E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Engine electronics wiring issues



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-22-2012, 08:30 PM   #1
nate5ks
Captain
 
Drives: 2006 BMW 330xi
Join Date: Nov 2011
Location: Jacksonville Beach, FL

Posts: 604
iTrader: (0)

Engine electronics wiring issues

2006 330xi
Around 140000 miles
Problem: engine stutters or stalls randomly. Sometimes triggered by rolling over bumps.
Codes: intelligent battery sensor communication, various alternator codes, oil condition sensor.

Took my car to local Indy shop, he said to replace the IBS. Replaced it and problem still occurred. I took a look at the wiring diagrams in Bentley and noticed that a single wire ran from the DME and splices to the alternator and oil sensor. The splice is located in in a bundle of wires exiting the engine electronics box and has a rubber cap. I took the cap off and noticed that the wires were visibly corroded. I sprayed the wires with contact cleaner, soldered them after they were dry an replaced the cap. I did this to all the splices (there are many) and problem has not recurred. Codes didn't come back either. If anyone has a similar problem or wants to do this for preventative maintenance I would be glad to post pictures.
nate5ks is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:38 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST