E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Cosmetic and Lighting Modifications (exterior/interior) > E92 - failed LED "bars" in tail light



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-03-2012, 03:12 PM   #1
jzmundy
First Lieutenant
 
jzmundy's Avatar
 
Drives: E82
Join Date: Jan 2008
Location: Raleigh, NC

Posts: 363
iTrader: (5)

E92 - failed LED "bars" in tail light

Hi all,

The LED "bars" in my right tail light won't light up. This happens every time I detail my car (I polish and apply sealant with a Porter Cable DA polisher), but after a week or so they'll usually come back on. So far, it's been a couple weeks and no luck.

I'm curious if anyone else has had this intermittent problem, in that the bars will go out, but come back on eventually. I'd like to avoid buying a new outer tail lamp assembly, but it's looking that way.

Thanks!

Zach
__________________
Gone - 2001 E53 X5 4.4, 2005 E85 Z4 Dinan 3.0, 2007 E92 335
Now - 2013 E82 135
jzmundy is offline  
0
Reply With Quote
      08-03-2012, 05:36 PM   #2
rollinstone157
Brotographer
 
rollinstone157's Avatar
 
Drives: 2010 328i xDrive Sedan
Join Date: Mar 2011
Location: NJ, USA

Posts: 1,694
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by jzmundy07
Hi all,

The LED "bars" in my right tail light won't light up. This happens every time I detail my car (I polish and apply sealant with a Porter Cable DA polisher), but after a week or so they'll usually come back on. So far, it's been a couple weeks and no luck.

I'm curious if anyone else has had this intermittent problem, in that the bars will go out, but come back on eventually. I'd like to avoid buying a new outer tail lamp assembly, but it's looking that way.

Thanks!

Zach
it sounds like vibration loosened some critical connections. try checking the wiring loom/harness.
__________________
Reviews -|- HPB "Ultimate" LED Interior Kit -|- Noyka Cornering Bulbs -|- HPB 20W AE [OLD] -|- LUX H8 V4 -|- New Reviews Pending Vendor Approval
rollinstone157 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-03-2012, 05:45 PM   #3
crzylildude
Lieutenant Colonel
 
crzylildude's Avatar
 
Drives: 2007 335i Coupe
Join Date: Aug 2010
Location: Los Angeles, CA

Posts: 1,562
iTrader: (16)

Garage List
what year is your car?.. if it is an 07 E92... it is just one of the bulbs ... easy fix... just remove the tail light assembly on the side you need to fix... there is only 3 bulbs inside... it is not LED so do not worry.... It happened to me one bar is out i thought it is complicated and one shop says need to be replaced with LCI but I checked myself and found out that is is just a blown-out bulb...
__________________
INJEN DCI / AA STRUT BRACE / KW V3 / HRE 797RS - NITTO INVO / OEM M3 HOOD / M-SPORT REAR BUMPER / MACHT SCHNELL DP / ER FMIC / TurboSmart BOV

FUTURE MODS: JUICE BOX 4 - G5 / iPE Innotech Valvetronic Exhaust / AWRON DGA GAUGE / STOPTECH BIG BRAKE KIT

Last edited by crzylildude; 08-03-2012 at 05:51 PM.
crzylildude is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-03-2012, 08:57 PM   #4
jzmundy
First Lieutenant
 
jzmundy's Avatar
 
Drives: E82
Join Date: Jan 2008
Location: Raleigh, NC

Posts: 363
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by rollinstone157 View Post
it sounds like vibration loosened some critical connections. try checking the wiring loom/harness.
Checked the loom/harness as far as I could see; all seemed okay. Connector is not fouled or otherwise faulty. I wonder if the static electricity build up on the lens of the tail light would cause the LEDs to fail.

Quote:
Originally Posted by crzylildude View Post
what year is your car?.. if it is an 07 E92... it is just one of the bulbs ... easy fix... just remove the tail light assembly on the side you need to fix... there is only 3 bulbs inside... it is not LED so do not worry.... It happened to me one bar is out i thought it is complicated and one shop says need to be replaced with LCI but I checked myself and found out that is is just a blown-out bulb...
Fairly (read: 110%) certain that the 3 horizontal bars in both pieces of the tail lights are lit by LEDs. You can easily see the LEDs on the "side" of the tail light mounted on the rear quarter panel. Regardless, all bulbs are intact and not blown. Thanks for the reply, though!
__________________
Gone - 2001 E53 X5 4.4, 2005 E85 Z4 Dinan 3.0, 2007 E92 335
Now - 2013 E82 135
jzmundy is offline  
0
Reply With Quote
      08-03-2012, 10:44 PM   #5
onesuperboi
Major
 
onesuperboi's Avatar
 
Drives: '08 e92 335i COBB 4.01 Stage 1
Join Date: Aug 2008
Location: Bay Area, CA (Alameda)

Posts: 1,340
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by crzylildude View Post
what year is your car?.. if it is an 07 E92... it is just one of the bulbs ... easy fix... just remove the tail light assembly on the side you need to fix... there is only 3 bulbs inside... it is not LED so do not worry.... It happened to me one bar is out i thought it is complicated and one shop says need to be replaced with LCI but I checked myself and found out that is is just a blown-out bulb...
Quote:
Originally Posted by jzmundy07 View Post
Checked the loom/harness as far as I could see; all seemed okay. Connector is not fouled or otherwise faulty. I wonder if the static electricity build up on the lens of the tail light would cause the LEDs to fail.



Fairly (read: 110%) certain that the 3 horizontal bars in both pieces of the tail lights are lit by LEDs. You can easily see the LEDs on the "side" of the tail light mounted on the rear quarter panel. Regardless, all bulbs are intact and not blown. Thanks for the reply, though!
The guy is right. They are regular bulbs, not LEDs. Especially since you are describing three horizontal lines instead of two, which means that you have a pre-lci version.

http://www.gospecracing.com/forums/showthread.php?p=220
Attached Images
   

Last edited by onesuperboi; 08-03-2012 at 10:49 PM.
onesuperboi is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-04-2012, 01:58 AM   #6
VTECaddict
Where'd my VTEC go?
 
VTECaddict's Avatar
 
Drives: 06 330i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas, NV

Posts: 4,601
iTrader: (4)

The tubes are definitely LEDs on E92/E93. Those halogen bulbs are (from top to bottom) 2x for brake lights, reverse light, turn signal. The LEDs are bult into the tail lamp unit and can't be replaced separately. You need a new tail lamp. Unless you're adventurous and are willing to crack them open and see what part has failed on the LED board.

The E90/E91, however, do use regular halogen bulbs for the "tubes".
__________________
AW/Terra | ZSP | ZPP | ZCW | iDrive | CA
Mods: BC BR | OEM Blacklines | M-tech rear | custom dual exhaust | M3 steering wheel | BMW SSK | ZHP shift knob | BMW Performance rep spoiler
Varrstoen ES1 19x9.5+20 Front, 19x11+25 rear
VTECaddict is offline  
0
Reply With Quote
      08-04-2012, 02:23 AM   #7
crzylildude
Lieutenant Colonel
 
crzylildude's Avatar
 
Drives: 2007 335i Coupe
Join Date: Aug 2010
Location: Los Angeles, CA

Posts: 1,562
iTrader: (16)

Garage List
Well i guess this is a good reason for you to UPGRADE to LCI ... it is only $500++ a set... DO IT!!! DO IT!!!

http://www.e90post.com/forums/showpo...20&postcount=1
__________________
INJEN DCI / AA STRUT BRACE / KW V3 / HRE 797RS - NITTO INVO / OEM M3 HOOD / M-SPORT REAR BUMPER / MACHT SCHNELL DP / ER FMIC / TurboSmart BOV

FUTURE MODS: JUICE BOX 4 - G5 / iPE Innotech Valvetronic Exhaust / AWRON DGA GAUGE / STOPTECH BIG BRAKE KIT

Last edited by crzylildude; 08-04-2012 at 02:30 AM.
crzylildude is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-04-2012, 09:28 AM   #8
jzmundy
First Lieutenant
 
jzmundy's Avatar
 
Drives: E82
Join Date: Jan 2008
Location: Raleigh, NC

Posts: 363
iTrader: (5)

Well, the outer tail lamp assembly is "only" $150 or so from Tischer. Looks like I'll just have to order one. Knowing my luck, they'll mysteriously come back on after I order, though.
__________________
Gone - 2001 E53 X5 4.4, 2005 E85 Z4 Dinan 3.0, 2007 E92 335
Now - 2013 E82 135
jzmundy is offline  
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 02:46 AM   #9
2jzpwr808
New Member
 
Drives: 2007 335i 6sp Coupe
Join Date: May 2012
Location: Hawaii

Posts: 17
iTrader: (0)

I have the socket that carries the current to your LEDs bars for sale. Pm me. If you look at the black socket there are two circle push pads that carry the current to the LEDs then a ground that brings it back.
2jzpwr808 is offline  
0
Reply With Quote
      05-04-2013, 05:38 PM   #10
grimwood1992
Private
 
Drives: E93
Join Date: May 2013
Location: london

Posts: 94
iTrader: (0)

I've just come across this issue guys anyone got anywhere with this without replacing the lamp. I don't want to replace the lamp just encase its not that. its really weird because its only done it since I polished my car and had it cleaned at a hand car wash :S
grimwood1992 is offline  
0
Reply With Quote
      05-04-2013, 05:40 PM   #11
grimwood1992
Private
 
Drives: E93
Join Date: May 2013
Location: london

Posts: 94
iTrader: (0)

mines the E93 though 2007
grimwood1992 is offline  
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 08:30 PM   #12
jzmundy
First Lieutenant
 
jzmundy's Avatar
 
Drives: E82
Join Date: Jan 2008
Location: Raleigh, NC

Posts: 363
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by grimwood1992 View Post
I've just come across this issue guys anyone got anywhere with this without replacing the lamp. I don't want to replace the lamp just encase its not that. its really weird because its only done it since I polished my car and had it cleaned at a hand car wash :S
Unfortunately, I was only able to solve this issue by replacing the taillight. I wish I had better advice as far as an inexpensive alternative but for $170ish, it's at least guaranteed to fix the issue.
__________________
Gone - 2001 E53 X5 4.4, 2005 E85 Z4 Dinan 3.0, 2007 E92 335
Now - 2013 E82 135
jzmundy is offline  
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 09:01 PM   #13
Acekid187
Second Lieutenant
 
Acekid187's Avatar
 
Drives: 335i Coupe 1/4 mile 12.8 @109
Join Date: Mar 2013
Location: Sierra Vista, AZ

Posts: 250
iTrader: (5)

thats a decent chunk of change. I have the same issue and it takes away from rear of the car. might have to bite the bullet and buy it
__________________
6K Halos, 6K interior Lights, 6K License plate lights, 5" VRSF FMIC, 3K Fogs, JB4 G5, Cyba air scoops, 19in ST1s, ACS Roof Spoiler, K&N Drop Filter, VRSF 3" DP, VRSF CP w/ Tial BOV
Acekid187 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-19-2013, 08:20 PM   #14
335e92tx
Major
 
335e92tx's Avatar
 
Drives: 07-335e92 - monaco blue
Join Date: Mar 2008
Location: Texas

Posts: 1,259
iTrader: (2)

Looks like I will be getting added to the tailight fail list. :-/
__________________
JBSPEED|MIRO-M6 reps|BMS JB3 V2.0 & DCI |VK Motorwerks DPs|BSH Oil Catch Can |Wavetrac |ETS IC
replacement FP #3 installed on 11/18 @43K - probably more sig updates to follow :/
335e92tx is offline  
0
Reply With Quote
      04-07-2014, 01:59 PM   #15
335DEE
Captain
 
335DEE's Avatar
 
Drives: 335d
Join Date: Feb 2009
Location: England

Posts: 728
iTrader: (1)

Another one here, after struggling to work out what was lighting the bars and then working out the contacts, I took my rear lens out and tried to get it working on the bench. No luck unfortunately
335DEE is offline   England
0
Reply With Quote
      04-07-2014, 02:17 PM   #16
dwells
ಠ_ಠ
 
dwells's Avatar
 
Drives: Monaco Blue 335i coupe
Join Date: Nov 2010
Location: New England

Posts: 1,370
iTrader: (5)

Take apart the lens and reflow the LCD PCB and there's a very good chance it'll work again. Examine for any contaminates, burns, or damaged traces. You can also just remove the old solder for the LEDs and resolder them by hand with some good 60/40 lead-based solder.
__________________
| E92 335i coupe | Monaco Blue | Cream beige Dakota leather | Premium package, sport package, technology package, comfort access | Style 313M | Huper 40% tint | GP Thunder II 8500K angel eyes | Smoked LED sidemarkers | Painted reflectors | Rear fogs | Amber light delete, digital speedo, remote windows, other coding |
dwells is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-08-2014, 05:05 AM   #17
335DEE
Captain
 
335DEE's Avatar
 
Drives: 335d
Join Date: Feb 2009
Location: England

Posts: 728
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by dwells View Post
Take apart the lens and reflow the LCD PCB and there's a very good chance it'll work again. Examine for any contaminates, burns, or damaged traces. You can also just remove the old solder for the LEDs and resolder them by hand with some good 60/40 lead-based solder.
How did you get the lamp apart ??
I've had my rear lens in an oven for 25 mins at 130 Deg C doesn't seem to want to come apart .. it seems plastic welded rather than sealed with goo
335DEE is offline   England
0
Reply With Quote
      04-08-2014, 01:00 PM   #18
dwells
ಠ_ಠ
 
dwells's Avatar
 
Drives: Monaco Blue 335i coupe
Join Date: Nov 2010
Location: New England

Posts: 1,370
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by 335DEE View Post
How did you get the lamp apart ??
I've had my rear lens in an oven for 25 mins at 130 Deg C doesn't seem to want to come apart .. it seems plastic welded rather than sealed with goo
If you can't bake it open, then you'll have to break out the dremel and cut the damn thing open and then reseal it when you're done. Not the most elegant solution, but such is the case when BMW decides to make things as unfriendly to consumers as possible. Pretty ridiculous to have a a taillight that can't be replaced, even if it is an LED.
__________________
| E92 335i coupe | Monaco Blue | Cream beige Dakota leather | Premium package, sport package, technology package, comfort access | Style 313M | Huper 40% tint | GP Thunder II 8500K angel eyes | Smoked LED sidemarkers | Painted reflectors | Rear fogs | Amber light delete, digital speedo, remote windows, other coding |
dwells is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:52 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST