E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > code 29dc, ses, v8 noise, shuddering at higher boost..



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-06-2012, 10:05 PM   #1
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

code 29dc, ses, v8 noise, shuddering at higher boost..

Hey guys new problem : /
On map 1 jb4, when flooring it in 3rd & 4th I would get a misfire type feeling and the car sputtering felt like it was gonna stall, then restarted it was ok scanned codes and got 29dc. I have gotten 29f2 in the past and thought it was fluke after i upgraded jb4 firmware but now im not sure... hpfp???
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-07-2012, 06:05 AM   #2
lfelunden
3
First Lieutenant
 
lfelunden's Avatar
 
Drives: Alpina B3S Biturbo Coupe
Join Date: Aug 2011
Location: German Autobahn

Posts: 321
iTrader: (0)

Garage List
I'd say it was Your hpfp.. 29f2 is a fuel related fault. When did your change the injectors/spark plugs?
__________________
Alpina B5S doing 330kmh/205mph for more than 1 minute: http://www.youtube.com/watch?v=hGizo...9gVs9cAUP05Zk=
lfelunden is offline   Germany
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-07-2012, 12:59 PM   #3
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by lfelunden View Post
I'd say it was Your hpfp.. 29f2 is a fuel related fault. When did your change the injectors/spark plugs?
pump, plugs, and injectors done 7k miles ago : /
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-08-2012, 12:07 AM   #4
BrianMN
24
Colonel
 
Drives: 4 Door Family Sedan
Join Date: Sep 2009
Location: Minneapolis

Posts: 2,429
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by e90328i View Post
Hey guys new problem : /
On map 1 jb4, when flooring it in 3rd & 4th I would get a misfire type feeling and the car sputtering felt like it was gonna stall, then restarted it was ok scanned codes and got 29dc. I have gotten 29f2 in the past and thought it was fluke after i upgraded jb4 firmware but now im not sure... hpfp???
95% chance it is your Low pressure fuel pump. Your dealer and others will misdiagnose it many times before replacing the LPFP.

5% chance that cleaning/swapping vanos solenoids will cure the issue.
BrianMN is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-08-2012, 12:30 AM   #5
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by BrianMN View Post
95% chance it is your Low pressure fuel pump. Your dealer and others will misdiagnose it many times before replacing the LPFP.

5% chance that cleaning/swapping vanos solenoids will cure the issue.
Thanks for the info, dealer visit Tuesday lets see if I can get this solved!
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-08-2012, 09:25 AM   #6
Randomaccess335
6
Captain
 
Randomaccess335's Avatar
 
Drives: 07' 335I
Join Date: Mar 2011
Location: boynton beach, Fl

Posts: 682
iTrader: (9)

I'm getting 29e2 and 29f2 fuel related codes at WOT in 4th and 5th gear.
Terry told me to set future use A = 2 and fuel loop to 80. Changing it to 2 turns off auto learning for fuel loop and it will stay at 80. It kept auto learning up to around 100 and than throw codes.
Don't know if this is your problem but i would give it a try
Gl,
R
__________________

JB4 G5 ISO , BMS DCI's, Stock Guted DP's, DO Meth kit Trunk Mount, ETS 5" Intercooler, M6 Rims, ER Charge Pipe, Fordged DV's
Cybe 3.8" chrome Tips, Lux Angel Eyes
**********12.07 @ 116***1.99 60'**********
Randomaccess335 is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-08-2012, 11:50 AM   #7
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Randomaccess335 View Post
I'm getting 29e2 and 29f2 fuel related codes at WOT in 4th and 5th gear.
Terry told me to set future use A = 2 and fuel loop to 80. Changing it to 2 turns off auto learning for fuel loop and it will stay at 80. It kept auto learning up to around 100 and than throw codes.
Don't know if this is your problem but i would give it a try
Gl,
R
not sure i feel as this might be a problem with lpfp or carbon build up, will try though thanks...
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-08-2012, 12:13 PM   #8
Gugs
4
Cynical
 
Gugs's Avatar
 
Drives: E92 JetBlack
Join Date: Jul 2012
Location: Long island

Posts: 431
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Randomaccess335
I'm getting 29e2 and 29f2 fuel related codes at WOT in 4th and 5th gear.
Terry told me to set future use A = 2 and fuel loop to 80. Changing it to 2 turns off auto learning for fuel loop and it will stay at 80. It kept auto learning up to around 100 and than throw codes.
Don't know if this is your problem but i would give it a try
Gl,
R
This exactly what should be done as per Install notes on current Jb4 fw. Ur running current fw?
Adjust the settings and switch to map 5. 1 is pointless.
Gugs is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-08-2012, 01:18 PM   #9
Randomaccess335
6
Captain
 
Randomaccess335's Avatar
 
Drives: 07' 335I
Join Date: Mar 2011
Location: boynton beach, Fl

Posts: 682
iTrader: (9)

I installed current firmware and started getting the fuel codes at wot in 4&5 gear I sent in logs and that's what he told me to do
If urs is the same issue as mine hook up laptop and check fuel loop number, mine throws codes when it gets near a hundred. Fuel loop is on autolearn so it's always changing, future use A set to 2 turns off auto learn for fuel loop, I was told to do this and set it to 80
Hope this helps
R
__________________

JB4 G5 ISO , BMS DCI's, Stock Guted DP's, DO Meth kit Trunk Mount, ETS 5" Intercooler, M6 Rims, ER Charge Pipe, Fordged DV's
Cybe 3.8" chrome Tips, Lux Angel Eyes
**********12.07 @ 116***1.99 60'**********
Randomaccess335 is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-08-2012, 03:22 PM   #10
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Randomaccess335 View Post
I installed current firmware and started getting the fuel codes at wot in 4&5 gear I sent in logs and that's what he told me to do
If urs is the same issue as mine hook up laptop and check fuel loop number, mine throws codes when it gets near a hundred. Fuel loop is on autolearn so it's always changing, future use A set to 2 turns off auto learn for fuel loop, I was told to do this and set it to 80
Hope this helps
R
will run logs after dealer visit i already unistalled jb4..
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-09-2012, 09:12 AM   #11
uniter
5
Black on Black on Black.
 
Drives: 335i/6mt Sport,Nav,Prem.
Join Date: Feb 2010
Location: New Hope, PA

Posts: 529
iTrader: (1)

Any links to LPFP DIY?
uniter is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-13-2012, 10:53 PM   #12
2wheelsrbetter
4
Lieutenant
 
2wheelsrbetter's Avatar
 
Drives: AW 07 e90 335i
Join Date: May 2009
Location: Bucks County PA

Posts: 442
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by e90328i View Post
Thanks for the info, dealer visit Tuesday lets see if I can get this solved!
any news from your dealer visit?
__________________
mods: missing exhaust, fmic, condensor, radiator, oil cooler, ps cooler, trans heat exchanger, turbo charge pipe
2wheelsrbetter is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-13-2012, 11:05 PM   #13
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by 2wheelsrbetter View Post
any news from your dealer visit?
they couldnt replicate it ........
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      07-14-2012, 11:15 AM   #14
Gugs
4
Cynical
 
Gugs's Avatar
 
Drives: E92 JetBlack
Join Date: Jul 2012
Location: Long island

Posts: 431
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by e90328i
Quote:
Originally Posted by 2wheelsrbetter View Post
any news from your dealer visit?
they couldnt replicate it ........
No kidding.
If you would have read the directions before you updated ur JB4
OR
if you would have read the posts above you would know why.
They can't reproduce it because it's due to the JB4 not the car.
Like stated 5 times above. It's the auto learn and you need to disable it as directed 5 times above.
This is your problem not the car or JB , as it's stated in the directions that you didn't read, and still insist on ignoring.
Gugs is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      08-09-2012, 12:19 PM   #15
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Randomaccess335 View Post
I installed current firmware and started getting the fuel codes at wot in 4&5 gear I sent in logs and that's what he told me to do
If urs is the same issue as mine hook up laptop and check fuel loop number, mine throws codes when it gets near a hundred. Fuel loop is on autolearn so it's always changing, future use A set to 2 turns off auto learn for fuel loop, I was told to do this and set it to 80
Hope this helps
R
I was able to log and it ended up being the same case... auto loop set to 2 and now all is well...
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      09-15-2012, 03:03 PM   #16
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

UPDATE* Problem still happening getting 29dc on map5 with just 91 oct but car runs %100 percent when stock.. This only happens when going full throttle in either map 5 or map 1 the car will hesitate for a sec then start vibrating and shaking until i restart and all is fine...

Open loop is disabled and fueling is set to 80, would lowering that to 75 make a difference?
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      09-15-2012, 03:13 PM   #17
cn555ic
182
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,286
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
I had very similar symptoms. Sounds to me that your low pressure sensor is shot. Go ahead and replace it and It will solve your issues. Get someone that has INPA working and look at menu for Measurement Block 6. The low pressure sensor reading will be there and if it reads at 5000~ Hpa then good but if it's stuck on a higher number with no sign of movement then it's definitely shot. Same scenario my car would work fine until going either 3/4 or full throttle the car would hesitate and then stumble because the injectors are cut off from 3 cylinders. Quick on and off the car is normal again until you push it again. It got to the point where it backfired and then threw a code. But before that it was just doing exactly like what your car is doing nOw.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

cn555ic is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      09-15-2012, 03:40 PM   #18
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
I had very similar symptoms. Sounds to me that your low pressure sensor is shot. Go ahead and replace it and It will solve your issues. Get someone that has INPA working and look at menu for Measurement Block 6. The low pressure sensor reading will be there and if it reads at 5000~ Hpa then good but if it's stuck on a higher number with no sign of movement then it's definitely shot. Same scenario my car would work fine until going either 3/4 or full throttle the car would hesitate and then stumble because the injectors are cut off from 3 cylinders. Quick on and off the car is normal again until you push it again. It got to the point where it backfired and then threw a code. But before that it was just doing exactly like what your car is doing nOw.
Sounds exactly whats up.. thank you will investigate lpfp
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      09-15-2012, 03:44 PM   #19
cn555ic
182
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,286
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Quote:
Originally Posted by e90328i View Post
Sounds exactly whats up.. thank you will investigate lpfp
I didn't say the LPFP. I said change out the LP sensor. Change out the sensor first and if the problems persist then change out the LPFP. I only had to change my sensor and the car is running better than ever. Crazy how a little sensor would cause all these issues
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

cn555ic is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      09-15-2012, 03:46 PM   #20
e90328i
3
Banned
 
Drives: 07 E90 335i
Join Date: May 2011
Location: socal

Posts: 387
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
I had very similar symptoms. Sounds to me that your low pressure sensor is shot. Go ahead and replace it and It will solve your issues. Get someone that has INPA working and look at menu for Measurement Block 6. The low pressure sensor reading will be there and if it reads at 5000~ Hpa then good but if it's stuck on a higher number with no sign of movement then it's definitely shot. Same scenario my car would work fine until going either 3/4 or full throttle the car would hesitate and then stumble because the injectors are cut off from 3 cylinders. Quick on and off the car is normal again until you push it again. It got to the point where it backfired and then threw a code. But before that it was just doing exactly like what your car is doing nOw.
btw.. did it happen when stock? cuz i have no problems flogging the car stock it pulls super clean..
e90328i is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      09-15-2012, 03:52 PM   #21
cn555ic
182
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,286
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Stock it would not see that much boost and the demand for fuel is not the same as when tune is activated. I didn't try as I always leave tune on map 4 on my Procede. If u have someone with INPA working, it's really easy for them to read the low pressure sensor reading. Find someone local that has it functional
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

cn555ic is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      09-26-2012, 12:16 PM   #22
vincentvega222
2
Second Lieutenant
 
Drives: 335i
Join Date: Nov 2010
Location: Seattle

Posts: 267
iTrader: (3)

Ah I'm having this same problem. But it doesn't happen every time I got WOT. Only sometimes. I got like 5 super loud backfires and an engine malfunction icon popped up, then went away. Car was limping. Shut of and restart and the car was fine even after going WOT a few times.

cn555ic, where did you purchase the sensor? I might try that.
Codes I'm throwing:
29F3 Fuel pressure sensor, electrical
29E2 Fuel injection rail, pressure sensor signal
29DC Cylinder injection switch-off
2A2D Fuel low pressure system, fuel pressure
2DC3 Control clamp 15

Any chance dealer will fix the issue with these codes? I know you won't actually be able to replicate the problem on stock boost.
vincentvega222 is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
e90, hpfp, shitty

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:06 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST