E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > E90 OverHeating



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-14-2012, 12:06 PM   #1
M_POWERED_BMW
New Member
 
Drives: 2006 BMW 325I
Join Date: Jan 2012
Location: Orland Park

Posts: 16
iTrader: (0)

E90 OverHeating

Today my sister was taking the e90 to work, it came up (30 minutes into her commute) with the temperature symbol in yellow then turned red. Im planning my approach to this one already (she isnt back from work yet) and Im already assuming water pump but maybe its something else.

Its a 2006 325i with 66K

I have a peake tool that I use for my Z3 however I think Ill need the obd II adapter for it since I dont think the diagnositc port is under the hood as it is on my Z.

Is this the best diagnostic tool? Anyway to check the water pump? Any way to get codes for pump or anything without the peake?

Any Help or tips for things to check would be great! Thanks!
M_POWERED_BMW is offline  
0
Reply With Quote
      08-14-2012, 12:09 PM   #2
BMW_Belgier
Major
 
BMW_Belgier's Avatar
 
Drives: E92 335xi n55
Join Date: May 2012
Location: Switzerland

Posts: 1,469
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M_POWERED_BMW View Post
Today my sister was taking the e90 to work, it came up (30 minutes into her commute) with the temperature symbol in yellow then turned red. Im planning my approach to this one already (she isnt back from work yet) and Im already assuming water pump but maybe its something else.

Its a 2006 325i with 66K

I have a peake tool that I use for my Z3 however I think Ill need the obd II adapter for it since I dont think the diagnositc port is under the hood as it is on my Z.

Is this the best diagnostic tool? Anyway to check the water pump? Any way to get codes for pump or anything without the peake?

Any Help or tips for things to check would be great! Thanks!
Could be not just the water pump...

Did you check coolant liquid? Is it dropping fluid? The fan is working? Radiator not leaking?
__________________
BEFORE: 130i N52 (2006-2011)
NOW: 335xi N55 (2011- )
BMW_Belgier is offline   Switzerland
0
Reply With Quote
      08-14-2012, 12:16 PM   #3
M_POWERED_BMW
New Member
 
Drives: 2006 BMW 325I
Join Date: Jan 2012
Location: Orland Park

Posts: 16
iTrader: (0)

T stat also a possibility Im afraid too but Im trying to gather a list for when I am able to look at the car I have a checklist of experience to guide me.

I do have to say, after so long....BMW still has the balls to give us crappy cooling systems.....
M_POWERED_BMW is offline  
0
Reply With Quote
      08-14-2012, 12:20 PM   #4
BMW_Belgier
Major
 
BMW_Belgier's Avatar
 
Drives: E92 335xi n55
Join Date: May 2012
Location: Switzerland

Posts: 1,469
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M_POWERED_BMW View Post
T stat also a possibility Im afraid too but Im trying to gather a list for when I am able to look at the car I have a checklist of experience to guide me.

I do have to say, after so long....BMW still has the balls to give us crappy cooling systems.....
Even the newly build ones suffer from old problems...

Red lights are never good! Wouldn't drive it anymore...
__________________
BEFORE: 130i N52 (2006-2011)
NOW: 335xi N55 (2011- )
BMW_Belgier is offline   Switzerland
0
Reply With Quote
      08-14-2012, 01:26 PM   #5
M_POWERED_BMW
New Member
 
Drives: 2006 BMW 325I
Join Date: Jan 2012
Location: Orland Park

Posts: 16
iTrader: (0)

Yeah shes just trying to get home and she says it went off so I told her that as soon as yellow hits, she should be on the side of the road.....Idc if it takes 2 hours to get home....bring it back without a melted block. (Commute is only 15 minutes away so well see in 3-4 hours how it goes.
M_POWERED_BMW is offline  
0
Reply With Quote
      08-14-2012, 05:12 PM   #6
Whit
Private
 
Whit's Avatar
 
Drives: 06' 325i, 68' 912 Targa
Join Date: Jul 2012
Location: Nor Cal

Posts: 80
iTrader: (1)

Garage List
2006 BMW 325i  [0.00]
Test the water pump by running it through the venting procedure. It will be obvious by the sound and amount of water you can hear it pushing whether it is working.
__________________
Whit
Northern Nor Cal

Last edited by Whit; 08-14-2012 at 07:17 PM.
Whit is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-14-2012, 07:01 PM   #7
TheTal0n
Lieutenant
 
TheTal0n's Avatar
 
Drives: 2006 330i
Join Date: Sep 2011
Location: Utah

Posts: 508
iTrader: (0)

Should go into limp mode, and if it does she better pull over or suffer the consequences.
TheTal0n is offline  
0
Reply With Quote
      08-15-2012, 12:57 AM   #8
mike3000fl
Eleven Bravo
 
mike3000fl's Avatar
 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: ft bragg

Posts: 2,144
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Whit View Post
Test the water pump by running it through the venting procedure. It will be obvious by the sound and amount of water you can hear it pushing whether it is working.


__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 188,000 Miles...

mike3000fl is offline  
0
Reply With Quote
      08-15-2012, 10:23 AM   #9
M_POWERED_BMW
New Member
 
Drives: 2006 BMW 325I
Join Date: Jan 2012
Location: Orland Park

Posts: 16
iTrader: (0)

WHats the venting procedure? Too many results for "water pump test"
M_POWERED_BMW is offline  
0
Reply With Quote
      08-15-2012, 11:18 AM   #10
gatoracer
Private First Class
 
gatoracer's Avatar
 
Drives: '07 335i MT
Join Date: Apr 2012
Location: Jax, FL

Posts: 106
iTrader: (1)

Here is procedure. Starts at step 17.
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=248187
__________________
gatoracer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-15-2012, 03:38 PM   #11
HVYWGHT
Private First Class
 
HVYWGHT's Avatar
 
Drives: 2012 E91 328i
Join Date: Jul 2007
Location: Brookline, MA

Posts: 108
iTrader: (0)

Most likely the water pump and thermostat. Went on my E90 at 74k miles on Christmas Eve in the middle of nowhere NH. Very common.
__________________
-2012 BMW 328i (E91): Tasman Green, Oyster Leather, Premium & Sport, 6-speed Auto; 6/26/2012-
-2006 BMW 325i (E90): Arctic, Grey Leather, Premium, 6-speed Auto; 7/2009 - 5/2012
-2004 MINI Cooper (R50): Indi Blue w/White Top, Black Leatherette, Cold Weather, 5-speed Manual; 1/2/2004
HVYWGHT is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-15-2012, 11:23 PM   #12
JDM2BMW
Registered
 
Drives: 2006 325i
Join Date: Aug 2012
Location: East Coast

Posts: 2
iTrader: (0)

I have a 2006 325i. This problem happened to me last week (yellow thermostat light changing to red), and fan making all kinds of noises with engine on or off. Waterpump failed, thermostat changed at same time. Do not drive the car. Get it towed to service. Common issue.
JDM2BMW is offline  
0
Reply With Quote
      08-15-2012, 11:28 PM   #13
2ndname
Autobot
 
2ndname's Avatar
 
Drives: E90 325i Auto~NO~Go
Join Date: Apr 2012
Location: East Bay

Posts: 454
iTrader: (1)

Garage List
2006 BMW 325i  [5.00]
Same thing happened to me, limp mode and everything. It's your water pump and thermostat.
__________________
2ndname is offline  
0
Reply With Quote
      08-16-2012, 12:01 AM   #14
forever_speed
First Lieutenant
 
forever_speed's Avatar
 
Drives: 06 325i Jet Black
Join Date: Oct 2011
Location: Reston, VA

Posts: 390
iTrader: (2)

Garage List
2006 BMW 325i  [0.00]
I just had this happen to me while on 95 from nothern VA to Brooklyn -4 hour trip. My car lost power to around 50% i was going 80 and slowedd dow to a max speed of 35. My anti freeze was not mixed properly and was low. I had to bleed the system and do 50/50 water and fluid

Edit: my car is a 2006 e90 325i with 73 miles
__________________
LC 818|35% tints|Coding|Blackline|LS3 AA- Full Blackout |HID fogs| AA tune stage 2|Muffler Delete

Last edited by forever_speed; 08-16-2012 at 12:02 AM. Reason: Incorrect
forever_speed is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-16-2012, 12:22 AM   #15
thecoupe335
Private First Class
 
thecoupe335's Avatar
 
Drives: 2007 335i coupe
Join Date: Aug 2011
Location: Sarasota, Florida

Posts: 130
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 2ndname View Post
Same thing happened to me, limp mode and everything. It's your water pump and thermostat.
+2^^^

my girls 06 325i is at the shop getting new water pump and thermostat right now bc of the same issue. her car has 63k miles on it
thecoupe335 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-20-2012, 03:01 PM   #16
JRINNS
Private First Class
 
JRINNS's Avatar
 
Drives: Audi A5 Cab and Jag XJ
Join Date: Jan 2008
Location: UK

Posts: 127
iTrader: (0)

Garage List
Well my trusty steed 325i e90 with 145k on the clock has just broken down, no doubt wear and tear to the wp and tstat. Not bad though 144k 2006 and all thats gone wrong is this and a spark plug/coil pack.
__________________
BMW E90 325i MSport 146000 and counting - Gone and will be missed.
Range Rover Evoque White Dynamic - Gone
Audi A5 Cab
+ 1 more undecided.
JRINNS is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:34 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST