
I will need to give that a try when I get to my laptop, but does the problems you stated before stop you from coding at all?
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-12-2014, 11:06 AM   #6
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

I'm interested in basic coding like mirrors fold with lock button and simple stuff like that.
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-12-2014, 11:10 AM   #7
WilliamS
GoofBall
United_States
18
Rep
1,098
Posts

Drives: 2008 E92 N54 Xdrive
Join Date: Jun 2012
Location: Tampa, FL

iTrader: (2)

Ive had no issues running any coding software or flashing once its in compatibility mode.
Appreciate 0
      07-12-2014, 09:02 PM   #8
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by WilliamS View Post
Ive had no issues running any coding software or flashing once its in compatibility mode.
For some reason I can't run in comparability mode, its not an option. I have the option to test comparability and I have the option to test it in Windows 7, Windows XP (Service Pack 3) and Windows Vista (Service Pack 2). None of these seem to work tho so I don't know what to run it in or how to get it started.
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-13-2014, 03:51 AM   #9
wildcatcrazy
Captain
wildcatcrazy's Avatar
United_States
13
Rep
751
Posts

Drives: 2009 335i M Sport
Join Date: Oct 2013
Location: Honolulu, HI

iTrader: (8)

Garage List
2009 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Chris_Rav
Quote:
Originally Posted by WilliamS View Post
Ive had no issues running any coding software or flashing once its in compatibility mode.
For some reason I can't run in comparability mode, its not an option. I have the option to test comparability and I have the option to test it in Windows 7, Windows XP (Service Pack 3) and Windows Vista (Service Pack 2). None of these seem to work tho so I don't know what to run it in or how to get it started.
64 bit is the issue. If it were 32 bit, you would be good to go.
__________________
Joseph Jones (JJ)
'09 Alpine White 335i, M Sport
Appreciate 0
      07-13-2014, 12:39 PM   #10
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

I think I finally got it, I was able to install INPA, NCS-Expert, Tool32, and WinKFP on my Windows 8 using compatability mode. I was able to open them so I believe now I just need to learn how to code lol!
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-13-2014, 02:51 PM   #11
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Now after finally getting it installed and going through many help guides I can't seem to get INPA to communicate with my car. Neither one of the black dots will come up and I don't know what to do. Idk if its my wire or if I have done something wrong. Any advice or a link to a well detailed and updated help thread would be greatly appreciated
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-13-2014, 03:47 PM   #12
deeLow
First Lieutenant
deeLow's Avatar
11
Rep
396
Posts

Drives: AW 335xi
Join Date: Jan 2014
Location: 732

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Chris_Rav
Now after finally getting it installed and going through many help guides I can't seem to get INPA to communicate with my car. Neither one of the black dots will come up and I don't know what to do. Idk if its my wire or if I have done something wrong. Any advice or a link to a well detailed and updated help thread would be greatly appreciated
Did you remember to set the cable to com1 and the latency???

Also, the dots won't turn black if the program is already open when the cable is connected. Connect it first, then open the program. If still nothing check cable settings. If still nothing again, I hope the cable you bought is white/clear with the GREEN board inside.

1 more thing...if you have a JB4 you must have it on 0
Appreciate 0
      07-13-2014, 11:23 PM   #13
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by deeLow View Post
Did you remember to set the cable to com1 and the latency???

Also, the dots won't turn black if the program is already open when the cable is connected. Connect it first, then open the program. If still nothing check cable settings. If still nothing again, I hope the cable you bought is white/clear with the GREEN board inside.

1 more thing...if you have a JB4 you must have it on 0
Thank you for this, I uninstalled all the software that I downloaded from a dropbox file and installed the CD that came with my Cable. Suprisingly it had the software on it with a walk through of how to get INPA installed correctly. As of now I got INPA installed and when I connect the cable to my car I get the two black dots!

However for some reason now my computer wont open NCSexpert... It says its not compatible with my comp (win 8 64bit) even though I have INPA, Tool32, WinKFP all working on my laptop. Do you think I should download the NCSexpert from the dropbox file like I had done previously because that one would actually open on my laptop? Or could that possibly further mess things up?
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-14-2014, 03:28 AM   #14
deeLow
First Lieutenant
deeLow's Avatar
11
Rep
396
Posts

Drives: AW 335xi
Join Date: Jan 2014
Location: 732

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Chris_Rav
Quote:
Originally Posted by deeLow View Post
Did you remember to set the cable to com1 and the latency???

Also, the dots won't turn black if the program is already open when the cable is connected. Connect it first, then open the program. If still nothing check cable settings. If still nothing again, I hope the cable you bought is white/clear with the GREEN board inside.

1 more thing...if you have a JB4 you must have it on 0
Thank you for this, I uninstalled all the software that I downloaded from a dropbox file and installed the CD that came with my Cable. Suprisingly it had the software on it with a walk through of how to get INPA installed correctly. As of now I got INPA installed and when I connect the cable to my car I get the two black dots!

However for some reason now my computer wont open NCSexpert... It says its not compatible with my comp (win 8 64bit) even though I have INPA, Tool32, WinKFP all working on my laptop. Do you think I should download the NCSexpert from the dropbox file like I had done previously because that one would actually open on my laptop? Or could that possibly further mess things up?
No clue on why it won't work. I used the thread floating on here to get mine working. I followed it word for word with the newer 50.2 Datens and the English install of INPA. Everything worked for me from the start.

There's gotta be a way to make Win8 open it in compatibility mode, but I'm not sure.

You could try the Dropbox version, but it may jack things up further, who knows.
Appreciate 0
      07-14-2014, 08:46 PM   #15
pharoh
New Member
0
Rep
17
Posts

Drives: 2010 335i
Join Date: May 2014
Location: United States

iTrader: (0)

deeLow - link to that thread please?
Appreciate 0
      07-15-2014, 08:09 AM   #16
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

I installed all the software on a windows 7 laptop I had laying around and got it working. I get the two black dots but I can't get any info from the cars ecu. The airbag test won't work
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-15-2014, 08:21 AM   #17
deeLow
First Lieutenant
deeLow's Avatar
11
Rep
396
Posts

Drives: AW 335xi
Join Date: Jan 2014
Location: 732

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Chris_Rav
I installed all the software on a windows 7 laptop I had laying around and got it working. I get the two black dots but I can't get any info from the cars ecu. The airbag test won't work
Didn't work for me either, but everything else was fine. Try reading the error faults in INPA. I think it's F5 once you get past the ECU selection screen.
Appreciate 0
      07-15-2014, 08:42 AM   #18
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by deeLow View Post
Didn't work for me either, but everything else was fine. Try reading the error faults in INPA. I think it's F5 once you get past the ECU selection screen.
I can't get my Vin to load in ncsexpert either. I'll try to post images of the errors
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-15-2014, 08:47 AM   #19
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Here are the errors I was getting from inoa and ncsexpert
Attached Images
  
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-15-2014, 09:09 AM   #20
Chris_Rav
Lieutenant
Chris_Rav's Avatar
6
Rep
451
Posts

Drives: 2011 e92 LCI 335i xdrive 6MT
Join Date: Oct 2013
Location: NJ

iTrader: (8)

Actually I'm not positive if those are the correct errors.. I'll have to try it again tonight when I get out of work
__________________
2011 AW / CR 6MT 335i Xdrive Coupe | JB4 Stage 2 | BMS Intake | Performance Spoiler | Powder Coated Red Linea Corse 818 | Blacked Out Roof | Wrapped Interior Trim
Appreciate 0
      07-18-2014, 03:22 PM   #21
WilliamS
GoofBall
United_States
18
Rep
1,098
Posts

Drives: 2008 E92 N54 Xdrive
Join Date: Jun 2012
Location: Tampa, FL

iTrader: (2)

coded yesterday with my 8.1 laptop. No issues so far. Never an error code. All I did yesterday was pull the files to use in NCS Dummy. I will write back tomorrow the modules I pulled. There are a few that I could not find in my car that makes me question a few things but Ill get by.
Appreciate 0
      07-29-2014, 05:58 AM   #22
Teq
Second Lieutenant
4
Rep
218
Posts

Drives: E90
Join Date: Feb 2014
Location: Europe

iTrader: (0)

I'm using it for almost a year under Windows 8.0 64 bit. (inpa, ncs etc.)
Never got any error.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:26 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST