E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > Technic Harness (w/ relay) & MS-8



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-28-2012, 11:36 AM   #1
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,312
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
Technic and MS-8ers:

I have some issues with my current install that may be simply be the result of adding more power and thus making previously existing issues more apparent.

I am wondering if the relay as part of the MS-8 may be causal or contributing to the problems...I am thinking it may have to do with some portion of the following issues:
  • Power on Pops
  • Audible (analog) noise floor
  • Clicking sound from behind OEM HU (new problem)
  • sporadic issues triggering various OBC errors (seems to correlate with the item immediately above).
  • MS-8 rebooting in conjunction with item 3 and 4 above

I am considering removing the relay from the MS-8 remote wire (and running OEM remote signal directly to MS-8 input). I would like recommendations on whether or not this is advisable as well as potential effects.

If there is no issue (from previous comments by VP-Electricity) the relay may be redundant in an MS-8 system...

Technic...can you advise me as to the wiring before and after?

Thank you.

Last edited by taibanl; 09-28-2012 at 11:46 AM.
taibanl is online now  
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 11:57 AM   #2
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,312
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
Edit: Also referring this to Andy W on DIYMA:

http://www.diymobileaudio.com/forum/...-post8538.html
taibanl is online now  
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 11:58 AM   #3
Technic
Lieutenant General
 
Technic's Avatar
 
Drives: 2012 E92 M3, 2014 528i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida

Posts: 10,839
iTrader: (16)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Remove relay and place a 1A fuse on OEM remote out signal. Report back...
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: September 2011 ED
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Technic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 12:34 PM   #4
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E91 330D
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 6,530
iTrader: (46)

Taibnal,
I have made a harness which is without relay and used it with ms-8.
I have an issue of audible popping sound when HU / car is turned on.
I was praising Technic's harness on other thread as I thought it would also help to avoid popping sound.
Waiting to see results of your experiment.
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 12:43 PM   #5
mob17
Brigadier General
 
mob17's Avatar
 
Drives: E92 335D
Join Date: Mar 2012
Location: East Middle Land, UK

Posts: 3,533
iTrader: (4)



Im also going to add more power in the future. Hope you sort this out.
__________________
2008 E92 335D SE
2010 E90 320D SE
1994 E36 318I SE
1996 E36 316I SE
mob17 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:11 PM   #6
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,312
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
Quote:
Originally Posted by makkan00 View Post
Taibnal,
I have made a harness which is without relay and used it with ms-8.
I have an issue of audible popping sound when HU / car is turned on.
I was praising Technic's harness on other thread as I thought it would also help to avoid popping sound.
Waiting to see results of your experiment.
What configuration are you in? Stereo or HiFi?
taibanl is online now  
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:20 PM   #7
kaigoss69
Colonel
 
kaigoss69's Avatar
 
Drives: '08 335i
Join Date: Jul 2008
Location: JAX

Posts: 2,911
iTrader: (5)

The popping, as far as I can tell, is definitely not related to the harness, and probably not the relay either. And yes, the pin 13 signal from the back of the HU has more than enough juice to turn on the ms-8.

Andy W. already explained the reason for the popping over at DIYMA, although it may have been in connection with high-level amp outputs, not sure. It had to do with a voltage differential between the speaker-level outputs, and the ground, IIRC, but I'm no genius when it comes to electrical things...
__________________
Mobridge DA2 > JBL MS-8 > JL Audio HD600/4 > (3) Hybrid Audio L3SE & (2) Rainbow Cal25; JL Audio HD900/5 > (2) Morel HCW-10 & (1) IDMax 15
kaigoss69 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:23 PM   #8
kaigoss69
Colonel
 
kaigoss69's Avatar
 
Drives: '08 335i
Join Date: Jul 2008
Location: JAX

Posts: 2,911
iTrader: (5)

You can eliminate the turn-on signal as the source for the popping by bridging between the terminals between the 12V+ and remote. If you do that, it will still pop. I tried it already.
__________________
Mobridge DA2 > JBL MS-8 > JL Audio HD600/4 > (3) Hybrid Audio L3SE & (2) Rainbow Cal25; JL Audio HD900/5 > (2) Morel HCW-10 & (1) IDMax 15
kaigoss69 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:24 PM   #9
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,312
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
Quote:
Originally Posted by kaigoss69
The popping, as far as I can tell, is definitely not related to the harness, and probably not the relay either. And yes, the pin 13 signal from the back of the HU has more than enough juice to turn on the ms-8.

Andy W. already explained the reason for the popping over at DIYMA, although it may have been in connection with high-level amp outputs, not sure. It had to do with a voltage differential between the speaker-level outputs, and the ground, IIRC, but I'm no genius when it comes to electrical things...
Yes, Andy's explanation related to the voltage transients specifically when using speaker level from the HU....it could also be the case that we are somewhere in between as the HU is capable of 5v AC-RMS while ms-8 accepts 2.8

I any case I do think my relay is on the fritz
__________________
eBay - My BMW station for iPhone 4/4s (needs very minor fixes) NO reserve, starting bid 99c.
FS: my JBL MS-8 on Amazon
taibanl is online now  
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:25 PM   #10
kaigoss69
Colonel
 
kaigoss69's Avatar
 
Drives: '08 335i
Join Date: Jul 2008
Location: JAX

Posts: 2,911
iTrader: (5)

Only way to get rid of it is to get a DA2, or get rid of the ms-8.
__________________
Mobridge DA2 > JBL MS-8 > JL Audio HD600/4 > (3) Hybrid Audio L3SE & (2) Rainbow Cal25; JL Audio HD900/5 > (2) Morel HCW-10 & (1) IDMax 15
kaigoss69 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:27 PM   #11
Technic
Lieutenant General
 
Technic's Avatar
 
Drives: 2012 E92 M3, 2014 528i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida

Posts: 10,839
iTrader: (16)

Garage List
2004 M3  [0.00]
In my experience with 15+ MS-8 installs, any pop issue is at turn off and not at turn on. That is regardless of high or low inputs to the MS-8.
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: September 2011 ED
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Technic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:28 PM   #12
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E91 330D
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 6,530
iTrader: (46)

Quote:
Originally Posted by taibanl View Post
What configuration are you in? Stereo or HiFi?

It is Hi-fi coded HU ---> MS-8 ---> Amp.
Here is the detail of the system.
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 02:35 PM   #13
mob17
Brigadier General
 
mob17's Avatar
 
Drives: E92 335D
Join Date: Mar 2012
Location: East Middle Land, UK

Posts: 3,533
iTrader: (4)

FWIW i only have turn on pop. Nothing at turn off. The pop reduces significantly if i reduce the OEM base level on iDrive before starting the engine. There is also zero turn on pop when i start the car quick enough, i.e just before the ms-8 starts up.
__________________
2008 E92 335D SE
2010 E90 320D SE
1994 E36 318I SE
1996 E36 316I SE
mob17 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      10-02-2012, 01:06 AM   #14
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E91 330D
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 6,530
iTrader: (46)

Taibanl,
Any update on this?
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      10-02-2012, 05:10 AM   #15
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,312
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
Sorry no current eta as to when I can do some wiring.
__________________
eBay - My BMW station for iPhone 4/4s (needs very minor fixes) NO reserve, starting bid 99c.
FS: my JBL MS-8 on Amazon
taibanl is online now  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:19 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST