E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > How do you update the ECU/Module software??



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-10-2012, 07:17 AM   #45
makkan00
Major General
makkan00's Avatar
United Kingdom
238
Rep
8,708
Posts

Drives: F10
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

iTrader: (55)

Quote:
Originally Posted by Mike Benvo View Post
I would not suggest updating the car without an ICOM or OPPS head. It's not worth the risk and unless there is a preexisting problem, there is no reason for the update.

CAS, DME, and EGS are the three modules that will prevent the car from starting if programming fails.
Thanks Mike for your input.
Actually we have added cruise control to the car and since then it is asking to update DSC module and hence I asked this question.
__________________
Appreciate 0
      07-02-2014, 03:56 PM   #46
Najt
Second Lieutenant
2
Rep
225
Posts

Drives: e92 325D 2008
Join Date: Jan 2010
Location: Czech Republic

iTrader: (0)

how can i get list of zb numbers in inpa?

I will pres shift+ f8 to get e89 chasis..and there is no option like all ecus...
Appreciate 0
      07-02-2014, 07:42 PM   #47
Sensible_
Captain
27
Rep
704
Posts

Drives: 2008 E90
Join Date: Feb 2012
Location: London

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Najt
how can i get list of zb numbers in inpa?

I will pres shift+ f8 to get e89 chasis..and there is no option like all ecus...
For my INPA setup it's:

1. Shift + F8 (for e90)
2. Select 'Functional Jobs' from popup.
3. F3 (User Identification Field - UIF)

There you will see a list of modules with zb number.
Appreciate 0
      07-24-2014, 11:54 AM   #48
dbworld4k
Gearhead
Canada
188
Rep
1,596
Posts

Drives: E92 335i + E39 M5
Join Date: Mar 2008
Location: [X] ORD [ ] YYZ

iTrader: (3)

Garage List
2009 BMW 335i  [5.00]
I obtained my ZB number for my ECU but when I go into WinkFP to select it, it's not there under MSD80. I'm using the lates SPDaten 50.2 files.

Any help?
Appreciate 0
      07-24-2014, 05:03 PM   #49
cryptomit
Lieutenant
15
Rep
588
Posts

Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

use comfort mode, it will propse proper version.
Appreciate 0
      07-25-2014, 01:47 AM   #50
dbworld4k
Gearhead
Canada
188
Rep
1,596
Posts

Drives: E92 335i + E39 M5
Join Date: Mar 2008
Location: [X] ORD [ ] YYZ

iTrader: (3)

Garage List
2009 BMW 335i  [5.00]
I am in Comfort Mode.
__________________
'09 335i Alpine White + Coral Red || '02 ///M5 Imola Red + Imola Red

FBO+PTF, Wavetrac LSD, BBS LM-R, FK coils, CPS CF lip, PE mod+quad Cyba tips, Synapse BOV, EU LCI tails, OSS V2, LED front/sides, BMW Perf. SSK/knob/boot/ebrake/V1 electronic wheel/CF trim
Appreciate 0
      07-25-2014, 04:27 AM   #51
cryptomit
Lieutenant
15
Rep
588
Posts

Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

Don't try to find your ZB, just click comfort, select MSD group and click done, enter VIN and program.
Appreciate 0
      08-22-2014, 04:58 PM   #52
larry_bml
Private
larry_bml's Avatar
0
Rep
87
Posts

Drives: BMW 320d Steptronic 2007
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

Hello, I have another problem when trying to update DDE and EGS on mu E90 :
I retrofited CIC on my car, and I can not make update with ISTA/P, but it shows me I have update files for my DDE and EGS, but ISTA/P won't let me update even in EXPERT MODE, I try to disable BO, CIC, ... REPLACE functions, but when I hit Determinate mesures plan, it will place the red dots on these modules again.
So, I try to upgrade via WINKFP, but even I chose ZB, or directly UPDATE ZB, it always shoes me the same number as my DDE ZB already has.

I use ISTA/P 2.52.3 and find update, and WINKFP with 2.53.3 files and shoes me the same ZB, is this correct? Please help!!!
Appreciate 0
      08-22-2014, 05:29 PM   #53
Sensible_
Captain
27
Rep
704
Posts

Drives: 2008 E90
Join Date: Feb 2012
Location: London

iTrader: (1)

Just choose winkfp comfort mode. Exact same instructions as cryptomit wrote above.

Maybe your ISTA is broken? Are you using an ICOM?

Also, when updating DDE don't forget to also update EKP.
Appreciate 0
      08-22-2014, 06:22 PM   #54
larry_bml
Private
larry_bml's Avatar
0
Rep
87
Posts

Drives: BMW 320d Steptronic 2007
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

Thank you for your fast answer.
Yes I have an ICOM too, witch I use with ISTA/P, but I used D-CAN interface for updating DDE and EGS with WINKFP. I didn't know that I have to update EKP too. But I will do it tomorrow.

ISTA/P that I use worked for other cars (without CIC retrofit) but on my car ....

I tried exactly as you said : CONFORT Mode, Update ZSub, DDE604, Enter VIN, Done, Upgrade, and always return the same ZB number witch I already have installed on my DDE, EGS.
But when I go to Chose Z-Sub, in DDE604 (for example) I find another bigger number that are over my ZB number. It's that OK?
Appreciate 0
      08-23-2014, 03:21 AM   #55
Sensible_
Captain
27
Rep
704
Posts

Drives: 2008 E90
Join Date: Feb 2012
Location: London

iTrader: (1)

ISTA P has some problems with retrofit.

If winkfp is telling you the same zb number for update then the module is already latest for your sp-daten.

You cannot just choose a different file as it will be for a different variant. BMW has different power firmware for each DDE etc.

Why do you want to update it anyway?
Appreciate 0
      08-23-2014, 04:36 AM   #56
larry_bml
Private
larry_bml's Avatar
0
Rep
87
Posts

Drives: BMW 320d Steptronic 2007
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

I had a chiptuning file on my DDE and the car was makeing to much smoke ans was taking to much fuel and I wanted it back to factory
Appreciate 0
      08-23-2014, 01:44 PM   #57
Sensible_
Captain
27
Rep
704
Posts

Drives: 2008 E90
Join Date: Feb 2012
Location: London

iTrader: (1)

I see. Then just flash with winkfp to zb number is suggests in comfort mode. Your map will be ovetwritten and stock settings replaced...

Who did your map?
Appreciate 0
      08-23-2014, 02:31 PM   #58
larry_bml
Private
larry_bml's Avatar
0
Rep
87
Posts

Drives: BMW 320d Steptronic 2007
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

My map was made by some guy here in Romania, I don't know exactly what he did, but the car was moving good. Now after writing stock file is a big difference. But I prefer little power then to much smoke. And I think that the fuel consumption was very high.
Appreciate 0
      11-03-2014, 06:47 AM   #59
cupraraj
Colonel
cupraraj's Avatar
United Kingdom
56
Rep
2,234
Posts

Drives: X6 35D XDrive
Join Date: Aug 2014
Location: United Kingdom

iTrader: (1)

does anyone have a step run through on how to update your CAS with Winkfp?

also any other modules that id like to update.
Appreciate 0
      11-03-2014, 07:22 AM   #60
cryptomit
Lieutenant
15
Rep
588
Posts

Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

First you need to import all sp-daten files to WINKFP. Files preparation is the important thing first. Then you need to have extra power supply connected to your battery.
After this you are ready to flash your ECU. CAS should be updated without key in slot (ignition off).
If you didn't do it before you should be really careful, its easy to brick module.
Appreciate 0
      11-03-2014, 08:41 AM   #61
cupraraj
Colonel
cupraraj's Avatar
United Kingdom
56
Rep
2,234
Posts

Drives: X6 35D XDrive
Join Date: Aug 2014
Location: United Kingdom

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by cryptomit View Post
First you need to import all sp-daten files to WINKFP. Files preparation is the important thing first. Then you need to have extra power supply connected to your battery.
After this you are ready to flash your ECU. CAS should be updated without key in slot (ignition off).
If you didn't do it before you should be really careful, its easy to brick module.
how do i flash my ecu and upgrade using WINKFP?
Appreciate 0
      11-03-2014, 09:12 AM   #62
cryptomit
Lieutenant
15
Rep
588
Posts

Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

You need a cable. If you want to update CAS then k+dcan cable is enough.
Appreciate 0
      01-22-2015, 07:52 AM   #63
cupraraj
Colonel
cupraraj's Avatar
United Kingdom
56
Rep
2,234
Posts

Drives: X6 35D XDrive
Join Date: Aug 2014
Location: United Kingdom

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by cryptomit View Post
You need a cable. If you want to update CAS then k+dcan cable is enough.
hello cryptomit,

shall i open winkfp and use comfort mode? i would like to update my CAS module and any other modules that will be better once updated. dont think car has had update

any chance of step by step guide how to update module?
Appreciate 0
      01-22-2015, 10:41 AM   #64
cryptomit
Lieutenant
15
Rep
588
Posts

Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

You use WINKFP for CAS like for every other modules wit one exception, cas must be updating without key in slot.

And yes, just select comfort CAS. VIN and program and when it recognizes hw version key out.
Appreciate 0
      01-24-2015, 12:47 AM   #65
07chupacabra
First Lieutenant
22
Rep
355
Posts

Drives: 07 E92 335i
Join Date: Sep 2014
Location: Northern VA

iTrader: (0)

What do you need to have to use ISTA/P ? And where can I get/download it?

All I want to do is enable the wastegate retrofit option per the attached PDF/SIB.



Page 2, highlighted part says:

Using ISTA/P P32.1 or a more recent version, select "Conversions" and then select "Wastegate valve conversion". Follow the on-screen prompts to reinstall the original waste gate operation.

After the "Waste gate valve conversion" has been completed, some waste gate-related noise may be detected.
Attached Images
File Type: pdf bmw turbo lag bulletin.pdf (25.0 KB, 80 views)
Appreciate 0
      02-15-2015, 05:50 AM   #66
hardr85
Enlisted Member
United_States
0
Rep
43
Posts

Drives: 2007 328xi, 2006 330i
Join Date: Oct 2012
Location: Little Rock, Arkansas

iTrader: (0)

Can Sensible, or anyone elaborate on the what a different variant and power firmware are?

I went to choose Z-sub and found two other, larger numbers to update my transmission on a 2006 330i. I had used comfort mode, and the update it offered was the same as the current one. I didnt think about it and I chose the largest number listed, and flashed it. There was a big difference in how smooth the tranny shifted, and had a better response to the accelarator.

I kept get a dash light warning, and I didnt know what it was for. I assumed it had something to do with tranny because I chose a zb number winkfp had not suggested. I started worrying about what might happen, and flashed it back to the version it was before. After the flashed it back, I ended up looking up the meaning of the light, and it was for the sunroof initialization, after feeling like an idiot for not looking it up first, I decided to post this to find out what might hapoen, and why I should, or shouldnt go back and update back to the highest zb number. Like I mentioned, there was a big difference in the tranny performance, and I would like to have it back, but I am worried what could happen. Please anyone and everyone let me know what you think. Sorry for the long post. Thanks in advance, if it wasan't for this forum, I would not have been able to afford to keep this car.
Can Sensible, or anyone elaborate on the what a different variant and power firmware are?

I went to choose Z-sub and found two other, larger numbers to update my transmission on a 2006 330i. I had used comfort mode, and the update it offered was the same as the current one. I didnt think about it and I chose the largest number listed, and flashed it. There was a big difference in how smooth the tranny shifted, and had a better response to the accelarator.

I kept get a dash light warning, and I didnt know what it was for. I assumed it had something to do with tranny because I chose a zb number winkfp had not suggested. I started worrying about what might happen, and flashed it back to the version it was before. After the flashed it back, I ended up looking up the meaning of the light, and it was for the sunroof initialization, after feeling like an idiot for not looking it up first, I decided to post this to find out what might hapoen, and why I should, or shouldnt go back and update back to the highest zb number. Like I mentioned, there was a big difference in the tranny performance, and I would like to have it back, but I am worried what could happen. Please anyone and everyone let me know what you think. Sorry for the long post. Thanks in advance, if it wasan't for this forum, I would not have been able to afford to keep this car.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:39 AM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST