E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > DIY Guides > DIY: Retrofitting a Professional HU with USB and Bluetooth



Comment
 
Tutorial Tools Search this Tutorial
Jose_JN's Avatar DIY: Retrofitting a Professional HU with USB and Bluetooth
How to install a Head Unit with buit-in USB and Bluetooth
Jose_JN
05-06-2012
Hi mates!

This time I am showing you how to identify and retrofit a new Professional Head Unit wit built-in USB and Bluetooth features on my e93 from 05/2007

The improvement is very high!
Now, I have an USB socket and I don't need my iPod anymore because the USB...
  #242  
By Jose_JN on 12-09-2013, 08:19 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
100%100%100%
5
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
60%60%60%
3
Average 60%
Quote:
Originally Posted by csaboable View Post
Thanks Jose. Then it's weird. The guy, who sold me the HU said, it came out from a 2008 e92. Maybe the HU is older. I have to check the label on the HU.

Btw. Thanks for your awsome retrofit DIYs.
You can check the production date of the head unit looking it at the hidden menu.

Put the ignition on and the hold the 'm' key at the HU within the first 10 seconds after having turned on the iginition.
After holding 10 seconds the M key, the menu will be shown. There is a section for the production date.

Regards
Reply With Quote
  #243  
By schattenjaeger on 12-17-2013, 04:40 PM
Hi everybody.
I installed a newer HU (from a 2012 e91) in my 2009 e91 today, and everything works just beautiful from the first start. bluetooth, usb and with a bit of luck the right eq as well.
Im happy.

Thanks for the awesome DIY
Reply With Quote
  #244  
By woodpecka on 12-18-2013, 12:42 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
I did this retrofit and everything was working well. Since a week, a got an intermittent problem. When the car is warm, I'm loosing the microphone on voice command and bluetooth.

I will verify the connection as I suspect a loose weld and the temperature could explain why I'm getting issue. I'm living in Montreal and we had -25 'C here last week.

Note: If I wait for a night, microphone come back for ~20 min.

Anybody got the same problem here?
Reply With Quote
  #245  
By veekz on 12-19-2013, 02:31 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
100%100%100%
5
Cost [ 1 = Expensive ]
40%40%40%
2
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
100%100%100%
5
Average 80%
Quote:
Originally Posted by woodpecka View Post
I did this retrofit and everything was working well. Since a week, a got an intermittent problem. When the car is warm, I'm loosing the microphone on voice command and bluetooth.

I will verify the connection as I suspect a loose weld and the temperature could explain why I'm getting issue. I'm living in Montreal and we had -25 'C here last week.

Note: If I wait for a night, microphone come back for ~20 min.

Anybody got the same problem here?
I noticed if I turn on the car, drive somewhere, turn off the car, then get back in in under 5 minutes, I loose BT and USB functions on my HU until I let the car sit for atleast half an hour. No idea why, happens rarely. Might be something with how I coded it?
Reply With Quote
  #246  
By LEXiFiED on 12-19-2013, 09:17 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
2008 E90 323i

I have an e90 08 pre-lci.

i don't have bluetooth or usb in my car. I check underneath the carpet in the boot of my car and found a bunch of cables. no mulf unit or ulf unit. what do I need to get it working? i also don't have the usb port in the arm rest in my car i would probably need that for sure.
Reply With Quote
  #247  
By woodpecka on 12-19-2013, 10:08 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by veekz View Post
I noticed if I turn on the car, drive somewhere, turn off the car, then get back in in under 5 minutes, I loose BT and USB functions on my HU until I let the car sit for atleast half an hour. No idea why, happens rarely. Might be something with how I coded it?
I saw other guys having the same issue than you before.

My problem is different. Bluetooth and USB still work but no Microphone for Voice Commands or Calls.
Reply With Quote
  #248  
By veekz on 12-20-2013, 09:34 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
100%100%100%
5
Cost [ 1 = Expensive ]
40%40%40%
2
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
100%100%100%
5
Average 80%
Quote:
Originally Posted by woodpecka View Post
I saw other guys having the same issue than you before.

My problem is different. Bluetooth and USB still work but no Microphone for Voice Commands or Calls.

Does sound like a loose connection. how did you run your mic? I had phone prep on mine, so I tapped into the connectors in the passenger side and used the OEM cable run for the mic.
Reply With Quote
  #249  
By veekz on 12-20-2013, 09:36 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
100%100%100%
5
Cost [ 1 = Expensive ]
40%40%40%
2
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
100%100%100%
5
Average 80%
Quote:
Originally Posted by LEXiFiED View Post
I have an e90 08 pre-lci.

i don't have bluetooth or usb in my car. I check underneath the carpet in the boot of my car and found a bunch of cables. no mulf unit or ulf unit. what do I need to get it working? i also don't have the usb port in the arm rest in my car i would probably need that for sure.

See post #1 and #6 of this thread.
Reply With Quote
  #250  
By woodpecka on 12-20-2013, 05:25 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by veekz View Post
Does sound like a loose connection. how did you run your mic? I had phone prep on mine, so I tapped into the connectors in the passenger side and used the OEM cable run for the mic.
Yeah I think it's a connection problem. I re-checked the wires and I loose the signal on the back microphone wire.

I did the same than you. I used the OEM wires in the junction box and wired it to the radio. I will have to verify the soldering there.
Reply With Quote
  #251  
By woodpecka on 12-25-2013, 09:09 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by woodpecka View Post
Yeah I think it's a connection problem. I re-checked the wires and I loose the signal on the back microphone wire.

I did the same than you. I used the OEM wires in the junction box and wired it to the radio. I will have to verify the soldering there.
It was a connection problem. Problem solved!
Reply With Quote
  #252  
By schattenjaeger on 12-26-2013, 06:35 PM
does anyone know where i can download a user manual for the bluetooth phone?

i got it working, but i'd like to know the features as well
Reply With Quote
  #253  
By Per Hansson on 01-04-2014, 12:38 PM
Adding on to schattenjaege's question does anyone know if it's possible to stream audio over Bluetooth from a phone to the stereo?

I have swapped my original Professional stereo for one with Bluetooth & USB following this excellent how-to & it's working great. (Thanks Jose!)
Have not wired in the mic fully yet though, anyone got a picture of how to route it through the A-pillar? (Mainly concerned about the airbag...)

I also have the Alpine retrofit (car had base audio system) and have coded it for "HiFi"
Really made a nice difference, only problem with that is all outputs are switched to low level.
But the Alpine retrofit only drives the front & underseat subs.
The rear speakers are still driven by the stereo so my PDC sounds are really low now.
Anyone know of a fix for that besides getting another small amplifier for the rear aswell?
Reply With Quote
  #254  
By SSW on 01-04-2014, 01:40 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by veekz View Post
I noticed if I turn on the car, drive somewhere, turn off the car, then get back in in under 5 minutes, I loose BT and USB functions on my HU until I let the car sit for atleast half an hour. No idea why, happens rarely. Might be something with how I coded it?
The same thing happens to the 2008 335i that I just bought.

At first, I kept clearing the phone and re-installing it but stopped doing that after I realized that the car would "find" the phone again later -- most often overnight. Don't use my phone that much to begin with but it's really annoying to have bluetooth access to the phone when I need it.

Don't think there's any particular "fix" for this problem either, BUT if anyone knows of one, please tell me (the the others how have this problem) about it, so that I can get it done!!!!!

Thanks!
Reply With Quote
  #255  
By RoamPT on 01-10-2014, 03:42 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Hey so my radio production date is: 2009/02/18 and it's a professional radio, do you think it has that usb port? Btw where can i get those plastic tools to remove the trims and such?
Reply With Quote
  #256  
By dprs on 01-21-2014, 09:11 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Thank's!

Hi!

Thank you for this brilliant writeup!

Just finished my installation and everything went perfect, didn't even had to code anything, it worked right away.

My car is a 10/10 build and the HU is 09/10.

Thank you!

Kind regards
Daniel - SWEDEN.
Reply With Quote
  #257  
By jammy78 on 01-27-2014, 11:24 AM
Hi,

Does anyone have the steps on how to recode these HU to HiFi - is it even possible using NCS Expert?

Thanks
Reply With Quote
  #258  
By woodpecka on 01-27-2014, 08:58 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by RoamPT View Post
Hey so my radio production date is: 2009/02/18 and it's a professional radio, do you think it has that usb port? Btw where can i get those plastic tools to remove the trims and such?
ebay
Reply With Quote
  #259  
By alexwhittemore on 01-27-2014, 09:19 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by woodpecka View Post
ebay
Or your wallet. I use a bent grocery store card.
Reply With Quote
  #260  
By lukasbmw on 01-28-2014, 08:42 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
6 FL must mean 6x-Fucked-Luck because I looked under my TCU and NOTHING!

Guess my Aux input with cord and handheld mp3 player is gonna have to do.
Reply With Quote
  #261  
By alexwhittemore on 01-28-2014, 11:35 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by lukasbmw View Post
6 FL must mean 6x-Fucked-Luck because I looked under my TCU and NOTHING!

Guess my Aux input with cord and handheld mp3 player is gonna have to do.
I assume you don't have a USB plug in the armrest?
Reply With Quote
  #262  
By lukasbmw on 01-29-2014, 11:47 PM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by alexwhittemore View Post
I assume you don't have a USB plug in the armrest?
No

Just the AUX and cig lighter.
Reply With Quote
  #263  
By Ripley on 02-09-2014, 10:39 AM
Member reviews
Difficulty [ 1 = Difficult ]
20%20%20%
1
Cost [ 1 = Expensive ]
20%20%20%
1
DIY Clarity [ 1 = Not clear ]
20%20%20%
1
Average 20%
Quote:
Originally Posted by 4EST View Post
your HU probably came from a car with hifi, and I guess you don't have that option. That's why the volume is low

You can code the new HU without hifi and this will bring up the volume (maybe too much)
if your VO is italian, then resetting the HU should change the language.

If you read the topic, I posted a lot of info about this
I have the same problem.

I coded $663 VO in CAS and NFRM but volume is still low.

My new Professional HU cames from a 2012 Z4 E89 with Logic 7, USB, etc.

My car is a 2008 335i E92, built with Business HU and standard speakers set.

After the code I eliminated the "click click" coming from optical output, but volume is still very low.

Anyone knows which parameter I have to change with NCSexpert to get the right volume level?

Thanks
Reply With Quote
Comment

Bookmarks

Tutorial Tools Search this Tutorial
Search this Tutorial:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 12:56 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST